Verkkosivujen selaustapoja

Voit selata verkkosivuja ja liikkua niillä useilla tavoilla.

• Voit valita oletusarvoisen navigointitilan, Dokumenttiobjektimallin (DOM), tai ryhmittää toisiinsa liittyviä kohteita. Voit vaihtaa tilasta toiseen sen mukaan, mikä tila sopii parhaiten senhetkisen verkkosivun selaamiseen.

Verkkosivujen selaaminen DOM:n tai ryhmätilan avulla

• Siirry sivustoja selatessasi nopeasti verkkokohteisiin, kuten linkkeihin, otsikoihin, verkkopisteisiin ja taulukoihin käyttämällä roottoria.

Selaaminen roottorilla

• Voit käyttää eleroottorin verkkoasetuksia selaamiseen eleiden avulla.

Eleroottorin käyttäminen

• Pikaselauksella voit selata verkkosivuja ja ohjelmia pelkillä nuolinäppäimillä ja verkkosivuja yksittäisillä näppäimillä.

Pikaselauksella selaaminen

• Voit käyttää automaattisia verkkopisteitä ja itse luomiasi verkkopisteitä verkkosivujen nopeaan selaamiseen.

Verkkosivujen selaaminen verkkopisteillä

• Voit kuulla taulukon ja sen solujen yhteenvedon, kun selaat taulukkoa nuolinäppäimiä painamalla. Sinun tarvitsee käyttää taulukkoa vain, jos kuulet jotakin kiinnostavaa.

Verkkosivuilla olevien taulukoiden selaaminen

Huomaa: VO tarkoittaa käyttämääsi VoiceOver-muuntonäppäintä.

Jotta selaaminen olisi joillakin verkkosivuilla sujuvampaa, VoiceOver voi käyttää ryhmää automaattisesti. Jos et halua, että VoiceOver käyttää automaattisesti ryhmää, paina VO-vaihto-nuoli oikealle tai VO-vaihto-nuoli vasemmalle. Jos Pikaselaus on päällä, paina vaihto-nuoli oikealle tai vaihto-nuoli vasemmalle.

Jotkin sivustot käyttävät näppäinkomentoja erityistarkoituksiin, kuten nuolinäppäintä seuraavaan kohteeseen siirtymiseen, jolloin komentoja ei voida käyttää tekstin selaamiseen sivustolla. Voit asettaa näppäinkomennot käytettäviksi aina tekstin selaamiseen avaamalla VoiceOver-työkalun (paina VO-F8, kun VoiceOver on päällä), klikkaamalla Verkko ja klikkaamalla Selaus.

Verkkokehittäjät voivat verkkosivujen kohteiden käyttöä helpottaakseen määrittää pääsyavaimiksi kutsuttavia näppäinoikoteitä verkkosivujen kohteisiin, kuten linkkeihin ja painikkeisiin. Kun VoiceOver havaitsee pääsyavaimia, se voi ilmoittaa siitä sanomalla esimerkiksi linkin kohdalla ”Pääsyavain saatavilla: s”. Voit sitten avata linkin painamalla ctrl-S. Voit asettaa pääsyavaimet kuultaviksi avaamalla VoiceOver-työkalun (paina VO-F8, kun VoiceOver on päällä) ja klikkaamalla ensin Monisanaisuus ja sitten Vihjeet.