Problemen isoleren in Mac OS X

Met behulp van de onderstaande benadering kunt u leren hoe u een probleem isoleert tot de basisoorzaak of hoe u ten minste de reeks gebeurtenissen achterhaalt die voorafgaan aan het probleem. Aan de hand van deze benadering kunt u het probleem mogelijk oplossen, andere supportartikelen vinden, betere artikelen schrijven voor Apple discussieforums of communiceren met medewerkers van de technische support van AppleCare.

Stel uzelf een aantal basisvragen over het probleem om zo het probleem te kunnen beschrijven:

Wat is het probleem?

Wanneer u deze vraag beantwoordt, noteert u ook alle waarschuwings- of foutberichten die verschijnen. Beschrijf ook elk onverwacht hardware- en softwaregedrag, en alle andere details die van belang lijken te zijn.

Gebruikers die vertrouwd zijn met het lezen van logbestanden, controleren deze in Apple Systeemprofiel op relevante informatie. Als u geen ervaring hebt met het lezen van logbestanden, kunt u ze best negeren tenzij u wordt gevraagd een specifiek bericht te zoeken.

Wanneer treedt het probleem op?

• Als u een reeks gebeurtenissen kunt identificeren die tot het probleem hebben geleid, documenteert u elke gebeurtenis.
  • Als het probleem na bepaalde tijdsintervallen optreedt, noteert u de tijdstippen wanneer het optreedt. Treedt het probleem alleen op bepaalde tijdstippen op (bijvoorbeeld dagelijks om 9 uur) of op regelmatige basis (bijvoorbeeld elke 47 minuten)?
  • Als het probleem zo onregelmatig optreedt dat u nog niet kunt beschrijven wanneer het optreedt, kunt u het probleem aan de hand van onderstaande suggesties proberen op te lossen, door bepaalde wijzigingen aan te brengen en vervolgens te kijken of het probleem is verdwenen.
  • Als het probleem optreedt tijdens het opstarten, meteen nadat u software van een andere leverancier hebt geïnstalleerd, leest u hier wat u kunt doen.
  • U kunt ook alle andere problemen oplossen die tijdens het opstarten optreden.

Als u het probleem niet kunt oplossen met deze suggesties, neemt u voor verdere assistentie contact op met AppleCare of een erkende Apple-serviceprovider bij u in de buurt.

Wanneer is het probleem begonnen?

Noteer alle recente wijzigingen aan de computer en de software, aangezien deze van invloed kunnen zijn op het probleem. Hebt u nieuwe software of hardware geïnstalleerd?

Documentatie raadplegen

Nadat u het probleem hebt beschreven, raadpleegt u bekende documentatiebronnen en zoekt u op de trefwoorden die u hebt geïdentificeerd.

Als het probleem van invloed is op een programma, raadpleegt u eerst de Leesmij-bestanden die bij het programma zijn meegeleverd. Hierin worden mogelijk bekende problemen beschreven.

Als het probleem optreedt met een product van een andere leverancier, raadpleegt u de website van de fabrikant of uitgever voor informatie over het probleem.

Zijn uw software en firmware up-to-date?

Controleer voor de beste compatibiliteit altijd of u de nieuwste versies van de software van Apple en andere leveranciers gebruikt. Zorg er ook voor dat de firmware van de computer up-to-date is.

Is het een software- of hardwareprobleem?

Wees aandachtig voor belangrijke aanwijzingen.

• Als het probleem alleen bij een bepaald programma of een bepaalde functie van Mac OS X optreedt, probeert u eerst de probleemoplossing voor software en pas daarna de probleemoplossing voor hardware.
  • Als het probleem optreedt wanneer de computer wordt opgestart (tenzij de computer helemaal niet kan worden opgestart), probeert u eerst de probleemoplossing voor software en pas daarna de probleemoplossing voor hardware.
  • Voor andere problemen, of wanneer de probleemoplossing voor software geen soelaas biedt, gebruikt u de rest van dit artikel.

Met Schijfhulpprogramma controleren op schijffouten en problemen met bevoegdheden

Dergelijke problemen kunnen andere symptomen veroorzaken, maar zijn gewoonlijk makkelijk te verhelpen.

Kunt u het probleem isoleren tot een hardwareapparaat?

Problemen met een hardwareapparaat kunnen soms op softwareproblemen gelijken, maar kunnen niet worden opgelost met de probleemoplossing voor software. Hardware elimineren als oorzaak (of omgekeerd, het probleem isoleren tot de software):

1. Koppel externe apparaten los. Als de computer een iBook- of PowerBook-computer is, koppelt u alle externe apparaten los. Voor een iMac koppelt u alle andere apparaten dan het toetsenbord en de muis van Apple los. Voor een Power Mac koppelt u alle andere externe apparaten los, met uitzondering van één beeldscherm (dat gewoonlijk op een originele, ingebouwde videopoort is aangesloten) en het originele toetsenbord en de originele muis van Apple. Als het probleem hiermee is verholpen, voegt u de apparaten een voor een terug toe (schakel de computer eerst uit als het apparaat dit vereist) om het probleem verder te isoleren.
  2. Plaats de Apple Hardware Test-schijf die (mogelijk) bij de computer is meegeleverd. Gebruik de uitgebreide test. Als problemen worden gedetecteerd, gaat u naar stap 3 of neemt u contact op met AppleCare of een erkende Apple-serviceprovider bij u in de buurt voor een diagnose en om indien nodig service te regelen.
  3. Schakel de computer uit en verwijder geheugenuitbreidingen, uitbreidingskaarten, extra harde schijven of andere interne hardware-uitbreidingen van andere fabrikanten. Als u niet zeker weet hoe u dit doet, kan een erkende Apple-serviceprovider u hierbij helpen. Voor deze service kunnen kosten in rekening worden gebracht als het probleem niet aan uw Apple-hardware is gerelateerd. U kunt deze stap ook overslaan en hieronder naar de stap 'Mac OS X opnieuw installeren' gaan.
    • Als het probleem is opgelost, voegt u de apparaten een voor een opnieuw toe. Wanneer het probleem opnieuw optreedt, koppelt u het laatst toegevoegde apparaat opnieuw los. Als het probleem opnieuw is verdwenen, hebt u de oorzaak geïdentificeerd. Als bij het apparaat software is meegeleverd, probeert u deze te verwijderen en opnieuw te installeren. U kunt ook contact opnemen met de leverancier of fabrikant van het apparaat voor specifieke procedures om problemen met het apparaat op te lossen.
    • U wilt apparaten mogelijk testen op alle beschikbare poorten waarop ze kunnen worden gebruikt. Als een USB-apparaat op USB-poort 1 werkt maar niet op USB-poort 2, probeert u andere apparaten op poort 2 aan te sluiten. Het is mogelijk dat de poorten van de computer niet naar behoren werken.

Mac OS X opnieuw installeren

Als een probleem aanhoudt, kunt u het mogelijk verhelpen door Mac OS X opnieuw te installeren.

• Bij Mac OS X v10.6 moet gewoon Mac OS X v10.6 vanaf de installatieschijf opnieuw worden geïnstalleerd.

• Bij Mac OS X v10.2, 10.3, 10.4 of 10.5 voert u de functie Archiveer en installeer uit.

Tip: als u de functie 'Archiveer en installeer' hebt gebruikt, kunt u later niet terugkeren naar het vorige systeem, maar u kunt de optie 'Behoud gebruikers en netwerkinstellingen' selecteren om de originele programma's en instellingen, documenten en gebruikersaccounts te behouden.

• Bij Mac OS X v10.1.5 of ouder moet u het Mac OS X-volume wissen voordat u Mac OS X opnieuw installeert. Deze procedure wordt in de volgende alinea beschreven.

Als het probleem aanhoudt, maakt u een reservekopie van alle essentiële gegevens, start u de computer op vanaf een Mac OS X-installatie- of herstelschijf, wist u het Mac OS X-volume, installeert u Mac OS X opnieuw en herstelt u eventuele extra Apple software.

Installeer extra software onderdeel per onderdeel en start de computer opnieuw op nadat u een onderdeel hebt geïnstalleerd. Voor het beste resultaat gebruikt u de computer gedurende meerdere uren na elke installatie om te achterhalen of die specifieke software het probleem mee heeft veroorzaakt. Als u alle software in een keer opnieuw installeert zonder dat u hebt achterhaald wanneer het probleem is teruggekeerd, moet u dit proces wellicht herhalen.

Waarschuwing: de functie 'Wis en installeer' wist de volledige inhoud van het gekozen volume voor de installatie van Mac OS X. Zorg ervoor dat u een reservekopie maakt van de bestanden voordat u verder gaat.