Mac OS X: limieten voor volumes en bestanden in de structuur Mac OS X Uitgebreid (HFS Plus)

Lees hier meer over de limieten voor bestanden en volumes op schijven die gebruikmaken van de structuur Mac OS X Uitgebreid (HFS Plus) in Mac OS X, inclusief journaled, gecodeerde en hoofdlettergevoelige volumes.

Limieten voor volumes en bestanden in Mac OS X

Maximum aantal volumes (alle Mac OS X-versies)

geen limiet

Maximum aantal bestanden (of bestanden en mappen) in een map (alle Mac OS X-versies)

tot 2,1 miljard (2)

Maximale grootte van volumes en bestanden (Mac OS X v10.0 - 10.1.5)

2 TB (1)

Maximale grootte van volumes en bestanden (Mac OS X v10.2 - 10.2.8)

8 TB (1)

Maximale grootte van volumes en bestanden (Mac OS X v10.3 - 10.5.2)

16 TB (1)

Maximale grootte van volumes en bestanden (Mac OS X v10.5.3 of hoger)

bijna 8 EB (1,3)

Opmerkingen

1. Theoretisch gezien is de maximale grootte van een bestand voor een Mac OS X Uitgebreid-bestandssysteem miljoenen terabytes. In de praktijk is de maximale grootte van een bestand gelijk aan de maximale grootte van het volume behalve een kleine ruimte op de schijf die is voorbehouden voor informatie over het bestandssysteem.
  2. Oftewel, 2^31 of 2.147.483.648. Het werkelijke aantal bestanden die kunnen worden bewaard op een volume met de structuur Mac OS X Uitgebreid (HFS Plus) of journaled HFS+ hangt echter af van de grootte van het volume en de grootte van de bestanden. Een volume van 160 GB Mac OS Uitgebreid met een standaard blokgrootte van 4 KB heeft bijvoorbeeld 40 miljoen blokken beschikbaar. Op dit volume kunnen tot wel 40 miljoen heel kleine bestanden worden bewaard, maar geen 2 miljard. Op een grotere schijf met dezelfde standaard blokgrootte kunnen evenredig meer bestanden worden bewaard.
  3. 2^63 - 2^31 = 9.223.372.034.707.292.160, wat net geen 8 exabyte (EB) is. Een exabyte is ongeveer gelijk aan een miljoen terabyte.