Vragen die u aan een internetaanbieder moet stellen bij het oplossen van een probleem met een internetmodem of -router

Neem de vragen door die u aan een internetaanbieder moet stellen bij het oplossen van een probleem met een internetmodem of -router.

Als u een breedbandinternetverbinding hebt en u lost een probleem met de modem of router op, moet u bepaalde vragen stellen aan de internetaanbieder (u kunt de informatie ook opzoeken op hun supportwebsite). Als u een modem/router gebruikt die niet is geleverd door de internetaanbieder, neemt u contact met de fabrikant van het apparaat (u kunt de informatie ook opzoeken op hun supportwebsite).

Opmerking: dit artikel is van toepassing op breedbandmodems en -routers van andere fabrikanten. Als u een AirPort-product gebruikt, controleert u de beschikbare bronnen op deze pagina.

Zorg dat u de volgende informatie bij de hand hebt voordat u contact opneemt met de internetaanbieder:

• Welke versie van Mac OS X is geïnstalleerd?  Mac OS X v10.____.

• Welke computers of apparaten hebben geen toegang tot het internet?

• Zijn de apparaten draadloos of via een Ethernet-kabel verbonden? Of verschilt dit per apparaat?

• Wat is het merk en model van de modem en/of router?

• Welke firmwareversies zijn op de modem en/of router geïnstalleerd? (Als u niet weet hoe u de firmwareversie controleert, raadpleegt u de documentatie van de modem of router.)

• Hebt u verbinding met het internet wanneer de modem via een Ethernet-kabel rechtstreeks is aangesloten op de Mac?

Vragen die u aan de internetaanbieder of aan de fabrikant van de modem/router moet stellen

• Is er een firmware-update beschikbaar voor de modem of router?

• Als een firmware-update beschikbaar is, hoe installeert u die vanaf de Mac?

• Is er MAC-adresfiltering actief op de modem of router? Zo ja, kan die worden aangepast of uitgeschakeld?

• Als de modem een reservebatterij heeft, hoe kan die tijdelijk worden uitgeschakeld bij het opnieuw instellen van de modem?

• Kan de internetaanbieder de modem van op afstand opnieuw instellen? Zo nee, hoe kunt u dit doen (rekening houdend met de reservebatterij)?

• Is er een firewall of proxyserver actief op de modem/router?

• Biedt de modem extra services zoals draadloze toegang of VoIP?
    Zo ja, kunt u op een andere manier een telefoongesprek voeren of ontvangen?

• Fungeert de modem als een router? Of biedt de modem draadloze services?

• Hoe moet het paneel Netwerk in Systeemvoorkeuren zijn geconfigureerd zijn?

• Welk IP-adresbereik moet de modem of router hebben?

• Kan de modem worden vervangen door een ander of nieuwer model?