Basiskenmerken van de Mac: op het web surfen met Safari 7 in Mavericks

Safari is de bij OS X Mavericks meegeleverde webbrowser. Lees hier meer over het gebruik van Safari en hoe u uw surfervaring kunt personaliseren.

Dit artikel is gearchiveerd,het wordt niet meer bijgewerkt door Apple.

Navigeren in Safari

Klik op het symbool van Safari in het Dock of dubbelklik op het symbool van Safari in de map Programma’s om het te openen. Wanneer u Safari voor het eerst opent, ziet u bladwijzers, Top Sites en het slimme zoekveld.

nieuw Safari-venster

Als u een website wilt openen, selecteert u deze in de bladwijzers of voert u het adres van de website in het veld boven in het venster in. Zelfs als u niet het exacte adres kent, kunt u de woorden typen die u zoekt, bijvoorbeeld ‘Apple’. Safari geeft suggesties op basis van uw bladwijzers, geschiedenis en de geselecteerde zoekmachine.

slimme zoekactie

Tabbladen

U kunt meerdere websites tegelijk openen door ofwel een nieuw Safari-venster te openen (Archief > Nieuw venster) ofwel een nieuw tabblad binnen het huidige Safari-venster te maken (Archief > Nieuw tabblad).

tabbladen boven in het Safari-venster

U kunt zelfs de weergave wijzigen als u van gedachte verandert. Sleep gewoon een tabblad uit een venster om een nieuw venster voor die pagina aan te maken. Of kies Venster > Voeg alle vensters samen om één enkel venster met meerdere tabbladen te maken (één voor elke geopende webpagina).

Tip: Command-klik op een koppeling om deze in een nieuw tabblad of venster te openen.

Slimme zoekactie

Wanneer u tekst invoert in het veld boven in het Safari-venster, biedt Safari suggesties op basis van uw bladwijzers en geschiedenis.

Safari kan ook de gezochte tekst sturen naar een geselecteerde zoekmachine voor nog meer suggesties. Om de gebruikte zoekmachine te selecteren, klikt u op het zoeksymbool zoekknop links van het tekstveld. Safari bevat ingebouwde ondersteuning voor Google, Yahoo en Bing. Als u niet wilt dat de tekst naar een zoekmachine wordt verstuurd, kunt u de Privémodus gebruiken of deze functie uitschakelen in het paneel Privacy van de voorkeuren voor Safari.

slimme zoekactie

U kunt ook in een pagina zoeken. Kies Wijzig > Zoek of druk op Command-F om de ingebouwde zoekfunctie van Safari te openen. Typ de gezochte woorden en Safari markeert deze woorden op de webpagina.

zoeken op een pagina

Geschiedenis

Klik op de knop ‘Geef de vorige pagina weer’ om naar eerder geopende pagina’s te gaan. U kunt ook met twee vingers van rechts naar links op het trackpad vegen. Als u de volgende pagina’s van uw geschiedenis wilt weergeven, klikt u op de knop ‘Geef de volgende pagina weer’ of veegt u met twee vingers van links naar rechts op het trackpad.

Houd de knop voor de vorige of volgende pagina ingedrukt om een lijst met recent geopende websites weer te geven.

knop geschiedenis

U kunt ook een optie of website in het menu Geschiedenis boven in het scherm kiezen. Kies bijvoorbeeld ‘Toon geschiedenis’ om alle geopende websites weer te geven.

volledige geschiedenis

Top Sites

Tijdens het surfen worden de meest bezochte pagina’s in Safari bijgehouden. Deze websites worden toegevoegd aan de ingebouwde pagina Top Sites van Safari. Klik op de knop ‘Top Sites’ om uw topsites weer te geven. knop top sites

top sites

• Als u een website wilt toevoegen aan deze pagina, sleept u gewoon het symbool van de website van het veld boven in het Safari-venster naar deze pagina. U kunt ook een bladwijzer in het paneel Bladwijzers naar deze pagina slepen.
  • Top Sites verandert naarmate u surft. Websites die u even niet hebt bezocht, verschijnen mogelijk niet op deze pagina. Als u een website permanent op deze pagina wilt bewaren, beweegt u de muisaanwijzer over de afbeelding van de website op de pagina Top Sites en klikt u op de speld .
  • Als u een website uit de pagina Top Sites wilt verwijderen, beweegt u de muisaanwijzer over de afbeelding van de website en klikt u op de knop om de website te verwijderen. knop om topsites te verwijderen

U kunt wijzigen hoeveel websites in Top Sites worden weergegeven in de voorkeuren voor Safari. Raadpleeg Safari Help voor meer informatie.

Bladwijzers

Een bladwijzer toevoegen

Als u een pagina vindt die u niet wilt vergeten, kunt u een bladwijzer maken om een koppeling naar de website te bewaren.

• Kies Bladwijzers > Voeg bladwijzer toe.
  • Houd de plusknop (+) in de knoppenbalk van Safari ingedrukt.
  • Klik met de rechtermuisknop of Control-klik op een koppeling en kies ‘Voeg bladwijzer toe’ in het contextuele menu.

Als u alle bladwijzers wilt weergeven, klikt u op de knop Bladwijzers knop Safari-bladwijzers  of kiest u Bladwijzers > Toon bladwijzers.

paneel bladwijzers

U kunt de bladwijzers anders rangschikken in dit paneel door deze in de lijst te slepen. Als u bladwijzers in mappen wilt ordenen, klikt u op de knop ‘Nieuwe map’ (+) onder in het paneel Bladwijzers. Als u de inhoud van een bladwijzermap wilt weergeven of verbergen, klikt u op de bijbehorende map.

Als u de naam van een bladwijzer wilt wijzigen of een bladwijzer wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop of Control-klikt u op de naam van de bladwijzer. Vervolgens selecteert u de gewenste optie in het contextuele menu dat verschijnt.

Klik opnieuw op de knop ‘Bladwijzers’ om het paneel Bladwijzers te sluiten.

Favoriete bladwijzers

Gebruik de Favorietenbalk voor eenvoudige toegang tot uw favoriete bladwijzers. U kunt bladwijzers toevoegen door het symbool van een website naast het adres rechtstreeks te slepen naar de Favorietenbalk.

favorieten slepen

Als u een bladwijzer wilt verwijderen, sleept u deze gewoon uit de Favorietenbalk. Houd de naam van de bladwijzer ingedrukt om de naam ervan te wijzigen.

Als u een bladwijzermap in de Favorietenbalk wilt aanmaken, sleept u de map naar het paneel Bladwijzers of klikt u met de rechtermuisknop op de Favorietenbalk en selecteert u ‘Nieuwe map’ in het contextuele menu dat verschijnt.

Meer informatie

Klik op een onderwerp hieronder voor meer informatie over de functies van Safari.

Vouw alles uit | Vouw alles samen

iCloud

Met uw iCloud-account kunt u probleemloos surfen op al uw Macs en iOS-apparaten. Als u bent ingelogd bij uw iCloud-account, houdt Safari uw bladwijzers, leeslijst en alle geopende websites bij.

Bladwijzers

Maak een bladwijzer voor een webpagina op de Mac en deze verschijnt automatisch in de bladwijzers van alle apparaten die bij uw iCloud-account zijn ingelogd.

Pagina’s openen

Schakel van één apparaat over op een ander zonder de webpagina’s te moeten zoeken die u aan het bekijken was. De laatst geopende websites zijn beschikbaar in Safari op de Mac, iPad, iPhone en iPod touch. Klik gewoon op de iCloud-knop in de knoppenbalk van Safari om de tabbladen en vensters te zien die momenteel zijn geopend op uw andere apparaten.

iCloud-bladwijzers

Wachtwoorden en creditcards

U hebt op alle apparaten toegang tot uw bewaarde wachtwoorden en creditcardnummers. Nadat u een wachtwoord in Safari op een Mac hebt ingevoerd, is dit op uw andere Macs of iOS-apparaten beschikbaar wanneer u bij dezelfde iCloud-account bent ingelogd. Safari biedt zelfs aan om een wachtwoord voor een website aan te maken als u er nog geen hebt.

wachtwoord van websites

Safari biedt ook aan om de gegevens van veelgebruikte creditcards te bewaren zodat u artikelen kunt bestellen op uw favoriete website zonder uw portefeuille erbij te halen. Ter bescherming van deze gegevens bewaart Safari uw wachtwoorden en creditcardgegevens gecodeerd in de Sleutelhanger

Opmerking: wanneer u een bestelling op een website plaatst, wordt u uit veiligheidsoverwegingen mogelijk toch gevraagd de beveiligingscode van de creditcard in te voeren.

Downloads

Wanneer u software vanaf het internet downloadt door op een koppeling in Safari te klikken, wordt de knop ‘Downloads’ in de knoppenbalk van Safari gemarkeerd. Klik op de knop om de voortgang van de huidige downloads en uw downloadgeschiedenis te zien.

voortgang download

Klik op de knop ‘Annuleer’  om een download te annuleren.

Als een download wordt onderbroken, kunt u deze opnieuw starten door te klikken op de knop ‘Laad opnieuw’ .

Downloads worden doorgaans bewaard in de map Downloads in de thuismap. U vindt deze map in het Dock of door in de Finder het menu Ga > Downloads te kiezen. U vindt ook een volledig gedownload bestand door te klikken op de knop ‘Toon in Finder’ naast een voltooide download .

In de voorkeuren voor Safari kunt u de locatie van downloads via Safari wijzigen. Raadpleeg Safari Help voor meer informatie.

Lezen

In- en uitzoomen

Als de tekst op een webpagina te klein is om vlot te kunnen lezen, kunt u de ingebouwde zoomfuncties in Safari gebruiken om de tekst of de pagina te vergroten.

Kies Weergave > Zoom in op een pagina om deze te vergroten. U kunt kiezen of Safari inzoomt op de gehele pagina of alleen maar tekst vergroot door Weergave > Zoom alleen in of uit op tekst aan of uit te vinken. Als u de zoomfunctie vaak gebruikt, kunt u de zoomknoppen toevoegen aan de knoppenbalk van Safari. Raadpleeg het onderdeel ‘De knoppenbalk aanpassen’ in dit artikel voor meer informatie.

U kunt ook het trackpad gebruiken om op een gebied van een pagina in te zoomen. Duw uw vingers uiteen op het trackpad om in te zoomen op de pagina. U kunt ook dubbel tikken op een verhaal om automatisch in te zoomen zodat de tekst in het venster past.

Leeslijst

Met Leeslijst kunt u pagina’s bewaren om deze later te lezen. Leeslijst bewaart gehele webpagina’s in uw leeslijst zodat u ze kunt lezen zelfs als u niet bent verbonden met het internet. Als u bent ingelogd bij iCloud, heeft Safari dezelfde leeslijst op de Mac, iPhone, iPad en iPod touch.

paneel met leeslijst

Als u een pagina wilt toevoegen aan Leeslijst, houdt u op de plusknop (+) naast de URL van de website boven in het Safari-venster ingedrukt of klikt u op de deelknop deelknop. Selecteer de optie om de pagina toe te voegen aan Leeslijst.

Deel-menu

Als u wilt zien welke pagina’s u hebt gemarkeerd om later te lezen, klikt u op de knop ‘Bladwijzers’ in de Favorietenbalk of kies u Bladwijzers > Toon bladwijzers. Klik vervolgens op het symbool van de leeslijst in het paneel dat verschijnt.

Leeslijst werkt ook met iCloud. U kunt dus de pagina’s lezen die u op één van uw Macs of iOS-apparaten hebt bewaard. Raadpleeg het onderdeel iCloud in dit document voor meer informatie.

Reader

De functie Reader van Safari helpt u concentreren op het hoofdverhaal van een webpagina. Overbodigheden worden verwijderd en het lettertype van het verhaal wordt groter waardoor u zich kunt concentreren op wat u wilt lezen.

Safari Reader

Safari scant automatisch de geopende pagina’s om elk hoofdverhaal te vinden. Wanneer deze inhoud is gevonden, licht de knop ‘Reader’ op boven in het venster van Safari.

knop reader in safari

Klik op de knop ‘Reader’ om de inhoud van de website in Reader-modus weer te geven. Klik nogmaals op de knop om de Reader-modus te sluiten.

Pdf

Safari bevat ook ingebouwde ondersteuning voor de weergave van pdf-bestanden. Wanneer u een koppeling naar een pdf in Safari volgt, zoals naar een gebruikershandleiding, wordt dit in het Safari-venster geopend en moet geen ander programma worden geopend. De ingebouwde zoek- en zoomfuncties in Safari werken ook in de pdf-documenten.

Als u het pdf-document op de lokale schijf wilt bewaren, verplaatst u de muisaanwijzer naar onder in het Safari-venster om de ingebouwde pdf-tools in Safari weer te geven. Klik op de knop ‘Download’ om het bestand in de map voor downloads te bewaren. Klik op de knop ‘Voorvertoning’ om het bestand rechtstreeks in Voorvertoning te openen.

knoppenbalk voor pdf-documenten in safari

Delen

Als u een webpagina wilt delen, hoeft u enkel op de deelknop te klikken. Als u OS X Mavericks gebruikt, kunt u zelfs bestanden delen via websites van andere fabrikanten zoals Facebook, Twitter of LinkedIn zonder de huidige pagina te moeten verlaten.

Deel-menu

Als u een koppeling wilt delen, klikt u op de deelknop deelknop in de knoppenbalk van Safari of kiest u Archief > Deel. Selecteer de gewenste methode om de huidige pagina te delen. Vul het geopende venster in om het bestand te delen.

Deel-menu

Als u Facebook, LinkedIn of Twitter gebruikt, kunt u een koppeling posten via een van deze accounts. Als u deze opties niet ziet in het Deel-menu, controleert u of u uw accountinformatie voor elk apparaat hebt ingevoerd in het paneel Internetaccounts van Systeemvoorkeuren.

Koppelingen

Onder Koppelingen in de navigatiekolom van Safari worden koppelingen bijgehouden van personen die u in Twitter en LinkedIn volgt.

paneel koppelingen

Als u Koppelingen wilt bekijken, opent u het paneel Bladwijzers en klikt u boven in het paneel op het symbool van Koppelingen. Klik op een willekeurige koppeling om die in Safari te openen.

Privacy en beveiliging

Gegevens van derden en blokkering van cookies

Bezochte webpagina’s laten mogelijk cookies van websites van derden achter. Deze cookies kunnen worden gebruikt om te achterhalen wat u op het net doet, reclame naar u te sturen of een profiel met uw online activiteiten aan te maken. Safari blokkeert standaard deze cookies. Het programma voorkomt ook dat websites van derden standaard gegevens in de cache, lokale opslagruimte of databases achterlaten.

Veilig surfen

Safari begrijpt beveiligingscertificaten (https) en certificaten voor uitgebreide controle. Dit betekent dat wanneer u verbinding maakt met een website zoals van een bank, de verbinding door Safari wordt gecodeerd. U kunt controleren of de verbinding veilig is door de beveiligingsindicator naast de naam van de website te zoeken.

https-indicatie

Gecodeerde verbindingen worden aangegeven met https. Klik op dit kenmerk voor meer informatie over de gecodeerde verbinding.

certificaat voor uitgebreide controle

Bij verbindingen met een certificaat voor uitgebreide controle verschijnt een groen kenmerk. Klik erop voor meer informatie over de gecodeerde verbinding.

Privémodus

Safari bevat de privémodus om te verhinderen dat Safari de bezochte websites toevoegt aan de geschiedenis. Door deze functie worden ook de zoekopdrachten en de ingevulde gegevens in online formulieren niet bewaard.

Kies Safari > Privémodus om de privémodus in te schakelen. Wanneer u de privémodus niet meer wilt gebruiken, klikt u op ‘Privé’ boven in het Safari-venster om de privémodus uit te schakelen.

Volg niet

Safari biedt ondersteuning voor een opkomende privacynorm genaamd ‘Volg niet’. Nadat u deze instelling hebt ingeschakeld, worden bezochte websites gevraagd u niet te volgen. Kies Safari > Voorkeuren > Beveiliging om deze instelling in te schakelen. Selecteer vervolgens de optie ‘Vraag websites me niet te volgen’.

optie volg niet

Safari verstuurt ook automatisch verzoeken om u niet te volgen wanneer de privémodus is ingeschakeld.

Bescherming tegen schadelijke websites

Safari helpt u beschermen tegen frauduleuze internetsites en websites met malware voordat u deze opent. Als een website er verdacht uit ziet, voorkomt Safari dat deze wordt geladen en wordt u gewaarschuwd.

dialoogvenster met waarschuwing over veilig surfen

Ouderlijk toezicht

Safari biedt ondersteuning voor de functies van Ouderlijk toezicht die in OS X zijn ingebouwd. U kunt dus de toegang tot bepaalde websites beperken voor gebruikers op de Mac. Voor meer informatie over Ouderlijk toezicht kiest u het menu Apple > Systeemvoorkeuren > Beveiliging en privacy. Klik vervolgens op de helpknop in de rechterbenedenhoek van het venster Systeemvoorkeuren.

voorkeuren voor ouderlijk toezicht

Sandboxing

Sandboxing biedt een ingebouwde bescherming tegen kwaadaardige code en malware door de mogelijkheden van websites te beperken. Safari voert webpagina’s in afzonderlijke processen uit zodat schadelijke code op een pagina beperkt blijft tot één enkel tabblad. Dit voorkomt dat een website de gehele browser beïnvloedt of de gegevens die op andere Safari-tabbladen of -vensters zijn geopend.

Energie besparen

Safari bevat geavanceerde technologieën voor het besparen van energie waarmee u op het internet kunt surfen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over het leeglopen van de batterij.

Wanneer u een website bezoekt die een internetplugin gebruikt, pauzeert Safari automatisch de inhoud van de plugin totdat u klaar bent om die te bekijken. Dit bespaart energie. U kunt ook Safari de inhoud van een plugin per website laten laden.

stroombesparing

Safari biedt in OS X Mavericks ook ondersteuning voor App Nap. Met deze technologie vermindert Safari het energieverbruik wanneer vensters zijn verborgen, gesloten of op de achtergrond geschoven door een ander programma.

Safari uitbreiden

Internetplugins

Safari bevat ondersteuning voor gekende internetplugins zoals Adobe Flash, Microsoft Sliverlight en Oracle’s Java. U kunt zelfs beheren welke websites deze plugins mogen gebruiken.

Safari-extensies

U kunt functies toevoegen aan Safari door Safari-extensies te installeren. Ga naar de galerie met Safari-extensies voor meer informatie.

Functies voor ontwikkelaars

WebKit

Safari is gebouwd op WebKit, de open-source weergave-engine waarmee u krachtig kunt surfen op het internet volgens industriële normen. WebKit biedt ondersteuning voor HTML5, CSS en JavaScript, inclusief HTML5 audio- en videotags.

Webinfovenster

Safari bevat krachtige hulpmiddelen om ontwikkelaars van websites te helpen bij de analyse en foutopsporing van websites. Door het Ontwikkel-menu in de voorkeuren voor Safari in te schakelen, hebt u toegang tot deze hulpmiddelen.

Voor meer informatie over Safari als ontwikkeltool voor websites raadpleegt u de website Apple Developer.

Meer hulp

Wilt u meer informatie over Safari? Raadpleeg de ingebouwde Help op de Mac. Kies in Safari de optie ‘Safari Help’ in het menu Help. De volgende artikelen bevatten ook meer informatie over functies van Safari.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.