iMac (24 tum, 2023, fyra portar) - Teknisk information

Introduktionsår: 2023

Färger

• Blå

• grön

• rosa

• silver

• gul

• orange

• lila

Chip

Apple M3-chip

• 8-kärnig processor med 4 prestanda­kärnor och 4 effektivitets­kärnor

• 10-kärnig grafik

• Hårdvaru­accelererad strålspårning

• 16-kärnig Neural Engine

• 100 GB/s minnesbandbredd

• Mediemotor

• Hårdvaruaccelererad H.264, hevc, ProRes och ProRes RAW

• Motor för videoavkodning

• Motor för videokodning

• Motor för kodning och avkodning av ProRes

• AV1-avkodning

Lagring1

• 256 GB SSD eller 512 GB SSD

• Kan konfigureras med 1 TB eller 2 TB

Minne

• 8 GB enhetligt minne

• Kan konfigureras med 16 GB eller 24 GB enhetligt minne

Skärm

24-tums 4,5K Retina-skärm

• 4480 × 2520 pixlars upplösning med 218 pixlar/tum och stöd för en miljard färger

• Ljusstyrka på 500 cd/m²

• Stort färgomfång (P3)

• True Tone-teknik

Den faktiska skärmstorleken (diagonalt) är 23,5 tum.

Kamera

• FaceTime HD-kamera med 1080p

• Avancerad bildsignal­processor med beräknad video

Skärmstöd

Samtidigt som den visar full upplösning på den inbyggda skärmen med en miljard färger stöder den även följande:

• En extern skärm med upp till 6K-upplösning vid 60 Hz

Digital videoutgång via Thunderbolt 3

• Inbyggd DisplayPort-utgång via usb‑c

• Stöd för VGA-, HDMI-, DVI- och Thunderbolt 2-utgång med adaptrar (säljs separat)

Video­uppspelning

• Format som stöds: hevc, H.264, AV1 och ProRes

• HDR med Dolby Vision, HDR10 och HLG

Ljud­uppspelning

• Format som stöds: aac, mp3, Apple Lossless, flac, Dolby Digital, Dolby Digital Plus och Dolby Atmos

Ljud

• Högupplöst ljud med sex högtalare och kraftutjämnande baselement

• Brett stereoljud

• Stöd för rumsligt ljud när du spelar upp musik eller video med Dolby Atmos

• Uppsättning med tre mikrofoner av studiokvalitet med högt signal-brusförhållande och riktad strålformning

• Stöd för ”Hej Siri”

Anslutningar och utbyggnad

• Två Thunderbolt/usb 4-portar med stöd för:

• DisplayPort

• Thunderbolt 3 (upp till 40 Gbit/s)

• Usb 4 (upp till 40 Gbit/s)

• Usb 3.1 Gen 2 (upp till 10 Gbit/s)

• Thunderbolt 2, HDMI-, DVI- och VGA med adaptrar (säljs separat)

• 3,5 mm hörlursuttag med avancerat stöd för hörlurar med hög impedans

• Gigabit Ethernet

• Två usb 3-portar (upp till 10 Gbit/s)

Inmatning

• Magic Keyboard med Touch ID

• Magic Mouse

Kan konfigureras med Magic Keyboard med Touch ID och numerisk del, Magic Trackpad

Trådlöst

Wifi

• Wifi 6E (802.11ax)2

Bluetooth

• Bluetooth 5.3

Mått och vikt

• Höjd: 46,1 cm

• Bredd: 54,7 cm

• Vikt: 4,48 kg3

• Fotens djup: 14,7 cm

• Fotens bredd: 13 cm

Ström­försörjning och driftskrav

• Nätspänning: 100 V till 240 V växelström

• Frekvens: 50 Hz till 60 Hz, enfas

• Temperatur vid användning: 10 °C till 35 °C

• Relativ luftfuktighet: 5 % till 90 % (icke-kondenserande)

• Höjd över havet: testad för användning upp till 5 000 meter

Detta ingår

• iMac

• Magic Keyboard med Touch ID

• Magic Mouse

• Strömadapter på 143 W

• Strömkabel (2 m)

• Usb-c till Lightning-kabel

Operativ­system

macOS

macOS är världens mest avancerade operativ­system för datorer. Och macOS Sonoma ger mer kraft åt både jobb och spel – med nya sätt att förbättra video­presentationer, förhöja spelupplevelsen och göra din Mac mer personlig.

Läs mer om det senaste operativsystemet

Hjälpmedel

Hjälpmedelsfunktioner hjälper personer med särskilda behov att få ut det mesta av sin nya iMac. Med inbyggda hjälpmedel för syn, hörsel, rörlighet och lärande kan du skapa och göra fantastiska saker.

Bland funktionerna finns:

• VoiceOver

• Zooma

• Öka kontrast

• Minska rörelse

• Siri och diktering

• Reglagestyrning

Förinstallerade appar4

• App Store

• Böcker

• Kalender

• Kontakter

• FaceTime

• Hitta

• Freeform

• GarageBand

• Hem

• iMovie

• Keynote

• Mail

• Kartor

• Meddelan­den

• Musik

• Anteck­ningar

• Numbers

• Pages

• Photo Booth

• Bilder

• Podcaster

• Förhand­svisning

• QuickTime Player

• På­minnelser

• Safari

• Genvägar

• Siri

• Aktier

• Time Machine

• TV

• Röstmemon

Beställnings­byggen

• Konfigurera din iMac med dessa tillval som finns på apple.com:

• Magic Keyboard med Touch ID och numerisk del

• Magic Trackpad

• 16 GB eller 24 GB enhetligt minne

• 512 GB, 1 TB eller 2 TB SSD

iMac och miljön

För att minska effekterna på miljön har iMac 24 tum utformats enligt följande principer:5

Läs miljörapporten för iMac 24 tum (pdf)

Tillverkad av bättre material

• 14 % återvunnet eller förnybart material i enheten,6 bland annat:

• 100 % återvunnet aluminium i stativet

• 100 % återvunnet guld i pläteringen på flera mönsterkort

• 100 % återvunna sällsynta jordartsmetaller i alla magneter, vilket motsvarar 100 % av alla sällsynta jordartsmetaller i enheten9

• 100 % återvunnet tenn i lödtennet på flera mönsterkort

• Minst 35 % återvunnen plast i flera komponenter

Energieffektiv

• ENERGY STAR®-certifierad8

Smartare kemi9

• Arsenikfritt glas i skärmen

• Fri från kvicksilver, bromerade flamskydds­medel, pvc och beryllium

Grön tillverkning

• Över 28 % av elen som används inom leverantörernas tillverkning är ren energi10

• De permanenta leverantörernas slut­monterings­anläggningar genererar inget deponiavfall

Ansvarsfullt tillverkade förpackningar

• All ny träfiber kommer från ansvarsfullt skogsbruk

• 98 % fiberbaserat förpackningsmaterial

Framsteg mot vårt mål för 2030

• Över 23 % minskning av utsläppen jämfört med vårt referensvärde11

Apple och miljön

Apples globala affärsverksamhet är redan helt koldioxidneutral och vi fokuserar nu på målet inför 2030: att göra alla våra produkter koldioxidneutrala.

Läs mer om Apples åtagande

Akustiska prestanda

Deklarerade ljudnivåer i enlighet med ECMA-109

Ljudstyrka

L W A,m (B)

Ljudtryck

Användarens plats

L p A,m (dB)

Overksam

1,7 (K V = 0,3)

6

Trådlös surfning

1,7 (K V = 0,3)

7

1. L W A,m är medelvärdet av det A-viktade ljudtrycket, avrundat till närmaste 0,1 B.

2. L p A,m är medelvärdet av det A-viktade ljudtrycket uppmätt vid användarens plats (avrundat till närmaste 1 dB).

3. 1 B (bel) = 10 dB (decibel).

4. K v är det statistiska tillägget för att beräkna den övre gränsen för A-viktat ljudtryck.

5. Mängden, L W A,c (kallades tidigare för L W Ad) kan beräknas från summan av L W A,m och K v .

6. Testet av trådlös internetanslutning bläddrar bland sex flikar med blandat innehåll – inklusive media.

7. Testad konfiguration: M3, 8-kärnig processor, 10-kärnig grafikprocessor, 8 GB enhetligt minne, 512 GB lagringsutrymme.

1. 1 GB = 1 miljard byte och 1 TB = 1 biljon byte. Formaterat utrymme är mindre.

2. Wifi 6E är tillgängligt i länder och regioner där det stöds.

3. Vikten varierar beroende på konfiguration och tillverkningsprocess.

4. iMovie, GarageBand, Pages, Numbers och Keynote finns i Mac App Store. För att ladda ner appar behöver du ett Apple-ID och en enhet som är kompatibel med den OS-version som krävs för respektive app.

5. Uppgifterna stämmer vid produktlanseringen.

6. Återvunnet eller förnybart material i produkten beräknas som massan av certifierat återvunnet material i förhållande till enhetens totala massa, exklusive förpacknings­material och tillbehör som medföljer.

7. Omfattar inte spår av sällsynta jordartsmetaller som kan finnas utanför magneterna, och som utgör mindre än 0,5 procent av den totala mängden sällsynta jordartsmetaller i enheten.

8. ENERGY STAR och ENERGY STAR-märket är registrerade varumärken som tillhör den amerikanska miljöskydds­myndigheten (U.S. Environmental Protection Agency).

9. I Apples specifikation om reglerade ämnen beskrivs Apples begränsade användning av vissa kemiska ämnen i material som ingår i Apples produkter, tillbehör, tillverkningsprocesser och förpackningsmaterial som används till att frakta produkter till Apples slutkunder. Begränsningarna är hämtade från internationella lagar eller direktiv, tillsynsmyndigheter, krav för miljömärkning, miljöstandarder och Apples egna riktlinjer. Alla Apples produkter är pvc- och ftalatfria, med undantag för AC-strömsladdar i Indien, Thailand (AC-strömsladdar med två stift) och Sydkorea där vi väntar på att myndigheterna ska godkänna våra ersättningar för pvc och ftalater. Apples produkter uppfyller kraven i EU:s direktiv 2011/65/EU med tillägg, inklusive undantag för användning av bly, till exempel vid lödning i höga temperaturer. Apple håller på att fasa ut dessa undantagna ämnen i nya produkter där det är tekniskt möjligt.

10. Vi uppskattar den utsläppsminskning som skett tack vare våra leverantörers rena el utifrån deras utsläpp under föregående räkenskapsår. Och matar sedan in den uppgiften i vår koldioxidmodell utifrån hur stor del av tillverkningen som sker hos just den leverantören vid tidpunkten för produktlanseringen.

11. Minskningen av koldioxidutsläpp beräknas i förhållande till ett referensscenario: 1) Ingen användning av ren energi för tillverkning eller användning av produkterna, utöver det som redan finns i elnätet (beroende på regionala utsläppsfaktorer). 2) Koldioxidintensiteten hos viktiga material i Apples produkter år 2015 (vårt referensår när vi jobbar mot koldioxidneutralitet 2030). Materialens koldioxidintensitet avspeglar användningen av återvunnet material och vilken produktionsteknik som används. 3) Apples vanliga blandning av transportslag (flyg, tåg, båt, marktransport) efter produktserie under tre års tid (räkenskapsåret 2017 till 2019) för att ge ett rättvisande referensvärde för utsläpp från våra produkter.