macOS Sierra: Zoekopdrachten in Spotlight en de Finder verfijnen

Zoekopdrachten in Spotlight en de Finder verfijnen

Als u in Spotlight, in de Finder of in andere vensters met een zoekveld zoekt, kunt u het bereik van de zoekacties en de zoekresultaten op verschillende manieren beperken.

Tip: Wilt u bepaalde onderdelen niet opnemen in de zoekresultaten van Spotlight? Stel in het paneel 'Spotlight' in Systeemvoorkeuren de gewenste opties in.

Criteria toevoegen aan een zoekopdracht

U kunt criteria toevoegen aan een eenvoudige zoekactie. Zo kunt u bijvoorbeeld zoeken naar specifieke soorten bestanden of naar onderdelen die op een specifieke datum zijn aangemaakt.

1. Begin uw zoekactie in Spotlight of in een Finder-venster.

• In Spotlight: Klik op het Spotlight-symbool  in de menubalk, voer de zoekopdracht in en klik dubbel op 'Toon alles in Finder' onder aan de lijst met zoekresultaten om de zoekbalk van de Finder weer te geven.

• In de Finder: Typ uw zoekactie in het zoekveld en druk op de Return-toets.

2. Klik op de knop met het plusteken  aan de rechterkant van het zoekvenster, onder het zoekveld.

3. Klik op het venstermenu helemaal links en kies uw zoekcriteria of voeg criteria toe.

Kies bijvoorbeeld 'Soort' om alleen onderdelen van een bepaalde soort te zoeken in plaats van alle onderdelen. Om te zoeken naar een onderdeel waarvan de naam bepaalde tekens bevat, kiest u 'Naam'.

Om criteria toe te voegen, kiest u 'Andere' en selecteert u de kenmerken die u wilt toevoegen. Als u bijvoorbeeld wilt zoeken op copyrightgegevens, schakelt u 'Copyright' in de lijst met kenmerken in en klikt u vervolgens op 'OK'.

Finder-venster met velden voor het opgeven van zoekcriteria
  4. Kies criteria uit andere venstermenu's die worden weergegeven.

Als u bijvoorbeeld 'Soort' hebt gekozen, klikt u op het andere venstermenu om 'Document' of 'Afbeelding' op te geven. Kies 'Andere' om een soort toe te voegen.

5. U kunt zoekcriteria toevoegen of verwijderen door op de knop met het plusteken  of de knop met het minteken  te klikken.

Een onderdeel wordt in de zoekresultaten weergegeven als het voldoet aan alle criteria. Als u bijvoorbeeld een criterium hebt opgegeven om te zoeken naar onderdelen waarvan de naam met een S begint en een criterium toevoegt om te zoeken naar onderdelen die vandaag zijn aangemaakt, bevatten de zoekresultaten alleen onderdelen die vandaag zijn aangemaakt en een naam hebben die met S begint.

Tip: U kunt een zoekopdracht bewaren, zodat u deze later opnieuw kunt gebruiken. Klik op 'Bewaar' onder het zoekveld. Uw zoekopdracht wordt bewaard als slimme map. Als u snel toegang tot de zoekopdracht wilt hebben via de navigatiekolom van de Finder, selecteert u 'Voeg toe aan navigatiekolom'. Zie Een slimme map aanmaken of wijzigen voor meer informatie.

Zoeken met metagegevens (kenmerken)

De meeste onderdelen bevatten metagegevens. Deze gegevens beschrijven de inhoud van het onderdeel, hoe het onderdeel is aangemaakt en diverse andere kenmerken. Als u bijvoorbeeld een foto maakt met een digitale camera, worden gegevens zoals het cameramodel, het diafragma en de sluitertijd automatisch in het bestand bewaard als metagegevens. Om de metagegevens voor een bestand weer te geven, selecteert u het bestand en kiest u vervolgens 'Archief' > 'Toon info'.

Hier ziet u enkele voorbeelden van zoekacties met metagegevens:

• vakantie soort:document Hiermee zoekt u alleen in documenten naar het woord "vakantie".

• auteur:tom - Hiermee zoekt u naar alle onderdelen die door Tom zijn geschreven.

• vergadering datum:morgen - Hiermee zoekt u naar vergaderingen die voor morgen zijn gepland.

• soort:afbeeldingen aangemaakt:16-05-16 – Hiermee zoekt u naar afbeeldingen die op een bepaalde datum zijn aangemaakt.

• soort:muziek van:"glenn miller" - Hiermee zoekt u naar muziek van Glenn Miller.

• gewijzigd:=29-06-16 – Hiermee zoekt u naar onderdelen die op of vóór een bepaalde datum zijn gewijzigd.

Zoeken op het type onderdeel

• Als u Spotlight of de zoekfunctie in de Finder of andere vensters gebruikt, kunt u trefwoorden invoeren om het type onderdeel aan te geven waarnaar u wilt zoeken, zoals programma's, contacten of bladwijzers.

Hiervoor typt u "soort:[type onderdeel]" aan het einde van de zoekopdracht. Als u bijvoorbeeld wilt zoeken naar foto's van New York, typt u "New York soort:afbeeldingen". Als u wilt zoeken naar e-mailberichten waarin Anne Jansen wordt genoemd, typt u "Anne Jansen soort:mail".

Type onderdeel

Trefwoord

Programma's

soort:programma

soort:programma's

soort:prog

Contactpersonen

soort:contactpersoon

soort:contactpersonen

Mappen

soort:map

soort:mappen

E-mail

soort:e-mail

soort:e-mails

soort:e-mailbericht

soort:e-mailberichten

Agenda-activiteiten

soort:gebeurtenis

soort:gebeurtenissen

Herinneringen

soort:herinnering

soort:herinneringen

Afbeeldingen

soort:afbeelding

soort:afbeeldingen

Films

soort:film

soort:films

Muziek

soort:muziek

Geluid

soort:audio

Pdf

soort:pdf

soort:pdf's

Voorkeuren

soort:systeemvoorkeuren

soort:voorkeuren

Bladwijzers

soort:bladwijzer

soort:bladwijzers

Lettertypen

soort:lettertype

soort:lettertypen

Presentaties

soort:presentatie

soort:presentaties

Er zijn verschillende andere trefwoorden die u kunt gebruiken om onderdelen te vinden, zoals "van", "aan", "auteur", "met", "door", "tag", "titel", "naam", "trefwoord" en "bevat". Om een trefwoord te gebruiken, typt u het trefwoord gevolgd door een dubbele punt en typt u vervolgens de zoekterm. Typ bijvoorbeeld "auteur:Emily" of "titel:New York".

Zoeken met AND, OR en NOT

Bij een booleaanse query gebruikt u de operatoren AND, OR en NOT om de zoekresultaten te beperken. Met een minteken (-), dat staat voor "AND NOT", kunt u onderdelen uitsluiten van een zoekactie.

Hier volgen enkele voorbeelden van wat u in een zoekveld kunt typen wanneer u booleaanse operatoren gebruikt:

• auteur:tom OR auteur:thom - Hiermee zoekt u naar onderdelen die zijn aangemaakt door Tom of Thom, als u niet zeker weet hoe zijn naam wordt geschreven.

• vakantie -frankrijk - Hiermee zoekt u naar onderdelen die het woord "vakantie" bevatten maar niet het woord "frankrijk", zodat wel foto's van een vakantie naar Spanje worden gevonden, maar niet die van een reis naar Frankrijk.

• soort:mail datum:29-06-16-25-07-16 NOT datum:14-07-16 – Hiermee zoekt u naar e-mailberichten uit de periode 29 juni 2016 tot en met 25 juli 2016, met uitzondering van 14 juli 2016.

Published Date: 28-apr-2017
Helpful?