Mac 101: TeXturi

TeXturi on OS X:n erittäin monipuolinen tekstinkäsittelyohjelma. Tässä artikkelissa kerrotaan sen muokkaustyökaluista ja sen tukemista tiedostomuodoista.

TeXturissa voit luoda kaikenlaisia tekstidokumentteja. Siinä on työkaluja, joiden avulla voit muotoilla ja asetella sivua, muokata ja tyylitellä tekstiä, tarkistaa oikeinkirjoituksen, luoda taulukoita ja luetteloita, tuoda kuvia, työskennellä HTML:n kanssa ja jopa lisätä musiikki- ja elokuvatiedostoja. Seuraavassa kuvataan joitakin niistä toiminnoista, jotka ovat käytettävissä TeXturissa.

TeXturin avulla voit tehdä paljon muutakin kuin muokata tekstiä. Seuraavassa on muutamia esimerkkejä siitä, mitä voit tehdä dokumenteillesi.

1. Avaa TeXturi Ohjelmat-kansiosta tai Launchpadista (OS X Lion ja Mountain Lion).

2. Ala kirjoittaa haluamaasi tekstiä avautuvaan ikkunaan. Jos haluat muuttaa tekstin tasauksen oletusasetuksesta (tasaus vasemmalle) muuksi, korosta teksti ja tasaa se uudelleen valitsemalla jokin työkalupalkissa olevista painikkeista: tasaa vasemmalle, keskitä, tasaa reunat tai tasaa oikealle.

3. TeXturi tarkistaa automaattisesti oikeinkirjoituksen kirjoittaessasi ja alleviivaa punaisella katkoviivalla kaikki sanat, joita se pitää virheellisinä. Jos tarvitset apua oikean kirjoitusasun löytämisessä, korosta sana ja valitse Muokkaa-valikosta Oikeinkirjoitus ja kielioppi ja valitse alivalikosta Näytä oikeinkirjoitus ja kielioppi, jolloin Oikeinkirjoitus ja kielioppi -ikkuna avautuu. Ikkunassa näkyy ohjelman ehdotuksia siitä, mitä mahdollisesti yritit kirjoittaa. Voit korjata oikeinkirjoituksen valitsemalla oikean sanan ja valitsemalla sitten Korjaa. TeXturi myös korjaa automaattisesti oikeinkirjoitustasi kun kirjoitat, tai antaa kirjoitusvaihtoehtoja sanalle, jota yrität kirjoittaa.

4. Voit vaihtaa fonttia valitsemalla Muotoile-valikosta Fontti > Näytä fontit. Valitse näyttöön avautuvassa Fontti-ikkunassa fontin muoto ja koko. Voit myös lisätä alleviivauksen tai yliviivauksen, muuttaa tekstin väriä ja lisätä tekstiin varjostuksen Fontti-ikkunan yläreunan ponnahdusvalikoista.

5. Jos haluat lisätä dokumenttiin valokuvan tai musiikki- tai elokuvatiedoston, vedä tiedosto Finder-ikkunasta dokumenttiin.

6. Voit luoda luettelon valitsemalla luettelotyylin luettelo-ponnahdusvalikosta. Voit lisätä luetteloon luettelomerkkejä, numeroita ja kirjaimia.

7. Aloita luettelon kirjoittaminen. Lopeta luettelo valitsemalla luettelo-ponnahdusvalikosta Ei mitään.

Voit käyttää luettelo-ponnahdusvalikkoa, jos haluat, että TeXturi muotoilee luettelon puolestasi sen sijaan, että lisäisit itse luettelomerkit, numeroinnin tai kirjaimet

8. Jos haluat luoda taulukon, valitse Muotoile-valikosta Taulukko. Anna näytölle avautuvassa Taulukko-ikkunassa haluamasi rivi- ja sarakemäärä, valitse tekstin tasaus, solujen reunojen leveys ja väri sekä taustaväri. TeXturi-dokumentti päivittyy sitä mukaa kuin teet muutoksia.

Vinkki: OS X Mountain Lionissa voit sanella tekstiä TeXturiin Sanelun avulla.

Haluatko lisätietoja TeXturista? Lisätietoja on Mac-tietokoneesi sisäisessä TeXturi-ohjeessa (valitse TeXturin Ohje-valikosta TeXturi-ohje).