Reservekopieschijven die je met Time Machine kunt gebruiken

Als je met Time Machine een reservekopie wilt maken van je Mac, heb je een van de volgende opslagapparaten nodig.

Een externe schijf die op de Mac is aangesloten

Een NAS-apparaat (Network-Attached Storage) dat ondersteuning biedt voor Time Machine via SMB

Een Mac die is gedeeld als doellocatie voor Time Machine-reservekopieën

Een externe schijf die is aangesloten op een AirPort Extreme-basisstation (802.11ac) of AirPort Time Capsule

AirPort Time Capsule

Een externe schijf die op de Mac is aangesloten

Met Time Machine kun je reservekopieën maken op een externe schijf die op de USB-, Thunderbolt- of FireWire-poort van de Mac is aangesloten. Als de schijf niet de juiste structuur heeft, word je in Time Machine gevraagd deze te wissen.

Een NAS-apparaat (Network-Attached Storage) dat ondersteuning biedt voor Time Machine via SMB

Veel NAS-apparaten van andere fabrikanten ondersteunen Time Machine via SMB. Kijk voor meer informatie in de documentatie bij het NAS-apparaat.

Een Mac die is gedeeld als doellocatie voor Time Machine-reservekopieën

Als je een andere Mac wilt gebruiken als doellocatie voor je Time Machine-reservekopieën, voer je deze stappen uit op die andere Mac.

macOS Ventura of nieuwer

1. Kies het Apple-menu  'Systeeminstellingen' op de Mac die moet worden gebruikt als de doellocatie voor Time Machine-reservekopieën.

2. Klik op 'Algemeen' in de navigatiekolom en klik vervolgens op 'Delen' aan de rechterkant.

3. Schakel 'Bestandsdeling' in. Je wordt mogelijk gevraagd je beheerderswachtwoord in te voeren.

4. Klik op de Info-knopNo alt supplied for Image naast 'Bestandsdeling'.

5. Klik op de knop 'Voeg toe' (+) onder de lijst 'Gedeelde mappen' en kies daarna een map voor Time Machine-reservekopieën.

6. Control-klik op de map die je hebt toegevoegd en kies 'Geavanceerde opties' in het snelkoppelingenmenu dat verschijnt.

Instellingen voor delen, geavanceerde opties'
  7. Selecteer 'Deel als doellocatie voor Time Machine-reservekopieën' en klik op 'OK'.

Als je nu Time Machine configureert op je andere Mac-computers, kun je de gedeelde map selecteren als reservekopieschijf.

Eerdere versies van macOS

1. Kies het Apple-menu  'Systeemvoorkeuren' op de Mac die moet worden gebruikt als de doellocatie voor Time Machine-reservekopieën.

2. Klik op 'Delen'.

3. Selecteer links in de lijst van voorzieningen de optie 'Bestandsdeling'.

4. Klik op de knop 'Voeg toe' (+) rechtsonder de lijst 'Gedeelde mappen' en kies daarna een map voor Time Machine-reservekopieën.

5. Control-klik op de map die je hebt toegevoegd en kies 'Geavanceerde opties' in het snelkoppelingenmenu dat verschijnt.

Voorkeuren voor delen, geavanceerde opties
  6. Selecteer 'Deel als doellocatie voor Time Machine-reservekopieën' en klik op 'OK'.

Als je nu Time Machine configureert op je andere Mac-computers, kun je de gedeelde map selecteren als reservekopieschijf.

Een externe schijf die is aangesloten op een AirPort Extreme-basisstation (802.11ac) of AirPort Time Capsule

Met Time Machine kun je reservekopieën maken op een externe USB-schijf die is aangesloten op een AirPort Extreme-basisstation (802.11ac-model) of AirPort Time Capsule.

1. Sluit de schijf rechtstreeks aan op je Mac en gebruik Schijfhulpprogramma om deze te wissen.

2. Sluit de schijf aan op een USB-poort van het AirPort-basisstation en schakel de schijf in.

3. Open AirPort-configuratieprogramma, selecteer je basisstation en klik op 'Wijzig' om de instellingen te bekijken.

4. Klik op het tabblad 'Schijven' in het instellingenvenster.

5. Selecteer je reservekopieschijf in de lijst met partities en selecteer vervolgens 'Schakel bestandsdeling in':

Tabblad 'Schijven' van AirPort-configuratieprogramma met 'Schakel bestandsdeling in' ingeschakeld
  6. Als meerdere gebruikers in je netwerk hun Time Machine-reservekopieën op deze schijf zetten, kun je er via het venstermenu 'Beveiligde gedeelde schijven' voor zorgen dat zij alleen hun eigen reservekopieën kunnen zien, en niet die van jou. Selecteer de optie 'Met accounts' in het menu en klik op de knop 'Voeg toe' (+) om gebruikers toe te voegen.

7. Klik op 'Werk bij' om het basisstation te herstarten, zodat de instellingen worden toegepast.

AirPort Time Capsule

Met Time Machine kun je reservekopieën maken op de ingebouwde harde schijf van een AirPort Time Capsule in je netwerk.