Justera ljusstyrkan och färgtemperaturen på din iPhone eller iPad

Använd reglaget för ljusstyrka i Kontrollcenter eller öppna Visning och ljusstyrka i Inställningar.

Justera ljusstyrkan i Kontrollcenter

1. På din iPhone X eller senare, eller din iPad med iOS 12 eller iPadOS, sveper du nedåt från skärmens övre högra hörn. På din iPhone 8 eller tidigare sveper du uppåt från skärmens nedre kant.

2. Dra reglaget för ljusstyrkareglaget för ljusstyrka uppåt eller nedåt för att justera ljusstyrkan.

No alt supplied for Image

Läs mer om skärmen på iPhone X eller senare. Läs mer om Kontrollcenter på din iPhone eller iPad.

Justera ljusstyrka och färgtemperatur i Inställningar

1. Tryck på Visning och ljusstyrka i appen Inställningar.

2. Dra reglaget åt höger eller vänster för att justera ljusstyrkan.

No alt supplied for Image

Härifrån kan du slå på Mörkt läge som är framtaget för att vara skonsammare mot dina ögon. I Mörkt läge används ett schema med mörka färger över hela systemet, inklusive de appar som medföljer din enhet och många appar från tredje part.

True Tone*, som är aktiverat som standard, använder avancerade sensorer för att justera färg och intensitet på skärmen så att de matchar omgivningsljuset, och bilder framstår som mer naturliga.

Om du stänger av True Tone förblir bildskärmens färg och intensitet konstant, oavsett förändringar i omgivningsljuset.

Du kan också aktivera Night Shift som justerar färgerna på skärmen till den varmare delen av färgspektrat, vilket gör skärmen behagligare för dina ögon. Justera färgtemperaturen så att den blir varmare eller kallare genom att gå till Inställningar > Visning och ljusstyrka > Night Shift och använd reglaget för färgtemperatur.

Vissa inställningar för bildskärmshjälpmedel kan inaktivera True Tone, som Invertera färger, Gråskala och Öka kontrast. Om du aktiverar referensläget på din iPad kan du inte justera ljusstyrkan och både True Tone och Night Shift inaktiveras.

Om nivåer på ljusstyrkan

iOS-enheter använder en sensor för omgivningsljus till att justera ljusstyrkan baserat på hur ljust det är omkring dig. Sensorn sänker ljusstyrkan i mörka omgivningar och ökar den i ljusa omgivningar. Funktionen Automatisk ljusstyrka är på som standard.

När Automatisk ljusstyrka är på ser du att enhetens reglage för ljusstyrka rör sig när ljusförhållandena ändras.

Så här aktiverar eller inaktiverar du automatisk ljusstyrka:

1. I appen Inställningar trycker du på Hjälpmedel.

2. Tryck på Skärm och textstorlek.

3. Rulla ner till Automatisk ljusstyrka och tryck för att slå på eller av funktionen.

Om du tror att skärmens ljusstyrka inte anpassas korrekt kan du prova att stänga av automatisk ljusstyrka och sedan slå på den igen.

Alltid på-skärm och automatiska justeringar av ljusstyrka med iPhone 14 Pro och senare modeller

Alltid på-skärm är på som standard för iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max, iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max. Din iPhone-skärm kan arbeta med en uppdateringsfrekvens så låg som 1 Hz med ett nytt strömsparläge. De här modellerna använder förbättrad teknik som gör att skärmen tonas ner när du låser din enhet eller låter den vara inaktiv. Skärmen blir helt mörk i vissa situationer, som när telefonen ligger i fickan eller med framsidan nedåt på en yta, för att spara batteritid.

Följ dessa steg för att stänga av eller slå på Alltid på-skärm:

1. Tryck på Visning och ljusstyrka i appen Inställningar.

2. Rulla ner till Alltid på och slå av eller på Alltid på-skärmen.

Läs mer

*Du kan använda True Tone med följande enheter: iPhone 8 och senare, iPhone SE (2:a generationen) och senare, iPad (9:e generationen), iPad Pro 12,9 tum (2:a generationen) och senare, iPad Pro 11 tum, iPad Pro 10,5 tum, iPad Pro 9,7 tum, iPad Air (3:e generationen) och senare, och iPad mini (5:e generationen) och senare.