Osoittimet macOS:ssä

macOS:ssä on useita erilaisia osoittimia, jotka liikkuvat hiirtä tai ohjauslevyä käytettäessä.

Osoitin

Nimi

Käyttötarkoitus

Nuolikohdistin

Nuoli

Tämä on osoitin, jonka luultavasti näet useimmin. Sillä voidaan osoittaa ja valita kohteita, liikuttaa vierityspalkkeja, muuttaa ikkunoiden kokoa ja tehdä monta muuta asiaa.

Jos hukkaat osoittimen näytölle, liikuta sormea ohjauslevyllä tai hiirtä nopeasti; niin osoitin muuttuu hetkeksi isommaksi, jotta näet sen. Tämän ominaisuuden voi laittaa pois päältä poistamalla valinnan "Paikanna hiiren osoitin ravistamalla" Käyttöapuasetuksien Näyttö-osiossa.

Jos haluat avata osion, valitse Omenavalikko > Järjestelmäasetukset, klikkaa Käyttöapu ja klikkaa Näyttö.

Avaa Näyttö-osio minulle

Katoava kohde (”poof”) -kohdistin

Poof

Ilmoittaa, että vetämäsi kohde katoaa, kun vapautat painikkeen. Jos kohde on alias, sen alkuperäistä kohdetta ei poisteta.

Kopioi-nuolikohdistin

Kopioi

Tulee näkyviin, kun optio-klikkaat tiedostoa tai kansiota, ja ilmoittaa, että kohteen vetäminen luo siitä kopion uuteen sijaintiin kohteen siirtämisen sijasta.

Käyrä nuolikohdistin

Aliakset

Tulee näkyviin, kun optio-komento-klikkaat kohdetta, ja ilmaisee, että kohteen vetäminen luo kohteelle aliaksen.

Tekstikohdistin

Tekstikohdistin

Tulee näkyviin, kun valitset ja sijoitat tekstiä.

Ristiosoitin

Ristiosoitin

Tulee näkyviin, kun valitset suorakaiteen muotoisen alueen kuvasta.

Osoittava käsi -kohdistin

Osoittava käsi

Tulee näkyviin, kun hiiren osoitin on verkkosivun, dokumentin tai muun kohteen linkin päällä.

Avoin käsi -kohdistin

Avoin käsi

Tulee näkyviin, kun hiiren osoitin on sellaisen kohteen päällä, jota voit siirtää ja säätää tiettyjen rajojen sisällä. Kohde voi olla esimerkiksi laskentataulukon solun teksti tai dokumentin taulukon rivi.

Suljettu käsi -kohdistin

Suljettu käsi

Tulee näkyviin, kun siirrät tai säädät kohdetta tiettyjen rajojen sisällä, kuten laskentataulukon solun tekstiä tai dokumentin taulukon riviä.

Muuta kokoa vasemmalle -kohdistin

Siirry vasemmalle

Ilmoittaa, että sivupalkkia, työkalupalkkia, ikkunaa tai muuta sijaintia voidaan siirtää vasemmalle ja sen kokoa muuttaa vasemmalle.

Muuta kokoa oikealle -kohdistin

Siirry oikealle

Ilmoittaa, että sivupalkkia, työkalupalkkia, ikkunaa tai muuta sijaintia voidaan siirtää oikealle ja sen kokoa muuttaa oikealle.

Muuta kokoa vasemmalle tai oikealle -kohdistin

Siirry vasemmalle tai oikealle

Ilmoittaa, että sivupalkkia, työkalupalkkia, ikkunaa tai muuta sijaintia voidaan siirtää vasemmalle tai oikealle ja sen kokoa muuttaa vasemmalle tai oikealle.

Muuta kokoa ylöspäin -kohdistin

Siirry ylöspäin

Ilmoittaa, että sivupalkkia, työkalupalkkia, ikkunaa tai muuta sijaintia voidaan siirtää ylöspäin ja sen kokoa muuttaa ylöspäin.

Muuta kokoa alaspäin -kohdistin

Siirry alaspäin

Ilmoittaa, että sivupalkkia, työkalupalkkia, ikkunaa tai muuta sijaintia voidaan siirtää alaspäin ja sen kokoa muuttaa alaspäin.

Muuta kokoa ylös- ja alaspäin -kohdistin

Siirry ylöspäin tai alaspäin

Ilmoittaa, että sivupalkkia, työkalupalkkia, ikkunaa tai muuta sijaintia voidaan siirtää ylös- tai alaspäin ja sen kokoa muuttaa ylös- tai alaspäin.

Näyttökuvan valinnan ristiosoitin

Näyttökuvan valinnan hiusristikko

Ilmoittaa, että voit valita näyttökuvaan sisällytettävät elementit vetämällä.

Ikkunanäyttökuvan kameraosoitin

Ikkuna- ja valikkonäyttökuvan kamera

Ilmoittaa, että näyttökuva otetaan koko ikkunasta tai valikon komennoista.

Ei pääsyä -kohdistin

Ei sallittu

Ilmoittaa, että vetämääsi kohdetta ei voida sijoittaa nykyiseen sijaintiin.

Odota (pyörivä kiekko) -kohdistin

Kohteita ladataan

Näkyy, kun kohteita ladataan. Voit edelleen liikuttaa osoitinta muualla.

Odota (pyörivä kiekko) -kohdistin

Odota-kohdistin

Tulee näkyviin, kun ilmenee yli muutaman sekunnin viive.