Mac OS X:n asennuksen ja ohjelmistopäivitysten vianmääritys (Mac OS X 10.6 ja aiemmat)

Tässä artikkelissa on vianmääritystietoja ja ohjeita Mac OS X:n ja sen päivitysten asentamiseen Mac OS X 10.6:ssa ja aiemmissa.

Tämä artikkeli on arkistoitu eikä Apple enää päivitä sitä.

Pienennä kaikki osat | Laajenna kaikki osat

Ennen asennusta

Tutustu ohjelmistoa koskeviin tietoihin ennen asentamista, esimerkiksi järjestelmävaatimuksiin

Lue kaikki Tietoja-, Ennen kuin asennat- ja Lue minut -tyyppiset dokumentit, jos sellaisia on asennettavalle ohjelmistolle. Varmista, että Mac täyttää järjestelmävaatimukset. Vinkki: Jos päivitys näkyy Macin Ohjelmiston päivityksessä, järjestelmävaatimukset täyttyvät.

Applen tukisivustossa on tietoja ladattavista ohjelmistopäivityksistä.

Tarkista tarvittava levytila

Varmista, että tietokoneessa on tarpeeksi levytilaa. Pienetkin ohjelma- tai järjestelmäpäivitykset voivat vaatia parisataa megatavua tilaa, jotta asennuksen optimointivaihe voidaan suorittaa. Mac OS X itsessään voi vaatia vähintään 3 gigatavua vapaata tilaa versiosta ja valituista asennusvaihtoehdoista riippuen.

Yhdistä kannettava Mac verkkovirtaan

Jos suoritat asennusta kannettavaan Maciin, varmista, että tietokone on liitetty verkkovirtaan, kun päivitystä ladataan ja asennetaan. Älä aseta tietokonetta lepotilaan päivityksen aikana (esimerkiksi sulkemalla tietokoneen kannen).

Pidä ylläpitäjän käyttäjätunnus ja salasana lähettyvillä

Ohjelmisto- tai järjestelmäpäivitysten asentaminen edellyttää ylläpitäjän käyttäjätunnusta ja salasanaa.

Asenna Mac OS X:n päivitykset Ohjelmiston päivityksen avulla

Asenna Ohjelmiston päivityksen avulla kaikki päivitykset, kunnes se ilmoittaa, että ohjelmisto on ajan tasalla.

Päivittäminen on vaivattomampaa Ohjelmiston päivityksen avulla, koska se tarkistaa päivitykset automaattisesti Applen palvelimilta. Lisäksi siinä näkyy ainoastaan päivitykset, jotka on tarkoitettu Macillesi.

Tietoja vanhemman version asentamisesta

Älä asenna saman ohjelmiston vanhempaa versiota uudemman version päälle. Katso artikkeli Älä asenna Mac-tietokoneeseen tietokoneen mukana toimitettua versiota vanhempaa Mac OS X -käyttöjärjestelmäversiota.

Asennuksen varmistaminen

Tarkista buildin numero

Jos et ole varma, suoritettiinko asennusta loppuun, tarkista ensin ohjelmiston buildin numero. Jos Mac OS X:n tai muun ohjelmiston buildin numero on muuttunut uuden päivityksen mukaiseksi, ohjelmisto on asennettu kokonaisuudessaan.

Katso Ohjelmiston päivityksestä

Valitse Apple-valikosta Ohjelmiston päivitys. Valitse Asennetut ohjelmistot -välilehti.  Näyttöön tulee luettelo asennetuista päivityksistä, jotka voidaan järjestää nimen, päiväyksen tai version mukaan.

Tarkista lokit (vaativampi menetelmä)

Jos näyttöön tulee Asennuksen yhteydessä tapahtui virhe -varoitusviesti, tarkista, onko lokeissa tietoa ongelmasta.

• Asennusloki: Valitse Arkisto-valikosta (tai Ikkuna-valikosta Mac OS X 10.4:ssä) Näytä loki, kun tietokone on käynnistetty asennus-CD-ROM-levyltä tai kun pakettitiedostoa asennetaan näköistiedostosta. Jos loki-ikkunan tiedot eivät auta, valitse Näytä lisää tietoa -vaihtoehto. Jos soitat Applelle, tallenna lokitiedosto tai kirjoita muistiin muutama viimeinen rivi.
    Lokitiedostojen sijainnit ja nimet ovat seuraavat:
    • Mac OS X 10.3 ja uudemmat: install.log kansiossa /var/log.
    • Mac OS X 10.2.8 ja aiemmat: Mac OS X Update tai Mac OS X Log kansiossa /Kirjasto/Receipts/.
  • Ohjelmiston päivityksen loki: Tätä lokia voi tarkastella Järjestelmäasetusten Ohjelmiston päivitys -osiosta. Lokissa on vain tieto siitä, missä päivityksessä oli ongelma. Siinä ei ole tarkkoja tietoja ongelmasta.
  • Konsolin loki: Tarkista Konsoli-työkalun avulla Mac OS X:n käyttämät lokit console.log ja system.log. Etsi viestejä, joissa on sana "Install" ("Asenna"), tai viestejä, jotka näkyivät asennuksen aikana.

Epäonnistuneen asennuksen vianmääritys

Kuten edellä kerrottiin, varmista ensin, että tietokone täyttää ohjelmiston asentamisen vaatimukset. Jos tietokoneessa on useita käyttäjätilejä, tarvitset lisäksi ylläpitäjän käyttäjätunnuksen ja salasanan.

Huomautus: Jotkin asennukset käynnistävät tietokoneen automaattisesti uudelleen. Et välttämättä huomaa tätä, jos käynnistät asennuksen ja poistut tietokoneen äärestä. Jos asentajaa ei ole näytöllä palatessasi eikä tietokone ole käynnistynyt muutamassa minuutissa, suorita käynnistysongelman vianmääritys.

Käynnistä tietokone uudelleen ja yritä uudelleen

Käynnistä Mac uudelleen ja yritä asennusta uudelleen.

Käytä Levytyökalua

Jos ongelma jatkuu, tarkista Mac OS X -taltio Levytyökalun avulla. Levy voidaan tarkistaa, kun tietokone on käynnistetty siltä. Jos korjausta tarvitaan, käynnistä tietokone Mac OS X -asennuslevyltä ja korjaa levy Levytyökalun avulla.

Jos asennus pysähtyy optimoinnin aikana

Jos asennus pysähtyy optimoinnin aikana, ohjelmisto on asennettu kokonaisuudessaan. Ei ole vaaraa, että asennus jäisi vaillinaiseksi. Asennuksen optimointivaihe vaikuttaa vain suorituskykyyn, ei vakauteen tai ominaisuuksiin. Tietokone voidaan pakottaa suorittamaan optimointi uudelleen siten, että ohjelmisto asennetaan uudelleen. Jos Järjestelmäasetusten Ohjelmiston päivitys -osiota käytettiin ensimmäisen yrityksen yhteydessä, saman ohjelmiston itsenäinen asentaja täytyy ladata Applen tuen tiedostohauista, jotta ohjelmisto voidaan asentaa uudelleen.

Jos levyltä asentaminen ei onnistu

Kokeile ohjelmiston päivittämistä muuta kautta tai toista levyä, mikäli mahdollista

Mac OS X:lle ja Applen Mac OS X -ohjelmille tarkoitetut ohjelmistopäivitykset ovat usein saatavilla eri tavoilla:

Yritä hakea ohjelmisto eri lähteestä tai lataa se uudelleen.

Kokeile uutta ylläpitäjän tiliä

Uuden ylläpitäjän tilin luominen ja sen käyttäminen päivityksen asentamiseen voi tuottaa tuloksia. Jos et osaa tehdä tätä, tutustu artikkelin Mac OS X: Ohjelmisto-ongelman vianmääritys Jos ongelma ilmenee eri ohjelmissa tai Mac OS X:ssä -osioon.

Jos tämä keino toimii, kirjaudu ulos tietokoneesta ja kirjaudu sitten takaisin sisään tavallisella käyttäjätunnuksellasi. Voit halutessasi poistaa uuden ylläpitäjäkäyttäjän.

Irrota laitteet, joita ei käytetä asennuksen aikana

Jos ongelma jatkuu, irrota muut asemat, jotka on mahdollisesti yhdistetty tietokoneeseen, ja yritä asennusta uudelleen. Muut laitteet voivat haitata asennusta. Irrota tai poista kaikki varusteet, joita ei toimitettu tietokoneen mukana.

Poista muun kuin Applen valmistama RAM-muisti

Jos asennus suoritetaan levyltä, heikkolaatuinen muisti voi aiheuttaa asennusongelmia, vaikka tietokoneen päivittäisessä käytössä ongelmia ei ilmenisikään. Jos tietokoneeseen on lisätty muun valmistajan RAM-muistia, poista siitä osa. Älä kuitenkaan niin paljon, että RAM-muistia on vähemmän kuin mitä ohjelmiston asentamiseen tarvitaan.

Tyhjennysasennus viimeisenä keinona

Tyhjennysasennus voi onnistua, jos muut asennukset eivät onnistu. Varmista ennen taltion tyhjentämistä, että tärkeistä tiedoista on toimiva varmuuskopio. Koska tämä on äärimmäinen ratkaisu, kokeile ensin muita vaihtoehtoja.

Tärkeää: Taltion tyhjentäminen poistaa kaikki tiedot kohdetaltiosta. Varmuuskopioi ensin kaikki tiedot, jotka haluat säilyttää.