Safari voor macOS Sierra: Cookies en websitegegevens beheren in Safari

Tijdens uw bezoek aan websites worden vaak cookies en andere gegevens op uw Mac bewaard. Hierbij kan het gaan om gegevens die u hebt verstrekt, zoals uw naam, e-mailadres en voorkeuren. Aan de hand van deze gegevens kunnen websites u bij een volgend bezoek herkennen, zodat ze u bepaalde diensten kunnen aanbieden en informatie kunnen weergeven die u mogelijk interessant vindt.

Safari accepteert standaard alleen cookies en websitegegevens van websites die u bezoekt. Zo wordt voorkomen dat bepaalde adverteerders gegevens op uw Mac bewaren. U kunt de opties aanpassen in het voorkeurenvenster van Safari, zodat cookies en andere websitegegevens altijd worden geaccepteerd of geblokkeerd.

Belangrijk: Wanneer u in Safari uw cookievoorkeuren wijzigt of cookies en websitegegevens verwijdert, kunnen deze onderdelen ook worden gewijzigd of verwijderd in andere programma's, zoals Dashboard.

Kies 'Safari' > 'Voorkeuren', klik op 'Privacy' en voer vervolgens een of meer van de volgende stappen uit:

• Instellen welke cookies en websitegegevens worden geaccepteerd: Selecteer een optie voor 'Cookies en websitegegevens':

• Blokkeer altijd: Websites, derden en adverteerders kunnen geen cookies of andere gegevens op uw Mac bewaren. Hierdoor werken bepaalde websites mogelijk niet goed.

• Alleen van huidige website: Safari accepteert alleen cookies en websitegegevens van de website die u momenteel bezoekt. Op websites wordt vaak ingebed materiaal van andere bronnen gebruikt. Safari staat niet toe dat deze derden cookies of andere gegevens bewaren of opvragen.

• Alleen van sites die ik bezoek: Safari accepteert alleen cookies en websitegegevens van websites die u bezoekt. Aan de hand van uw bestaande cookies wordt bepaald of u een website al eerder hebt bezocht. Als u deze optie selecteert, kunnen websites waarvan materiaal is ingebed in andere websites die u bezoekt, geen cookies en gegevens op uw Mac bewaren.

• Sta altijd toe: Websites, derden en adverteerders kunnen cookies en andere gegevens op uw Mac bewaren.

• Bewaarde cookies en gegevens verwijderen: Klik op 'Beheer websitegegevens', selecteer een of meer websites en klik vervolgens op 'Verwijder' of 'Verwijder alles'.

Als u deze gegevens verwijdert, wordt uw gedrag mogelijk minder gevolgd, maar kan het zijn dat u wordt uitgelogd van websites of dat websites zich anders gedragen.

• De websites weergeven die cookies en andere gegevens bewaren: Klik op 'Beheer websitegegevens'.

• Instellen hoe vaak websites om uw locatiegegevens vragen: Selecteer een van de opties onder "Gebruik van locatievoorzieningen door websites":

• Vraag eenmaal per dag voor elke website: Bij elke website die u bezoekt waarvoor locatievoorzieningen worden gebruikt, wordt u één keer per dag gevraagd of locatievoorzieningen mogen worden gebruikt.

• Vraag slechts eenmaal voor elke website: Bij elke website die u bezoekt waarvoor locatievoorzieningen worden gebruikt, wordt u slechts één keer gevraagd of locatievoorzieningen mogen worden gebruikt.

• Weiger zonder vragen: Geen enkele website krijgt toegang tot locatievoorzieningen en u krijgt geen vraag te zien.

• Websites vragen u niet te volgen: Sommige websites die u bezoekt volgen uw surfgedrag, zodat ze hun webmateriaal nog specifieker op uw interesses kunnen afstemmen. U kunt Safari een verzoek laten indienen bij websites en hun externe contentleveranciers (waaronder adverteerders) om u niet te volgen.

Telkens wanneer materiaal van een website wordt opgehaald, wordt een verzoek toegevoegd om u niet te volgen. Het is wel zo dat websites zelf bepalen of ze aan dit verzoek voldoen.

Publicatiedatum: 7-sep-2017