OS X Mavericks: Tekst laten uitspreken door uw Mac

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door Apple.
Tekst laten uitspreken door uw Mac

Als u moeite hebt met het lezen van tekst op het scherm, kunt u uw Mac zodanig instellen dat de tekst op uw scherm wordt voorgelezen wanneer u op een toets of een toetscombinatie drukt.

1. Kies Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren', klik op 'Dicteren en spraak' en klik vervolgens op 'Tekst-naar-spraak'.
  2. Schakel het aankruisvak 'Spreek geselecteerde tekst uit bij indrukken toetscombinatie' in.

De standaardinstelling is dat de spraakfunctie wordt ingeschakeld wanneer u op Option + Esc drukt. Als u een andere toets wilt kiezen, klikt u op 'Wijzig toets', drukt u tegelijkertijd op een of meer speciale toetsen (Command, Shift, Option of Control) en een andere toets en klikt u vervolgens op 'OK'.

3. Om de spraakfunctie te starten, drukt u op de opgegeven toets. Om de spraakfunctie te stoppen, drukt u nogmaals op de toets.

Als er tekst is geselecteerd wanneer u op de toets drukt, wordt de geselecteerde tekst voorgelezen. Als dat niet het geval is, worden de beschikbare tekstonderdelen in het huidige venster voorgelezen. Als bijvoorbeeld Mail het huidige venster is, wordt de tekst van een e-mailbericht voorgelezen. Als er geen tekstonderdelen beschikbaar zijn, hoort u een geluidssignaal.

U kunt ook gebruikmaken van VoiceOver, de spraakinterface voor OS X, om beschrijvingen van elk schermonderdeel te horen en uw Mac te besturen met behulp van het toetsenbord.

Publicatiedatum: 11-sep-2017