Siri – personvern og gradering

Vi vet at en del kunder er bekymret over nylige rapporter om at det er folk som lytter til Siri-lydopptak som en del av prosessen med kvalitetsvurdering av Siri. Vi har tatt dette til oss og stanset all menneskelig gradering av Siri-forespørsler samt startet en grundig gjennomgang av praksiser og retningslinjer. Som et resultat av dette har vi bestemt oss for å gjøre noen endringer på Siri, som blir tilgjengelig i en programvareoppdatering denne høsten. Du kan finne ut mer om disse endringene i denne Apple Newsroom-posten.

I tillegg har vi svart på noen vanlige spørsmål om personvern og gradering for Siri.

Hva er gradering?

Før vi opphevet gradering, gikk denne prosessen ut på at vi gikk gjennom en liten del av lydopptakene fra Siri-forespørsler – mindre enn 0,2 % – samt de tilhørende maskinproduserte transkripsjonene, for å måle hvor godt Siri svarte, og for å gjøre svarene mer pålitelige og treffsikre. Mente for eksempel brukeren å vekke Siri? Hørte Siri hva forespørselen var? Og kunne Siri gi et godt svar på forespørselen? Ved å bruke gradering på en liten andel av Siri-forespørslene over tid kan Apple gjøre store forbedringer som hjelper oss med å sikre at kunder i hele verden får den best mulige Siri-opplevelsen.

Hvordan skiller retningslinjene for personvern for Siri seg ut fra andre intelligente assistenttjenester?

Hos Apple mener vi at personvern er en grunnleggende menneskerettighet. Vi lager produktene våre slik at de beskytter brukernes personopplysninger, og vi arbeider hele tiden med å styrke denne beskyttelsen. Dette gjelder også for tjenestene våre.

Målet vårt med Siri er å gi kundene våre den beste opplevelsen, samtidig som vi ivaretar personvernet deres. Vi mener at kundene våre som standard bør ha maksimalt personvern med tanke på lydopptak, uten at de trenger å endre enhetsinnstillingene. Med Apple må kunder melde seg på for å dele lyd, og dermed bidra til å forbedre Siri.

Siri er utviklet for å beskytte brukerens personvern fra bunnen av. Noe som er mulig fordi Apples bedriftsmodell ikke er avhengig av å samle inn brukernes data. Vi bruker så lite data som mulig for å gi en best mulig tjeneste, og vi behandler disse dataene – inkludert Siri-forespørsler – på enhetene i den grad det er mulig.

Siri bruker en tilfeldig identifikator – en lang rekke tall og bokstaver knyttet til én enkelt enhet – til å holde kontroll på data når de behandles, i stedet for å knytte dataene til identiteten din via Apple-ID-en din eller telefonnummeret ditt – en prosess vi mener er unik for de digitale assistenttjenestene som brukes i dag. For ytterligere beskyttelse blir enhetens data atskilt fra den tilfeldige identifikatoren etter seks måneder.

På iOS finner du informasjon om dataene Siri har tilgang til, og hvordan vi beskytter informasjonen din i denne prosessen, ved å gå til Innstillinger > Siri og søk > Om Spør Siri og personvern.

Lytter Siri alltid? Må jeg gjøre noe for å hindre at Siri lytter når jeg ikke har sagt «Hei, Siri»?

Nei. Siri er laget for å aktivere og sende lyd til Apple kun når du aktiverer enheten din ved å si «Hei, Siri», når du bruker Løft for å snakke-funksjonen på Apple Watch, eller når du aktiverer Siri fysisk ved å bruke de angitte knappene på iPhone, iPad, Mac, Apple Watch, Apple TV, AirPods og HomePod.

Vi behandler lyd på enheter ved hjelp av flere analysetrinn for å bestemme om lyden stemmer med «Hei, Siri»-mønsteret, for å gjenkjenne «Hei, Siri». Lyden sendes kun til tjeneren når enheten gjenkjenner «Hei, Siri»-mønsteret. Vi utfører tilleggsbeskyttelse på tjeneren for å analysere hele forespørselen og bekrefte at den er ment for Siri.

Noen ganger oppstår det vi kaller en «falsk aktivering». Dette er når Siri aktiveres ved en feil. Vi arbeider stadig med å minimere slike falske aktiveringer, og vi har oppdatert gjennomgangsprosessen for å begrense hvor ofte disse graderes. Når vi fortsetter med graderingen, skal teamet vårt slette alle opptak som identifiseres som falske Siri-aktiveringer.

Hva betyr det når dere sier at dere minimerer mengden data gjennomlesere har tilgang til? Hva får de høre?

Vi endrer prosessene for menneskelig gradering for å minimere mengden data gjennomlesere får tilgang til, slik at de kun ser akkurat de dataene de trenger for å utføre arbeidet sitt. Navnene på enhetene og rommene du konfigurerer i Hjem-appen, er for eksempel kun tilgjengelige for gjennomleseren hvis forespørselen som graderes, inkluderer enheter i hjemmet.

Hvorfor trenger Siri tilgang til brukerinformasjon som kontakter, navn på personlige spillelister og navn på rom og enheter som er konfigurert i Hjem-appen? Kan Apple identifisere meg eller kontrollere HomeKit-enhetene mine?

Siri samler inn og lagrer bestemt informasjon fra enheten din for å utføre personlig tilpassede oppgaver på en mer nøyaktig måte. Hvis Siri for eksempel kommer over et uvanlig navn, kan tjenesten bruke navn fra Kontakter for å sikre at riktig navn er gjenkjent. På iOS finner du informasjon om dataene Siri har tilgang til, og hvordan vi beskytter informasjonen din i denne prosessen, ved å gå til Innstillinger > Siri og søk > Om Spør Siri og personvern.

Siri bruker så lite data som mulig for å gi et nøyaktig resultat. Når du for eksempel stiller et spørsmål om en sportshendelse, bruker Siri den generelle plasseringen din for å gi deg relevante resultater. Men hvis du spør om den nærmeste dagligvarebutikken, brukes mer spesifikke plasseringsdata.

Hvis du spør Siri om å lese uleste meldinger, ber Siri enheten din om å lese de uleste meldingene høyt. Innholdet i meldingene dine overføres ikke til tjenerne for Siri, siden dette ikke er nødvendig for å utføre forespørselen.

Hvem utfører graderingen?

For kunder som har meldt seg på, er det kun Apple-ansatte som har tillatelse til å lytte til lydeksemplene av Siri-samhandlingene. Teamet vår skal slette alle opptak som identifiseres som utilsiktede aktiveringer av Siri.

Hvorfor beholder Apple transkripsjoner for kunder som ikke har meldt seg på?

Maskingenererte transkripsjoner brukes til å gjøre Siri bedre og mer pålitelig. Disse transkripsjonene brukes til å forbedre Siri via maskinlæring, finne vanlige bruksmønstre, oppdatere språk og forstå modeller. Transkripsjonene kan også brukes til å løse kritiske problemer som påvirker påliteligheten til Siri.

Må jeg deaktivere Siri for å forhindre at Siri lagrer lydopptakene og transkripsjonene mine?

Fra og med den nye programvareutgivelsen høsten 2019 kommer ikke Apple til å lagre lydopptak av Siri-forespørslene dine. Maskingenererte transkripsjoner av lydforespørslene dine kan brukes til å forbedre Siri. Disse transkripsjonene knyttes til en tilfeldig identifikator, ikke Apple-ID-en din, i opptil seks måneder. Hvis du ikke vil at transkripsjoner av Siri-lydopptakene dine skal lagres, kan du deaktivere Siri og Diktering i Innstillinger.