Pages voor Mac: Enveloppen, etiketten en visitekaartjes afdrukken in Pages

Enveloppen, etiketten en visitekaartjes afdrukken in Pages

Je kunt visitekaartjes ontwerpen met de Pages-sjablonen voor visitekaartjes en deze vervolgens op geschikt commercieel visitekaartjespapier afdrukken.

Via de app Contacten op je Mac kun je etiketten, niet-standaard envelopformaten en partijen enveloppen afdrukken.

Visitekaartjes afdrukken

De sjablonen voor visitekaartjes zijn paginalay-outdocumenten, dus alle tekst bevindt zich in tekstvakken. Je kunt dit proces versnellen door de bewerkte tekst op het eerste kaartje te groeperen, de tekst te kopiëren en deze vervolgens op elk ander kaartje te plakken.

1. Schakel in Pages hulplijnen in (kies 'Pages' > 'Voorkeuren' uit het Pages-menu boven in het scherm, klik op 'Linialen' en schakel de aankruisvakken voor hulplijnen in).

Met hulplijnen kun je tekst op elk kaartje op dezelfde plaats weergeven.

2. Kies 'Archief' > 'Nieuw' (uit het Archief-menu boven in het scherm) en klik vervolgens op 'Briefpapier' links in de sjabloonkiezer.

3. Scrol omlaag naar het gedeelte met visitekaartjes en klik dubbel op een visitekaartjessjabloon.

Met de nummers onder aan elke pagina wordt het commerciële visitekaartjespapier aangeduid waarvoor de pagina is ontworpen. Pagina's die je niet gebruikt, kun je verwijderen. Klik hiervoor op de knop voor het Weergave-menu in de knoppenbalk, kies 'Toon paginaminiaturen', selecteer de pagina en druk op de Delete-toets op het toetsenbord.

4. Klik dubbel op een plaatsaanduiding voor tekst op het eerste kaartje en typ je eigen gegevens.

5. Klik met de Option-toets ingedrukt op alle tekst en afbeeldingen die je op de kaart hebt gewijzigd.

6. Klik op de tab 'Orden' boven in de navigatiekolom 'Opmaak' .

7. Klik op 'Groepeer' onder aan de navigatiekolom.

Als alle tekst is gegroepeerd, kun je kopiëren en plakken met behoud van afstand en uitlijning.

8. Verwijder de tekstvakken op het volgende kaartje.

9. Selecteer de gegroepeerde tekst en afbeeldingen op het eerste visitekaartje, kies 'Wijzig' > 'Kopieer' en kies vervolgens 'Wijzig' > 'Plak' (uit het Wijzig-menu boven in het scherm).

Je kunt ook toetscombinaties gebruiken: Command + C voor kopiëren en Command + V voor plakken. De geplakte kopie overlapt de eerste kaart een klein beetje.

10. Sleep de geplakte kopie naar de kaart waarvan je de inhoud hebt verwijderd, totdat de hulplijnen verschijnen.

De hulplijnen verschijnen wanneer de nieuwe kopie horizontaal en verticaal exact is uitgelijnd met de tekst op de andere kaartjes.

11. Verwijder de tekst op de volgende kaart, plak nogmaals en sleep de geplakte kopie naar de lege kaart.

12. Ga verder met het verwijderen van plaatsaanduidingstekst, het plakken van de kopie en het uitlijnen van de inhoud totdat alle kaartjes op de pagina je gegevens bevatten.

13. Kies 'Archief' > 'Druk af' (uit het Archief-menu boven in het scherm), klik op het venstermenu 'Printer', kies een printer en klik vervolgens op 'Druk af'.

Als je de ongewenste pagina niet direct uit de sjabloon hebt verwijderd, let er dan op dat je alleen de bewerkte pagina afdrukt.

Etiketten en enveloppen afdrukken vanuit Contacten

Als je in Contacten namen en adressen bewaart, kun je de contacten waarvoor je etiketten en enveloppen wilt afdrukken, selecteren en in het afdrukvenster van macOS het formaat voor het etiket of de envelop instellen.

Voer de volgende stappen uit voor instructies over het afdrukken van contactgegevens:

1. Open Contacten op je Mac door op het desbetreffende symbool in het Dock of in Launchpad te klikken.

2. Kies 'Help' > 'Contacten Help' (uit het Help-menu boven in het scherm) en typ "etiketten afdrukken" of "enveloppen afdrukken" in het zoekveld.

3. Klik op een onderwerp in de zoekresultaten.

Met de envelopsjablonen kun je standaardenveloppen afdrukken.

Publicatiedatum: 28-dec-2018