Basiskenmerken van de Mac: afspraken worden in Agenda bewaard

Met het programma Agenda in OS X blijft u op schema. Het toont afspraken, verjaardagen, kaarten, reistijden en andere belangrijke gegevens.

Agenda gebruiken

Agenda in Mavericks bevat kaarten, de weersverwachting en reistijden opdat u eenvoudig activiteiten kunt configureren en delen. Lees hier hoe u met het programma Agenda activiteiten aanmaakt, een abonnement neemt op de agenda’s van anderen en verbinding maakt met Facebook en andere voorzieningen.

U vindt Agenda in het Dock of de map Programma’s.

symbool van agenda

Weergave van agenda’s wijzigen

U kunt de weergave van een agenda wijzigen door boven in het venster te klikken op de tabbladen Dag, Week, Maand of Jaar.

weergave van agenda’s

Een activiteit in een agenda plannen

Met Agenda kunt u op verschillende manieren activiteiten toevoegen:

• Dubbelklik op een willekeurige plaats van een agenda om een activiteit op dat uur toe te voegen. In het geopende infovenster kunt u genodigden toevoegen, een tijd en locatie instellen, en meer.
  • Sleep een activiteit om die opnieuw in te plannen.
  • Dubbelklik op een bestaande activiteit om die in het infovenster te bewerken.

een activiteit toevoegen

In het veld Snelle activiteit in het programma Agenda kunt u activiteiten in gewone taal invoeren. Klik op de knop Voeg activiteit toe en voer een beschrijving van de activiteit in zoals ‘Lunch met Karel op vrijdag in Apple Café om 17.00 uur’. Het programma Agenda gebruikt de ingevoerde woorden om een activiteit aan te maken waarbij de velden voor het uur, de contacten en de locatie al zijn ingevuld.

Snelle activiteit

Selecteer een onderwerp hieronder voor meer informatie over de functies van Agenda.

Alles verbergen | Alles weergeven

Nieuwe agenda’s maken

Het programma Agenda in OS X heeft standaard twee agenda’s: Werk en Thuis. Als u een nieuwe agenda wilt maken, kiest u Nieuwe Agenda in het menu Archief. Typ een naam voor de agenda in het tekstveld. Als u bijvoorbeeld kinderen hebt, wilt u wellicht een aparte agenda voor elk van uw kinderen maken om hun planning bij te houden. Door te klikken op de knop Agenda’s ziet en beheert u hoe agenda’s verschijnen.

Als u de kleur of de naam van een agenda wilt wijzigen, selecteert u deze in de agendalijst en kiest u Wijzig > Toon info. Als u een agenda en alle bijbehorende activiteiten wilt verwijderen, klikt u rechts of Control-klikt u op de naam van de agenda en  selecteert u Verwijder in het contextuele menu dat verschijnt.

Een iCloud-account gebruiken in het programma Agenda

iCloud wordt meegeleverd bij OS X. Zodra u bent aangemeld voor een gratis iCloud-account, kunt u de agenda’s op al uw apparaten up-to-date houden, uw iCloud-agenda delen en uw agenda op de iCloud-website bekijken.

Als u een iCloud-account hebt, kunt u iCal gebruiken om uw iCloud-agenda’s te openen en te beheren. Als u de voorziening iCloud-agenda instelt op meerdere apparaten en computers, worden agenda’s en herinneringen in iCloud up-to-date gehouden op elk apparaat en elke computer.

Stel de account van uw iCloud-agenda in Systeemvoorkeuren in om uw iCloud-gebaseerde agenda’s in het venster Agenda te zien.

• In Systeemvoorkeuren:
    1. Klik op iCloud.
    2. Log in bij iCloud.
    3. Als u voor het eerst inlogt op deze computer, wordt u gevraagd of u iCloud wilt gebruiken voor contacten, agenda’s en bladwijzers. Zorg ervoor dat de optie voor agenda’s is geselecteerd (aangevinkt) en klik vervolgens op Volgende.
    4. Als u eerder al hebt ingelogd bij iCloud, ziet u een lijst met iCloud-voorzieningen. Selecteer het aankruisvak naast Agenda’s.

Agenda’s toevoegen vanaf andere voorzieningen

U kunt ook afspraken van andere bekende voorzieningen toevoegen aan uw agenda in het programma Agenda, inclusief vanaf Exchange, CalDAV, Facebook en Yahoo.

1. Kies het menu Apple () > Systeemvoorkeuren.
  2. Selecteer Internetaccounts.
  3. Klik onder in het scherm op de plusknop (+).
  4. Kies het accounttype dat u wilt gebruiken en voer de inloggegevens van de account in.
  5. Zorg ervoor dat de optie ‘Agenda’s’ is geselecteerd (aangevinkt) om de activiteiten van deze account weer te geven in het programma Agenda.

Afspraken wijzigen in het infovenster

Het infovenster verschijnt wanneer u een nieuwe activiteit toevoegt of dubbelklikt op een bestaande activiteit. Het toont alle gegevens van activiteiten, inclusief wie er is uitgenodigd en waar en wanneer u wilt dat de activiteit doorgaat.

infovenster

In Mavericks helpt het infovenster uw activiteiten in te vullen met de functie voor het automatisch invullen van gegevens. Begin een adres te typen en Agenda stelt overeenkomende locaties voor. Begin de naam van een contact in uw Adresboek te typen en Agenda stelt overeenkomende namen voor op basis van contacten in het programma Contacten.

Locaties, weersverwachting, reistijden en kaarten

In Mavericks kunt u de locaties van uw activiteiten op een miniatuurkaart in het infovenster zien. Als u op deze minikaart klikt, wordt een venster in volledige grootte geopend in het programma Kaarten.

kaarten en agenda

De minikaart bevat een schatting van de reistijd van uw huidige locatie naar de bestemming van uw afspraak in het infovenster van de activiteit alsook de weersverwachting voor die dag.
Opmerking: voor de schatting van de reistijd, route en weersverwachting moet u Locatievoorzieningen inschakelen in Systeemvoorkeuren.

Lunchafspraken toevoegen

Als u met iemand hebt afgesproken om ’s middags of ’s avonds te gaan eten, biedt Agenda in Mavericks goede eetgelegenheden.

1. Maak een uitnodiging aan en geef die een naam.
  2. Typ bij locatie in het infovenster het soort gewenste eten, zoals pizza, hamburger of sushi.
  3. De naam van nabije restaurants met dit soort eten verschijnt.
  4. Selecteer een restaurant en voeg het toe aan de activiteit.

Berichtgeving

Via meldingen in OS X blijft u op de hoogte van wanneer een activiteit bijna plaatsvindt. Als u het druk hebt, kunt u de meldingen van Agenda later opnieuw laten weergeven door deze naar rechts te slepen of door te klikken op de knop Snooze. Houd de knop Snooze ingedrukt om extra opties te zien.

snooze

Verjaardagen en feestdagen

Agenda in Mavericks toont de verjaardagen die rechtstreeks uit het programma Contacten afkomstig zijn. Elke wijziging aan het veld Verjaardag van een contact verschijnt automatisch in de verjaardagskalender.

verjaardagen

Agenda in Mavericks geeft ook automatisch de lokale feestdagen weer.

agenda-instellingen

Opmerking: als de feestdagen van de ingebouwde kalender niet overeenkomen met de feestdagen in uw regio, controleert u of Locatievoorzieningen is ingeschakeld in Systeemvoorkeuren. OS X gebruikt uw huidige locatie om feestdagen op basis van uw huidige regio weer te geven.

De kalender met verjaardagen en feestdagen verschijnt onder Andere in de agendalijst. Als u de agendalijst niet ziet, klikt u op de knop Agenda’s () in het venster van het programma Agenda om de lijst met beschikbare agenda’s weer te geven. Selecteer of deselecteer elke agenda in de lijst die u in het venster Agenda wilt weergeven. Als u hier geen verjaardagen of feestdagen ziet, controleert u of beide opties zijn geselecteerd in het paneel Algemeen van de voorkeuren voor Agenda:

instelling voor verjaardagen en feestdagen

Een agenda publiceren

Volg deze stappen om een agenda zichtbaar te maken voor anderen.

1. Kies Wijzig > Deel agenda.
  2. Voer de namen van personen uit uw contactenlijst of e-mailadressen van personen in met wie u deze agenda wilt delen.
  3. Selecteer de optie Publieke agenda als u wilt dat iemand anders een abonnement kan nemen op uw agenda via het internet.
  4. U krijgt dan een URL die u aan anderen kunt verstrekken om de agenda te zien. Klik op de deelknop naast de URL om deze rechtstreeks te versturen naar een ontvanger via de ingebouwde opties voor het delen van bestanden in OS X.

Deel-menu

Tip: elk agendaprogramma dat compatibel is met de norm voor online agenda’s kan via deze URL een abonnement nemen op uw agenda.

Abonneren op andere agenda’s

U kunt het programma Agenda gebruiken om u te abonneren op een gepubliceerde agenda van iemand anders, zoals een familielid of collega.

1. Kies Archief > Nieuw agenda-abonnement...
  2. Voer het webadres (URL) van de agenda in waarop u zich wilt abonneren en klik op Abonneer.

De agenda waarop u bent geabonneerd, verschijnt in de agendalijst onder ‘Abonnementen’. Als u de agenda wilt wijzigen (zoals de kleur van de activiteiten of de naam die in de agendalijst verschijnt), selecteert u de agenda in de agendalijst en kiest u Wijzig > Toon info.

Meer informatie over het gebruik van iCloud met agenda-abonnementen.

Agenda’s bijwerken met een iPhone, iPod of iPad

Als u een iCloud-account hebt, kunt u deze gebruiken om uw agenda's automatisch bij te werken op meerdere computers of apparaten, inclusief een iPhone, iPod touch of iPad. Raadpleeg het volgende voor meer informatie:

Meer informatie

Tip: wilt u meer weten over het programma Agenda? Raadpleeg de ingebouwde Help-functie van OS X. Kies Agenda Help in het menu Help van het programma Agenda.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.