Keynote for Mac: Kantadiojen lisääminen ja muokkaaminen

Kantadiojen lisääminen ja muokkaaminen

Keynote-teemoissa käytetyt dia-asettelut perustuvat kantadioihin. Jos haluat lisätä esitykseen dian, jossa on erikoiselementtejä, kuten otsikko ja alaotsikko, luettelomerkillinen luettelo tai kuva, valitse haluamaasi asettelua eniten muistuttava dia-asettelu ja korvaa sitten paikanvaraajaelementit ja tee muut tarpeelliset muutokset. Vain esityksessäsi oleva dia muuttuu. Kantadia pysyy alkuperäisessä tilassa.

Jos lisäät kantadiaan uusia kuvia, tekstiä ja muita objekteja, niistä tulee osa dian taustaa eikä niitä ole mahdollista muokata esityksessä. Jos haluat, että kantadian teksti, kuviot tai kuvat ovat muokattavissa esityksessä, sinun on lisättävä ne paikanvaraajina kantadiaan.

Voit tehdä kantadiaan samanlaisia muutoksia kuin tavalliseen diaankin, kuten muuttaa tekstin ulkoasua, muuttaa dian taustaa ja muuttaa kuvien kokoa. Muutokset näkyvät kaikissa esityksen dioissa, jotka perustuvat kyseiseen kantadiaan.

Uuden kantadian lisääminen

1. Klikkaa työkalupalkissa Näytä-valikkopainiketta ja valitse Muokkaa kantadioja.

2. Tee jokin seuraavista:

Kantadia diapohjalla ja Lisää dia -painike sen yläpuolella olevassa työkalupalkissa.
    • Klikkaa työkalupalkissa Lisää dia-painiketta ja valitse kantadia klikkaamalla.

• Valitse diojen rakennenäkymässä klikkaamalla dia, jonka asettelu on haluamasi asettelun kaltainen, ja paina rivinvaihtonäppäintä.

3. Kaksoisklikkaa kantadian nimeä diojen rakennenäkymässä ja kirjoita uusi nimi.

4. Muokkaa diaa haluamallasi tavalla lisäämällä tekstiä, kuvia, kuvioita, paikanvaraajia tai muita objekteja.

Jos haluat lisätietoja, katso alla Tekstin ja median paikanvaraajien lisääminen.

5. Kun olet tehnyt tarvittavat muokkaukset, klikkaa diapohjan alareunassa Valmis tai klikkaa työkalupalkissa Näytä-valikkopainiketta ja valitse Poistu kantadioista.

Tekstin ja median paikanvaraajien lisääminen

1. Klikkaa työkalupalkissa Näytä-valikkopainiketta ja valitse Muokkaa kantadioja.

2. Valitse klikkaamalla kantadia, jota haluat muokata.

3. Tee jokin seuraavista:

4. Muuta kohteen ulkoasua haluamallasi tavalla ja vedä kohde haluamaasi paikkaan dialla.

5. Valitse klikkaamalla lisäämäsi objekti ja klikkaa Muoto-sivupalkin Tyyli-välilehteä.

6. Valitse alareunassa Määritä tekstin paikanvaraajaksi tai Määritä median paikanvaraajaksi.

7. Jos haluat sallia tähän kantadiaan perustuville dioille lisättävien objektien kerrostamisen kantadian objektien kanssa, klikkaa dian taustaa (siten, että mitään ei ole valittuna) ja valitse Muoto-sivupalkissa Salli kerrostus.

Jos haluat lisätietoja kerrostuksesta, katso Objektien kerrostaminen, ryhmittäminen ja lukitseminen.

8. Kun olet tehnyt tarvittavat muokkaukset, klikkaa diapohjan alareunassa Valmis tai klikkaa työkalupalkissa Näytä-valikkopainiketta ja valitse Poistu kantadioista.

Paikanvaraajiin lisätään automaattisesti tunniste tyypin mukaan. Tunnisteet välittävät sisällölle tiedon, minne sen kuuluu sijoittua, kun käytät diaan eri kantadiaa. Jos esimerkiksi kuva on paikanvaraajassa, jossa on tunniste ”media”, kuva sijoitetaan automaattisesti uuden kantasivun paikanvaraajaan, jossa on myös tunniste ”media”.

Jos haluat vaihtaa tunnisteen, valitse paikanvaraaja ja klikkaa Muoto-sivupalkissa Tyyli-välilehteä. Poista Tunniste-kohdan viereisessä tekstilaatikossa olemassa oleva tunniste ja kirjoita uusi.

Objektin paikanvaraajan lisääminen taulukolle, kaaviolle tai kuvagallerialle

Paikanvaraajaa, johon on mahdollista lisätä taulukko, kaavio tai kuvagalleria, kutsutaan objektin paikanvaraajaksi. Voit lisätä kantadiaan vain yhden objektin paikanvaraajan.

1. Klikkaa työkalupalkissa Näytä-valikkopainiketta ja valitse Muokkaa kantadioja.

2. Valitse klikkaamalla kantadia, jota haluat muokata.

3. Valitse Muoto-sivupalkissa Objektin paikanvaraaja -valintaneliö.

4. Muuta paikanvaraajan kokoa ja sijoita se haluamaasi paikkaan.

Ensimmäinen tähän kantadiaan perustuvalle dialle lisäämäsi taulukko, kaavio tai kuvagalleria mukautuu paikanvaraajan kokoon ja sijaintiin.

5. Jos haluat sallia tähän kantadiaan perustuville dioille lisättävien objektien kerrostamisen kantadian objektien kanssa, klikkaa dian taustaa (siten, että mitään ei ole valittuna) ja valitse Muoto-sivupalkissa Salli kerrostus.

6. Kun olet tehnyt tarvittavat muokkaukset, klikkaa diapohjan alareunassa Valmis tai klikkaa työkalupalkissa Näytä-valikkopainiketta ja valitse Poistu kantadioista.

Kantadian poistaminen

1. Klikkaa työkalupalkissa Näytä-valikkopainiketta ja valitse Muokkaa kantadioja.

2. Ctrl-klikkaa vasemmanpuoleisessa sivupalkissa kantadian miniatyyria ja valitse Poista.

3. Jos esityksen diat käyttävät tätä kantadiaa, valitse uusi kantadia kyseisille dioille näkyviin tulevassa valintaikkunassa ja klikkaa Valitse.

4. Klikkaa diapohjan alareunassa Valmis.

Julkaisupäivämäärä: 10.7.2019