OS X Yosemite: Verbinding maken met gedeelde computers en bestandsservers in een netwerk

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door Apple.

U kunt verbinding maken met gedeelde computers en bestandsservers in uw netwerk, waaronder Macs en Windows-computers waarop bestandsdeling is ingeschakeld, en met servers waarop AFP, SMB/CIF, NFS of FTP wordt gebruikt.
Note:   Om verbinding te maken hebt u de computernaam of het netwerkadres van de gedeelde computer nodig. Als de gedeelde computer een Mac is waarop bestandsdeling is ingeschakeld, kunt u deze gegevens eenvoudig opzoeken. Open op de gedeelde Mac het paneel 'Delen' in Systeemvoorkeuren en selecteer 'Bestandsdeling'. Het adres wordt getoond onder de indicator 'Bestandsdeling: ingeschakeld' en heeft dezelfde notatie als dit voorbeeld: afp://17.212.167.33/

Verbinding met een computer of server maken door te bladeren

1. Open een Finder-venster en zoek de naam van de gedeelde computer in het gedeelte 'Gedeeld' van de navigatiekolom. Mogelijk moet u op 'Alles' klikken om alle gedeelde computers te kunnen zien.

Als in het gedeelte 'Gedeeld' van de navigatiekolom geen gedeelde computers worden vermeld, plaatst u de aanwijzer op het woord "Gedeeld" en klikt u op 'Toon'.

2. Wanneer u de gedeelde computer of server hebt gevonden, selecteert u deze en klikt u op 'Verbind als'.

Als u verbinding maakt met een Mac waarop schermdeling is ingeschakeld en u over de juiste bevoegdheden beschikt, kunt u ook op 'Deel scherm' klikken.

3. Geef aan hoe u verbinding met de Mac wilt maken:

• Gast: U kunt als gastgebruiker verbinding maken als op de gedeelde computer gasttoegang is toegestaan.

• Als een geregistreerde gebruiker: Selecteer deze optie om met een geldige inlognaam en bijbehorend wachtwoord verbinding te maken met de andere Mac. Als op de andere Mac de instelling 'Alleen deze gebruikers' is ingeschakeld, controleert u of de inlognaam die u gebruikt, voorkomt in de lijst met toegestane gebruikers.

• Met behulp van een Apple ID: Maak verbinding met de andere Mac door een Apple ID in te voeren. U moet zowel op deze Mac als op de andere Mac met deze Apple ID zijn toegevoegd aan het paneel 'Gebruikers en groepen' in Systeemvoorkeuren.

4. Voer indien nodig uw gebruikersnaam en wachtwoord in en selecteer volumes of gedeelde mappen op de server.

In bepaalde gevallen hebt u het netwerkgebied of de werkgroep voor de gedeelde computer nodig. Als u niet over deze gegevens beschikt, neemt u contact op met de eigenaar van de computer of de netwerkbeheerder.

Tip:   Om in het vervolg snel en gemakkelijk verbinding met de computer te maken, selecteert u 'Bewaar wachtwoord in mijn sleutelhanger' om uw gebruikersnaam en wachtwoord voor de computer toe te voegen aan uw sleutelhanger.

Verbinding met een computer of server maken door het adres in te voeren

1. Kies in de Finder de commando's 'Ga' > 'Verbind met server'.

2. Typ het netwerkadres van de computer of server in het veld 'Serveradres'.

Zie Netwerkadresnotaties voor gedeelde computers en servers voor informatie over de juiste notatie voor netwerkadressen.

3. Klik op 'Verbind'.

4. Geef aan hoe u verbinding met de Mac wilt maken:

• Gast: U kunt als gastgebruiker verbinding maken als op de gedeelde computer gasttoegang is toegestaan.

• Als een geregistreerde gebruiker: Selecteer deze optie om met een geldige inlognaam en bijbehorend wachtwoord verbinding te maken met de andere Mac. Als op de andere Mac de instelling 'Alleen deze gebruikers' is ingeschakeld, controleert u of de inlognaam die u gebruikt, voorkomt in de lijst met toegestane gebruikers.

• Met behulp van een Apple ID: Maak verbinding met de andere Mac door een Apple ID in te voeren. U moet zowel op deze Mac als op de andere Mac met deze Apple ID zijn toegevoegd aan het paneel 'Gebruikers en groepen' in Systeemvoorkeuren.

5. Voer indien nodig uw gebruikersnaam en wachtwoord in en selecteer volumes of gedeelde mappen op de server.

Om in het vervolg snel en gemakkelijk verbinding met de computer te maken, selecteert u 'Bewaar wachtwoord in mijn sleutelhanger' om uw gebruikersnaam en wachtwoord voor de computer toe te voegen aan uw sleutelhanger.

Opnieuw verbinding maken met een recente server

Hieronder volgen enkele manieren waarop u eenvoudig opnieuw verbinding kunt maken met gedeelde computers en servers die u regelmatig gebruikt:

• Kies Apple-menu > 'Recente onderdelen' en kies vervolgens een server uit de lijst met recente servers.

• Kies in de Finder de commando's 'Ga' > 'Verbind met server', open het venstermenu helemaal rechts van het veld 'Serveradres' en kies een recente server.

• Voeg gedeelde computers, netwerkgebieden en werkgroepen toe aan de navigatiekolom van de Finder. Selecteer het onderdeel en kies 'Archief' > 'Voeg toe aan navigatiekolom' of druk op Control + Command (⌘) + T.

• Voeg een gedeelde computer of server toe aan uw lijst met favorieten. Kies 'Ga' > 'Verbind met server', voer het netwerkadres in en klik op de knop met het plusteken ().

Als u een gedeelde computer of server niet kunt vinden of er geen verbinding mee kunt maken, is het mogelijk dat de computer of server niet beschikbaar is of dat u over onvoldoende bevoegdheden beschikt om verbinding te maken. Neem voor meer informatie contact op met de eigenaar van de computer of de netwerkbeheerder.

Publicatiedatum: 14-sep-2017