Apple Watchin kaatumisentunnistuksen käyttäminen

Jos Apple Watch havaitsee rajun kaatumisen, se voi tarvittaessa auttaa sinua ottamaan yhteyden hätäkeskukseen.

Näin se toimii

Jos Apple Watch SE, Apple Watch Series 4 tai uudempi tai Apple Watch Ultra havaitsee, että kaadut rajusti, kun se on ranteessasi, se napauttaa rannettasi, toistaa merkkiäänen ja näyttää hälytyksen. Voit soittaa hätänumeroon tai hylätä ilmoituksen painamalla Digital Crownia, napauttamalla vasemmassa yläkulmassa Sulje tai napauttamalla Olen kunnossa.

watchos-10-series-8-fall-detection-notification

Jos Apple Watchisi havaitsee, että liikut, se odottaa vastaustasi ilmoitukseen eikä soita hätäpuhelua automaattisesti. Jos Apple Watch havaitsee, että olet ollut liikkumatta noin minuutin, se soittaa puhelun automaattisesti.1

Puhelun päättymisen jälkeen kello lähettää ICE-yhteyshenkilöillesi viestin, joka sisältää sijaintisi sekä tiedon siitä, että se on havainnut sinun kaatuvan rajusti ja että se on soittanut hätäpuhelun. Kello käyttää SOS-tiedoissa olevia ICE-yhteyshenkilöitä.

Jos olet liikkumatta ja maassasi tai alueellasi on useita hätänumeroita, Apple Watch soittaa yhteen niistä automaattisesti.

Jos käytössäsi on iPhone 14 tai uudempi (kaikki mallit) ja olet mobiili- ja Wi-Fi-verkon kattavuusalueen ulkopuolella, kaatumisentunnistusilmoitukset voidaan välittää hätäkeskukselle käyttämällä Hätätila SOS satelliitin kautta ‑järjestelmää paikoissa, joissa se on käytettävissä. Lue lisätietoja Hätätila SOS satelliitin kautta ‑toiminnosta.

Puhelun soittaminen

Soita hätäpuhelu vetämällä hälytyksessä olevaa Hätäpuhelu-liukusäädintä.

Vahingossa aloittamasi puhelun lopettaminen

Jos puhelu on aloitettu, mutta et tarvitse hätäkeskuksen palveluita, älä lopeta puhelua. Odota, että puheluun vastataan, ja kerro, ettet tarvitse apua. Jos soitat hätäkeskukseen, voit päättää puhelun, kun hätäkeskus päättää puhelun.

Jos Apple Watch havaitsee, että et liiku

Jos Apple Watchisi havaitsee, että olet liikkumatta noin minuutin ajan, se aloittaa 30 sekunnin lähtölaskennan ja napauttaa samalla rannettasi sekä antaa äänimerkkejä. Äänimerkkien voimakkuus kasvaa, jotta sinä tai joku lähellä oleva voi kuulla ne. Jos et halua soittaa hätänumeroon, napauta Kumoa. Kun laskenta päättyy, Apple Watch ottaa automaattisesti yhteyttä hätäkeskukseen ja ICE-yhteyshenkilöihisi.

Kun puhelu yhdistetään, Apple Watch toistaa ääniviestin, jossa kerrotaan hätäkeskukselle, että Apple Watch on havainnut rajun kaatumisen. Sen jälkeen laite jakaa senhetkisen sijaintisi leveys- ja pituuskoordinaatteina.2 Jos olet laittanut aiemmin päälle Jaa hätäpuhelun aikana ‑asetuksen SOS-tietojesi alta, SOS-tietosi jaetaan myös automaattisesti hätäkeskukselle. Kun viesti toistetaan ensimmäistä kertaa, äänenvoimakkuus on täydellä teholla, minkä jälkeen se laskee, jotta sinä tai joku lähelläsi oleva voi puhua vastanneelle henkilölle. Viestiä toistetaan, kunnes napautat Lopeta tallennettu viesti tai kunnes puhelu päättyy.

Ranteentunnistuksen on oltava käytössä, jotta kello voi automaattisesti ottaa yhteyden hätäkeskukseen: avaa Apple Watchissa Asetukset-appi, napauta Pääsykoodi ja varmista, että Ranteentunnistus on käytössä.

Milloin kaatumiset tallennetaan

Kaatumiset tallennetaan automaattisesti Terveys-appiin, ellet vastaa Apple Watchin kysymykseen, että et kaatunut. Voit tarkistaa kaatumishistorian avaamalla iPhonen Terveys-apin ja napauttamalla sitten Selaa-välilehteä. Napauta Muut tiedot ja sitten Kaatumiset.

Kaatumisentunnistuksen laittaminen päälle tai pois päältä

1. Avaa Watch-appi iPhonessa ja napauta Oma Apple Watch ‑välilehteä.

2. Napauta Hätätila SOS.

3. Kaatumisentunnistuksen laittaminen päälle tai pois päältä. Jos kaatumisentunnistus on päällä, voit valita Aina päällä tai Päällä vain treenien aikana.

ios-16-iphone-13-pro-watch-emergency-sos

Jos olet antanut Apple Watchin käyttöönoton yhteydessä tai Terveys-apissa ikäsi ja olet 55-vuotias tai vanhempi, tämä ominaisuus on automaattisesti käytössä. Varmista, että SOS-tiedoissasi ja terveysprofiilissasi näkyy oikea ikäsi. Kaatumisentunnistus on käytettävissä vain vähintään 18-vuotiailla.

Apple Watch ei voi havaita kaikkia kaatumisia. Kellosi saattaa tulkita voimakkaat aktiviteetit kaatumisena ja käynnistää kaatumisentunnistuksen.

SOS-tietojen ottaminen käyttöön ja ICE-yhteyshenkilöiden lisääminen

1. Avaa iPhonen Asetukset ja napauta Terveys > SOS-tiedot.

2. Napauta Muokkaa.

3. Anna syntymäaikasi ja muut terveystietosi.

ios-16-iphone-13-pro-settings-health-medical-id
  4. Voit lisätä ICE-yhteyshenkilön napauttamalla ICE-yhteyshenkilöt-kohdasta Lisää-painikettaLisää-painike. Napauta yhteystietoa ja lisää suhde.

5. Voit poistaa ICE-yhteyshenkilön napauttamalla yhteyshenkilön vierestä Poista-painikettaPoista-painike ja napauttamalla sitten Poista.

6. Jos haluat, että SOS-tietojasi voidaan käyttää lukitulta näytöltä, laita päälle Näytä lukittuna ‑asetus. Hätätilanteessa apua antavat henkilöt saavat silloin lisätietoja. Jos haluat jakaa SOS-tietosi pelastushenkilöstön kanssa, laita Jaa hätäpuhelun aikana -asetus päälle. Kun soitat puhelun tai lähetät tekstiviestin hätäpalveluun iPhonella tai Apple Watchilla, SOS-tietosi jaetaan automaattisesti hätäkeskukselle.

7. Napauta Valmis.

Hätäkeskuksia ei voi asettaa ICE-yhteyshenkilöksi.

Muiden hätätilaominaisuuksien ottaminen käyttöön

1. Tietyillä alueilla paikallinen hätäpuhelujärjestelmä saattaa edellyttää puhelun yhdistymisen jälkeen käyttäjän toimia, kuten ”valitse 1”. Tällaisissa hyvin harvinaisissa tapauksissa valintaa ei voi tehdä automaattisesti hätäpuhelun soittamiseksi, mutta ICE-yhteyshenkilöille ilmoitetaan joka tapauksessa.

2. Saatavilla vain Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Kun soitat tai lähetät tekstiviestin hätäpalveluun, sijaintisi ja salatut SOS-tietosi lähetetään Applelle. Sijaintisi perusteella määritetään, tuetaanko Enhanced Emergency Data (Parannetut hätätiedot) -palvelua alueellasi. Jos palvelua tuetaan, Apple välittää tietosi kumppanille toimitettavaksi hätäpalveluun. Apple ei pysty lukemaan SOS-tietojasi. Jos laitat Hätäpuhelut ja SOS ‑asetuksen pois päältä kohdassa Asetukset > Tietosuoja > Sijaintipalvelut > Järjestelmäpalvelut, tätä tarkistusta ei voi tehdä eikä SOS-tietojasi ei jaeta. Tekstiviestien lähettäminen hätäkeskukseen ei ole käytettävissä kaikissa maissa tai kaikilla alueilla.