Basiskenmerken van de Mac: het Dashboard geeft u snel toegang tot vaak gebruikte informatie

Het Dashboard biedt u een snel overzicht van informatie die u dagelijks gebruikt, zoals lokale weersvoorspellingen, snelle notities, een rekenmachine en meer.

symbool van dashboard

Via het Dashboard hebt u toegang tot verschillende leuke en nuttige miniprogramma's, genaamd widgets. OS X bevat widgets voor sommige van uw favoriete Mac-programma's, zoals Contacten en Agenda. Deze widgets bieden u snel toegang tot contacten en activiteiten zonder een programma te hoeven openen. U kunt meer widgets toevoegen aan het Dashboard en zelfs uw eigen widgets maken.

Dashboard en widgets gebruiken

Dashboard openen:

• Klik op het symbool van het Dashboard in het Dock of open het in de map Programma's.
  • Als het Dashboard een eigen ruimte heeft, veegt u met twee vingers van rechts naar links op het trackpad.
  • Open Mission Control. Kies het Dashboard om het te openen.

Wanneer het Dashboard is geopend, ziet u sommige widgets, zoals Wereldklok of Rekenmachine. U kunt deze widgets naar de gewenste locatie verplaatsen door deze gewoon te slepen met de muisaanwijzer.

Dashboard met widgets

Als u een widget wilt activeren, moet u deze gewoon selecteren. Als u bijvoorbeeld op de widget Woordenboek klikt, bent u klaar om een woord te typen in het zoekveld. Klik op de widget Plaknotities om enkele notities te typen.

Dashboard-widgets toevoegen

Als u alle widgets op een Mac wilt bekijken, klikt u op de plusknop (+) links onder in het scherm. Hiermee opent u de widgetkiezer. Deze toont alle op de Mac geïnstalleerde widgets.

knop voor het toevoegen van widgets

Als u een widget aan het Dashboard wilt toevoegen, klikt u op een symbool in de widgetkiezer. Of typ de naam van de widget in het zoekveld en klik op de widget om deze aan het Dashboard toe te voegen. U kunt zelfs meerdere kopieën van dezelfde widget toevoegen. Dit kan nuttig zijn als u wilt weten hoe laat het is in meerdere tijdzones of meerdere plaknotities wilt aanmaken.

Download en installeer meer widgets door op de knop ‘Meer widgets’ te klikken. Hiermee gaat u naar de Apple-webpagina met downloads voor het Dashboard.

Uw eigen widgets aanmaken

Gebruik Safari om uw eigen widget vanaf een functie van uw favoriete website aan te maken. Als u bijvoorbeeld de status van een bestelling op een website in de gaten wilt houden:

1. Ga naar de website via Safari.
  2. Kies Archief > Open in Dashboard.
  3. Markeer het gebied waarmee u een widget wilt aanmaken.
  4. Klik boven in het Safari-venster op ‘Voeg toe’.

Widgets verwijderen

Als u een widget van het Dashboard wilt verwijderen, klikt u op de minknop (-) links onder in het Dashboard en klikt u vervolgens op de sluitknop (X) van de ongewenste widget.

Widgets aanpassen

Sommige widgets kunnen worden aangepast zodat deze informatie weergeven die voor u nuttig is. U kunt bijvoorbeeld uw favoriete aandelen toevoegen en verwijderen in de widget Aandelen of een tijdzone of stad kiezen voor de widget Wereldklok.

Zoek de infoknop (i) van een widget om deze aan te passen. Klik op deze knop om de instellingen ervan te zien:

1. Open Dashboard zoals hierboven wordt beschreven.
  2. Verplaats de muisaanwijzer over elke widget. Widgets met instellingen of opties hebben een kleine infoknop (i) in een hoek.
  3. Klik op de infoknop om te zien welke instellingen u kunt wijzigen.

Dashboard sluiten

Ga als volgt te werk om het Dashboard te sluiten:

• Druk op de Escape-toets (esc).
  • Gebruik Mission Control of Programmakiezer om naar een ander programma te gaan.
  • Veeg met twee vingers van rechts naar links op het trackpad.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het Dashboard? Gebruik de ingebouwde Help in OS X. Kies in de Finder de optie ‘Mac Help’ in het menu Help en typ Dashboard in het zoekveld.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.