Eerste hulp Mac-onderhoud

De beste manier om uw Mac in topvorm te houden is uw systeemsoftware periodiek bijwerken, een reservekopie van uw software maken en regelmatig onderhoud uitvoeren.

Tips om uw Mac in topvorm te houden

1. Houd alles up-to-date
    In het menu Apple kiest u Software-update (uw Mac moet verbinding hebben met het internet). Software-update controleert of er nieuwe versies zijn van uw Apple-software. Als nieuwe versies worden gevonden, verschijnen deze in het venster Software-update. Klik op de knop Installeer om de software te downloaden en te installeren.

U kunt Software-update zo configureren dat er automatisch naar nieuwe versies wordt gezocht, ofwel dagelijks, wekelijks of maandelijks.

2. Organiseer uw bestanden en geef die een naam
    Plaats uw bestanden waar u ze gemakkelijk kunt openen. Dit kan helpen voorkomen dat bestanden per ongeluk worden gewist en helpt om bestanden eenvoudiger terug te vinden. U kunt orde scheppen door nieuwe mappen aan te maken (in de Finder drukt u op Shift-Command-N) en uw huidige bestanden naar wens te ordenen, of uw bestanden naar bestaande mappen te verplaatsen. Wanneer u een bestand of map niet meer vindt, gebruikt u Spotlight om die snel te vinden.

Tip: geef alle bestanden en mappen met algemene namen een meer beschrijvende naam zodat u sneller vindt wat u zoekt. Hierdoor bent u meer georganiseerd en vindt Spotlight gemakkelijker wat u zoekt, in het bijzonder wanneer u een bestand zoekt uit uw verzameling digitale foto's met namen zoals "DSC_0431.jpg".

Opmerking: als u iPhoto gebruikt om uw foto's te beheren, mag u de Finder niet gebruiken om uw foto's te hernoemen.

Opmerking: dit advies is niet van toepassing op programma's uit de map Programma's zoals Mail, iTunes, Safari, enz. U kunt beter de programma's in de map Programma's laten staan en deze niet hernoemen om problemen te voorkomen. U kunt een programma naar het Dock slepen om het op een snelle en gemakkelijke manier vanuit het Dock te openen.

3. Maak regelmatig een reservekopie van uw gegevens
    Als u per ongeluk bestanden verliest of u moet uw volledig systeem vanaf een reservekopie herstellen, moet u regelmatig reservekopieën maken van uw computer. U kunt Time Machine in Mac OS X v10.5 en hoger gebruiken om gemakkelijk een reservekopie te maken van bestanden en deze te herstellen naar en vanaf een andere schijf. U kunt ook handmatig een reservekopie maken van bestanden op een cd, dvd, externe harde schijf, iDisk of ander opslagapparaat.

4. Archiveer bestanden die u zelden gebruikt als u meer schijfruimte nodig hebt
    Maak wat schijfruimte vrij door grote en zelden gebruikte bestanden te archiveren (leer hoe u dit doet in Bestanden en mappen comprimeren). Zorg ervoor dat u het gemaakte archiefbestand naar behoren benoemt zodat u weet wat het inhoudt. U kunt onnodige of verouderde persoonlijke bestanden en alles wat u niet meer wilt of nodig hebt, verwijderen. Sleep deze items gewoon naar de prullenmand en maak deze vervolgens leeg.

5. Maak uw Mac schoon
    Raadpleeg Mac-producten reinigen voor informatie over het schoonmaken van uw Mac, beeldscherm, toetsenbord, muis, enz.