Keynote voor Mac: Video en audio toevoegen aan Keynote-presentaties

Video en audio toevoegen aan Keynote-presentaties

Je kunt video of audio aan een dia toevoegen. Als je de dia tijdens een presentatie weergeeft, wordt de video of audio standaard afgespeeld wanneer je klikt. Je kunt ook instellen dat de video of audio automatisch wordt afgespeeld zodra de dia verschijnt. Daarnaast kun je gesproken commentaar of een soundtrack toevoegen om gedurende de hele presentatie af te laten spelen.

Opmerking: Video- en audiobestanden moeten een structuur hebben die door QuickTime op je Mac wordt ondersteund. Als het niet lukt om een audio- of videobestand toe te voegen of af te spelen, probeer je het bestand met iMovie, QuickTime Player of Compressor te converteren naar een MPEG-4-bestand (met de extensie '.m4a') voor audio of een QuickTime-bestand (met de extensie '.mov') voor video.

Video of audio toevoegen aan een dia

Als je een video- of audiobestand toevoegt aan een dia, wordt de video of audio alleen afgespeeld wanneer die dia wordt weergegeven in je presentatie.

Voer een van de volgende stappen uit:

• Sleep een mediabestand van je computer naar een plaatsaanduiding voor media of naar een andere plek op de dia.

• Klik op de mediaknop in de knoppenbalk, klik op 'Muziek' of 'Films' en sleep een bestand naar een plaatsaanduiding voor media of naar een andere plek op de dia.

Als je wilt zoeken naar media, klik je op het vergrootglas in de rechterbovenhoek van het mediavenster.

Audio opnemen

Je kunt audio direct op een dia opnemen. Zo kun je bijvoorbeeld de dia's voorlezen en dit opnemen. Mensen die je presentatie op afstand bekijken, kunnen de opname dan afspelen terwijl ze door de dia's gaan.

Opgenomen audio verschijnt bij het bewerken van de presentatie als een object op de dia. Tijdens het presenteren is dat object echter niet zichtbaar.

1. Klik op de mediaknop in de knoppenbalk en kies vervolgens 'Neem audio op'.

Opmerking: Als je klaar bent met opnemen, kun je de opname op elke willekeurige plek in de presentatie invoegen.

2. Om de opname te starten, klik je op de opnameknop. Om de opname te stoppen, klik je op de stopknop.

Om vanaf een bepaald punt opnieuw op te nemen, plaats je de muis op de opname, veeg je naar links of naar rechts om de zwarte markering te verplaatsen (of sleep je de scrolbalk) en klik je vervolgens op de opnameknop.

Tijdens het opnemen kun je doorgaan met het bewerken van je presentatie.

3. Klik op 'Speel af' om je opname te beluisteren.

Om vanaf een bepaald punt af te spelen, plaats je de muis op de opname, veeg je naar links of naar rechts om de zwarte markering te verplaatsen (of sleep je de scrolbalk) en klik je vervolgens op 'Speel af'.

4. Om de opname te bewerken, tik je op 'Wijzig' en voer je een van de volgende stappen uit:

• Een gedeelte opnieuw opnemen: Sleep de blauwe selectiegrepen om het gewenste gedeelte te selecteren. Klik op de opnameknop om dat gedeelte opnieuw op te nemen.

Regelaars voor het bewerken van audio-opnamen. Selectiegrepen geven aan welk gedeelte van de opname geselecteerd is. Eronder staan knoppen voor beluisteren, opnemen, inkorten, verwijderen en bewerken.
    • Inkorten: Sleep de blauwe selectiegrepen om aan te geven welk gedeelte je wilt behouden. Klik op de knop 'Kort in' om alles buiten de selectiegrepen te verwijderen.

• De opname (gedeeltelijk) verwijderen: Sleep de blauwe selectiegrepen om aan te geven welk gedeelte je wilt verwijderen. Klik op de knop 'Verwijder' om alles binnen de selectiegrepen te verwijderen.

5. Klik op 'Gereed' als je klaar bent met bewerken.

6. Ga naar de dia waaraan je de opname wilt toevoegen, klik op 'Voeg in' of 'Bewaar' en sleep de opname vervolgens naar de gewenste plek.

Klik op de audioknop om je opname op de dia af te spelen.

Om een opname te bewerken die al aan een dia is toegevoegd, selecteer je de opname en klik je in het tabblad 'Audio' in de navigatiekolom 'Opmaak'  op 'Wijzig opname'. Om de opname te verwijderen, selecteer je de opname op de dia en druk je op de Delete-toets.

Je kunt je opname ook als audiobestand delen. Klik met de Control-toets ingedrukt op de opname op de dia, kies 'Deel opname' en kies hoe je de opname wilt versturen.

Video of audio vervangen

1. Selecteer de video of audio op de dia.

2. Klik op de tab 'Film' of 'Audio' in de navigatiekolom 'Opmaak' .

3. Klik op 'Vervang'.

4. Selecteer een video- of audiobestand en klik op 'Open'.

Het volume of de herhaling van video of audio instellen

Je kunt instellen dat video en audio doorlopend worden herhaald en je kunt instellen wanneer het afspelen van video en audio op een dia moet beginnen. Je kunt ook het volume aanpassen.

1. Selecteer de video of audio op de dia.

2. Klik op de tab 'Film' of 'Audio' in de navigatiekolom 'Opmaak' .

3. Voer een of meer van de volgende stappen uit:

• Instellen wanneer media moeten worden afgespeeld: Om media te laten afspelen zodra je klikt, schakel je het aankruisvak in naast 'Start film bij klikken' of 'Start audio bij klikken'. Om media automatisch te laten afspelen zodra de dia verschijnt, schakel je het aankruisvak uit.

• Media herhaald afspelen: Klik op het venstermenu 'Herhaal' en kies 'Herhaal' om de media te laten afspelen totdat je naar de volgende dia gaat of kies 'Herhaal heen en terug' om de media doorlopend vooruit en achteruit te laten afspelen totdat je naar de volgende dia gaat.

Opmerking: Audio die je in Keynote op je iOS-apparaat hebt opgenomen, kun je niet heen en terug herhalen.

• Het volume aanpassen: Sleep de volumeschuifknop.

Video of audio inkorten

1. Selecteer de video of audio op de dia.

2. Klik op de tab 'Film' of 'Audio' in de navigatiekolom 'Opmaak' .

3. Klik op het driehoekje naast 'Wijzig film' of 'Wijzig audio' en sleep de schuifknoppen voor inkorten.

Opmerking: Audio die je in Keynote op je iOS-apparaat hebt opgenomen, kun je niet inkorten.

De filmposter voor een video wijzigen

Je kunt de poster kiezen die op een dia wordt weergegeven als aanduiding voor de video.

1. Selecteer de video op de dia.

2. Klik op de tab 'Film' in de navigatiekolom 'Opmaak' .

3. Klik op het driehoekje naast 'Wijzig film' en sleep de schuifknop 'Filmposter'.

Het afspeelvolume aanpassen

1. Selecteer de video of audio op de dia.

2. Klik op de tab 'Film' of 'Audio' in de navigatiekolom 'Opmaak' .

3. Sleep de volumeschuifknop.

Je kunt in Keynote de structuur en kwaliteit optimaliseren van films en afbeeldingen die je aan presentaties toevoegt.

Publicatiedatum: 25-nov-2018