Reclame en privacy

Het reclameplatform van Apple is ontworpen om je gegevens te beschermen en om je te laten bepalen wat je deelt.

Bij het ontwerp van het reclameplatform van Apple is rekening gehouden met de bescherming van je gegevens. Zo kun je zelf kiezen wat je deelt.

Advertenties die worden verzorgd door het reclameplatform van Apple kunnen worden weergegeven in de App Store, in Apple News en in Aandelen.

Contextuele gegevens kunnen worden gebruikt om reclame aan je te richten, zoals:

• Apparaatgegevens: taalinstellingen voor je toetsenbord, je apparaattype, OS-versie, mobiele aanbieder en verbindingstype.
  • Apparaatlocatie: als de systeemvoorziening 'Locatiegebonden Apple Ads' is ingeschakeld, kan je locatie worden gebruikt om geografisch relevante reclame aan je te richten. Je exacte apparaatlocatie wordt niet bewaard door het reclameplatform van Apple, en deze informatie wordt niet gebruikt voor het samenstellen van profielen. Deze instelling kun je vinden door in Instellingen naar 'Privacy' > 'Locatievoorzieningen' > 'Systeem' > 'Locatiegebonden Apple Ads' te gaan.
  • Zoekopdrachten in de App Store: wanneer je een zoekopdracht uitvoert in de App Store, kan je zoekopdracht worden gebruikt om je een relevante advertentie te bieden.
  • Apple News en Aandelen: de soorten artikelen die je leest, kunnen worden gebruikt om geschikte reclame aan je te richten.

We stellen segmenten samen. Dit zijn groepen personen met overeenkomende kenmerken die we gebruiken voor gepersonaliseerd adverteren. Je informatie wordt gebruikt om te bepalen tot welke groepen je behoort en zodoende, welke advertenties je ontvangt. Om je privacy te beschermen, worden gepersonaliseerde advertenties alleen aan je gericht als er meer dan 5000 personen aan de doelcriteria voldoen.

In Apple News en Aandelen kunnen we je toewijzen aan segmenten op basis van de onderwerpen en soorten artikelen die je leest en de publicaties die je volgt, waarop je een abonnement hebt of meldingen van ontvangt. Er worden geen segmenten aangemaakt op basis van de zoektermen in de App Store.

In de App Store, Apple News en Aandelen kunnen de volgende gegevens ook worden gebruikt om je toe te wijzen aan segmenten:

• Accountgegevens: je naam, adres, leeftijd en de apparaten die op je account geregistreerd staan. Informatie zoals je voornaam op je Apple ID-registratiepagina of in de aanhef in je iTunes-account kan worden gebruikt om je geslacht af te leiden.
  • Downloads en activiteit: de muziek, films, boeken, tv-programma's en apps die je downloadt plus eventuele in-app aankopen.
  • Activiteiten in andere apps: app-ontwikkelaars kunnen, conform hun eigen privacybeleid en toepasselijke wetgeving, informatie leveren over je in-app aankopen en activiteiten zoals voltooide gamelevels.
  • Reclame: je interactie met reclame die wordt verzorgd door het reclameplatform van Apple.
  • Overige segmenten: voor specifieke reclamecampagnes kunnen adverteerders informatie over gebruikers koppelen met informatie van Apple om segmenten te maken die minimaal 5000 personen moeten bevatten. Adverteerders kunnen een reclame-ID gebruiken of andere informatie die zij hebben over gebruikers, zoals een telefoonnummer of e-mailadres, om gebruikers te koppelen met segmenten op het reclameplatform van Apple. Tijdens het koppelingsproces worden deze gegevens verborgen om informatie waaruit je identiteit kan worden afgeleid, te beperken. Om te kiezen met welke segmenten gebruikers worden gekoppeld, kunnen adverteerders informatie gebruiken die is verkregen via interacties met gebruikers. Deze informatie wordt verzameld en gebruikt conform het privacybeleid van de adverteerders.

Als je voor meerdere advertenties in aanmerking komt, kunnen we een deel van de bovenstaande informatie en je App Store-bladergedrag gebruiken om te bepalen welke advertentie waarschijnlijk het meest relevant voor je is. Je App Store-bladergedrag omvat de materialen en apps waarop je tikt en die je bekijkt tijdens het bladeren in de App Store. De informatie van meerdere gebruikers wordt samengevoegd zodat je identiteit niet kan worden achterhaald.

Informatie over je seksuele geaardheid, religieuze overtuigingen of politieke voorkeuren is niet bekend bij Apple of wordt niet ter beschikking gesteld aan adverteerders. Het reclameplatform van Apple heeft geen toegang tot Apple Pay-transacties of gegevens uit de app Gezondheid en deze gegevens worden niet gebruikt voor reclamedoeleinden.

Apple zal gegevens waaruit je identiteit kan worden afgeleid niet verkopen of op andere wijze overdragen aan derden. Wij zijn verplicht om bepaalde niet-persoonlijke informatie beschikbaar te stellen aan strategische partners die met Apple samenwerken om onze producten en voorzieningen te leveren, onze producten op de markt te brengen en namens Apple advertenties te verkopen die worden weergegeven in de App Store en Apple News en Aandelen.

Gegevens die door Apple worden verzameld, worden behandeld conform het privacybeleid van Apple, dat je kunt vinden op https://www.apple.com/nl/privacy

Je reclamevoorkeuren bekijken

Info over deze reclame

Om te begrijpen waarom je bepaalde reclame te zien krijgt in de App Store, Apple News of Aandelen, tik je in de reclame op de knop 'Reclame'. Hiermee worden de segmenten en andere gegevens weergegeven, zoals demografische gegevens, die ervoor hebben gezorgd dat je deze reclame te zien kreeg.

Reclame-informatie

Om gegevens te zien die worden gebruikt om reclame aan je te richten via het reclameplatform van Apple, waaronder de segmenten waar je deel van uitmaakt, ga je in Instellingen op je iOS- of iPadOS-apparaat naar 'Privacy > 'Reclame' > 'Bekijk reclame-informatie'.

Om deze gegevens te zien in macOS, kies je 'Systeemvoorkeuren' in het Apple-menu en klik je op 'Beveiliging en privacy' > 'Privacy' > 'Reclame' > 'Bekijk reclame-informatie'.

Als je 'Beperk reclametracking' hebt ingeschakeld, heeft het reclameplatform van Apple geen gegevens over je reclamevoorkeuren. Hieronder vind je meer informatie.

Als je vermoedt dat aan jou gerelateerde informatie onjuist is, kun je je Apple ID- en iTunes-accountgegevens bijwerken.

Je reclamevoorkeuren kiezen

Locatiegebonden reclame uitschakelen

Op je iOS- of iPadOS-apparaat kun je ervoor kiezen om geen reclame op basis van je locatie te ontvangen door in Instellingen 'Privacy' > 'Locatievoorzieningen' > 'Systeem' te kiezen en 'Locatiegebonden Apple Ads' uit te schakelen.

Op je macOS-apparaat kun je ervoor kiezen om geen reclame op basis van je locatie te ontvangen door 'Systeemvoorkeuren' te kiezen in het Apple-menu, op 'Beveiliging en privacy' > 'Privacy' > 'Locatievoorzieningen' te klikken en 'Locatiegebonden Apple Ads' uit te schakelen.

Het reclameplatform van Apple ontvangt geen locatiegebonden gegevens wanneer je locatievoorzieningen op je apparaat uitschakelt.

Gepersonaliseerde reclame uitschakelen

Op je iOS- of iPadOS-apparaat kun je ervoor kiezen om reclametracking te beperken door in Instellingen 'Privacy' > 'Reclame' te kiezen en 'Beperk reclametracking' in te schakelen. Op de Apple TV kun je reclametracking beperken door in Instellingen 'Algemeen' > 'Privacy' te kiezen en 'Beperk reclametracking' in te schakelen. Op je macOS-apparaat kun je reclametracking beperken door 'Systeemvoorkeuren' te kiezen in het Apple-menu, op 'Beveiliging en privacy' > 'Privacy' te klikken en 'Beperk reclametracking' in te schakelen.

Als je beperkte reclametracking inschakelt, zorgt het reclameplatform van Apple ervoor dat je Apple ID geen reclame ontvangt die op je interesses is afgestemd, ongeacht welk apparaat je gebruikt. Apps of adverteerders die niet het reclameplatform, maar wel de reclame-ID van Apple gebruiken, zijn verplicht de instelling 'Beperk reclametracking' te controleren en het is hen onder de richtlijnen van Apple niet toegestaan om op jou afgestemde reclame te presenteren als je beperkte reclametracking hebt ingeschakeld. Wanneer beperkte reclametracking is ingeschakeld in iOS 10 of hoger, wordt de reclame-ID vervangen door een niet-unieke reeks nullen om het presenteren van op jou afgestemde reclame te voorkomen. Je reclame-ID wordt automatisch opnieuw ingesteld op een willekeurige ID wanneer je beperkte reclametracking uitschakelt.

Je kunt er ook voor kiezen om je reclame-ID zelf opnieuw in te stellen, waarna een nieuwe willekeurige ID wordt aangemaakt. De gegevens die aan je vorige reclame-ID waren gekoppeld, worden niet aan de nieuwe ID gekoppeld. Om je reclame-ID opnieuw in te stellen in iOS of iPadOS, tik je in Instellingen op 'Privacy,' > 'Reclame' > 'Stel reclame-ID opnieuw in'. Om je reclame-ID opnieuw in te stellen op de Apple TV, klik je in Instellingen op 'Algemeen' > 'Privacy' > 'Stel reclame-ID opnieuw in'. Om je reclame-ID opnieuw in te stellen in macOS, kies je 'Systeemvoorkeuren' in het Apple-menu en klik je op 'Beveiliging en privacy, > 'Privacy' > 'Reclame' > 'Stel reclame-ID opnieuw in'.

Als je 'Beperk reclametracking' inschakelt, ontvang je mogelijk nog steeds reclame, maar is de inhoud ervan minder relevant voor jou.