iCloud-opslag beheren

Meer iCloud-opslag nodig? Je kunt je opslag eenvoudig beheren om ruimte vrij te maken of upgraden naar iCloud+.

Wanneer je iCloud configureert, krijg je automatisch 5 GB gratis opslag. Die ruimte kun je niet alleen gebruiken voor je iCloud-reservekopieën, maar ook om foto's en video's te bewaren in iCloud-foto's, documenten up-to-date te houden in iCloud Drive en nog veel meer. Je kunt op elk moment controleren hoeveel iCloud-opslag je gebruikt in Instellingen op je apparaat of op iCloud.com. Als je bijna geen vrije ruimte meer hebt, kun je altijd je opslag beheren om ruimte vrij te maken of upgraden naar iCloud+.

Weet je niet zeker wat het verschil is tussen de opslag op je apparaat en je iCloud-opslag? Meer informatie over apparaatopslag en iCloud-opslag

Meer opslagruimte vrijmaken in iCloud

Als je geen iCloud-opslagruimte meer hebt, wordt er geen reservekopie van je apparaat gemaakt in iCloud, worden er geen nieuwe foto's en video's geüpload naar iCloud Foto's en blijven iCloud Drive en andere iCloud-apps niet up-to-date op je apparaten. Je kunt ook geen berichten meer versturen of ontvangen via je iCloud-e-mailadres.

Je kunt ruimte vrijmaken in iCloud door materiaal dat je niet gebruikt te verwijderen:

Het is verstandig om de informatie die je bewaart in iCloud te archiveren of er een kopie van te maken voordat je iets verwijdert.

Als je weinig opslagruimte hebt in iOS 17 of iPadOS 17 of nieuwer, kun je naar 'Aanbevolen voor jou' gaan in je iCloud-instellingen en controleren of er foto's, grote bestanden of reservekopieën zijn die je misschien niet meer nodig hebt en die je kunt verwijderen.

1. Ga naar 'Instellingen' > '[je naam]' > 'iCloud'.
  2. Tik op 'Aanbevolen voor jou'. Tik vervolgens op een van de onderstaande opties en volg de instructies op het scherm:
    • Tik op Controleer reservekopieën om de reservekopieën te bekijken en te verwijderen van apparaten die je niet meer gebruikt.
    • Tik op 'Controleer foto's en video's' om dubbele foto's, schermafbeeldingen of video's te verwijderen die je niet meer nodig hebt.
    • Tik op 'Bekijk grote bestanden' om ruimte vrij te maken door grote bestanden te verwijderen die je niet meer nodig hebt.
  3. Als je geen van deze opties ziet, kun je nog steeds content handmatig uit iCloud verwijderen.

De grootte van je iCloud-reservekopie verkleinen

Wanneer je een reservekopie van je iPhone of iPad in iCloud maakt, wordt er automatisch een reservekopie van de belangrijkste informatie op het apparaat gemaakt. Lees meer over de gegevens waarvan iCloud een reservekopie maakt.

Veel apps maken automatisch een reservekopie in iCloud nadat je ze hebt geïnstalleerd. Je kunt de grootte van je iCloud-reservekopie verkleinen en ruimte vrijmaken in iCloud wanneer je reservekopieën uitschakelt voor apps die je niet gebruikt of door oude iCloud-reservekopieën te verwijderen.

Kiezen van welke apps je een reservekopie wilt maken op je iPhone of iPad

1. Ga naar 'Instellingen' > '[je naam]' > 'iCloud'.
  2. Tik op 'Beheer accountopslag' of op 'Beheer opslag' en vervolgens op 'Reservekopieën'.
  3. Tik op de naam van het apparaat dat je gebruikt.
  4. Schakel alle apps uit waarvan je geen reservekopie wilt maken.
  5. Kies 'Schakel uit en verwijder'.

Wanneer je bevestigt dat je een app wilt uitschakelen en verwijderen, wordt iCloud-reservekopie uitgeschakeld voor die app en wordt alle informatie ervan verwijderd uit iCloud.

Van sommige apps worden altijd reservekopieën gemaakt en je kunt deze niet uitschakelen.

Reservekopieën verwijderen en iCloud-reservekopie uitschakelen op een apparaat

Je kunt oude iCloud-reservekopieën verwijderen voor het apparaat dat je momenteel gebruikt of oudere apparaten die je mogelijk niet meer gebruikt. iCloud-reservekopieën blijven beschikbaar tot 180 dagen nadat je iCloud-reservekopieën hebt uitgeschakeld of niet meer gebruikt. Reservekopieën die op dat moment worden gebruikt om een apparaat te herstellen, kunnen niet worden verwijderd.

iPhone of iPad

1. Ga naar 'Instellingen' > [je naam] en tik op 'iCloud'.
  2. Tik op 'Beheer accountopslag' of op 'Beheer opslag' en vervolgens op 'Reservekopieën'.
  3. Tik op de naam van het apparaat waarvan je de reservekopie wilt verwijderen.
  4. Tik op 'Verwijder reservekopie' > 'Schakel uit en verwijder'.

Wanneer je een reservekopie verwijdert, wordt ook iCloud-reservekopie voor de iPhone of iPad uitgeschakeld. Je kunt iCloud-reservekopie weer inschakelen in iCloud-instellingen op je apparaat.

Mac

1. Kies Apple-menu  > 'Systeeminstellingen' of Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren'.
  2. Klik op 'Apple ID' en vervolgens op 'iCloud'.
  3. Klik op 'Beheer' en selecteer 'Reservekopieën'.
  4. Selecteer een van de reservekopieën van het apparaat en klik op '—' om deze te verwijderen. Als je 'Reservekopie' wilt uitschakelen en alle reservekopieën voor dat apparaat uit iCloud wilt verwijderen, kies je 'Verwijder' wanneer je wordt gevraagd te bevestigen.

Wanneer je een reservekopie verwijdert, wordt ook iCloud-reservekopie voor het apparaat uitgeschakeld. Je kunt iCloud-reservekopie weer inschakelen in de iCloud-instellingen op je apparaat.

Windows-computer

1. Open iCloud voor Windows.
  2. Klik op 'Opslagruimte'.
  3. Selecteer 'Reservekopieën van' bij de weergegeven items.
  4. Selecteer een van de reservekopieën van het apparaat en klik op 'Verwijder'. Als je 'Reservekopie' wilt uitschakelen en alle reservekopieën voor dat apparaat uit iCloud wilt verwijderen, kies je 'Verwijder' wanneer je wordt gevraagd te bevestigen.

Wanneer je een reservekopie verwijdert, wordt ook iCloud-reservekopie voor het apparaat uitgeschakeld. Je kunt iCloud-reservekopie weer inschakelen in de iCloud-instellingen op je apparaat.

Foto's verwijderen in iCloud Foto's

iCloud-foto's gebruikt de iCloud-opslagruimte om alle foto's en video's op al je apparaten up-to-date te houden. Je kunt meer opslagruimte in iCloud vrijmaken als je de foto's en video's die je niet meer nodig hebt uit de Foto's-app verwijdert op alle apparaten.

Voordat je iets verwijdert, moet je ervoor zorgen dat je een reservekopie hebt gemaakt van de foto's en video's die je wilt bewaren. Als je iCloud-foto's gebruikt en een foto of video op een apparaat verwijdert, wordt deze ook verwijderd op alle apparaten waarbij je bent aangemeld met dezelfde Apple ID.

Gebruik de onderstaande stappen om foto's en video's uit iCloud Foto's te verwijderen. Als je iCloud Foto's niet gebruikt, kun je in plaats daarvan foto's van je filmrol verwijderen.

Als je deel uitmaakt van een gedeelde iCloud-fotobibliotheek, tellen foto's die aan de gedeelde bibliotheek zijn toegevoegd alleen mee voor de opslag van de persoon die de gedeelde bibliotheek heeft aangemaakt. Als je items wilt verwijderen die meetellen voor je eigen iCloud-opslag, moet je je persoonlijke bibliotheek bekijken.

iPhone of iPad

1. Open de app Foto's en tik onderaan het scherm op 'Bibliotheek'.
  2. Tik op 'Alle foto's'.
  3. Tik op 'Selecteer' en kies alle foto's of video's die je wilt verwijderen.
  4. Tik op de knop 'Verwijder' en vervolgens op 'Verwijder foto'.

Als je iCloud Foto's niet gebruikt

Als je iCloud-foto's niet gebruikt, maakt de filmrol deel uit van de iCloud-reservekopie. Als je wilt controleren hoeveel opslagruimte deze in beslag neemt in iCloud-reservekopie:

1. Ga naar 'Instellingen' > '[je naam]' en tik vervolgens op 'iCloud'.
  2. Tik op 'Beheer accountopslag' of op 'Beheer opslag' en vervolgens op 'Reservekopieën'.
  3. Tik op de naam van het apparaat dat je gebruikt en ga vervolgens naar 'Foto's'.

Als je de reservekopie van Foto's wilt verkleinen, bewaar je je foto's en video's op je computer en maak je vervolgens handmatig een reservekopie van het apparaat. Als je de foto's en video's op het apparaat wilt behouden, kun je Foto's uitschakelen in Reservekopie of upgraden naar iCloud+ voor meer opslagruimte. Als er foto's zijn die je niet wilt behouden, verwijder je deze:

1. Open Foto's.
  2. Selecteer het item dat je wilt verwijderen.
  3. Tik op de knop 'Verwijder' en tik vervolgens op 'Verwijder foto'.

Mac

1. Open de Foto's-app.
  2. Selecteer de foto's en video's die je wilt verwijderen.
  3. Druk op de Delete-toets op je toetsenbord, Control-klik of klik met de rechtermuisknop en kies 'Verwijder (#) foto's'. Klik vervolgens op 'Verwijder' om te bevestigen.

iCloud.com

1. Log vanaf een iPhone, iPad of computer in bij iCloud.com.
  2. Selecteer de Foto's-app.
  3. Selecteer de foto's of video's die je wilt verwijderen.
    • Als je meerdere foto's of video's wilt selecteren, tik je op 'Selecteer' op iOS of iPadOS of houd je Command ingedrukt op een Mac of Control op een pc terwijl je de items selecteert.
    • Als je alles wilt selecteren, houd je Command-A ingedrukt op een Mac of Control-A in Windows, of tik je op 'Selecteer alles' op iOS of iPadOS.
  4. Tik op de knop 'Verwijder'  en vervolgens op 'Verwijder'.

Je kunt foto's en video's die je hebt verwijderd nog 30 dagen lang terughalen uit het album 'Recent verwijderd'. Als je de inhoud van het album 'Recent verwijderd' sneller wilt wissen, tik je op 'Selecteer' en selecteer je de onderdelen die je wilt wissen. Tik op 'Verwijder' > 'Verwijder'. Als je de iCloud-opslaglimiet overschrijdt, wist het apparaat onmiddellijk alle foto's en video's die je verwijdert en kunnen deze niet worden teruggehaald via het album 'Recent verwijderd'.

Mappen of bestanden verwijderen in iCloud Drive

Je kunt mappen of bestanden die je bewaart in iCloud Drive, beheren en verwijderen op een iPhone, iPad, Mac of pc. Als je een deelnemer bent van een gedeelde map van iemand anders, telt dit niet mee voor je iCloud-opslag.

iPhone

1. Ga naar de Bestanden-app en tik op 'Bladeren'.
  2. Tik onder 'Locaties' op 'iCloud Drive'.
  3. Tik op de knop 'Meer' en dan op 'Selecteer'.
  4. Kies het bestand of de map die je wilt verwijderen.
  5. Om het bestand van iCloud Drive en al je apparaten te verwijderen, tik je op de knop 'Verwijder' . Het blijft nog 30 dagen in 'Recent verwijderd' staan.

iPad

1. Ga naar de Bestanden-app en open de navigatiekolom.
  2. Tik onder 'Locaties' op 'iCloud Drive'.
  3. Tik op 'Selecteer' en kies het bestand of de map die je wilt verwijderen.
  4. Als je het bestand van iCloud Drive en al je apparaten wilt verwijderen, tik je op 'Verwijder'. Het blijft nog 30 dagen in 'Recent verwijderd' staan.

Mac

1. Open de Finder en ga naar de map 'iCloud Drive'.
  2. Sleep een item naar de prullenmand of verplaats het naar een andere map op de Mac. Als je het naar de prullenmand verplaatst, blijft het nog 30 dagen in 'Recent verwijderd' staan.

Windows-computer

Op een pc met iCloud voor Windows kun je je iCloud Drive-bestanden beheren in Windows Verkenner. Je kunt een bestand of map vastmaken in Windows Verkenner of deze stappen volgen om een iCloud Drive-map toe te voegen aan Windows Verkenner en deze uit iCloud Drive te verwijderen:

1. Download en installeer iCloud voor Windows.
  2. Log in met je Apple ID.
  3. Schakel iCloud Drive in.
  4. Ga naar de map 'iCloud Drive'.
  5. Selecteer de mappen of bestanden die je wilt verwijderen.
  6. Klik op 'Verwijderen'. Het blijft nog 30 dagen in 'Recent verwijderd' staan.

iCloud.com

1. Log in bij iCloud.com.
  2. Tik op de iCloud Drive-app.
  3. Selecteer de bestanden die je wilt verwijderen en tik vervolgens op de knop 'Verwijder'. Het blijft nog 30 dagen in 'Recent verwijderd' staan.

Sms-berichten en bijlagen verwijderen in Berichten

Wanneer je Berichten in iCloud gebruikt, maken alle sms-berichten en bijlagen die je verstuurt en ontvangt, gebruik van je iCloud-opslag. Je kunt meer ruimte vrijmaken wanneer je sms-berichten en bijlagen verwijdert die je niet meer nodig hebt, zoals foto's, video's en bestanden.

Een bericht of bijlage verwijderen op je iPhone of iPad

1. Houd in een gesprek in Berichten de spraakballon of bijlage die je wilt verwijderen, ingedrukt.
  2. Tik op 'Meer'.
  3. Tik op de knop 'Verwijder'  en vervolgens op 'Verwijder bericht'. Als je alle berichten in de berichtenreeks wilt verwijderen, tik je op 'Verwijder alle' in de linkerbovenhoek. Tik vervolgens op 'Verwijder gesprek'.

Meerdere bijlagen van een contact of gesprek verwijderen

1. Tik in een gesprek in Berichten op de naam van het contact bovenaan het scherm.
  2. Tik in het gedeelte 'Foto's' op 'Toon alles'.
  3. Tik op 'Selecteer' en tik op de afbeeldingen die je wilt verwijderen.
  4. Tik op 'Verwijder' en tik vervolgens op 'Verwijder bijlage' om te bevestigen.

Een heel gesprek verwijderen

1. Veeg naar links over het gesprek dat je wilt verwijderen.
  2. Tik op 'Verwijder'.
  3. Tik opnieuw op 'Verwijder' om te bevestigen.

Een bericht of bijlage verwijderen op je Mac

1. Open een berichtenreeks.
  2. Control-klik op het blanco gedeelte van de berichtballon die je wilt verwijderen.
  3. Kies 'Verwijder'.
  4. Klik op 'Verwijder' om dit te bevestigen.

Meerdere bijlagen van een contact of gesprek verwijderen

1. Open een berichtenreeks.
  2. Klik op de knop 'Info' .
  3. Scrol naar het gedeelte 'Foto's'.
  4. Klik op een bijlage en houd daarna de Command-toets ingedrukt om meerdere bijlagen te selecteren.
  5. Control-klik of klik met de rechtermuisknop en kies vervolgens 'Verwijder'.
  6. Klik op 'Verwijder bijlage' om dit te bevestigen.

Een heel gesprek verwijderen

1. Control-klik op een gesprek.
  2. Kies 'Verwijder' of 'Verwijder gesprek'.
  3. Klik op 'Verwijder' om dit te bevestigen.

Berichten verwijderen en Mail beheren

Je kunt ruimte op iCloud vrijmaken door e-mailberichten te verwijderen uit je iCloud-e-mailaccount. Je kunt ook e-mails verplaatsen van je iPhone, of iPad naar je Mac of pc waar deze niet meer meetellen voor de iCloud-opslag.

Volg de stappen hieronder om berichten uit je account te verwijderen. Houd er rekening mee dat berichten met grote bijlagen meer ruimte innemen dan gewone e-mails met tekst.

iPhone of iPad

Als je iPhone of iPad is geconfigureerd voor toegang tot iCloud-e-mail, kun je berichten verwijderen uit alle postbussen en vervolgens de prullenmand leegmaken om ruimte vrij te maken:

1. Veeg naar links over een bericht om het te verwijderen.
  2. Ga naar je postbussen en selecteer je prullenmand.
  3. Verwijder berichten een voor een door op elk bericht naar links te vegen. Tik op 'Wijzig', 'Selecteer alle' en vervolgens op 'Verwijder' om alle berichten te verwijderen. Tik op 'Verwijder alles' om te bevestigen.

Mac of Windows-pc

Als je iCloud Mail gebruikt met een e-mailprogramma van een desktopcomputer (zoals Mail op je Mac of Microsoft Outlook op je pc), volg je deze stappen:

• Mail op je Mac: verwijder de berichten die je niet meer wilt, kies vervolgens 'Postbus' > 'Wis verwijderde onderdelen' en selecteer je iCloud-e-mailaccount in het menu. Klik vervolgens op 'Wis' om te bevestigen.
  • Microsoft Outlook 2010 tot en met 2016 (Windows): verwijder de berichten die je niet meer wilt. Outlook verwijdert de berichten definitief de volgende keer dat je de app sluit en herstart.

iCloud.com

1. Log in bij iCloud.com.
  2. Selecteer 'Mail' en daarna je prullenmand.
  3. Verwijder berichten een voor een door het bericht te selecteren dat je wilt verwijderen en vervolgens de knop 'Prullenmand'  te selecteren. Verwijder meerdere berichten door de berichten te selecteren die je wilt verwijderen en vervolgens 'Verwijder' te selecteren.

Gesproken memo's verwijderen

Met Gesproken memo's in iCloud worden je gesproken opnamen bewaard in iCloud. Je kunt ze eenvoudig verwijderen als je meer ruimte nodig hebt.

iPhone of iPad

1. Tik op 'Wijzig' en selecteer de gesproken memo's die je wilt verwijderen.
  2. Tik op de knop 'Verwijder' .
  3. Open 'Recent verwijderd' en tik op 'Wijzig'.
  4. Tik op 'Verwijder alles' of selecteer gesproken memo's en tik vervolgens op 'Verwijder'.

Mac

1. Selecteer de gesproken memo's die je wilt verwijderen.
  2. Klik op de knop 'Verwijder' .
  3. Open 'Recent verwijderd' en klik vervolgens op 'Verwijder alles' of 'Verwijder'.
  4. Klik op 'Verwijder definitief' om te bevestigen.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.