Jaettujen albumien käyttäminen iPhonen, iPadin ja Macin Kuvat-apissa

Jaettujen albumien avulla voit jakaa kuvat ja videot valitsemiesi ihmisten kanssa – ja he voivat lisätä omia kuviaan, videoitaan ja kommenttejaan.

Ennen aloittamista

Jaettujen albumien käyttäminen iPhonessa tai iPadissa

Jaettujen albumien käyttäminen Macissa

Tiedostotyypit, joita jaetuissa albumeissa voidaan käyttää

Jaettujen albumien tallennustilarajoitukset

Ennen kuin aloitat

1. Päivitä iPhoneen, iPadiin tai iPod touchiin uusin iOS tai iPadOS, Maciin uusin macOS ja Apple TV 4K:hon tai Apple TV HD:hen uusin tvOS. Jos sinulla on Windows-tietokone, päivitä Windows 10:een tai uudempaan ja lataa iCloudin Windows-versio.

2. Ota iCloud käyttöön kaikissa laitteissasi.

3. Varmista, että olet kirjautunut iCloudiin samalla Apple ID:llä kaikissa laitteissasi, joita haluat käyttää jaettujen albumien kanssa.

Ota jaetut albumit käyttöön

• Avaa iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa Asetukset > [nimesi] > iCloud > Kuvat ja ota Jaetut albumit käyttöön.

• Jos käytät Macia, avaa Kuvat-appi. Valitse näytön yläreunassa olevalta valikkoriviltä Kuvat > Asetukset. macOS Montereyssa ja vanhemmissa valitse Kuvat > Asetukset. Klikkaa iCloud-välilehteä ja valitse sitten Jaetut albumit.

• Siirry Apple TV:ssä kohtaan Asetukset > Käyttäjät ja tilit > iCloud ja ota Jaetut albumit käyttöön.

• Avaa Windows-tietokoneessa iCloudin Windows-versio ja valitse Kuvat. Klikkaa Valinnat-painiketta varmistaaksesi, että Jaetut albumit on päällä, ja klikkaa sitten Käytä. Lisätietoja albumien jakamisesta iCloudin Windows-versiolla.

Jos käytät aiempia iOS-, iCloudin Windows-, iPhoto- tai Aperture-versioita, voit silti luoda ja nähdä jaettuja albumeita. Aiemmissa iOS-, macOS-, tvOS- ja iCloudin Windows -versioissa jaettuja albumeita kutsuttiin nimellä iCloud-kuvajako.

Jaettujen albumien käyttäminen iPhonessa, iPadissa ja iPod touchissa

Luo uusi jaettu albumi

1. Siirry Albumit-välilehteen ja napauta Lisää-painikettaLisää-painike .

2. Napauta Uusi jaettu albumijaettu albumi .

3. Anna jaetulle albumille nimi ja napauta Seuraava.

4. Valitse kutsuttavia henkilöitä yhteystiedoistasi tai kirjoita sähköpostiosoite tai iMessage-puhelinnumero.

5. Napauta Luo.

Poista jaettu albumi

1. Avaa jaettu albumi.

2. Napauta Ihmiset-painikettaIhmiset-painike .

3. Napauta Poista jaettu albumi.

Jos tarkastelet jaettujen albumien luetteloa, voit myös napauttaa Muokkaa ja poistaa jaetun albumin napauttamalla Poista-painikettaPoista-painike.

Kun poistat jaetun albumin, se poistetaan automaattisesti kaikista laitteistasi sekä tilaajien laitteista. Jos olet ottanut Julkinen sivusto -toiminnon käyttöön, jaettu albumi poistetaan myös verkkosivustosta. Jos jaettu albumi poistetaan pysyvästi, kaikki siinä olevat kuvat poistetaan. Varmista ennen jatkamista, että olet tallentanut kuvat, jotka haluat säilyttää.

Kutsu lisää henkilöitä

1. Valitse Albumit-välilehdestä luomasi jaettu albumi.

2. Napauta Ihmiset-painikettaIhmiset-painike .

3. Napauta Kutsu ihmisiä.

4. Anna niiden ihmisten nimet, joiden kanssa haluat jakaa tämän albumin.

5. Napauta Lisää.

Jos haluat jakaa albumin ystäville tai perheenjäsenille, jotka eivät käytä iCloudia, avaa luomasi jaettu albumi, siirry Käyttäjät-välilehteen ja valitse Julkinen sivusto -asetus käyttöön. Kuvasi julkaistaan verkkosivulla, jonka kuka tahansa voi nähdä ajan tasalla olevalla selaimella.

Poista tilaaja

1. Avaa jaettu albumi.

2. Napauta Ihmiset-painikettaIhmiset-painike .

3. Valitse poistettava tilaaja.

4. Napauta näytön alalaidassa Poista tilaaja.

Jaetun albumin luojana voit päättää, kuka sitä voi käyttää. Voit poistaa tilaajia milloin tahansa.

Kuvien ja videoiden lisääminen jaettuun albumiin

1. Napauta Kirjasto-välilehdessä tai albumissa Valitse ja valitse sitten kuvat ja videot, jotka haluat jakaa.

2. Napauta Jaa-painikettaJaa-painike ja napauta sitten Lisää jaettuun albumiinjaettu albumi .

3. Valitse albumi kuvien jakamista varten. Napauta sitten Postaa.

Jos jaettu albumi on avoinna, voit valita lisättäviä kuvia ja videoita myös napauttamalla Lisää-painikettaLisää-painike.

Kun lisäät uusia kuvia, ihmiset, joiden kanssa jaat albumin, saavat tästä automaattisesti ilmoituksen. Varmista, että Tilaajat voivat postata -asetus on käytössä, jotta myös he voivat lisätä kuvia ja videoita. Napauta Lisää-painikettaLisää-painike ja valitse sitten Jaetun albumin tiedotalbumin tiedot .

Kuvien ja videoiden poistaminen jaetusta albumista

1. Avaa jaettu albumi.

2. Napauta kuvaa tai videota.

3. Napauta roskakoripainiketta Roskakoripainike .

4. Napauta Poista kuva.

Voit poistaa omistamastasi albumista kenen tahansa kuvia, videoita ja kommentteja. Tilaajat voivat poistaa lisäämänsä sisällön. Poistamasi sisällöt poistetaan albumista automaattisesti kaikissa laitteissasi ja tilaajien laitteissa.

Mitkä tahansa jaetusta albumista Kuvat-kirjastoosi tallentamasi tai lataamasi kuvat pysyvät kirjastossasi, vaikka jaettu albumi poistettaisiin tai sen luonut henkilö lopettaisikin sen jakamisen.

Tallenna valokuvia ja videoita jaetusta albumista

Kun jaat kuvia ja videoita jonkun kanssa, hän voi tallentaa jaetut kohteet omaan kirjastoonsa.

1. Napauta kuvaa tai videota.

2. Napauta Jaa-kuvaketta Jaa-kuvake .

3. Napauta Tallenna kuva tai Tallenna video.

Jaettujen albumien käyttäminen Macissa

Luo uusi jaettu albumi

1. Klikkaa sivupalkissa jaettujen albumien vieressä olevaa Lisää-painikettaLisää-painike.

2. Kirjoita niiden ihmisten sähköpostiosoitteet, joiden kanssa haluat jakaa albumin. Klikkaa Lisää-painikettaLisää-painike ja valitse yhteyshenkilöt iCloudista.

3. Klikkaa Luo.

Poista jaettu albumi

1. Avaa jaettu albumi.

2. Klikkaa työkalupalkin vieressä olevaa Ihmiset-painikettaIhmiset-painike.

3. Klikkaa Poista jaettu albumi.

Kun poistat jaetun albumin, se poistetaan automaattisesti kaikista laitteistasi sekä tilaajien laitteista. Jos Julkinen verkkosivu -asetus oli käytössä, jaettu albumi poistetaan myös verkosta. Kun poistat jaetun albumin, myös kaikki siinä olevat kuvat poistetaan lopullisesti. Varmista ennen jatkamista, että olet tallentanut kuvat, jotka haluat säilyttää.

Kutsu lisää henkilöitä

1. Valitse sivupalkin Jaetut-välilehdestä luomasi jaettu albumi.

2. Klikkaa työkalupalkin vieressä olevaa Ihmiset-painikettaIhmiset-painike.

3. Avaa Yhteystiedot-paneeli klikkaamalla Kutsu muita ‑kentästä Lisää-painikettaLisää-painike ja valitse sitten kutsuttavat henkilöt yhteystiedoista.

Voit jakaa albumeita myös sellaisten ystävien ja perheenjäsenten kanssa, jotka eivät käytä iCloudia. Voit tehdä tämän avaamalla luomasi jaetun albumin, klikkaamalla työkalupalkin Ihmiset-painikettaIhmiset-painike ja ottamalla Julkinen verkkosivu -toiminnon käyttöön. Kuvasi julkaistaan verkkosivulla, jonka kuka tahansa voi nähdä ajan tasalla olevalla selaimella.

Poista tilaaja

1. Avaa jaettu albumi.

2. Klikkaa työkalupalkin vieressä olevaa Ihmiset-painikettaIhmiset-painike.

3. Valitse poistettava tilaaja.

4. Klikkaa nimen vieressä olevaa nuolta ja klikkaa sitten Poista tilaaja.

Jaetun albumin luojana voit päättää, kuka sitä voi käyttää. Voit poistaa tilaajia milloin tahansa.

Kuvien ja videoiden lisääminen jaettuun albumiin

1. Valitse kuvat ja videot, jotka haluat jakaa.

2. Klikkaa työkalupalkissa olevaa Jaa-painikettaJaa-painike ja valitse sitten Jaetut albumit.

3. Valitse albumi kuvien jakamista varten.

Jos jaettu albumi on avoinna, voit myös klikata Lisää kuvia ja videoita ja valita lisättävät kuvat ja videot. Voit myös vetää kuvat kirjastosta suoraan sivupalkissa olevaan jaettuun albumiin.

Kun lisäät uusia kuvia, ihmiset, joiden kanssa jaat albumin, saavat tästä automaattisesti ilmoituksen. Avaa jaettu albumi, klikkaa työkalupalkin Ihmiset-painikettaIhmiset-painike ja varmista, että Tilaajat voivat postata -asetus on käytössä, jotta he voivat myös lisätä kuvia ja videoita.

Kuvien ja videoiden poistaminen jaetusta albumista

1. Avaa jaettu albumi.

2. Valitse valokuva tai video.

3. Ctrl-klikkaa haluamaasi valokuvaa tai videota ja klikkaa sitten Poista jaetusta albumista. Klikkaa Poista.

Jos jaettu albumi on avoinna, voit myös valita kuvan ja poistaa sen jaetusta albumista painamalla Delete-näppäintä.

Voit poistaa omistamastasi albumista kenen tahansa kuvia, videoita ja kommentteja. Tilaajat voivat poistaa lisäämänsä sisällön. Poistamasi sisällöt poistetaan albumista automaattisesti kaikissa laitteissasi ja tilaajien laitteissa.

Mitkä tahansa jaetusta albumista Kuvat-kirjastoosi tallentamasi tai lataamasi kuvat pysyvät kirjastossasi, vaikka jaettu albumi poistettaisiin tai sen luonut henkilö lopettaisikin sen jakamisen.

Tallenna valokuvia ja videoita jaetusta albumista

Kun jaat kuvia ja videoita jonkun kanssa, tämä voi tallentaa jaetut kohteet omaan kirjastoonsa.

1. Valitse tallennettava kuva ja video.

2. Ctrl-klikkaa ja klikkaa sitten Tuo.

Tiedostotyypit, joita voidaan käyttää jaetuissa albumeissa

Jaetut albumit tukevat seuraavia kuvamuotoja:

• HEIF

• JPEG

• RAW*

• PNG

• GIF

• TIFF

Jaetut albumit tukevat myös kuvien ja videoiden erikoismuotoja, joita voit ikuistaa iPhonellasi, kuten hidastetut, nopeutetut, Live Photo -kuvat ja Muistot-videot. Jaettaessa kuvat pienennetään niin, että pitkän sivun pituus on 2 048 pikseliä, paitsi panoraamakuvat, joiden leveys voi olla enintään 5 400 pikseliä. Voit jakaa GIF-tiedostoja, jotka ovat kooltaan korkeintaan 100 Mt.

Jaetut albumit tukevat seuraavia videotiedostotyyppejä ja -muotoja:

• HEVC

• MP4

• QuickTime

• H.264

• MPEG-4

Videoiden pituus voi olla enintään 15 minuuttia, ja ne toistetaan enintään 720p:n tarkkuudella.

* Et voi lähettää RAW-kuvia jaettuihin albumeihin Windows-tietokoneella.

Jaetut albumit lähettävät kopion tiedoistasi. Ladattu sisältö ei voi sisältää samoja tietoja kuin alkuperäiskappale.

Jaetun albumin tallennustilarajoitukset

Jaettuun albumiin mahtuu enintään 5 000 kuvaa ja videota. Jos jaetun albumisi rajoitus täyttyy, sinun on poistettava kuvia tai videoita, ennen kuin voit lisätä uusia. Jaettuja kuvia ja videoita (sekä niihin liittyviä kommentteja ja tykkäyksiä) säilytetään iCloudissa, kunnes sinä tai kuvan lisääjä poistatte ne manuaalisesti tai kunnes poistat jaetun albumin kokonaan.

Jaettujen albumiesi kuvat ja videot pidetään iCloudissa, mutta niitä ei lasketa mukaan iCloud-tallennuskiintiöön.

Tiedot tuotteista, jotka eivät ole Applen valmistamia, sekä tiedot itsenäisistä verkkosivustoista, jotka eivät ole Applen hallinnoimia tai testaamia, eivät sisällä suosituksia. Apple ei vastaa muiden valmistajien verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, toimivuudesta tai käytöstä. Apple ei takaa muiden valmistajien verkkosivustojen tarkkuutta tai luotettavuutta. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä myyjään.