Wifi-basstationer: Utöka det trådlösa nätverkets täckning genom att lägga till ytterligare wifi-basstationer

Du kan utöka ditt wifi-nätverks täckning genom att ställa in trådlösa anslutningar mellan flera Wifi-basstationer med AirPort-verktyget eller ansluta dem via Ethernet om du vill skapa ett roamingnätverk. Den här artikeln har tagits fram för att hjälpa dig förstå vilka alternativ som finns och vilket alternativ som passar bäst i din miljö.

Viktig information till dig som använder AirPort Express: Om du funderar på att lägga till en AirPort Express i ditt nätverk för att strömma musik eller möjliggöra trådlös utskrift kan följande artikel vara till hjälp: Vad är klientläge?

Definitioner

Wifi-basstation – Valfri typ av AirPort Extreme-basstation, AirPort Express eller Time Capsule.

Utöka ett trådlöst nätverk – Använda flera wifi-basstationer trådlöst för att utöka ett AirPort-nätverks täckning över ett större fysiskt område när täckningen från endast en basstation är otillräcklig.

Nätverk med flera wifi-basstationer – Ett nätverk där mer än en wifi-basstation används för att utöka nätverkets täckning eller för att utöka funktioner som internetåtkomst, musikströmning, utskrift, lagring med mera. Wifi-basstationerna kan kopplas samman via Ethernet eller trådlöst.

Wifi-klient – En wifi-klient är en enhet där wifi (åtkomst till internet, utskrift, lagring eller musikströmning) används. Exempel på klienter är datorer, iPad-enheter, iPhone-enheter, spelkonsoler, digitala videoinspelare och/eller andra wifi-enheter.

Primär basstation – Det här är vanligtvis den basstation som ansluter till modemet och har gatewayadressen till internet. Det är vanligt att den primära wifi-basstationen tillhandahåller DHCP-tjänsten för wifi-nätverket.

Utökad wifi-basstation – En wifi-basstation som ansluts till en primär wifi-basstation i syfte att utöka nätverkets täckning. Om inget annat anges ska utökade wifi-basstationer ställas in på bryggläge.

Genomströmning – Mängden data som överförs eller tas emot varje sekund, mätt i megabit per sekund (Mbit/s).

Välja mellan att ha en fristående eller flera wifi-basstationer

single_vs_many_wifi

Innan du lägger till ytterligare wifi-basstationer i nätverket bör du fundera på om du verkligen behöver göra det.

Tillägg av onödiga wifi-basstationer kan minska wifi-genomströmningen eftersom wifi-nätverket kommer att kräva mer datahantering. Nätverkskonfigurationen blir också mer komplex. I ett trådlöst utökat nätverk kan genomströmningen reduceras till mindre än 60 procent av prestandan hos en fristående enhet. En tumregel är att ha ett så enkelt wifi-nätverk som möjligt. Du får detta genom att använda så få wifi-basstationer som behövs för att skapa täckning i det fysiska nätverksområdet och genom att använda Ethernet där det är möjligt.

Att utöka wifi-nätverkets täckning genom att koppla samman wifi-basstationer med Ethernet är alltid det bästa alternativet och det ger bäst genomströmning. Ethernet erbjuder hastigheter på upp till en gigabit, vilket är mycket snabbare än trådlös anslutning (vid trådlös anslutning är den maximala hastigheten 450 Mbit/s på 802.11n vid 5 GHz). Ethernet tål också störningar från radiosändare och är enklare att felsöka. Eftersom det dessutom praktiskt taget inte krävs någon hantering via Ethernet förflyttas fler data från en punkt till en annan på samma tid.

Om en enda wifi-basstation inte uppfyller dina krav i vissa miljöer kan flera wifi-basstationer förbättra nätverkets täckning och genomströmning i områden längre bort från den primära wifi-basstationen. Tänk på att ju längre bort du befinner dig eller ju fler hinder som finns mellan wifi-klientenheten och wifi-basstationen (till exempel badrumskakel som signalen måste försöka ta sig igenom), desto svagare blir radiosignalstyrkan och desto lägre blir genomströmningen.

Om en enda basstation inte uppfyller dina krav bör du förstå hur du kan utöka wifi-nätverkets täckning och välja vilken av de olika metoderna som är bäst i ditt fall.

Typer av nätverk med flera wifi-basstationer

Läs om de olika nätverkstyperna och hur du väljer mellan dem.

Vilken metod ska du använda om du behöver utöka ditt trådlösa nätverks täckning?

För 802.11a/b/g/n wifi-basstationer:

• Roamingnätverk (rekommenderas)

• Trådlöst utökat nätverk

För 802.11g wifi-basstationer:

• Roamingnätverk (rekommenderas)

• WDS

Dessa metoder förklaras nedan. Längst ned i den här artikeln finns länkar till enskilda artiklar där inställning och konfiguration för varje metod förklaras. Med wifi-basstationer får klientdatorer trådlös internetanslutning. De kan också anslutas till internet via Ethernet om de är anslutna till basstationen via Ethernet.

Roamingnätverk (wifi-basstationer som är ansluta till Ethernet)

roaming_net_single

Det absolut bästa alternativet för 802.11n wifi-basstationer är att skapa ett roamingnätverk. Det ger den bästa genomströmningen mellan basstationerna och dina wifi-enheter.

Dina wifi-basstationer måste vara anslutna via Ethernet för att du ska kunna använda den här inställningen.

Den primära basstationen tillhandahåller DHCP-tjänster medan den utökade basstationen ställs in på bryggläge.

Alla wifi-basstationer i roamingnätverket ska använda samma lösenord, säkerhetstyp (Öppen/WEP/WPA) och nätverksnamn (SSID).

roaming_net_many

Du kan lägga till flera utökade wifi-basstationer när du vill utöka ett roamingnätverk.

roaming_net_basestation

Du kan sätta in en nätverksswitch om du inte har tillräckligt med tillgängliga LAN-portar på din primära wifi-basstation.

Trådlöst utökat nätverk (802.11n)

Om du inte kan bygga det rekommenderade roamingnätverket är ett trådlöst utökat nätverk det näst bästa alternativet.

wirelessly_extended_net wifi_extended_net_range

Om du vill skapa ett trådlöst utökat nätverk måste den utökade wifi-basstationen placeras inom den primära wifi-basstationens täckningsområde.

Att tänka på när man utökar nätverkets täckning

extended_out_range_net

I exemplet ovan är den primära wifi-basstationen ➊ utanför den utökade wifi-basstationens trådlösa täckningsområde ➋ och därför kan den utökade wifi-basstationen inte ansluta till eller utöka det trådlösa nätverket. Den utökade wifi-basstationen måste flyttas till en plats inom den primära wifi-basstationens wifi-täckning.

Viktig information

extended_in_range_net

Om en annan utökad wifi-basstation ➋ placeras mellan den primära wifi-basstationen ➊ och den utökade wifi-basstationen ➌ kommer den utökade wifi-basstationen ➌ inte att tillåta klienter att ansluta till den. Alla utökade wifi-basstationer måste vara inom den primära wifi-basstationens direkta täckningsområde

WDS (802.11g)

wds_airport_basestation

Ett WDS-nätverk (Wireless Distribution System) är den metod som används för att utöka täckningen för AirPort Extreme 802.11a/b/g och AirPort Express 802.11a/b/g wifi-basstationer. WDS stöds av AirPort-verktyget 5.5.2 eller tidigare.

Med WDS kan du ställa in varje wifi-basstation på tre olika sätt:

➊ WDS, huvud (primär wifi-basstation)

➋ WDS, relä

➌ WDS, fjärr

wds_airport_three_ways wds_primary_basestation

En WDS-huvudbasstation ➊ är ansluten till internet och delar sin anslutning med WDS-relä- och WDS-fjärrbasstationer.

wds_relay_basestation

En WDS-reläbasstation ➋ delar huvudbasstationens internetanslutning och vidarebefordrar även anslutningen till WDS-fjärrbasstationer.

wds_remote_basestation

En WDS-fjärrbasstation ➌ delar WDS-huvudbasstationens internetanslutning, antingen direkt om den är inom det direkta täckningsområdet eller via ett WDS-relä.

Alla tre basstationskonfigurationer (WDS, huvud, WDS, fjärr och WDS, relä) kan dela WDS-huvudbasstationens internetanslutning med klientdatorer trådlöst eller via en Ethernet-anslutning (om klientdatorerna är anslutna till basstationen via Ethernet).

När du ställer in basstationer för WDS måste du känna till AirPort-ID:t för alla de enskilda basstationerna. AirPort-id:t, som även kallas MAC-adressen (Media Access Controller), finns på etiketten på undersidan av AirPort Extreme-basstationen bredvid AirPort-symbolen och på strömadaptersidan på AirPort Express-basstationen.

Obs! En basstation som är ett relä måste ta emot data från en wifi-basstation, paketera om dem, skicka dem till den andra wifi-basstationen och tvärt om. Den här metoden minskar genomströmningen med mer än hälften. En 802.11a/b/g wifi-basstation ska endast användas på det här sättet i områden där det inte finns något annat alternativ och där högre genomströmning inte är nödvändigt.

Steg för att lägga till wifi-basstationer i AirPort-nätverket

Specifika anvisningar om hur du utökar täckningen för önskad nätverkstyp finns i listan nedan: