Tunnistin- ja käyttötiedot ja tietosuoja

Voit jakaa tunnistin- ja käyttötietoja terveyteen ja hyvinvointiin liittyville tutkimusapeille ja tutkimuksille, jota täyttävät tietyt vaatimukset. Voit hallita, miten kukin tutkimus, jossa olet mukana, kerää ja käyttää tietojasi, ja voit lakata jakamasta tietojasi mille tahansa tutkimukselle milloin tahansa.

Tunnistin- ja käyttötiedot on suunniteltu niin, että tietosi ovat turvassa. Voit itse valita, mitä ja milloin haluat jakaa.

Voit jakaa tutkimuksille tietoja siitä, miten käytät iOS- tai watchOS-laitteesi tai niiden kanssa pariksi liitettyjä tunnistimia sekä laitteita ja ohjelmistoja. Tunnistin- ja käyttötiedot voivat sisältää tietolähteitä, jotka eivät muutoin ole näiden appien saatavilla.

Tunnistin- ja käyttötiedot jaetaan tutkimukselle vasta sitten, kun olet hyväksynyt tietojen jakamisen. Nämä tiedot ovat saatavilla vain tutkimuksille, joihin osallistut. Apple vaatii, että tutkimusapit ja tutkimukset täyttävät tietyt ehdot, ennen kuin ne voivat pyytää pääsyä tunnistin- ja käyttötietoihin. Ehtoihin kuuluvat seuraavat:

• Tutkimusapin on oltava ensisijaisesti suunniteltu terveys- ja hyvinvointitutkimusta varten.
  • Tutkimusapin kehittäjän on suostuttava tiettyihin rajoituksiin tietojen keräämisessä, käytössä ja jakamisessa. Rajoituksiin kuuluu, että hyväksymiäsi tunnistin- ja käyttötietoja voidaan käyttää vain siinä tutkimuksessa, jota varten ne on koottu tai pyydetty.
  • Jokaisen tutkimuksen täytyy olla tutkimuseettisen komitean tarkistama.

Tietotyypit

Tunnistintiedot kootaan iOS:n ja watchOS:n tunnistimien tiedoista, joita ovat mm. valontunnistin, kiihtyvyysmittari ja gyroskooppi, tai muista laitteista, joita saatat käyttää osana tutkimusta. Tämä voi sisältää mittaustuloksia ja arvioita, jotka ovat peräisin iOS:stä, watchOS:stä tai muista pariksi liitetyistä tunnistimista. Esimerkiksi kasvojen asentojen ja ilmeiden (kuten kulmien kohotukset tai huulten puristus yhteen) tai äänesi piirteiden (kuten äänenvoimakkuus, -sävy ja -korkeus sekä intonaatio) suuritarkkuuksiset mittaukset. Nämä tiedot eivät sisällä raakaa äänidataa eikä kuvia.

Käyttötiedot sisältävät tiedot siitä, miten käytät iOS- ja watchOS-laitteitasi ja -ohjelmistoa, ja miten vuorovaikutat niiden kanssa. Esimerkiksi käyttötiedot saattavat sisältää tietoja näppäimistön käytöstä, lähetettyjen viestien määrästä, soitettujen ja vastattujen puheluiden määrästä, käyttämiesi appien tyypistä, vierailemiesi verkkosivustojen tyypistä, milloin tiettyjä tunnistin- ja käyttötapahtumia kirjataan sekä siitä, milloin käytät Apple Watchia. Tutkijat voivat korreloida tutkimukseen käytön ja tunnistindatan eri kategorioita datakategorioiden sisällä olevien yhteisten tunnisteiden avulla.

Osa tutkimusapeille annettavista tunnistin- ja käyttötiedoista voi olla yksityiskohtaisempaa tai tarkempaa kuin muille apeille annettavat tiedot. Tutkimusapit saattavat voida viedä kerättyjä tietoja tutkimukseen taustalla.

Tietojen jakaminen ja säilytys

Tunnistin- ja käyttötiedot on ryhmitelty kategorioihin, esimerkiksi Liike, Puhe, Askelmittari ja Viestit, ja voit hallita kullekin osallistumallesi tutkimukselle jaettavia kategorioita. Tutkimukseen liittymisen aikana tutkimusappi, joka pyytää pääsyä tunnistin- ja käyttötietoihin, kysyy lupaasi tietojen jakamiseen kategorioittain. Näet apit ja tutkimukset, joille tunnistin- ja käyttötietoja jaetaan, kuten myös jaettavat tietokategoriat milloin tahansa kohdassa Asetukset > Tietosuoja ja suojaus > Tutkimuksen tunnistin- ja käyttötiedot.

Tunnistin- ja käyttötietoja kerätään luvallasi watchOS- tai iOS-laitteissa osana tutkimusta. Tiedot säilytetään iOS-laitteessasi noin yhden vuorokauden ajan (tai tiettyjen tietojen osalta enintään seitsemän päivää) ennen kuin ne jaetaan millekään hyväksytylle tutkimuksella. Tämän ajan kuluessa voit poistaa tietoja, jolloin tietoja ei jaeta millekään tutkimuksille. Nämä tunnistin- ja käyttötiedot säilyvät iOS-laitteessa yhteensä seitsemän päivää. Seitsemän päivän kuluttua tiedot poistetaan iOS-laitteesta automaattisesti ja pysyvästi, eikä niitä jaeta enää millekään myöhemmin hyväksymällesi tutkimukselle.

Voit lopettaa tunnistin- ja käyttötietojen jakamisen milloin tahansa valitsemalla Asetukset > Tietosuoja ja suojaus > Tutkimuksen tunnistin- ja käyttötiedot. Jos lopetat tunnistin- ja käyttötietojen jakamisen tutkimukselle, sille ei jaeta enää mitään tulevia tietoja; sillä on kuitenkin edelleen pääsy aikaisemmin jaettuihin tietoihin. Et voi poistaa tai lopettaa jakamista jo jaettujen tunnistin- ja käyttötietojen osalta. Jos lopetat jakamisen jonkin tutkimuksen kanssa tai poistat tutkimusapin, sinua ei välttämättä poisteta tutkimuksesta. Jos haluat poistua tutkimuksesta, seuraa tutkimuksen hyväksynnän yhteydessä annettuja ohjeita.

Julkaisupäivä: 18. syyskuuta 2023