Apple Music en privacy

Apple Music is ontworpen om je gegevens te beschermen en om je te laten bepalen wat je deelt.

• Apple verzamelt informatie over je Apple Music-activiteit, zoals de nummers die je afspeelt en hoelang je ze afspeelt, om de voorziening op je af te stemmen wanneer je bent geabonneerd, je meldingen te sturen en om onze partners te compenseren.
  • Je iCloud-muziekbibliotheek verstuurt informatie uit je muziekbibliotheek naar Apple, zoals de titels van nummers en namen van artiesten, om zo exemplaren van je nummers die ook beschikbaar zijn in Apple Music te identificeren en te ontgrendelen.
  • We koppelen je iCloud-muziekbibliotheekgegevens aan jou zolang je geabonneerd bent en een tijdje daarna. We bewaren de gegevens van de nummers die je afspeelt gedurende de periodes die zijn vastgelegd in de toepasselijke wetgeving met betrekking tot financiële verslaggeving.
  • Om fraude op te sporen en te voorkomen, wordt informatie over je gebruik van het apparaat, waaronder het geschatte aantal telefoongesprekken dat je hebt gevoerd of het geschatte aantal e-mails dat je hebt verzonden en ontvangen, gebruikt om een vertrouwensscore voor je apparaat te berekenen wanneer je probeert om iets te kopen. Deze berekening is zo ontworpen dat Apple de werkelijke waarden op je apparaat niet kan achterhalen. De scores worden gedurende een vaste tijdsduur op onze servers bewaard.

Bescherming van je privacy en beveiliging van je gegevens is een prioriteit van iedereen bij Apple. We werken er hard aan om alleen die gegevens te verzamelen die we nodig hebben om je ervaring te verbeteren. Als we gegevens verzamelen vinden we het belangrijk dat je weet wat we verzamelen en waarom, zodat je een bewuste keuze kunt maken. Net als alle Apple producten en voorzieningen is ook Apple Music ontworpen met deze principes in gedachten.

We gebruiken je persoonlijke gegevens om de voorzieningen en functies in Apple Music aan te bieden. Deze gegevens bevatten je account- en betalingsgegevens, die je in Instellingen kunt terugvinden en wijzigen.

Wanneer je een abonnement neemt, verzamelt Apple informatie over hoe je Apple Music gebruikt om zo de functies op je muzikale smaak af te stemmen. Tot deze functies behoren 'Luister nu' met albums en afspeellijsten die voor jou zijn geselecteerd en 'Radio' met selecties van je favoriete artiesten en genres. We gebruiken deze informatie ook om via e-mail en pushberichten contact met je te kunnen opnemen over aanstaande releases, nieuwe artiesten en andere gebeurtenissen op Apple Music die je leuk zou kunnen vinden.

Als je met anderen in contact wilt komen of informatie wilt delen via Apple Music, kun je een persoonlijk profiel aanmaken door een gebruikersnaam (bijvoorbeeld @johnappleseed) en schermnaam aan te maken, desgewenst aangevuld met een profielfoto en andere informatie. Apple bewaart deze informatie in je account zodat je er toegang toe hebt vanaf al je apparaten. Je bijnaam, schermnaam en profielfoto kunnen zichtbaar zijn naast alle reacties die je plaatst en activiteiten die je op Apple Music deelt. Het delen en plaatsen van materiaal is momenteel niet bedoeld of beschikbaar voor Apple ID's van kinderen.

Andere personen kunnen je Apple Music-profiel ook vinden met behulp van de informatie die je hebt verstrekt.

Je kunt de inhoud van je profiel, inclusief luisteractiviteit en afspeellijsten, beschikbaar maken voor alleen door jou geselecteerde personen. Je profielgegevens daarentegen, zoals bijnaam, schermnaam, foto, je volgers en wie jij volgt, zijn altijd zichtbaar voor iedereen.

Wanneer je een profiel aanmaakt op Apple Music, geven wij suggesties voor andere Apple Music-abonnees met wie je wellicht vrienden wilt worden. Apple onthoudt of bewaart geen informatie uit je contacten bij het zoeken naar vrienden om aan te bevelen. Alleen ingekorte en versleutelde hashes van de telefoonnummers en e-mailadressen in je contacten worden naar Apple verstuurd, waarna lokaal op je apparaat wordt vastgesteld welke Apple Music-abonnees in aanmerking komen om te worden aanbevolen. Apple Music kan je contacten periodiek controleren om in de toekomst nieuwe vrienden aan te bevelen. Je kunt dit wijzigen in de accountinstellingen door 'Contacten op Apple Music' uit te schakelen. Als je niet door anderen gevonden wilt worden op basis van Apple ID-contactgegevens die zij over jou hebben in hun contacten, kun je dit in de accountinstellingen wijzigen door de optie uit te schakelen waarmee je op basis van je Apple ID kan worden gevonden.

Je kunt ook meer personen vinden op Apple Music, of gevonden worden door anderen, door je accounts van sociale netwerken, zoals Facebook, te koppelen. Wanneer je dit doet, koppelt Apple Music je Apple Music‑account aan je sociale netwerkaccount om vrienden te vinden op dat sociale netwerk die ook een abonnement hebben op Apple Music. We bewaren geen informatie over vrienden die geen abonnement hebben op Apple Music. Als je deze sociale netwerken later wilt loskoppelen van je Apple Music‑account, kun je dit doen in de instellingen voor de gekoppelde sociale netwerken.

Je kunt de informatie die je in je profiel verstrekt te allen tijde bijwerken of verwijderen. Denk altijd goed na over wat je openbaar maakt wanneer je iets online deelt. Als je van Apple Music naar andere websites of sociale netwerken deelt, valt alles wat je deelt onder het privacybeleid van die andere diensten.

Als je mobielenetwerkaanbieder Apple Music-abonnementen aanbiedt, kan Apple je telefoonnummer controleren om te bepalen of je via een partnerovereenkomst met een mobielenetwerkaanbieder abonnee bent geworden. Als je abonnee bent geworden via je mobielenetwerkaanbieder, wordt je telefoonnummer gebruikt om je account te identificeren en om je aanbieder te laten weten dat je je abonnement hebt geactiveerd. We gebruiken het telefoonnummer dat aan je abonnement is gekoppeld om je account te verifiëren als je inlogt en om je Apple Music‑activiteiten aan je account te koppelen. We gebruiken je telefoonnummer ook om op jouw verzoek annulering van je lidmaatschap bij je mobielenetwerkaanbieder aan te vragen.

Je iCloud-muziekbibliotheek, dat deel uitmaakt van je Apple Music-abonnement, biedt je vanaf elk van je apparaten toegang tot de nummers en afspeellijsten in je bibliotheek. Deze functie verstuurt informatie uit je muziekbibliotheek, zoals de titels van nummers en namen van de artiesten, naar Apple om zo exemplaren van je nummers die ook beschikbaar zijn in Apple Music te identificeren en te ontgrendelen. Alle nummers die niet worden gevonden in Apple Music, worden naar je persoonlijke iCloud‑muziekbibliotheek geüpload zodat je vanaf al je apparaten toegang hebt tot je complete verzameling. Als je de synchronisatie van je iCloud-muziekbibliotheek wilt stoppen, ga je naar Instellingen en schakel je 'Synchroniseer bibliotheek' uit.

Als je je Apple Music-abonnement gebruikt, verzamelen we informatie over de nummers en video's die je afspeelt of toevoegt aan je muziekbibliotheek of afspeellijsten en over materiaal dat je leuk vindt, waar je op reageert of dat je deelt. Informatie, zoals de account, het IP‑adres en het apparaat, de app of de auto-interface waarmee je muziek hebt afgespeeld, waar je je in Apple Music bevond toen je muziek afspeelde, het tijdstip waarop je de muziek afspeelde en hoelang wordt bijgehouden en verstuurd naar Apple. We gebruiken deze informatie om je Apple Music-ervaring op maat te maken, om je e-mails en meldingen te sturen, en om ons te helpen begrijpen hoe Apple Music wordt gebruikt zodat we het kunnen verbeteren. Deze informatie kan ons bijvoorbeeld helpen om muziek, video's en materiaal van artiesten te kiezen die we je in 'Luister nu' en 'Radio' tonen. Het stelt ons ook in staat om je andere aanbevelingen te doen die je smaak weerspiegelen, royalty's te betalen en activiteiten die in strijd zijn met de algemene voorwaarden van de Apple mediavoorzieningen of toepasselijke wetgeving te voorkomen of hiertegen in actie te komen.

Apple gebruikt mogelijk informatie over je account, zoals de Apple producten die je bezit en je abonnementen op diensten van Apple, om je berichten te sturen over Apple Music en andere Apple producten, diensten en aanbiedingen die voor jou interessant kunnen zijn, waaronder Apple One. Als je een Apple One-abonnement neemt, kunnen we je e-mails en pushmeldingen sturen over de functies van elk van de voorzieningen waarop je je hebt geabonneerd. Apple gebruikt mogelijk ook informatie over je activiteiten binnen Apple Music om je e-mails en pushmeldingen te sturen over nieuwe functies, inhoud en aanbiedingen die beschikbaar zijn in Apple Music. Je kunt je e‑mailvoorkeuren wijzigen en je uitschrijven voor het ontvangen van dergelijke e‑mails door naar appleid.apple.com/nl te gaan. Als je je berichtgevingsvoorkeuren in iOS en iPadOS wilt bijwerken, ga je in Instellingen naar 'Berichtgeving' > 'Muziek'.

Bepaalde Apple Music-voorzieningen, zoals bepaalde radiostations, zijn mogelijk niet beschikbaar in je regio. Apple maakt mogelijk gebruik van het IP-adres van je internetverbinding om je globale locatie en de beschikbare voorzieningen te bepalen.

Wanneer je iets probeert te kopen, wordt informatie over je gebruik van het apparaat, waaronder het geschatte aantal telefoongesprekken dat je hebt gevoerd of het geschatte aantal e-mails dat je hebt verzonden en ontvangen, gebruikt om een vertrouwensscore voor je apparaat te berekenen. De berekening is zo ontworpen dat Apple de onderliggende waarden op je apparaat niet kan achterhalen. De score wordt gedurende een vaste tijdsduur op onze servers bewaard.

We kunnen niet-persoonlijke gegevens voor willekeurige doeleinden verzamelen, gebruiken, overdragen en openbaar maken. We kunnen bijvoorbeeld je niet-persoonlijke informatie samenvoegen met die van andere Apple Music‑gebruikers om de voorziening zo te verbeteren.

De door Apple verzamelde gegevens worden te allen tijde behandeld conform het privacybeleid van Apple, dat je kunt vinden op http://www.apple.com/nl/privacy

Openbaarmaking aan derde partijen

Wanneer je Apple Music gebruikt om naar radio te luisteren, maakt je apparaat rechtstreeks verbinding met het radiostation om je van het gevraagde materiaal te voorzien. Wanneer je apparaat verbinding maakt, is het IP-adres van het apparaat zichtbaar voor het radiostation. Hoe het radiostation omgaat met je IP-adres wordt bepaald door het privacybeleid van het radiostation of de aanbieder van het radiostation.

Wij zijn verplicht om bepaalde niet-persoonlijke informatie over je gebruik van Apple Music, inclusief de radiostations die in Apple Music worden aangeboden, te verstrekken aan strategische partners, zoals platenlabels, die gekoppeld zijn aan deze voorziening, zodat zij het rendement van hun creatieve werk kunnen meten, kunnen voldoen aan royalty- en boekhoudkundige vereisten en hun producten en diensten kunnen verbeteren. We verstrekken ook samengevoegde niet-persoonsgebonden statistieken over luisteractiviteit en demografische informatie over gebruikers zoals leeftijd en geslacht, aan artiesten zodat zij meer inzicht krijgen in hun publiek. Bovendien stellen we mogelijk ook bepaalde persoonlijke informatie, zoals je telefoonaanbieder, beschikbaar aan partners die samenwerken met Apple om onze producten en voorzieningen te leveren, of die Apple helpen met het marketen naar klanten.

iOS-apps en iPadOS-apps kunnen om toegang vragen tot Apple Music en je mediabibliotheek. Als je een app dergelijke toestemming geeft, krijgt deze toegang tot informatie over je mediabibliotheek op je apparaat, de status van je Apple Music-abonnement, je muziek- en videoactiviteit en de aanbevelingen in 'Luister nu'. Een app met toestemming kan ook gegevens bewerken die zijn gerelateerd aan je account, zoals welke nummers er in je bibliotheek en afspeellijsten staan. Je kunt de toegang van een app op je iOS- of iPadOS-apparaat uitschakelen door in Instellingen naar 'Privacy' > 'Media en Apple Music' te gaan. Als je de app hebt verwijderd of een app toestemming hebt gegeven met een versie van iOS ouder dan iOS 11 of iPadOS, kun je de toegang uitschakelen in de accountinstellingen van Apple Music.

Meer info over Apple Music

Ga voor meer informatie, waaronder functies en prijzen, naar www.apple.com/nl/apple-music.

Ga voor informatie over de Apple Music-webspeler en privacy naar https://support.apple.com/HT208364.