OS X: gegevens handmatig migreren vanaf een andere Mac

Als de computer te oud is om de Migratie-assistent uit te voeren, kunt u de gegevens handmatig kopiëren van de ene computer naar de andere door deze stappen uit te voeren.

Migratie-assistent is de eenvoudigste manier om gebruikers, documenten of computerinstellingen en andere onderdelen te verplaatsen van een oudere computer naar een nieuwe Mac. U kunt deze gebruiken om gegevens vanaf een andere Mac of zelfs vanaf een Windows-pc te migreren. Als de broncomputer te oud is om de Migratie-assistent uit te voeren, kunt u de stappen in dit artikel uitvoeren om veel documenten handmatig te kopiëren naar de nieuwere computer.

Voordat u begint

Alvorens u de bestanden van de oude naar de nieuwe computer kopieert, voert u deze stappen uit.

Stel de nieuwe Mac in

Voer de configuratie-assistent uit op de nieuwe Mac als u dit nog niet hebt gedaan. Maak vervolgens een gebruikersaccount voor elke gebruiker van de nieuwe Mac.

Bepaal welke bestanden worden gekopieerd

Alvorens bestanden van de oude naar de nieuwe computer te kopiëren, bepaalt u wat u wilt overzetten en waar de bestanden op de Mac moeten worden bewaard.

Documenten en andere gegevens

Over het algemeen kunt u alle documenten, muziek, films en andere bestanden verplaatsen van de ene computer naar de andere. Kopieer gewoon de bestanden naar dezelfde locatie op de nieuwe Mac. Bijvoorbeeld:

• Zoek de thuismap in de map Gebruikers op het bovenste niveau van de opstartschijf van elke Mac. Elke thuismap heeft de naam van zijn gebruiker en bevat documenten, films, foto’s en andere gegevens van die gebruiker.
  • Kopieer de documenten naar de map Documenten van de nieuwe thuismap.
  • Plaats de map met iTunes-muziek van de oude thuismap in de nieuwe map Muziek. De muziek wordt vervolgens automatisch herkend wanneer u iTunes opent.
  • Plaats de iPhoto-bibliotheek in de map Foto’s van de nieuwe Mac. iPhoto herkent deze automatisch wanneer u de bibliotheek opent. Als dit niet het geval is, moet u wellicht eerst de bibliotheek upgraden.

Programma’s

Voor sommige programma’s moeten ondersteuningsbestanden op speciale locaties worden geïnstalleerd opdat ze zouden werken. Gebruik deze stappen in plaats van de programma’s van de ene computer naar de andere te kopiëren:

• Controleer of het programma al is geïnstalleerd. Talrijke Apple-programma’s zoals iPhoto, Pages en iTunes zijn al geïnstalleerd wanneer u een Mac aanschaft.
  • Open de App Store in het menu Apple en log in met dezelfde account die u op de oude computer gebruikte. U kunt alle eerder aangeschafte programma’s opnieuw downloaden vanaf het tabblad Aankopen.
  • Gebruik Software-update om te controleren of er gratis updates beschikbaar zijn voor aangeschafte programma’s. Sommige programma’s moeten wellicht worden bijgewerkt om goed te werken op nieuwere computers.
  • Download of installeer andere aangeschafte programma’s van andere leveranciers opnieuw volgens de instructies van de ontwikkelaar van de gebruikte software.

Kopieer de bestanden

Kies één van de onderstaande methoden om bestanden op een oude computer te verplaatsen naar een nieuwe computer

Een externe schijf gebruiken

Als beide computers USB- of FireWire-aansluitingen hebben, kunt u de belangrijke bestanden kopiëren naar een externe schijf om de bestanden tussen de computers te verplaatsen.

1. Sluit de externe schijf aan op de oude Mac.
  2. Zoek de externe schijf in de Finder. Kies Ga > Computer als u deze niet ziet om een lijst met alle op de Mac aangesloten schijven weer te geven.
  3. Sleep in de Finder alle bestanden die u wilt verplaatsen naar de nieuwe computer naar de externe schijf om er een kopie van te maken.
  4. Verwijder de externe schijf wanneer u alle bestanden hebt gekopieerd en koppel deze los van de oude Mac.
  5. Sluit vervolgens de externe schijf aan op de nieuwe Mac.
  6. Zoek de schijf in de Finder.
  7. Sleep de bestanden van de externe schijf naar de thuismap of een andere locatie op de nieuwe Mac.

Doelschijfmodus gebruiken

Als beide computers FireWire- of Thunderbolt-poorten hebben, kunt u de doelschijfmodus gebruiken om een van de computers als externe schijf aan te sluiten. Afhankelijk van hoe oud de originele Mac is, hebt u mogelijk extra kabels nodig, zoals een Thunderbolt-naar-FireWire-adapter.

1. Start de oude computer opnieuw op terwijl u de T-toets op het toetsenbord ingedrukt houdt. Laat de toets los wanneer u het FireWire-logo op het scherm ziet verschijnen.
  2. Verbind de FireWire-poort van de twee computers met behulp van een FireWire-kabel en de nodige adapters.

De opstartschijf van de oude computer verschijnt nu in de Finder wanneer u bij de nieuwe computer inlogt. Gebruik de stappen onder ‘Een externe schijf gebruiken’ om bestanden op een oude computer te kopiëren naar een nieuwe Mac.

Bestandsdeling gebruiken

Als beide computers met hetzelfde netwerk zijn verbonden, kunt u bestanden van de ene naar de andere computer kopiëren via bestandsdeling.

Verbind eerst de Macs met hetzelfde netwerk via Wi-Fi of Ethernet. Als u geen toegang tot een groter netwerk hebt, kunt u gewoon de twee computers verbinden met een Ethernet-kabel. Als een computer geen Ethernet-aansluiting heeft, kijkt u of u een USB-naar-Ethernet-adapter of een Thunderbolt-naar-Ethernet-adapter hebt.

Schakel vervolgens Bestandsdeling in op één van de computers.

1. Open Systeemvoorkeuren.
  2. Selecteer Delen.
  3. Noteer de naam van deze computer die u in het veld Computernaam ziet.
  4. Selecteer (vink aan) de optie Bestandsdeling.

Verbind de twee computers op de andere Mac via deze stappen:

1. Klik in het Dock op het symbool van de Finder om deze te openen.
  2. Kies Ga > Verbind met server.
  3. Klik op de knop Blader.
  4. Zoek de andere computer in het venster dat verschijnt. Dubbelklik op het symbool van de computer.
  5. Voer de gebruikersnaam en het wachtwoord in voor de gebruikersbestanden die u probeert te kopiëren als u hierom wordt gevraagd.

U kunt nu voor deze gebruiker bestanden kopiëren tussen de twee computers. Herhaal de stappen hierboven voor alle andere gebruikers op de computer.

Wanneer u klaar bent

Nadat u alle bestanden hebt gekopieerd, moet u overwegen de machtiging voor iTunes op de oude Mac in te trekken als u deze niet meer gaat gebruiken. Raadpleeg ‘Wat u moet doen voordat u een Mac verkoopt of weggeeft’ voor meer informatie.