Verbinding maken met internet via een kabel-, DSL- of lokaal netwerk (LAN) in Mac OS X v10.5 of lager

Lees hier hoe u verbinding maakt met internet via een kabelmodem, Digital Subscriber Line (DSL) of een Ethernet- of lokaal netwerk (LAN) in Mac OS X 10.5 of lager.

Als u verbinding met internet wilt maken via een kabelmodem, Digital Subscriber Line (DSL) of een Ethernet- of lokaal netwerk (LAN), configureert u de netwerkvoorkeuren voor de ‘ingebouwde Ethernet-poort’. Als de internetaanbieder PPPoE vereist, leest u eerst OS X: verbinding maken met internet via PPPoE (OS X v10.5 en lager).

Als u een AirPort-basisstation hebt, volgt u onderstaande stappen voordat u het aan het netwerk toevoegt en leest u vervolgens het onderdeel AirPort aan het einde van dit artikel.

Voor Mac OS X v10.6 en hoger raadpleegt u Verbinding maken met internet via een kabel-, DSL- of lokaal netwerk (LAN) in Mac OS X v10.6 of hoger.

Verbinding maken via kabelmodem, DSL of LAN

1. Vraag deze gegevens aan de internetaanbieder of netwerkbeheerder:
    • DNS-adressen (Domain Name Server).
    • Of u DHCP of een handmatige IP-adresconfiguratie moet kiezen, wat hieronder in stap 6 wordt beschreven.

Alleen voor handmatige configuratie:
    • IP-adres
    • Routeradres
    • Subnetmasker

Tip: de internetaanbieder of het lokale netwerk wijzen mogelijk automatisch DNS-adressen toe.
  2. Kies in het menu Apple de optie Systeemvoorkeuren.
  3. Kies in het menu Weergave de optie Netwerk.
  4. Kies in het venstermenu Toon de optie Ingebouwd Ethernet (het venstermenu Configureer in versies lager dan Mac OS X 10.1).
  5. Klik indien nodig op het tabblad TCP/IP.
  6. Kies Handmatig of Via DHCP in het venstermenu Configureer zoals de internetaanbieder in stap 1 heeft gevraagd.
  7. Typ de overige informatie die u in stap 1 hebt verzameld, in de desbetreffende velden. Tenzij de internetaanbieder andere instructies geeft, kunt u het veld DHCP-client-ID en het veld Zoekdomeinen negeren.
  8. Klik op Pas nu toe.
  9. Open een webbrowser of ander TCP/IP-programma om de internetverbinding te testen.

Aanvullende stappen voor AirPort
  1. Open een webbrowser om te verifiëren of de computer verbinding maakt met internet.
  2. Sluit het basisstation aan op het netwerk wanneer de computer verbinding heeft gemaakt met internet.
  3. Trek het netsnoer van de DSL- of kabelmodem enkele seconden uit het stopcontact en steek het er vervolgens opnieuw in.
  4. Gebruik de AirPort-configuratie-assistent (in /Programma’s/Hulpprogramma’s/) om de instellingen van de computer te kopiëren naar het basisstation.