Apple reclame en privacy

Door Apple geleverde reclame helpt mensen bij het ontdekken van apps, producten en diensten terwijl de privacy van de gebruiker beschermd blijft. Bij het ontwerp van het reclameplatform van Apple is rekening gehouden met de bescherming van je gegevens. Zo kun je zelf bepalen hoe we je informatie gebruiken. Ons reclameplatform deelt geen informatie met derden waaruit je identiteit kan worden afgeleid.

Advertenties die worden verzorgd door het reclameplatform van Apple kunnen worden weergegeven in de App Store, in Apple News en in Aandelen. Het reclameplatform van Apple volgt je niet, wat inhoudt dat het geen gebruikers- of apparaatgegevens uit onze apps koppelt aan gebruikers- of apparaatgegevens die door derden worden verzameld voor gerichte reclame of advertentiemetingsdoeleinden. Ook worden er geen gebruikers- of apparaatgegevens gedeeld met bedrijven die in gegevens handelen.

Contextuele gegevens

Contextuele gegevens kunnen worden gebruikt om reclame aan je te richten, zoals:

• Apparaatgegevens: taalinstellingen voor je toetsenbord, je apparaattype, OS-versie, mobiele aanbieder en verbindingstype.

• Apparaatlocatie: Als locatievoorzieningen zijn ingeschakeld en je toestemming hebt gegeven aan de App Store- of de Apple News-app om toegang te krijgen tot je locatie, wordt je locatie mogelijk gebruikt om geografisch relevante advertenties weer te geven. Je exacte apparaatlocatie wordt niet bewaard door het reclameplatform van Apple, en deze informatie wordt niet gebruikt voor het samenstellen van profielen. Voor toegang tot deze instellingen ga je in Instellingen naar 'Privacy' > 'Locatievoorzieningen'.

• Zoekopdrachtten in de App Store: wanneer je een zoekopdracht uitvoert in de App Store, kan je zoekopdracht worden gebruikt om je een relevante advertentie te bieden.

• Apple News en Aandelen: de soorten artikelen die je leest, kunnen worden gebruikt om geschikte reclame aan je te richten.

Segmenten

We stellen segmenten samen. Dit zijn groepen personen met overeenkomende kenmerken die we gebruiken voor gepersonaliseerd adverteren. Je informatie kan worden gebruikt om te bepalen tot welke groepen je behoort en zodoende, welke advertenties je ontvangt. Om je privacy te beschermen, ontvang je alleen gepersonaliseerde advertenties als er meer dan 5000 personen aan de personalisatiecriteria voldoen.

We gebruiken mogelijk gegevens zoals de volgende gegevens om je aan segmenten toe te wijzen:

• Accountgegevens: je naam, adres, leeftijd, geslacht en de apparaten die op je Apple ID-account geregistreerd staan. Informatie zoals je voornaam op je Apple ID-registratiepagina of de aanhef in je Apple ID-account kan worden gebruikt om je geslacht af te leiden. Je kunt je account­informatie bijwerken op de Apple ID-website.

• Downloads, aankopen en abonnementen: de muziek, films, boeken, tv-programma's en apps die je downloadt plus eventuele in-app aankopen en abonnementen. We staan geen gerichte reclame toe op basis van downloads van een specifieke app of aankopen binnen een specifieke app (waaronder abonnementen) vanuit de App Store, tenzij de gerichte reclame afkomstig is van de ontwikkelaar van die app.

• Apple News en Aandelen: de onderwerpen en categorieën van de verhalen die je leest en de publicaties die je volgt, waarop je je abonneert of waarvoor je meldingen ontvangt.

• Reclame: je interactie met reclame die wordt verzorgd door het reclameplatform van Apple.

Als je voor meerdere advertenties in aanmerking komt, kunnen we een deel van de bovenstaande informatie en je App Store-bladergedrag gebruiken om te bepalen welke advertentie waarschijnlijk het meest relevant voor je is. Je App Store-bladergedrag omvat de materialen en apps waarop je tikt en die je bekijkt tijdens het bladeren in de App Store. De informatie van meerdere gebruikers wordt samengevoegd zodat je identiteit niet kan worden achterhaald.

Apple deelt geen gegevens waaruit je identiteit kan worden afgeleid met derden. Wij zijn verplicht om bepaalde niet-persoonlijke informatie beschikbaar te stellen aan strategische partners die met Apple samenwerken om onze producten en voorzieningen te leveren, onze producten op de markt te brengen en namens Apple advertenties te verkopen die worden weergegeven in de App Store en Apple News en Aandelen.

Het reclameplatform van Apple heeft geen toegang tot Apple Pay-transacties of gegevens uit de app Gezondheid en deze gegevens worden niet gebruikt voor reclamedoeleinden.

Informatie over je seksuele geaardheid, religieuze overtuigingen of politieke voorkeuren is niet bekend bij Apple of wordt niet ter beschikking gesteld aan adverteerders.

Reclamevoorkeuren

Info over deze reclame

Om te begrijpen waarom je bepaalde reclame te zien krijgt in de App Store, Apple News of Aandelen, tik je in de reclame op de knop 'Reclame'. Hiermee worden de segmenten en andere gegevens weergegeven, zoals demografische gegevens, die gebruikt zijn om te bepalen welke reclame je te zien kreeg.

Informatie ten behoeve van gerichte reclame

Je kunt informatie over jezelf bekijken die mogelijk wordt gebruikt om gerichte reclame weer te geven door het advertentieplatform van Apple. Hieronder vallen onder andere de segmenten waarin je je bevindt.

Als je deze informatie op je iOS- of iPadOS-apparaat wilt bekijken, ga je in Instellingen naar 'Privacy' > 'Apple reclame' en tik je op 'Bekijk info over gerichte reclame'. Ga op de Mac in Systeemvoorkeuren naar 'Beveiliging en privacy' > 'Privacy', selecteer 'Apple reclame' en klik op 'Bekijk info over gerichte reclame'.

Als je van mening bent dat aan jou gerelateerde informatie onjuist is, kun je je Apple ID-accountgegevens bijwerken.

Locatiegebonden reclame

Als je de App Store of Apple News toegang geeft tot je apparaatlocatie, kan het reclameplatform van Apple de huidige locatie van je apparaat gebruiken om geografisch gerichte advertenties weer te geven in de App Store en in Apple News.

Je kunt deze toegang op je iOS- of iPadOS-apparaat uitschakelen door in Instellingen naar 'Privacy' > 'Locatievoorzieningen' te gaan en locatievoorzieningen in zijn geheel uit te schakelen of 'App Store' of 'News' te selecteren in de lijst met apps en deze op 'Nooit' in te stellen. Op de Mac open je Systeemvoorkeuren, ga je naar 'Beveiliging en privacy' > 'Privacy', selecteer je 'Locatievoorzieningen' en schakel je 'Schakel locatievoorzieningen in' of 'News' uit.

Het reclameplatform van Apple ontvangt geen locatiegebonden gegevens wanneer je locatievoorzieningen op je apparaat uitschakelt.

Gepersonaliseerde reclame

Als 'Gepersonaliseerde reclame' is ingeschakeld, kan het reclameplatform van Apple je gegevens gebruiken om advertenties weer te geven die relevanter voor je zijn. Als je gepersonaliseerde reclame uitschakelt, kan Apple deze informatie niet gebruiken voor gerichte reclame. Het aantal advertenties dat je ontvangt, wordt mogelijk niet verminderd, maar de advertenties zijn mogelijk minder relevant voor je.

Je kunt 'Gepersonaliseerde reclame' op je iOS- of iPadOS-apparaat uitschakelen door in Instellingen naar 'Privacy' > 'Apple reclame' te gaan en 'Gepersonaliseerde reclame' uit te schakelen. Open op de Mac Systeemvoorkeuren, ga naar 'Beveiliging en privacy' > 'Privacy', selecteer 'Apple reclame' en schakel 'Gepersonaliseerde advertenties' uit.

De door Apple verzamelde gegevens worden te allen tijde behandeld conform het privacybeleid van Apple, dat je kunt vinden op www.apple.com/privacy.