Gebruik van en probleemoplossing voor FireWire-doelschijfmodus

Lees hier hoe u de FireWire-doelschijfmodus gebruikt en problemen ermee oplost.

Dankzij de FireWire-doelschijfmodus kan een Macintosh-computer met een FireWire-poort (de doelcomputer) worden gebruikt als een externe harde schijf die op een andere computer (de host) is aangesloten. Wanneer een doelcomputer is opgestart als een FireWire-schijf en beschikbaar is voor de hostcomputer, kunt u bestanden naar en van dat volume kopiëren.

Vereisten voor hostcomputer

Hostcomputers moeten aan deze vereisten voldoen:

• Ingebouwde FireWire-poort of een FireWire-poort op een pc-kaart
  • FireWire 2.3.3 of hoger
  • Mac OS 8.6 of hoger

Doelcomputers

Deze modellen kunnen als doelcomputers worden gebruikt:

• iMac (met sleuf) met firmwareversie 2.4 of hoger
  • iMac (zomer 2000) en alle modellen die na juli 2000 zijn geïntroduceerd
  • eMac (alle modellen)
  • Mac mini (alle modellen)
  • Power Mac G4 (AGP-video) met ATA-schijf
  • Power Mac G4 (Kubus)
  • Power Mac G4 (Gigabit Ethernet) en alle modellen die na juli 2000 zijn geïntroduceerd
  • Power Mac G5 (alle modellen)
  • Mac Pro (alle modellen)
  • iBook (FireWire) en alle modellen die na september 2000 zijn geïntroduceerd
  • PowerBook G3 (FireWire)
  • PowerBook G4 (alle modellen)
  • MacBook Pro (alle modellen)
  • MacBook-modellen die na oktober 2008 zijn geïntroduceerd

Lees meer over FireWire-poorten en specificaties.

Opmerking: de FireWire-doelschijfmodus werkt alleen bij interne PATA- of SATA-schijven. De doelschijfmodus maakt alleen verbinding met de Master PATA-schijf via de Ultra ATA-bus. Deze maakt dus geen verbinding met Slave ATA-, ATAPI- of SCSI-schijven.

Voordat u de FireWire-doelschijfmodus probeert, controleert u deze items:

• Zorg ervoor dat de software en firmware up-to-date zijn.
  • Koppel alle andere FireWire-apparaten los van beide computers voordat u de FireWire-doelschijfmodus gebruikt. Sluit de FireWire-apparaten pas aan nadat u de twee computers onderling hebt losgekoppeld of de doelschijfmodus niet langer gebruikt.
  • Als 'Open Firmware-wachtwoord' is ingeschakeld, wordt de computer niet in de doelschijfmodus gezet. U vindt meer informatie over Open Firmware-wachtwoord in het onderdeel 'Wat moet ik doen als mijn Mac niet naar de FireWire-doelschijfmodus overschakelt' van dit artikel.
  • Als u met FileVault beveiligde thuismappen wilt overzetten (alleen Mac OS X v10.3 of hoger), logt u in met de gebruikersaccount die met FileVault is beveiligd en schakelt u FileVault tijdelijk uit. Na het overzetten van de inhoud van de thuismap schakelt u de FileVault-beveiliging desgewenst opnieuw in.

De FireWire-doelschijfmodus gebruiken

1. Zorg ervoor dat de doelcomputer is uitgeschakeld.
  2. Sluit de lichtnetadapter aan als u een draagbare Apple-computer zoals een PowerBook of MacBook als de doelcomputer gebruikt.
  3. Gebruik een FireWire-kabel om de doelcomputer aan te sluiten op een hostcomputer. De hostcomputer mag worden ingeschakeld.
  4. Start de doelcomputer op en houd onmiddellijk de T-toets ingedrukt tot het FireWire-symbool verschijnt. De harde schijf van de doelcomputer wordt nu beschikbaar voor de hostcomputer en verschijnt allicht op het bureaublad. (Als op de doelcomputer Mac OS X v10.4 Tiger is geïnstalleerd, kunt u ook Systeemvoorkeuren openen en Opstartschijf kiezen. Vervolgens klikt u op Doelschijfmodus. Herstart de computer en deze wordt in de doelschijfmodus opgestart.)
  5. Wanneer u het kopiëren van de bestanden hebt voltooid, zoekt u het symbool van de harde schijf op het bureaublad van de doelcomputer en sleept u het naar de prullenmand of kiest u Verwijder (of Berg op) uit in menu Archief.
  6. Druk op de aan/uit-knop op de doelcomputer om deze uit te schakelen.
  7. Koppel de FireWire-kabel los.

Tips voor het gebruik van de doelschijfmodus bij Intel-gebaseerde Mac-computers

Als u een Intel-Mac probeert te activeren in de doelschijfmodus op een Macintosh met Mac OS X v10.3.9 of lager, verschijnt een waarschuwingsbericht. Voor meer informatie raadpleegt u Op Intel gebaseerde Macs: het waarschuwingsbericht: 'U hebt een schijf in de computer geplaatst die volumes bevat die niet in Mac OS X kunnen worden gelezen'.

Als uw Intel-Mac niet langer reageert in de doelschijfmodus, raadpleegt u Intel-Mac reageert mogelijk niet langer in de doelschijfmodus.

Wat moet ik doen als mijn Mac niet naar de FireWire-doelschijfmodus overschakelt

Als een computer niet overschakelt naar de FireWire-doelschijfmodus wanneer u de T-toets ingedrukt houdt bij het opstarten en dus opstart in Mac OS, probeert u deze stappen:

1. Zorg ervoor dat de FireWire-kabel naar behoren werkt en controleer de aansluiting.
  2. Zorg ervoor dat geen andere FireWire-apparaten zijn aangesloten.
  3. Zorg ervoor dat u de computer opstart terwijl u de T-toets ingedrukt houdt.
  4. Controleer de aansluiting van het toetsenbord. Zorg ervoor dat het toetsenbord rechtstreeks is aangesloten op de computer en niet via een beeldscherm of hub. Gebruik, indien mogelijk, een al dan niet draadloos Apple-toetsenbord.
  5. Zorg ervoor dat Open Firmware-wachtwoord niet ingeschakeld is op deze computer. Afhankelijk van de OS-versie moet u wellicht de software van het Open Firmware-wachtwoord downloaden. Voor meer informatie over Open Firmware-wachtwoorden raadpleegt u Firmware-wachtwoordbeveiliging configureren in Mac OS X.