Notities vergrendelen op een iPhone, iPad, iPod touch en Mac

Notities met persoonlijke gegevens (zoals financiële informatie, medische gegevens of wachtwoorden voor websites) kunt u beveiligen met een wachtwoord, vingerafdruk of zelfs uw gezicht.

Mac, iPad en iPhone met notitie over een strandvakantie

Met de Notities-app kunt u een notitie vergrendelen zodat de notitie niet zichtbaar is voor iemand anders die uw apparaat gebruikt. Notities gebruikt één wachtwoord voor alle notities die u wilt beveiligen, op al uw apparaten. En als u een iPhone, iPad of Mac met Touch ID hebt, kunt u de vergrendelde notities openen met uw vingerafdruk. Met een iPhone X kunt u Face ID gebruiken.

U kunt notities niet vergrendelen als u bent ingelogd bij iCloud met een beheerde Apple ID.

Voordat u begint

Uw wachtwoord voor notities configureren

Voordat u uw notities kunt vergrendelen, maakt u een wachtwoord aan dat u goed kunt onthouden. Zorg ook dat u een wachtwoordaanwijzing bedenkt voor uw wachtwoord. Als u uw wachtwoord vergeet, kan Apple u niet helpen het opnieuw in te stellen.

Als u uw iCloud-notities op meerdere Apple apparaten opent, gebruikt u hetzelfde wachtwoord voor notities om ze allemaal te vergrendelen en ontgrendelen.

Op een iPhone, iPad of iPod touch

U kunt een wachtwoord aanmaken in de apparaatinstellingen of rechtstreeks in de app Notities. U kunt dan 'Gebruik Touch ID' of 'Gebruik Face ID' inschakelen, zodat u uw vingerafdruk of gezicht kunt gebruiken om uw beveiligde notities te ontgrendelen.

Een wachtwoord aanmaken in 'Instellingen'

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Notities'.
  2. Tik op 'Wachtwoord'.
  3. Voer een wachtwoord in en geef uzelf een wachtwoordaanwijzing.
  4. Tik op 'Gereed'.

Een wachtwoord aanmaken in Notities

1. Open een notitie die u wilt vergrendelen.
  2. Tik op symbool voor delen > 'Vergrendel notitie'.
  3. Voer een wachtwoord in en geef uzelf een wachtwoordaanwijzing.
  4. Tik op 'Gereed'.

Nadat u een notitie hebt vergrendeld, is deze automatisch op al uw apparaten beveiligd met uw wachtwoord. Als u Touch ID of Face ID wilt gebruiken om notities te ontgrendelen, moet u eerst uw wachtwoord invoeren en vervolgens Touch ID of Face ID inschakelen op het apparaat dat u gebruikt.

Op een Mac

U kunt op de Mac rechtstreeks in de app Notities een wachtwoord aanmaken. Klik in de menubalk op 'Notities' > 'Stel wachtwoord in'. Typ een wachtwoord, geef uzelf een wachtwoordaanwijzing en klik op 'Gereed'.

Wachtwoordbeveiliging van Notities gebruiken

Ongeacht of uw notitie een afbeelding, schets, kaart, gescand document of lijst met belangrijke informatie bevat, u kunt deze eenvoudig beschermen met wachtwoordbeveiliging. En wanneer u beveiligde notities wilt openen, kunt u in de lijst 'Notities' direct zien welke notities zijn vergrendeld. Kijk of u een ziet naast de notitie. Tot u uw wachtwoord invoert, Touch ID gebruikt of Face ID gebruikt, ziet u alleen de titel en de laatste datum waarop de notitie is gewijzigd.

iPhone met notitie over strandvakantie en AirDrop-optie

Een notitie vergrendelen

Op een iPhone, iPad of iPod touch:

1. Open de notitie die u wilt vergrendelen.
  2. Tik op symbool voor delen.
  3. Kies 'Vergrendel notitie'.

Wanneer u de notitie hebt vergrendeld, blijft deze geopend en ziet u symbool ontgrendelde notities bovenaan het scherm. U kunt de inhoud van de notitie verbergen door te tikken op .

Op een Mac:

1. Open de notitie die u wilt vergrendelen.
  2. Klik op .
  3. Kies 'Vergrendel notitie'.

iPhone waarop een scherm met wachtwoordverzoek wordt getoond om de notitie te bekijken

Een vergrendelde notitie openen

Op een iPhone, iPad of iPod touch:

1. Tik op de vergrendelde notitie.
  2. Tik op 'Bekijk notitie'.
  3. Gebruik Touch ID of voer uw wachtwoord in.

Op een Mac en in iCloud.com:

1. Klik op de vergrendelde notitie.
  2. Gebruik Touch ID of voer uw wachtwoord in.

Uw vergrendelde notities blijven een paar minuten geopend, zodat u eenvoudig naar een andere notitie kunt springen, informatie uit andere apps kunt kopiëren en plakken, en meer. Als u de app Notities sluit of als uw apparaat in de sluimerstand gaat, wordt de notitie weer vergrendeld.

iPhone met notitie over strandsvakantie en AirDrop-bericht

Een vergrendeling verwijderen

Op een iPhone, iPad of iPod touch:

1. Tik op de vergrendelde notitie.
  2. Voer uw wachtwoord in, gebruik Touch ID of gebruik Face ID.
  3. Tik op symbool voor delen.
  4. Kies 'Verwijder vergrendeling'.

Op een Mac:

1. Klik op de vergrendelde notitie.
  2. Voer uw wachtwoord in of gebruik Touch ID.
  3. Klik op .
  4. Kies 'Verwijder vergrendeling'.

Wanneer u een vergrendeling verwijdert van een notitie, wordt deze verwijderd op alle apparaten waarbij u bent ingelogd met dezelfde Apple ID.

U kunt alleen notities op uw apparaat en notities in iCloud vergrendelen. U kunt geen notities vergrendelen waarin pdf's, audio- of videobestanden, Keynote-, Pages- of Numbers-documenten staan, of notities die IMAP gebruiken om te synchroniseren (zoals Yahoo!, Gmail en Hotmail). Notities die u met iemand anders deelt kunt u ook niet met een wachtwoord beveiligen. Als u wilt stoppen met het delen van een notitie, opent u  en tikt of klikt u vervolgens op 'Stop delen'.

Uw wachtwoord wijzigen

Op een iPhone, iPad of iPod touch:

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Notities' > 'Wachtwoord'.
  2. Tik op 'Wijzig wachtwoord'.
  3. Voer uw oude wachtwoord in en voer vervolgens een nieuw wachtwoord en een nieuwe wachtwoordaanwijzing in.

Op een Mac:

1. Open Notities.
  2. Kies in de menubalk 'Notities' > 'Voorkeuren' > 'Wijzig wachtwoord'.
  3. Voer uw oude wachtwoord in en voer vervolgens een nieuw wachtwoord en een nieuwe wachtwoordaanwijzing in.
  4. Klik op 'Wijzig wachtwoord'.

Als u het wachtwoord voor notities bent vergeten

U kunt een notitie alleen ontgrendelen wanneer u het wachtwoord invoert waarmee deze is vergrendeld. Als u uw wachtwoord vergeet, kan Apple u niet helpen om weer toegang te krijgen tot uw vergrendelde notities.

U kunt uw wachtwoord opnieuw instellen, maar hiermee krijgt u geen toegang tot uw oude notities. U kunt echter wel eventuele notities die u daarna aanmaakt, beveiligen met het nieuwe wachtwoord. Dit kan ertoe leiden dat u meerdere notities met verschillende wachtwoorden hebt.

Als u meerdere wachtwoorden hebt, kunt u niet zien welk wachtwoord u moet gebruiken wanneer u de notities weergeeft in de lijst 'Notities'. Wanneer u een notitie opent die is vergrendeld met het oude wachtwoord, maar uw huidige wachtwoord invoert, wordt er een waarschuwing weergegeven dat u het verkeerde wachtwoord hebt ingevoerd; u krijgt ook een aanwijzing voor het oude wachtwoord. Als u het correcte oude wachtwoord invoert, krijgt u de optie om het wachtwoord van die notitie bij te werken naar uw huidige wachtwoord.

Het wachtwoord voor notities opnieuw instellen

Wanneer u uw wachtwoord voor notities opnieuw instelt, wordt het wachtwoord van uw notities die al zijn vergrendeld, niet verwijderd of gewijzigd. Als u een notitie hebt die een oud wachtwoord gebruikt, kunt u het bijwerken naar het nieuwe wachtwoord wanneer u het oude wachtwoord invoert en het oude wachtwoord verwijdert. Daarna past u het nieuwe wachtwoord toe op de notitie.

Op een iPhone, iPad of iPod touch:

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Notities' > 'Wachtwoord'.
  2. Tik op 'Stel wachtwoord opnieuw in'.
  3. Voer het wachtwoord van uw Apple ID in.
  4. Tik opnieuw op 'Stel wachtwoord opnieuw in'.
  5. Voer uw nieuwe wachtwoord en wachtwoordaanwijzing in.

Op een Mac:

1. Open Notities.
  2. Klik in de menubalk op 'Notities' > 'Voorkeuren' > 'Stel wachtwoord opnieuw in' > 'OK'.
  3. Voer het wachtwoord van uw Apple ID in.
  4. Klik op 'Stel wachtwoord opnieuw in'.
  5. Voer uw nieuwe wachtwoord en wachtwoordaanwijzing in.

*U kunt Touch ID alleen gebruiken op uw Mac met een Touch Bar.