Berichten gebruiken met uw Mac

Berichten is de berichtensoftware die bij uw Mac is inbegrepen. U kunt dit programma gebruiken om berichten te verzenden via iMessage of andere berichtendiensten.

Met Berichten voor Mac kunt u onbeperkt berichten verzenden naar iedere Mac, iPhone, iPad of iPod touch die gebruikmaakt van iMessage, de Apple dienst voor veilige verzending van berichten. Daarnaast ondersteunt Berichten verscheidene andere berichtendiensten die functioneren op apparaten van Apple en andere apparaten. Eigenaars van een iPhone kunnen Berichten ook gebruiken voor sms- en mms-berichten.

iMessage configureren

iMessage is de berichtendienst van Apple die hoort bij uw Apple ID. Als iMessage nog niet is geconfigureerd, wordt u verzocht in te loggen wanneer u de Berichten-app voor het eerst opent. Log in met de Apple ID die u ook gebruikt voor Berichten op uw iPhone en andere apparaten. Meestal is dit de Apple ID die u ook gebruikt voor iCloud, de iTunes Store, de App Store en de account die u hebt aangemaakt toen u uw Mac voor de eerste keer instelde.

Om een andere berichtendienst toe te voegen, kiest u 'Voeg account toe' in het Berichten-menu. Selecteer een accountaanbieder en volg de instructies voor de betreffende aanbieder.

Om een berichtendienst uit te schakelen of de instellingen ervan te wijzigen, kiest u 'Voorkeuren' in het Berichten-menu en klikt u op 'Accounts'.

Een gesprek voeren

1. Klik op  boven in het venster 'Berichten'.

2. Typ de naam, het e-mailadres of het telefoonnummer van de ontvanger om uw bericht te adresseren. Of klik op plus-teken en selecteer een ontvanger. Als een ontvanger in uw Contacten-app staat, vindt Berichten deze persoon terwijl u typt. Voeg meer ontvangers toe als u een groepsgesprek wilt starten.

3. Typ uw bericht in het veld onderaan het venster en druk op 'Enter' om het te verzenden.
    • Als u emoji wilt toevoegen, klikt u op .
    • Een afbeelding of een ander bestand voegt u eenvoudig toe door het naar het berichtenveld te slepen of het in het berichtenveld plakken.
    • Als u een audio-opname wilt toevoegen, klikt u op en neemt u uw boodschap op.
  4. Nadat u een gesprek hebt gestart, klikt u op 'Details' in de hoek van het venster om andere handelingen uit te voeren, zoals:
    • Kiezen om niet gestoord te worden door meldingen voor dit gesprek.
    • FaceTime gebruiken om een audiogesprek  of videogesprek  te beginnen.
    • Een scherm delen  .
    • De locatie van de ontvanger bekijken, als deze persoon zijn of haar locatie met u deelt.
    • Alle foto's en bestanden bekijken die tijdens het gesprek werden uitgewisseld.
    • Een groepsnaam toevoegen, leden aan een groep toevoegen of een groep verlaten. Als de groep vier of meer leden heeft, kunt u leden verwijderen: houd de Ctrl-toets ingedrukt, klik op de naam van het lid en kies 'Verwijder uit gesprek'.

In macOS Sierra kunt u ook Siri gebruiken om berichten te verzenden, te lezen en te beantwoorden. U kunt bijvoorbeeld tegen Siri zeggen:

• 'Stuur een bericht naar Suzan en Johan om te zeggen dat ik later kom,' of 'Zeg tegen Karel Pietersen dat de show bijna begint,' of 'Stuur een bericht naar 408 555 1212'.
  • 'Lees het laatste bericht van Peter Jansen voor' of 'Lees mijn nieuwe berichten voor'.
  • 'Zeg dat dat geweldig nieuws is' of 'Laat hem weten dat ik er over 10 minuten ben.'

Een Tapback toevoegen aan een bericht

macOS Sierra introduceert Tapback voor de Mac. Een Tapback is een snelle reactie om te laten weten wat u van een bericht vindt, bijvoorbeeld dat u het leuk of grappig vindt. In de bovenstaande afbeelding is het hartje naast 'Tot dan!' een Tapback. Zo gebruikt u deze functie:

1. Houd de Ctrl-toets ingedrukt en klik op een tekstballon om een contextmenu te openen.
  2. Kies 'Tapback' in het menu.
  3. Klik op een Tapback om deze in de tekstballon te plaatsen.

Uw Tapback is zichtbaar voor alle deelnemers aan het gesprek die iMessage met macOS Sierra of iOS 10 gebruiken. Andere iMessage-gebruikers zien bijvoorbeeld 'Vond leuk', 'Lachte om' of 'Benadrukte', gevolgd door de tekst van het bericht.

iPhone, iPad en iPod touch beschikken ook over Tapback en over andere berichteffecten die alleen op deze apparaten beschikbaar zijn. De meeste van die effecten zien er op uw Mac hetzelfde uit als u ze binnenkrijgt. Andere verschijnen als een beschrijving van het effect, bijvoorbeeld '(verzonden met Luid Effect)'.

Iedereen tekstberichten sturen vanaf uw Mac

Als u voor uw iPhone een abonnement inclusief sms hebt, leest u hier hoe u tekstberichten kunt laten doorsturen zodat u ook op uw Mac sms- en mms-berichten kunt versturen en ontvangen.

Een bericht of gesprek verwijderen

Als u een bericht of gesprek permanent verwijdert, kunt u het niet meer terughalen. Zorg er dus voor dat u de belangrijke gegevens in uw berichten bewaart.

Zo verwijdert u een bericht:

1. Open een berichtenreeks.
  2. Control-klik op het blanco gedeelte van de tekstballon die u wilt verwijderen.
  3. Kies 'Verwijder'.
  4. Klik op 'Verwijder'.

Zo verwijdert u een gesprek:

1. Control-klik op een gesprek.
  2. Kies 'Verwijder gesprek'.
  3. Klik op 'Verwijder'.

Meer informatie

• Voor meer informatie over Berichten kiest u 'Berichten Help' in het Help-menu van Berichten.
  • Als u een foutmelding krijgt wanneer u probeert in te loggen bij iMessage, leest u hier wat u kunt doen.

FaceTime is niet in alle landen of regio's beschikbaar.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.