Tapoja nähdä ja avata kohteita nopeasti

Jos käytät tiettyä tiedostoa, kansiota tai ohjelmaa usein, on monia tapoja nähdä ja avata kohde nopeammin.

• Ohjelmien avaaminen Launchpadista: Klikkaa Dockin Launchpad-kuvaketta ja avaa ohjelma klikkaamalla sitä. Launchpad näyttää koko näytön näkymän ohjelmista, mukaan lukien App Storesta ladatut ohjelmat.

Sininen nuoli osoittaa Dockissa olevaan Launchpad-kuvakkeeseen.

Voit järjestellä ohjelmia Launchpadissa vetämällä niitä ja ryhmittää ohjelmia kansioihin. Jos haluat lisätietoja, katso: Ohjelmien katseleminen ja avaaminen Launchpadilla.

• Tiedostojen, kansioiden ja ohjelmien avaaminen Dockista: Jos haluat lisätä kohteita Dockiin, vedä tiedostot ja kansiot Dockin erotinviivan oikealle puolelle tai ohjelmat erotinviivan vasemmalle puolelle. (Voit vetää ohjelmia Launchpadista tai Finderista.) Voit avata Dockissa olevan kohteen klikkaamalla sitä.

Dockin erotinviiva vasemmalla olevien ohjelmien sekä oikealla olevien tiedostojen ja kansioiden välillä.

Jos olet siirtänyt Dockin työpöydän reunaan, vedä tiedostot ja kansiot erottimen alapuolelle ja ohjelmat sen yläpuolelle. Jos haluat lisätietoja Dockista, katso: Dockin käyttäminen.

• Äskettäin käytettyjen tiedostojen avaaminen Finderissa: Avaa Finder-ikkuna klikkaamalla Dockin Finder-kuvaketta. Klikkaa Finderin sivupalkissa Äskeiset ja kaksoisklikkaa sitten tiedoston kuvaketta tai nimeä.

Sininen nuoli osoittaa Äskeiset-kansioon.
  • Äskettäin käytettyjen kohteiden avaaminen: Valitse Omenavalikko > Äskeiset kohteet. Näkyvissä on äskettäin käytettyjä ohjelmia, dokumentteja ja palvelimia. Joillekin ohjelmille näet myös dokumentit, joita olet käsitellyt äskettäin.

Jos haluat muuttaa valikossa näkyvien kohteiden määrää, valitse Omenavalikko > Järjestelmäasetukset, klikkaa Yleiset, klikkaa Äskeiset kohteet -ponnahdusvalikkoa ja valitse lukumäärä.

• Kohteen avaaminen Spotlight-hausta: Klikkaa valikkorivin oikeassa reunassa olevaa Spotlight-kuvaketta ja etsi tiedostoa, kansiota tai ohjelmaa. Kaksoisklikkaa kohdetta, jonka haluat avaa, tai paina rivinvaihtoa, kun kohde on korostettu. Jos haluat lisätietoja, katso: Spotlightilla etsiminen.

• Sirin pyytäminen avaamaan kohteen: Klikkaa valikkorivin oikeassa reunassa olevaa Siri-kuvaketta ja pyydä Siriä etsimään tiedosto, kansio tai ohjelma. Kaksoisklikkaa kohdetta, jonka haluat avaa, tai paina rivinvaihtoa, kun kohde on korostettu. Jos haluat lisätietoja, katso: Sirin käyttäminen Macissa.

• Älykkään kansion luominen: Älykkäät kansiot kokoavat automaattisesti dokumentteja asettamiesi ehtojen perusteella. Voit esim. luoda älykkään kansion kaikille laskentataulukoille tai kaikille dokumenteille, joiden nimessä on ”Loma Pariisissa”. Jos haluat lisätietoja, katso: Älykkään kansion luominen tai muuttaminen.

• Aliaksen luominen: Valitse tiedosto, kansio tai ohjelma ja valitse Arkisto > Tee alias tai paina komento-L. Voit sijoittaa aliaksen kätevään paikkaan ja avata kohteen kaksoisklikkaamalla aliasta. Jos haluat lisätietoja, katso: Aliasten luominen ja poistaminen.