Berichten gebruiken op een Mac

Met de Berichten-app kunt u onbeperkt berichten verzenden naar elke Mac, iPhone, iPad of iPod touch via iMessage, de beveiligde berichtenservice van Apple. Als u een iPhone hebt, kunt u ook het doorsturen van tekstberichten instellen om sms- en mms-berichten te verzenden.

Een bericht versturen

1. Open Berichten. U wordt mogelijk gevraagd in te loggen met uw Apple ID. Kunt u niet inloggen?
  2. Klik op de knop 'Nieuw bericht'  bovenaan het Berichten-venster.
  3. Typ de naam, het e-mailadres of het telefoonnummer van een of meer ontvangers. Of klik op de knop 'Toevoegen'  en kies uit uw contacten.
  4. Druk op 'Tab' of klik op het berichtveld aan de onderkant van het venster en typ vervolgens uw bericht.
    • Als u een emoji wilt toevoegen, klikt u op de knop 'Kies emoji' .
    • Een afbeelding of een ander bestand voegt u toe door het naar het berichtenveld te slepen of het in het berichtenveld plakken.
    • Als u een audio-opname wilt toevoegen, klikt u op de knop 'Neem audio op'  en neemt u uw bericht op.
    • Als u andere items wilt toevoegen, zoals Memoji-stickers, GIF's en berichteffecten zoals ballonnen of confetti, klikt u op de knop 'Apps' . Deze functie is beschikbaar in macOS Big Sur of nieuwer.
    • Als u uw bericht onder de aandacht van een ontvanger wilt brengen, zet u @ voor de naam, bijvoorbeeld @John. Of u klikt op de naam nadat u deze hebt getypt. De naam wordt dan gemarkeerd in het bericht en de betreffende persoon ontvangt een melding van de vermelding. Deze functie is beschikbaar in macOS Big Sur of nieuwer.
  5. Druk op Return om het bericht te verzenden.

Berichtenvenster na klikken op de Apps-knop

Een Tapback of inline antwoord toevoegen

Een Tapback is een snelle reactie om te laten weten wat u van een bericht vindt, bijvoorbeeld dat u het leuk of grappig vindt. Uw Tapback is zichtbaar voor iedereen in het gesprek die iMessage gebruikt.

• Houd Control ingedrukt en klik op een ballon om een snelmenu te openen en kies vervolgens een Tapback in het menu.
  • Of klik op een ballon en druk op Command-T.

Berichtenvenster met Tapback-opties

In macOS Big Sur of nieuwer kunt u een inline-antwoord versturen om duidelijker te maken op welk specifiek bericht in een gesprek u reageert.

• Houd Control ingedrukt en klik op het bericht om een snelmenu te openen en kies vervolgens 'Beantwoord'.
  • Of klik op een ballon om deze te selecteren en druk vervolgens op Command-R.

Foto's en andere bijlagen in gesprekken zoeken

Als u alle foto's, koppelingen en andere bijlagen wilt zien die in een gesprek zijn uitgewisseld, selecteert u het gesprek in de navigatiebalk en klikt u vervolgens op de knop 'Details'  in de rechterbovenhoek van het venster, of druk op Command-I.

In macOS Monterey kunt u deze items ook zien in het gedeelte 'Gedeeld met jou' van de betreffende app. Foto's en video's die u ontvangt worden bijvoorbeeld automatisch weergegeven in het gedeelte 'Gedeeld met jou' van de Foto's-app en koppelingen naar websites worden weergegeven in het gedeelte 'Gedeeld met jou' van de Startpagina in Safari.

Belangrijke gesprekken vastmaken

In macOS Big Sur of nieuwer kunt u een gesprek bovenaan de gesprekkenlijst in de navigatiebalk vastzetten, zodat u het snel kunt bereiken.

• Houd de Control-toets ingedrukt, klik op het gesprek om een contextmenu te openen en kies vervolgens 'Maak vast'.
  • Of sleep het gesprek naar de bovenkant van de navigatiebalk.

Bijlagen vastzetten

In macOS Monterey kunt u koppelingen en andere content die u ontvangt, zoals podcasts en tv-programma's, vastmaken. Houd de Control-toets ingedrukt en klik op het item. Kies vervolgens 'Maak vast' in het contextmenu. Het item wordt vervolgens hoger geplaatst in het gedeelte 'Gedeeld met jou' van de betreffende app, in 'Zoek berichten' en in de weergave Detailweergave van het gesprek.

Meldingen voor gesprekken uitschakelen

Als u niet wilt worden gestoord door meldingen over een gesprek:

1. Selecteer het gesprek in de navigatiebalk.
  2. Klik links boven in het venster op de knop 'Details' .
  3. Selecteer 'Verberg meldingen'.

Als een ontvanger Focus gebruikt om meldingen te onderdrukken, wordt hun status automatisch weergegeven in Berichten, zodat anderen weten dat ze niet moeten storen. U kunt Focus voor uzelf instellen door Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren', 'Meldingen en focus' te kiezen en vervolgens op het tabblad 'Focus’ te klikken. Deze functie is beschikbaar in macOS Monterey.

Berichtvenster met het Focus-statusbericht onder de chatballon

Een FaceTime-gesprek starten vanuit Berichten

Tijdens een gesprek kunt u een FaceTime-gesprek starten met de betreffende persoon of groep:

• Klik in macOS Monterey op de FaceTime-knop  in de rechterbovenhoek van het venster en kies vervolgens 'FaceTime-audio' of 'FaceTime-video'.
  • Of klik op de knop 'Details'  in de rechterbovenhoek van het venster en klik vervolgens op de knop 'FaceTime-audio'  of 'FaceTime-video' .

Meer informatie over FaceTime op de Mac.

Uw scherm of locatie delen

Selecteer het gesprek in de navigatiebalk en klik vervolgens op de knop 'Details'  in de rechterbovenhoek van het venster.

• Klik op de deelknop  om het scherm te delen.
  • Klik op 'Deel mijn locatie' om uw locatie tijdelijk of voor onbepaalde tijd te delen. Of klik op 'Stuur mijn huidige locatie' om uw huidige locatie op dit moment te verzenden. U kunt ook zien waar de ontvanger zich bevindt, als deze zijn of haar locatie met u deelt.

Uw informatie of de groep aanpassen

Instellingen voor het wijzigen van uw eigen naam en foto kunt u bereiken via 'Berichten' > 'Voorkeuren' op de menubalk. U kunt op uw foto klikken om deze te bewerken en kiezen of u uw naam en foto met anderen wilt delen.

Als u de groep wilt aanpassen, selecteert u het groepsgesprek in de navigatiebalk en klikt u vervolgens op de knop 'Details'  in de rechterbovenhoek van het venster. U kunt dan de volgende handelingen uitvoeren:

• Klik op 'Wijzig groepsnaam en -foto'.
  • Houd Control ingedrukt, klik op een naam en kies 'Verwijder uit gesprek'. Dit is mogelijk bij groepen van vier of meer leden.
  • Klik op 'Verlaat dit gesprek' om uzelf uit het groepsgesprek te verwijderen.
  • Klik op 'Voeg deelnemer toe' om een nieuwe deelnemer aan het gesprek toe te voegen.

Berichtenvenster waarin wordt getoond wat u ziet als u op de knop 'Info' klikt

Doorgifte van tekstberichten configureren

Als u een iPhone hebt, kunt u het doorsturen van tekstberichten configureren om sms- en mms-berichten op uw Mac te verzenden en ontvangen. Meer informatie over het doorsturen van sms-/mms-berichten van uw iPhone naar uw Mac.

Siri gebruiken om berichten te verzenden

U kunt Siri gebruiken om berichten te versturen, lezen en beantwoorden. Voorbeelden:

• "Stuur een bericht naar Suzan en Johan om te zeggen dat ik later kom", of "Zeg tegen Karel Pietersen dat de show bijna begint", of "Stuur een bericht naar 408 555 1212".
  • "Lees het laatste bericht van Peter Jansen voor" of "Lees mijn nieuwe berichten voor".
  • "Zeg dat dat geweldig nieuws is" of "Laat hem weten dat ik er over 10 minuten ben".

Een bericht of gesprek verwijderen

Als u een bericht of gesprek verwijdert, dan is dat blijvend. U kunt het niet meer terughalen.

• Als u een bericht wilt verwijderen, klikt u met de Control-toets ingedrukt op de berichtballon en kiest u 'Verwijder' in het contextmenu. Of selecteer het bericht en kies 'Wijzig' > 'Verwijder' op de menubalk.
  • Als u een gesprek wilt verwijderen, klikt u met de Control-toets ingedrukt op het gesprek in de navigatiebalk en kiest u 'Verwijder gesprek' in het contextmenu. Klik op 'Verwijder' om dit te bevestigen.

FaceTime is niet in alle landen of regio's beschikbaar.