OS X El Capitan - Teknisk information

Allmänna krav

• OS X 10.6.8 eller senare
  • 2 GB minne
  • 8 GB ledigt utrymme
  • En del funktioner kräver ett Apple-ID, särskilda villkor gäller.
  • Vissa funktioner kräver ett kompatibelt internetabonnemang som kan vara avgiftsbelagt.

Mac-systemkrav

För att ta reda på vilken Mac-modell du har, klicka på Apple-ikonen högst upp till vänster på skärmen, välj Om den här datorn och sedan Mer info. Följande Mac-modeller är kompatibla med OS X El Capitan:

• MacBook (tidigt 2015)
  • MacBook (i aluminium från slutet av 2008, eller tidigt 2009 eller nyare)
  • MacBook Pro (mitten av/sent 2007 eller nyare)
  • MacBook Air (sent 2008 eller nyare)
  • Mac mini (tidigt 2009 eller nyare)
  • iMac (mitten av 2007 eller nyare)
  • Mac Pro (tidigt 2008 eller nyare)
  • Xserve (tidigt 2009)

Funktionskrav

Handoff och Instant Hotspot
Stöds av följande Mac-modeller:

• MacBook (tidigt 2015)
  • MacBook Pro (2012 eller nyare)
  • MacBook Air (2012 eller nyare)
  • Mac mini (2012 eller nyare)
  • iMac (2012 eller nyare)
  • Mac Pro (sent 2013)

Handoff kräver en iPhone, iPad eller iPod touch med Lightning-kontakt och iOS 8 eller senare.
Instant Hotspot kräver en iPhone eller iPad med surfabonnemang, Lightning-kontakt och iOS 8.1 eller senare samt att din operatör erbjuder en tjänst för internetdelning.

Telefonsamtal
Telefonsamtal kräver en iPhone med iOS 8 eller senare och ett aktivt abonnemang.

Sms
Sms kräver en iPhone med iOS 8.1 eller senare och ett aktivt abonnemang.

AirDrop
AirDrop mellan Mac-datorer och iOS-enheter stöds av följande Mac-modeller:

• MacBook (tidigt 2015)
  • MacBook Pro (2012 eller nyare)
  • MacBook Air (2012 eller nyare)
  • Mac mini (2012 eller nyare)
  • iMac (2012 eller nyare)
  • Mac Pro (sent 2013)

AirDrop till iOS-enheter kräver en iPhone, iPad eller iPod touch med Lightning-kontakt och iOS 7 eller senare.
AirDrop mellan två Mac-datorer stöds av följande Mac-modeller:

• MacBook (tidigt 2015)
  • MacBook (aluminiummodellen från slutet av 2008 eller nyare)*
  • MacBook Pro (sent 2008 eller nyare)*
  • MacBook Air (sent 2010 eller nyare)
  • Mac mini (mitten av 2010 eller nyare)
  • iMac (tidigt 2009 eller nyare)
  • Mac Pro (tidigt 2009 med AirPort Extreme-kort eller mitten av 2010)

Time Machine
Kräver en extra hårddisk eller AirPort Time Capsule (säljs separat).

Metal
Stöds av följande Mac-modeller:

• MacBook (tidigt 2015)
  • MacBook Pro (mitten av 2012 eller nyare)
  • MacBook Air (mitten av 2012 eller nyare)
  • Mac mini (sent 2012 eller nyare)
  • iMac (sent 2012 eller nyare)
  • Mac Pro (sent 2013 eller nyare)

Photo Booth
Kräver en FaceTime- eller iSight-kamera (inbyggd eller extern), UVC-kamera (USB Video Class) eller DV-kamera med FireWire.

FaceTime
Videosamtal kräver en inbyggd FaceTime-kamera, en iSight-kamera (inbyggd eller extern), en UVC-kamera (USB Video Class) eller DV-kamera med FireWire samt en bredbandsanslutning.
Läs mer

Boot Camp
Stöder befintliga Boot Camp-installationer med Windows XP Service Pack 2, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 eller Windows 10. Nya Boot Camp-installationer kräver Windows 8 eller Windows 10 (säljs separat).

Stöd för Exchange
Kräver Samlad uppdatering 4 för Microsoft Exchange Server 2007 Service Pack 1, Exchange Server 2010 eller Exchange 2013. Automatisk inställning kräver att funktionen Autodiscovery aktiveras på Microsoft Exchange Server.

AirPlay
AirPlay-dubblering kräver en Apple TV (andra generationen eller senare). Stöds av följande Mac-modeller:

• MacBook (tidigt 2015)
  • MacBook Pro (tidigt 2011 eller nyare)
  • MacBook Air (mitten av 2011 eller nyare)
  • Mac mini (mitten av 2011 eller nyare)
  • iMac (mitten av 2011 eller nyare)
  • Mac Pro (sent 2013)

AirPlay för webbvideo kräver Apple TV (andra generationen eller senare).
P2P-AirPlay kräver en Mac (2012 eller senare) med OS X Yosemite eller senare och en Apple TV (tredje generationen Rev. A, modell A1469 eller senare) med Apple TV-mjukvaran 7.0 eller senare.

Power Nap
Stöds av följande Mac-modeller:

• MacBook (tidigt 2015)
  • MacBook Pro med Retina-skärm (mitten av 2012 eller nyare)
  • MacBook Air (sent 2010 eller nyare)
  • Mac mini (sent 2012 eller nyare)
  • iMac (sent 2012 eller nyare)
  • Mac Pro (sent 2013)

Gester
Kräver en Multi-Touch-styrplatta, Force Touch-styrplatta, Magic Trackpad eller Magic Mouse.
Force Touch-gester kräver en Force Touch-styrplatta.
VoiceOver-gester kräver en Multi-Touch-styrplatta, Force Touch-styrplatta eller Magic Trackpad.

Diktering
Diktering kräver en mikrofon (inbyggd eller extern).

Mac App Store
I Sverige och många andra länder är Mac App Store endast tillgängligt för personer som fyllt 13 år.

Vad ingår?

Appar och program

• Automator
  • Kalkylator
  • Kalender
  • Schack
  • Kontakter
  • Dashboard
  • Ordbok
  • DVD-spelare
  • FaceTime
  • Typsnittsbok
  • iBooks
  • Bildinsamling
  • iTunes
  • Launchpad
  • Mac App Store
  • Mail
  • Kartor
  • Meddelanden
  • Mission Control
  • Anteckningar
  • Photo Booth
  • Bilder
  • Förhandsvisning
  • QuickTime Player
  • Påminnelser
  • Safari
  • Kom-ihåg-lappar
  • System­inställningar
  • Textredigerare
  • Time Machine

Läs mer om de inbyggda apparna

Verktyg

• Aktivitets­kontroll
  • AirPort-verktyg
  • AppleScript-redigerare
  • Ljud-/MIDI-inställningar
  • Bluetooth Filöverföring
  • Boot Camp-assistent
  • ColorSync-verktyg
  • Systemmeddelanden
  • Färgmätare
  • Skivverktyg
  • Skärmavbildning
  • Grapher
  • Nyckelhanterare
  • Flyttassistent
  • Systeminformation
  • Terminal
  • VoiceOver-verktyg

Språk

• Arabiska
  • Katalanska
  • Kroatiska
  • Förenklad kinesiska
  • Traditionell kinesiska
  • Tjeckiska
  • Danska
  • Nederländska
  • Engelska
  • Finska
  • Franska
  • Tyska
  • Grekiska
  • Hebreiska
  • Ungerska
  • Indonesiska
  • Italienska
  • Japanska
  • Koreanska
  • Malajiska
  • Norska
  • Polska
  • Brasiliansk portugisiska
  • Portugisiska
  • Rumänska
  • Ryska
  • Slovakiska
  • Spanska
  • Spanska (Mexiko)
  • Svenska
  • Thailändska
  • Turkiska
  • Ukrainska
  • Vietnamesiska

*MacBook Pro (17-tums, sent 2008) och den vita modellen av MacBook (sent 2008) stöder inte AirDrop.
Vissa funktioner är inte tillgängliga i alla länder eller områden. Klicka här om du vill se hela listan.
iCloud kräver iOS 5 eller senare på iPhone 3Gs eller senare, iPod touch (tredje generationen eller senare), iPad eller iPad mini, en Mac med OS X Lion 10.7.5 eller senare eller en PC med Windows 7 eller Windows 8 (Outlook 2007 eller senare eller en modern webbläsare krävs för tillgång till e-post, kontakter och kalendrar). Vissa funktioner kräver iOS 8 och OS X Yosemite eller senare. Vissa funktioner kräver wifi-anslutning. En del funktioner finns inte i alla länder. För vissa tjänster är anslutningen begränsad till tio enheter.

Published Date: 28 jan. 2016