Apple-tuotteiden puhdistaminen

Tässä artikkelissa on suosituksia ja ohjeita Macin, iPadin, iPhonen, Apple Vision Pron, näyttöjen ja oheislaitteiden puhdistamiseen.

Apple-tuotteet valmistetaan erilaisista materiaaleista, joiden puhdistamiseen voidaan tarvita erilaisia toimenpiteitä. Seuraavassa on kaikkia tuotteita koskevia vinkkejä, joiden avulla pääset alkuun:

• Käytä ainoastaan pehmeää ja nukkaamatonta liinaa. Vältä hankaavia kankaita, pyyhkeitä, paperipyyhkeitä ja vastaavia.

• Älä pyyhi liian voimallisesti, jotta tuote ei vahingoitu.

• Irrota ulkoiset virtalähteet, laitteet ja kaapelit tuotteesta.

• Pidä nesteet loitolla tuotteesta, ellei niitä nimenomaan tarvita jonkin tietyn tuotteen puhdistamiseen.

• Älä päästä kosteutta aukkoihin.

• Älä käytä aerosolisuihkeita, valkaisuaineita tai hankausaineita.

• Älä suihkuta puhdistusainetta suoraan tuotteeseen.

Voiko Apple-tuotteeni puhdistaa desinfiointiaineella?

Voit pyyhkiä Apple-tuotteen kovat, ei-huokoiset pinnat varovasti 70-prosenttisella isopropyylialkoholilla kostutetulla puhdistusliinalla, 75-prosenttisella etyylialkoholilla kostutetulla puhdistusliinalla tai desinfiointipyyhkeillä. Tällaisia pintoja ovat esimerkiksi näytöt, näppäimistöt ja muut ulkopinnat. Älä käytä näitä puhdistustuotteita Apple Vision Prohon, sillä ne voivat vahingoittaa laitetta. Älä käytä valkaisuainetta tai vetyperoksidia sisältäviä tuotteita. Älä päästä kosteutta aukkoihin äläkä upota Apple-tuotetta puhdistusaineeseen. Älä käytä kangas- tai nahkapinnoilla.

Jos nestettä joutuu Apple-tuotteen sisälle, pyydä mahdollisimman pian apua Applen valtuuttamasta huoltoliikkeestähttp://www.apple.com/retail/storelist/http://www.apple.com/retail/storelist/Apple StoreApple Store Applen tuotetakuu ja AppleCare Protection Plan -paketit eivät korvaa nesteestä aiheutuneita vahinkoja, mutta saatat olla oikeutettu kuluttajansuojalain Jos aiot käydä Apple Store -jälleenmyyntiliikkeessä,

Tarkempia ohjeita saat valitsemalla Apple-tuotteesi:

Kannettavat tietokoneet

Lue Mac-kannettavan puhdistamisesta.

MacBook, MacBook Pro ja MacBook Air

Kun haluat puhdistaa MacBookin, MacBook Pron tai MacBook Airin ulkopinnan, sammuta ensin tietokone ja irrota virtalähde. Puhdista sitten tietokoneen ulkopuoli kostealla ja pehmeällä nukkaamattomalla liinalla. Vältä päästämästä kosteutta tietokoneen aukkoihin. Älä suihkuta nestettä suoraan tietokoneeseen. Älä käytä aerosolisuihkeita, liuottimia, hankausaineita tai vetyperoksidia sisältäviä puhdistusaineita, jotka saattavat vahingoittaa pintaa.

Kun haluat puhdistaa MacBookin, MacBook Pron tai MacBook Airin näytön, sammuta ensin tietokone ja irrota virtalähde. Käytä sitten pelkällä vedellä kostutettua pehmeää nukkaamatonta liinaa tietokoneen näytön puhdistamiseen.

Voit puhdistaa vaikeasti puhdistettavat tahrat ja sormenjäljet Macin näytöstä tai ulkopinnasta pyyhkimällä näytön tai ulkopinnan varovasti 70-prosenttiseen isopropyylialkoholiin kostutetulla liinalla.

Vuoden 2016 MacBook Pro -mallit ja uudemmat, joissa on Touch Bar ja Touch ID: Puhdista näiden tietokoneiden Touch Bar ja Touch ID (virtapainike) samalla tavalla kuin näyttö. Sammuta Mac ja irrota virtalähde. Puhdista sitten Touch Bar ja Touch ID pelkällä vedellä kostutetulla ja pehmeällä nukkaamattomalla liinalla.

MacBook (13-tuumainen, loppuvuosi 2009) ja MacBook (13-tuumainen, vuoden 2010 puoliväli): Näiden tietokoneiden ulkokuoren pohjassa on pehmeää luistamatonta materiaalia. Käytä kuoren pohjan puhdistamiseen 3M:n harmaata mikrokuituliinaa tai pehmeää värjäämätöntä ja nukkaamatonta liinaa.

Takaisin alkuun.

Pöytäkoneet

Lue lisätietoja Mac-pöytäkoneen puhdistamisesta.

Mac Pro, Mac Studio, Mac mini ja iMac

Jos iMacissasi on nanopinnoitettua lasia, selvitä, miten voit puhdistaa Apple-näytön nanopinnoitetun lasin.

Sammuta ensin Mac ja irrota virtajohto sekä muut yhdistetyt laitteet. Puhdista sitten tietokoneen ulkopuoli kostealla ja pehmeällä nukkaamattomalla liinalla. Vältä päästämästä kosteutta tietokoneen aukkoihin. Älä suihkuta nestettä suoraan tietokoneeseen. Älä käytä aerosolisuihkeita, liuottimia, hankausaineita tai vetyperoksidia sisältäviä puhdistusaineita, jotka saattavat vahingoittaa pintaa.

Jos haluat puhdistaa iMacin näytön, kostuta iMacin mukana toimitettu tai muu puhdas, pehmeä ja nukkaamaton liina pelkällä vedellä ja pyyhi näyttö. Vaikeasti poistettavien tahrojen puhdistusta varten voit kostuttaa liinan 70-prosenttisella isopropyylialkoholiliuoksella (IPA-liuoksella).

Älä puhdista iMacin näyttöä asetonia sisältävällä puhdistusaineella. Käytä näytön puhdistamiseen tarkoitettua puhdistusainetta. Älä koskaan suihkuta puhdistusainetta suoraan näyttöön. Ainetta saattaa valua näytön sisään, jolloin näyttö saattaa vahingoittua.

Takaisin alkuun.

Näytöt

Jos Apple Pro Display XDR:ssäsi tai Apple Studio Displayssasi on nanopinnoitettua lasia, selvitä, miten voit puhdistaa Apple-näytön nanopinnoitetun lasin.

Irrota ensin näyttö virtalähteestä, tietokoneesta ja ulkoisista laitteista. Pyyhi sitten pölyt näytöstä sen mukana toimitetulla liinalla tai muulla pehmeällä ja kuivalla liinalla.

Jos näyttöpaneelia tai -koteloa täytyy puhdistaa enemmän, käytä pehmeää ja hiukan kosteaa nukkaamatonta liinaa. Vältä kosteuden joutumista aukkoihin. Älä käytä näytön puhdistamiseen ikkunanpuhdistusaineita, siivousaineita, aerosolisuihkeita, liuottimia, ammoniakkia, hankausaineita tai vetyperoksidia sisältäviä puhdistusaineita.

Älä puhdista näyttöä asetonia sisältävällä puhdistusaineella. Käytä näytön puhdistamiseen tarkoitettua puhdistusainetta. Älä koskaan suihkuta puhdistusainetta suoraan näyttöön. Ainetta saattaa valua näytön sisään, jolloin näyttö saattaa vahingoittua.

Takaisin alkuun.

Oheislaitteet

Applen langattomat näppäimistöt, USB-näppäimistöt, hiiret ja ohjauslevyt

Laita ensin laitteen virta pois päältä. Jos laitteessa on kertakäyttöparistot, poista ne. (Jos kyseessä on langallinen laite, irrota se tietokoneesta.)

Puhdista seuraavaksi laitteen ulkopinta nukkaamattomalla liinalla, joka on kostutettu kevyesti vedellä. Älä päästä kosteutta aukkoihin äläkä käytä aerosolisuihkeita, liuottimia, hankausaineita tai vetyperoksidia sisältäviä puhdistusaineita.

Jos Magic Mouse tai Magic Mouse 2 ei toimi oikein, tunnistimen linssissä saattaa olla hius tai muita roskia. Käännä hiiri ympäri ja tarkista tunnistimen ikkuna kirkkaassa valossa. Jos näet roskia, puhdista tunnistimen ikkuna varovasti paineilmalla.

Takaisin alkuun.

Kaapelit

Jos haluat puhdistaa Apple-kaapelin, irrota kaapeli laitteesta ja virtalähteestä. Pyyhi sitten kaapelia koko sen pituudelta pehmeällä, hieman kostealla nukkaamattomalla liinalla. Jos kaapeli ei vieläkään ole puhdas, voit pyyhkiä kaapelia pehmeällä, nukkaamattomalla, saippuavedellä kostealla liinalla. Pyyhi kaapeli kuivalla liinalla ja poista mahdollinen kosteus. Älä päästä kosteutta kaapelin kummankaan liittimen lähelle. Anna kaapelin kuivua yön yli ennen kuin kytket sen uudelleen laitteeseen.

Takaisin alkuun.

iPhonen lisävarusteet

iPhone-kuori – silikoni tai kirkas

Jos haluat puhdistaa iPhonen silikonikuoren tai kirkkaan kuoren, irrota iPhone ensin siitä. Pyyhi iPhonen kuori ulko- ja sisäpuolelta pehmeällä ja hieman kostealla nukkaamattomalla liinalla. Älä käytä iPhonen kuoren puhdistamiseen ikkunanpuhdistusaineita, siivousaineita, aerosolisuihkeita, liuottimia, ammoniakkia, hankausaineita tai vetyperoksidia sisältäviä puhdistusaineita.

iPhone-kuori – FineWoven-materiaali

Jos haluat puhdistaa iPhonen FineWoven-kuoren tai vähentää siinä olevia naarmuja, irrota iPhone ensin siitä.

1. Sekoita puhtaassa astiassa 1 tl (5 ml) nestemäistä pyykinpesuainetta 1 kupilliseen (250 ml) vettä.

2. Kasta nukkaamaton liina saippuaveteen ja purista liika neste pois. Hiero kuorta varovasti liinalla minuutin ajan.

3. Pyyhi kuori puhtaaksi toisella liinalla, jota on kostutettu hieman puhtaalla vedellä.

4. Kuivaa kuori puhtaalla, kuivalla ja nukkaamattomalla liinalla. Varmista, että poistat kaiken ylimääräisen kosteuden.

Materiaali saattaa näyttää erilaiselta ja materiaalissa saattaa näkyä kulumisen jälkiä ajan mittaan, kun kuidut tiivistyvät normaalissa käytössä. Osa naarmujäljistä saattaa heikentyä ajan kuluessa.

iPhone-kuori – nahka

iPhonen nahkakuori on valmistettu luonnollisesta nahasta. Sen ulkonäky muuttuu käytössä. Se saattaa patinoitua ja muuttaa väriä käyttäjän ihosta erittyvän öljyn ja suoran auringonvalon vaikutuksesta, mikä korostaa luonnollista ilmettä entisestään.

iPhonen nahkakuoren puhdistaminen saattaa vaikuttaa sen väriin. Jos haluat puhdistaa tämän kuoren, poista se ensin iPhonesta. Puhdista iPhonen kuori hellävaraisesti. Käytä puhdasta liinaa, lämmintä vettä ja mietoa käsienpesusaippuaa. Voit myös käyttää mietoa puhdistusainetta sekä kuivaa, puhdasta liinaa. Nahan puhdistus- ja hoitoaineet saattavat muuttaa nahan väriä.

Suojaa iPhonen kuori jatkuvalta voimakkaalta auringonvalolta, lämmöltä ja kosteudelta. Altistuminen vedelle, öljylle, meikille ja värjätyille materiaaleille (kuten farkulle) voi jättää jälkiä parkittuun nahkaan.

iPhonen Smart Battery Case

Kun haluat puhdistaa Smart Battery Case -kuoren, poista iPhone kuoresta. Pyyhi kuoren ulkopinta pehmeällä ja hieman kostealla nukkaamattomalla liinalla. Älä käytä kuoren puhdistamiseen ikkunanpuhdistusaineita, siivousaineita, aerosolisuihkeita, liuottimia, ammoniakkia, hankausaineita tai vetyperoksidia sisältäviä puhdistusaineita.

Kun puhdistat sisäistä Lightning-liitäntää, käytä pehmeää, kuivaa ja nukkaamatonta liinaa. Älä käytä nesteitä tai puhdistusaineita.

iPhonen MagSafe-lisävarusteet

MagSafe-laturi ja MagSafe-lisäakku sisältävät magneetteja, jotka saattavat kerätä roskaa jokapäiväisessä käytössä. Harjaa roskat pois magneettirenkaasta ennen näiden lisävarusteiden puhdistamista.

Irrota MagSafe-laturi tai MagSafe-lisäakku virtalähteestä.

Kostuta mikrokuituliina 70-prosenttisella isopropyylialkoholilla ja pyyhi latausalueen silikoninen keskikohta. Älä käytä MagSafe-laturin tai MagSafe-lisäakun puhdistamiseen ikkunanpuhdistusaineita, siivousaineita, aerosolisuihkeita, liuottimia, ammoniakkia, hankausaineita tai vetyperoksidia sisältäviä puhdistusaineita.

Lue lisätietoja iPhonen puhdistamisesta

Takaisin alkuun.

iPadin lisävarusteet

Apple Pencil

Käytä Apple Pencilin puhdistamiseen pehmeää ja hiukan kosteaa nukkaamatonta liinaa. Pyyhi Apple Pencilin runko kostealla liinalla kärjestä alkaen. Älä pyyhi varsinaista kärkeä tai Apple Pencilin (USB-C) USB-C-liitintä. Älä päästä kosteutta Apple Pencilin rungon sisään.

iPad Smart Keyboard, Smart Keyboard Folio, Smart Cover ja Smart Case – polyuretaani

Polyuretaanista valmistettu Smart Keyboard, Smart Keyboard Folio, Smart Cover tai Smart Case täytyy poistaa ensin iPadista, jotta sen voi puhdistaa. Käytä pehmeää ja hiukan kosteaa nukkaamatonta liinaa. Poista lika tuotteen etuosasta ja sisäpuolelta pehmeällä ja nukkaamattomalla liinalla.

Älä käytä tuotteen puhdistamiseen ikkunanpuhdistusaineita, siivousaineita, aerosolisuihkeita, liuottimia, ammoniakkia, hankausaineita tai vetyperoksidia sisältäviä puhdistusaineita.

iPadin Magic Keyboard

Jos haluat puhdistaa Magic Keyboardin, irrota se ensin iPadista. Käytä pehmeää ja hiukan kosteaa nukkaamatonta liinaa. Poista lika tuotteen etuosasta ja sisäpuolelta pehmeällä ja nukkaamattomalla liinalla. Voit käyttää 70-prosenttisella isopropyylialkoholilla kostutettua puhdistusliinaa tai desinfiointipyyhkeitä. Älä päästä kosteutta aukkoihin äläkä upota Magic Keyboardia puhdistusaineeseen. Älä käytä tuotteen puhdistamiseen ikkunanpuhdistusaineita, siivousaineita, aerosolisuihkeita, liuottimia, ammoniakkia, hankausaineita tai vetyperoksidia sisältäviä puhdistusaineita.

Vältä pitkäaikaista kosketusta muiden materiaalien kanssa, sillä tämä voi aiheuttaa värien lähtemistä.

iPad Smart Cover ja Smart Case – nahka

Nahkainen iPad-suojus tai -kuori on valmistettu luonnollisesta nahasta. Sen ulkonäky muuttuu käytössä. Se saattaa patinoitua ja muuttaa väriä käyttäjän ihosta erittyvän öljyn ja suoran auringonvalon vaikutuksesta, mikä korostaa luonnollista ilmettä entisestään.

Nahan puhdistaminen saattaa vaikuttaa sen väriin. Jos haluat puhdistaa nahan, poista iPad suojuksesta tai kuoresta. Puhdista nahka hellävaraisesti. Käytä puhdasta liinaa, lämmintä vettä ja mietoa käsienpesusaippuaa. Poista lika pyyhkimällä ulko- ja sisäpuolelta pehmeällä nukkaamattomalla liinalla. Voit myös käyttää mietoa puhdistusainetta sekä kuivaa, puhdasta liinaa. Miedoista puhdistus- tai hoitoaineista saattaa olla apua joidenkin tahrojen poistamisessa, mutta ne saattavat myös muuttaa nahan väriä.

Suojaa iPadin nahkainen suojus tai kuori jatkuvalta voimakkaalta auringonvalolta, lämmöltä ja kosteudelta. Altistuminen vedelle, öljylle, meikille ja värjätyille materiaaleille (kuten farkulle) voi jättää jälkiä parkittuun nahkaan.

iPad-silikonikuori

Jos haluat puhdistaa iPad-silikonikuoren, poista ensin iPad kuoresta. Pyyhi kuori ulko- ja sisäpuolelta pehmeällä ja hieman kostealla nukkaamattomalla liinalla. Älä käytä iPad-kuoren puhdistamiseen ikkunanpuhdistusaineita, siivousaineita, aerosolisuihkeita, liuottimia, ammoniakkia, hankausaineita tai vetyperoksidia sisältäviä puhdistusaineita.

Takaisin alkuun.

iPad

Käsittele iPadia varoen, jotta sen ulkoasu säilyy hyvänä. Jos olet huolissasi naarmuuntumisesta tai hankautumisesta, hanki jokin lukuisista erikseen myytävistä kuorista. Kun haluat puhdistaa iPadin, irrota kaikki kaapelit ja sammuta iPad (pidä nukkumispainiketta painettuna ja liu’uta näytön liukusäädintä). Käytä pehmeää ja hiukan kosteaa nukkaamatonta liinaa. Vältä kosteuden joutumista aukkoihin. Älä käytä iPadin puhdistamiseen ikkunanpuhdistusaineita, siivousaineita, paineilmaa, aerosolisuihkeita, liuottimia, ammoniakkia, hankausaineita tai vetyperoksidia sisältäviä puhdistusaineita. iPadin näytössä on öljyä hylkivä pinnoite. Voit poistaa käsistä jääneen öljyn pyyhkimällä iPadin näytön pehmeällä nukkaamattomalla liinalla. Pinnoitteen öljyä hylkivä ominaisuus heikkenee ajan myötä normaalissa käytössä. Näytön hankaaminen hankaavalla materiaalilla heikentää tehoa entisestään ja saattaa naarmuttaa näyttöä.

Takaisin alkuun.

iPod

iPod touch

Kun haluat puhdistaa iPod touchin, irrota kaikki kaapelit ja sammuta iPod touch (pidä nukkumispainiketta painettuna ja liu’uta näytön liukusäädintä). Käytä pehmeää ja hiukan kosteaa nukkaamatonta liinaa. Vältä kosteuden joutumista aukkoihin. Älä käytä iPod touchin puhdistamiseen ikkunanpuhdistusaineita, siivousaineita, paineilmaa, aerosolisuihkeita, liuottimia, ammoniakkia, hankausaineita tai vetyperoksidia sisältäviä puhdistusaineita.

iPod classic

Kun haluat puhdistaa iPod classicin, irrota kaikki kaapelit, sammuta iPod classic ja liu’uta lukituskytkin lukitusasentoon. Käytä pehmeää ja hiukan kosteaa nukkaamatonta liinaa. Vältä kosteuden joutumista aukkoihin. Älä käytä iPod classicin puhdistamiseen ikkunanpuhdistusaineita, siivousaineita, paineilmaa, aerosolisuihkeita, liuottimia, ammoniakkia, hankausaineita tai vetyperoksidia sisältäviä puhdistusaineita.

iPod nano

Kun haluat puhdistaa iPod nanon, irrota kaikki kaapelit, sammuta iPod nano ja liu’uta lukituskytkin lukitusasentoon. Käytä pehmeää ja hiukan kosteaa nukkaamatonta liinaa. Vältä kosteuden joutumista aukkoihin. Älä käytä iPod nanon puhdistamiseen ikkunanpuhdistusaineita, siivousaineita, paineilmaa, aerosolisuihkeita, liuottimia, ammoniakkia, hankausaineita tai vetyperoksidia sisältäviä puhdistusaineita.

iPod nanossa (6. sukupolvi) ei ole lukituskytkintä, joten laite sammutetaan ennen puhdistusta painamalla ainoastaan nukkumispainiketta.

iPod shuffle

Kun haluat puhdistaa iPod shufflen, irrota kaikki kaapelit, sammuta laite (liu’uta kytkin pois päältä -asentoon) ja käytä pehmeää, hiukan kosteaa ja nukkaamatonta liinaa. Vältä kosteuden joutumista aukkoihin. Älä käytä iPod shufflen puhdistamiseen ikkunanpuhdistusaineita, siivousaineita, paineilmaa, aerosolisuihkeita, liuottimia, ammoniakkia, hankausaineita tai vetyperoksidia sisältäviä puhdistusaineita.

iPod mini

Kun haluat puhdistaa iPod minin, irrota kaikki kaapelit, sammuta iPod mini ja liu’uta lukituskytkin lukitusasentoon. Käytä pehmeää ja hiukan kosteaa nukkaamatonta liinaa. Vältä kosteuden joutumista aukkoihin. Älä käytä iPod minin puhdistamiseen ikkunanpuhdistusaineita, siivousaineita, paineilmaa, aerosolisuihkeita, liuottimia, ammoniakkia, hankausaineita tai vetyperoksidia sisältäviä puhdistusaineita.

Takaisin alkuun.

Lisätietoja

Lisätietoja Apple-tuotteen puhdistamisesta, käsittelystä ja käyttämisestä on laitteen käyttöoppaassa, jonka voit ladata täältä.

Tiedot tuotteista, jotka eivät ole Applen valmistamia, sekä tiedot itsenäisistä verkkosivustoista, jotka eivät ole Applen hallinnoimia tai testaamia, eivät sisällä suosituksia. Apple ei vastaa muiden valmistajien verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, toimivuudesta tai käytöstä. Apple ei takaa muiden valmistajien verkkosivustojen tarkkuutta tai luotettavuutta. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä myyjään.