Slik aktiverer du rotbrukeren eller endrer rotpassordet på Mac

Mac-administratorer kan bruke rotbrukerkontoen til å utføre oppgaver som krever tilgang til flere områder av systemet.

Det er tryggere å bruke sudo-kommandoen i Terminal i stedet for å aktivere rotbrukeren. For å finne ut mer om sudo, åpner du Terminal-programmet og skriver innman sudo.

Brukerkontoen som heter «root», er en superbruker med lese- og skriverettigheter til flere områder av systemet, inkludert filer på andre macOS-brukerkontoer. Rotbrukeren er deaktivert som standard, og er ikke ment for rutinemessig bruk. Rotbrukeren kan blant annet endre filer som Macen trenger for å fungere og for å angre slike endringer må du kanskje installere macOS på nytt. Deaktiver alltid rotbrukeren etter å ha fullført oppgaven.

Bruk Katalogverktøy

Bruk Spotlight til å finne og åpne Katalogverktøy, eller følg denne fremgangsmåten.

1. Velg Gå > Gå til mappe fra menylinjen i Finder.

2. Skriv eller lim inn /System/Library/CoreServices/Applications/, og deretter trykker du på returtasten.

3. Åpne Katalogverktøy fra vinduet som åpnes.

For å aktivere eller deaktivere rotbrukeren

Klikk på låsen i Katalogverktøy-vinduet låsesymbol, og skriv deretter inn et administratornavn og passord.

• For å aktivere rotbrukeren, velger du Rediger > Aktiver rotbruker fra menylinjen. Skriv deretter inn passordet du vil bruke. Du kan da logge på som rotbruker.

• For å deaktivere rotbrukeren, velger du Rediger > Deaktiver rotbruker.

For å endre rotpassordet

Klikk på låsen i Katalogverktøy-vinduet låsesymbol, og skriv deretter inn et administratornavn og passord. Velg Rediger på menylinjen > Endre rotpassordet.

Logge på som rotbruker

Når rotbrukeren er aktivert, har du dens privilegier kun når du er logget på som rotbruker.

1. Velg Apple-menyen > Logg av for å logge deg av den aktive brukerkontoen.

2. I påloggingsvinduet logger du på med brukernavnet «root» og passordet du opprettet for rotbrukeren.

• Hvis påloggingsvinduet er en liste med brukere, klikker du på Andre og logger inn.

Husk å deaktiver rotbrukeren når du har fullført oppgaven.