Windows 10 installeren op een Mac met Boot Camp-assistent

Met Boot Camp kun je Microsoft Windows 10 op je Mac installeren en schakelen tussen macOS en Windows bij het herstarten van de Mac.

Wat je nodig hebt om Windows 10 op een Mac te installeren

Boot Camp vereist een Mac met een Intel-processor.

• MacBook-modellen die in 2015 tot en met 2017 zijn geïntroduceerd

• MacBook Air-modellen die in 2012 tot en met 2020 zijn geïntroduceerd, met uitzondering van de MacBook Air (M1, 2020)

• MacBook Pro-modellen die in 2012 tot en met 2020 zijn geïntroduceerd, met uitzondering van de MacBook Pro (13-inch, M1, 2020)

• Mac mini-modellen die in 2012 tot en met 2018 zijn geïntroduceerd

• iMac-modellen die in 2012 tot en met 2020 zijn geïntroduceerd1

• iMac Pro (alle modellen)

• Mac Pro-modellen die in 2013 tot en met 2019 zijn geïntroduceerd

De nieuwste macOS-updates, die updates voor Boot Camp-assistent kunnen bevatten. Je gaat Boot Camp-assistent gebruiken om Windows 10 te installeren.

64 GB of meer vrije opslagruimte op de opstartschijf van je Mac:

• Je hebt slechts 64 GB vrije opslagruimte nodig, maar 128 GB of meer vrije opslagruimte werkt het prettigst. Zoveel ruimte of meer is nodig voor de automatische updates van Windows.

• Als je een iMac Pro of Mac Pro met 128 GB of meer geheugen (RAM) hebt, moet op de opstartschijf minstens net zo veel opslagruimte vrij zijn als het geheugen van de Mac.2

Een externe USB-stick met een opslagcapaciteit van 16 GB of meer, tenzij je een Mac gebruikt waarop Windows kan worden geïnstalleerd zonder een dat er een USB-stick nodig is.

Een 64-bits versie van Windows 10 Home of Windows 10 Pro op een schijfkopie (ISO) of ander installatiemedium. Als je voor het eerst Windows op je Mac installeert, gebruik je een volledige versie van Windows (dus geen upgrade-versie).

Windows 10 installeren op een Mac

Gebruik Boot Camp-assistent om Windows te installeren. Dit programma is standaard geïnstalleerd op je Mac.

Controleer de instelling voor Veilig opstarten

Lees hoe u de instelling van 'Veilig opstarten' kunt controleren. De standaardinstelling voor 'Veilig opstarten' is 'Volledige beveiliging'. Als je de instelling hebt gewijzigd in 'Geen beveiliging', moet je deze terugzetten naar 'Volledige beveiliging' voordat je Windows installeert. Nadat je Windows hebt geïnstalleerd, kun je elke instelling voor 'Veilig opstarten' gebruiken zonder dat dit invloed heeft op de mogelijkheid om op te starten met Windows.

Gebruik Boot Camp-assistent om een Windows-partitie aan te maken

Open Boot Camp-assistent vanuit de map 'Hulpprogramma's' in de map 'Programma's'. Volg de instructies op het scherm.

• Plaats de USB-stick in de Mac als hierom wordt gevraagd. Boot Camp-assistent zal deze gebruiken om een opstartbare USB-schijf aan te maken voor de installatie van Windows.

• Als Boot Camp-assistent vraagt om de grootte van de Windows-partitie in te stellen, moet je rekening houden met de minimaal vereiste opslagruimte zoals beschreven in de vorige sectie. Stel een partitiegrootte in die bij je behoeften aansluit. Het is wel zo dat je deze grootte later niet meer kunt aanpassen.

Formatteer de Windows (BOOTCAMP)-partitie

Wanneer Boot Camp-assistent klaar is, wordt de Mac opnieuw opgestart met het Windows-installatieprogramma. Als het installatieprogramma vraagt waar je Windows wilt installeren, selecteer je de BOOTCAMP-partitie en klik je op 'Formatteer'. In de meeste gevallen selecteert en formatteert het installatieprogramma de BOOTCAMP-partitie automatisch.

Windows installeren

Ontkoppel alle externe apparaten die niet nodig zijn tijdens de installatie. Klik daarna op 'Volgende' en volg de instructies op het scherm om te beginnen met het installeren van Windows.

Gebruik het Boot Camp-installatieprogramma in Windows

Wanneer de installatie van Windows is voltooid, start de Mac op met Windows en wordt het welkomstscherm van het Boot Camp-installatieprogramma weergegeven. Volg de instructies op het scherm om Boot Camp en Windows-ondersteuningssoftware (besturingsbestanden) te installeren. Als het formatteren klaar is, word je gevraagd om de computer te herstarten.

• Als het installatieprogramma van Boot Camp niet wordt geopend, open je het installatieprogramma handmatig om de installatie van Boot Camp te voltooien.

• Als er een extern beeldscherm is aangesloten op een Thunderbolt 3-poort op je Mac, blijft het scherm gedurende de installatie maximaal 2 minuten leeg (zwart, grijs of blauw).

Schakelen tussen Windows en macOS

Start de computer opnieuw op en houd daarbij de Option-toets (of Alt-toets) ⌥ ingedrukt om te schakelen tussen Windows en macOS.

Meer informatie

Als je een van deze Intel-Macs hebt die OS X El Capitan of nieuwer gebruiken, heb je geen USB-stick nodig om Windows te installeren:

• MacBook (alle modellen)

• MacBook Air-modellen die in 2017 of later zijn geïntroduceerd3

• MacBook Pro-modellen die in 2015 of later zijn geïntroduceerd3

• iMac-modellen die in 2015 of later zijn geïntroduceerd

• iMac Pro (alle modellen)

• Mac Pro die eind 2013 of later zijn geïntroduceerd

Als je Windows van je Mac wilt verwijderen, gebruik je Boot Camp-assistent en niet een ander programma.

Als je meer wilt weten over het gebruik van Windows op een Mac, open je Boot Camp-assistent en klik je op de knop 'Open Boot Camp Help'.

1. Als je een iMac (Retina 5K, 27-inch, eind 2014), iMac (27-inch, eind 2013) of iMac (27-inch, eind 2012) gebruikt met een harde schijf van 3 TB en macOS Mojave of nieuwer, lees je hier meer over een waarschuwing die mogelijk tijdens de installatie verschijnt.

Als de Mac bijvoorbeeld 128 GB geheugen heeft, moet de opstartschijf minimaal 128 GB opslagruimte beschikbaar hebben voor Windows. Kies het Apple-menu > 'Over deze Mac' om te zien hoeveel geheugen je Mac heeft. Klik op het tabblad 'Opslag' in hetzelfde venster om te zien hoeveel opslagruimte beschikbaar is.

3. Bij deze Mac-modellen was het mogelijk om als optie een harde schijf van 128 GB te nemen. Apple beveelt harde schijven van 256 GB of meer aan, zodat je een Boot Camp-partitie van minstens 128 GB kunt aanmaken.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.