Mac mini (loppuvuosi 2005 tai aiempi): Virranhallintayksikön nollaaminen

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten voit nollata Mac minin virranhallintayksikön. Artikkeli koskee ennen vuotta 2006 valmistettuja Mac mini -tietokoneita. Jos sinulla on uudempi Mac mini -malli, lue, miten järjestelmänhallintayksikkö nollataan.

Yleiset tiedot

Virranhallintayksikkö on mikropiiri (tietokonesiru), joka on yleensä tietokoneen emolevyssä. Kuten nimi kertoo, se vastaa tietokoneen virranhallinnasta kokonaisvaltaisesti. Se säätelee kovalevyn pysäyttämistä, tietokoneen nukkumista ja heräämistä, joitakin lataukseen liittyviä asioita sekä sitä, miten tietokoneeseen liitetyt laitteet vaikuttavat nukkumiseen.

Jos virranhallintayksikön asetukset vioittuvat, tietokoneessa voi esiintyä toiminnallisia ongelmia. Tietokone ei esimerkiksi ehkä käynnisty, näytä kuvaa tai herää nukkumistilasta. Tällöin tietokoneen virranhallintayksikkö täytyy ehkä nollata.

Virranhallintayksikön nollaaminen ei ratkaise ongelmia, joissa tietokone jumiutuu tai ei vastaa. Sitä tulee käyttää vasta viimeisenä toimenpiteenä, kun epäillään laitteistovikaa tai virranhallintajärjestelmässä esiintyvää ongelmaa. Virranhallintayksikön nollaaminen palauttaa tietokoneen laitteiston (mukaan lukien NVRAM-muistin) oletusasetuksiin ja pakottaa tietokoneen sammumaan.

Milloin virranhallintayksikkö tulee nollata

Ennen kuin nollaat virranhallintayksikön, kokeile ratkaista ongelma käynnistämällä tietokone uudelleen. Jos tietokone on lakannut vastaamasta, kokeile seuraavia toimenpiteitä:

1. Pakota lopetus (optio-komento-Esc).
  2. Käynnistä uudelleen (ctrl-komento-virta).
  3. Pakota sammuminen (paina virtakatkaisinta 10 sekuntia).

Jos mikään edellä mainituista toimenpiteistä ei ratkaise ongelmaa, nollaa virranhallintayksikkö.

Virranhallintayksikön nollaaminen

1. Irrota kaikki kaapelit tietokoneesta, myös virtajohto.
  2. Odota kymmenen sekuntia.
  3. Liitä virtajohto ja pidä tietokoneen takana olevaa virtapainiketta samanaikaisesti painettuna.
  4. Vapauta virtapainike.
  5. Käynnistä Mac mini painamalla virtapainiketta vielä kerran.

Tärkeää: Tämä menettelytapa nollaa myös tietokoneen PRAM-muistin. Muista nollata tietokoneen kellonaika, päivämäärä ja muut järjestelmän parametriasetukset tarpeen mukaan.

Jos olet nollannut Mac minin virranhallintayksikön, eikä tietokone edelleenkään näytä kuvaa tai käynnisty, ota yhteys Applen tekniseen tukeen (1-800-APL-CARE Yhdysvalloissa) tai varaa huoltoaika joko Apple Store -jälleenmyyntiliikkeestä tai Applen valtuuttamasta huoltoliikkeestä.