OS X Mountain Lion: Mikä haittaohjelma on?

This article has been archived and is no longer updated by Apple.
Mikä haittaohjelma on?

Jos varoitusviesti ilmoittaa, että internetistä lataamasi ohjelma on haittaohjelma, sinun kannattaa olla varovainen. Turvallisin vaihtoehto on siirtää kohde roskakoriin ja tyhjentää roskakori sen jälkeen.

Haittaohjelmaksi kutsutaan kaikkia haitallisia tietokoneohjelmia. Haittaohjelmiin sisältyvät virukset, madot, troijalaiset ja muuntyyppiset ohjelmat, jotka voivat vaurioittaa järjestelmääsi tai loukata yksityisyyttäsi. Tietokoneelle voi asentua haittaohjelmia, kun lataat sisältöä tai ohjelmia internetistä sähköpostin tai verkkosivustojen kautta.

Jotkut haittaohjelmat ovat melko harmittomia tai kiusallisia. Usein niiden tarkoituksena on ottaa tietokoneesi haltuun ja kerätä henkilökohtaisia tietoja, isännöidä laitonta sisältöä, lähettää roskapostia tai tuottaa vahinkoa muille verkossa oleville järjestelmille. Haittaohjelmien keräämät henkilötiedot sisältävät usein luottokorttitietoja, pankkitilien tietoja, henkilötunnuksia tai muita henkilöllisyystietoja, jotka johtavat henkilöllisyysvarkauksiin ja rahallisiin menetyksiin.

Vältä verkkosivustoilta ja sähköpostiviesteistä ladattujen kohteiden avaamista, jos et ole varma, että ne ovat peräisin luotettavasta lähteestä. Jos olet epävarma ladatun kohteen lähteestä, on parasta poistaa kohde. Voit aina ladata sen uudelleen, kun olet varmistanut, että kohde ei ole haittaohjelma.

Tästä artikkelista löydät lisätietoa turvallisesta lataamisesta ja haittaohjelmien torjunnasta:

Applen tukiartikkeli: Tietoja turvallisesta lataamisesta ja haittaohjelmien torjunnasta

Published Date: 11.11.2015
Helpful?