Tietoja App Storen tietosuojatiedoista ja vaihtoehdoista, joilla voit hallita tietojasi

App Store sisältää nyt yksityiskohtaiset tietosuojatiedot, joiden avulla saat käsityksen siitä, miten kukin appi kerää tietoja.

Apple ilmoitti App Storen tuotesivujen uudesta tietosuojatietojen osiosta kesäkuussa 2020. Tällä tavoin käynnistettiin uusi innovatiivinen ohjelma, joka lisää läpinäkyvyyttä asiakkaiden kannalta ja parantaa heidän ymmärrystään siitä, mitä tietoja apit voivat heistä kerätä. Tämä uusi ohjelma luo kaikille apeille helppotajuisen järjestelmän, johon kehittäjät voivat ilmoittaa tiedot itse. Apple jatkaa resurssien toimittamista kehittäjille, jotta kehittäjät voivat täyttää nämä tiedot asianmukaisesti. Tämä tietosuojatietojen osio kehittyy ajan mittaan, kun kaikki osapuolet saavat käsityksen siitä, mikä toimii parhaiten kaikkien kannalta.

Tietoja tietosuojatietojen osiosta

Uuden tietosuojatietojen osion avulla saat paremman käsityksen apin tietosuojakäytännöistä millä tahansa Apple-alustalla. Kunkin apin tuotesivulta saat tietoja joistakin niistä tietotyypeistä, joita appi voi kerätä, sekä siitä, yhdistetäänkö kyseiset tiedot sinuun tai käytetäänkö niitä sinun seuraamiseesi.

Lue, miten Apin tietosuoja ‑osiossa määritellään eri tietotyypit, joita appi voi kerätä, kuten sijainti, yhteystiedot ja terveystiedot, sekä jotkin niistä tavoista, joilla kehittäjä voi käyttää tai sen kolmantena osapuolena toimivat kumppanit voivat käyttää tietoja esimerkiksi mainontaan tai analyysitarkoituksiin.

Sinuun yhdistetyt tiedot

Tietoja, jotka on merkitty sinuun yhdistetyiksi, kerätään tavalla, joka on yhdistetty henkilöllisyyteesi, kuten tiliisi, laitteeseesi tai muihin tietoihisi (esimerkiksi puhelinnumeroosi). Jotta kehittäjä voi ilmoittaa, että tietoja kerätään, mutta ei yhdistetä sinuun, kehittäjän täytyy käyttää tietosuojatoimia, kuten poistaa ennen tietojen keräämistä käyttäjätunnus ja kaikki muut suorat tunnistetiedot. Lisäksi kehittäjän täytyy välttää toimia, joilla voidaan esimerkiksi yhdistää tiedot takaisin henkilöllisyyteesi keräämisen jälkeen.

Lue lisätietoja sinuun yhdistetyistä tiedoista.

Seuraamiseesi käytettävät tiedot

Seuraamiseesi käytettävillä tiedoilla tarkoitetaan apin tietoja, jotka on yhdistetty muiden yritysten apeista, verkkosivustoilta tai muualta kuin verkosta saatuihin tietoihin ja joita käytetään mainontaan tai jaetaan tietojen välittäjälle.

Seuraavassa on joitakin esimerkkejä seurannasta:

• Appi, joka esittää kohdennettuja mainoksia muiden yritysten apeista ja verkkosivustoilta kerättyjen käyttäjätietojen perusteella.

• Appi, joka jakaa laitteen sijaintitietoja tai sähköpostiluetteloja tietojen välittäjälle.

• Appi, joka jakaa luettelon sähköposteista, mainontatunnisteista tai muista tunnisteista ulkopuoliselle mainontaverkostolle, joka käyttää kyseisiä tietoja mainonnan kohdentamiseen käyttäjälle muiden kehittäjien apeissa.

Lue lisätietoja seurannasta.

Lisätietoja tietojen käytöstä ja tietosuojakäytännöistä

Voit tutustua kerättävien tietotyyppien määritelmistä koostuvaan luetteloon sekä tietosuojatietojen osiossa näkyvissä olevien erilaisten käyttötapojen määritelmiin.

Jos jollakin apilla on useita mahdollisia käyttötarkoituksia, tietosuojatietoja koskevan osion täytyy sisältää kaikkia niitä koskevat käytännöt sekä niiden käyttötapa. Jos esimerkiksi apin tiedonkeruukäytännöt vaihtelevat apin ilmaisen version ja maksullisen version välillä, apin pitäisi ilmoittaa kaikki kummassakin tapauksessa kerättävät tietotyypit. Eroja voi olla myös vain lapsille tarkoitetun appiversion ja aikuisille tarkoitetun appiversion välillä, tietojen keräämisessä eri alueilla sekä muita eroja, jotka vaihtelevat apin käyttötavan mukaan. Apin kehittäjän tietosuojakäytäntö voi sisältää lisätietoja siitä, miten apin tiedonkeruukäytännöt voivat vaihdella erilaisissa tapauksissa.

Jos kehittäjä pyytää käyttäjältä tietoja apin sisällä, kehittäjän täytyy siitä huolimatta mainita kyseisten tietojen keräämisestä tietosuojatietojen osiossa. Joissakin rajoitetuissa tapauksissa kehittäjät voivat halutessaan jättää kerättävän tietotyypin ilmoittamatta, jos kerääminen on satunnaista eikä osa apin ensisijaista toiminnallisuutta, tietoja kerätään tavalla, josta käy selvästi ilmi kerättävät tiedot, käyttäjän tilitiedot tai nimi on näkyvästi esillä ja käyttäjä tekee selkeän valinnan tietojen jakamisesta. Lisäksi appien ei tarvitse ilmoittaa tiedoista, joita vain Apple kerää, kuten appianalyysin tiedot tai apin sisäisissä ostoissa käytettävät maksutiedot. Appien ei myöskään tarvitse ilmoittaa tiedoista, jos niiden avulla tarjotaan säänneltyjä rahoituspalveluja ja kerääminen täyttää tietyt ehdot tai jos kerääminen perustuu suostumuslomakkeeseen osana eettisen arvioinnin lautakunnan tarkastamaa terveystutkimusta.

Lue lisätietoja kehittäjien valinnaisesta tietojen ilmoittamisesta.

Jaettavien tietojen hallinta

Apple antaa käyttöösi asetuksia ja hallintavaihtoehtoja, joilla voit hallita apeille jaettavia tietoja. Lue lisätietoja tavoista, joilla voit hallita apeille jaettavia tietoja.

iOS-, iPadOS-, macOS-, watchOS- ja tvOS-käyttöjärjestelmissä saatavilla olevien hallintamahdollisuuksien lisäksi Apple antaa privacy.apple.com-sivustolla käyttöösi tietoihin ja tietosuojaan liittyviä työkaluja, joiden avulla voit hallita palveluihimme tallentamiasi tietoja. Kun kirjaudut sisään Apple ID:lläsi, käytössäsi on kattava valikoima itsepalvelutyökaluja tietojen ja tietosuojan hallintaan:

Applen apit ja tietosuojatiedot

Me Applella teemme kovasti töitä varmistaaksemme, että laitteemme, ohjelmistomme ja palvelumme käyttävät innovatiivisia tietosuojatekniikoita ja -menetelmiä, joilla rajoitetaan sitä laajuutta, jolla muut, kuten me, voivat käyttää asiakkaan tietoja. Omien appiemme tietosuojatiedoissa esitetään yhteenveto omista tiedonkeruukäytännöistämme ja niissä luetellaan appiemme mahdollisesti keräämät tietotyypit sekä tieto siitä, voidaanko nämä tiedot yhdistää käyttäjään tai laitteeseen.

Koska valikoimassamme on monenlaisia appeja, jotka tarjoavat asiakkaille erilaisia kokemuksia, nämä tietosuojayhteenvedot vaihtelevat apin mukaan ja niitä päivitetään, kun kehitämme uusia tapoja suojata asiakkaidemme tietoja. Kun ilmoitamme nämä tiedot, asiakkaat pysyvät paremmin tietojen tasalla ja voivat tehdä parempia päätöksiä omasta tietosuojastansa. Teemme jatkossakin kovasti töitä, jotta appimme tarjoaisivat entistäkin parempia palveluita. Samalla huomioimme niiden tietosuojan suunnittelun alkuvaiheista alkaen.

Applen appien tietosuojatiedot löytyvät appien tuotesivuilta App Storesta sekä osoitteesta apple.com/privacy/labels, josta löytyvät myös ne Applen apit, joilla ei ole omia App Store ‑sivuja.

Usein kysyttyjä kysymyksiä Apple-appien tietosuojatiedoista

Miksi jotkin Apple-apit, jotka sallivat tietojen varmuuskopioinnin pilveen, luettelevat nämä tiedot tietosuojatieto-osioissaan, mutta jotkin eivät?

Tietosuojaosion on tarkoitus kertoa läpinäkyvästi, mitä tietoja apin käytön yhteydessä kerätään. Jotkin Applen apit, esimerkiksi Kuvat ja Viestit, antavat sinulle mahdollisuuden varmuuskopioida tietoja apin ulkopuolelle. Nämä apit eivät ilmoita tietosuojaosiossaan, mitkä tiedot varmuuskopioidaan. Toiset Applen apit, esimerkiksi iMovie, antavat sinulle mahdollisuuden varmuuskopioida tietoja itse apissa. Nämä apit ilmoittavat tietosuojaosiossaan, mitkä tiedot varmuuskopioidaan. Voit hallita sitä, mitkä apit varmuuskopioivat iCloudiin. Voit tehdä tämän valitsemalla iPhonesta Asetukset > [oma nimesi] > iCloud > iCloud-varmuuskopio.

Miksi laitetunniste kerätään sinuun yhdistettynä tietona joissain Applen apeissa, mutta ei toisissa?

Se, onko laitetunniste yhdistetty sinuun vai ei, riippuu tunnisteen luonteesta ja siitä, voiko Apple yhdistää sen käyttäjätietoihisi. Jos se voidaan yhdistää käyttäjätietoihisi, se luetellaan sinuun yhdistettyinä tietoina. Jos laitetunnistetta ei voida yhdistää käyttäjätietoihisi, se luetellaan sinuun yhdistämättöminä tietoina. Yhteystiedot-appi esimerkiksi jakaa laitetunnisteen Applelle, mutta sitä ei ole yhdistetty käyttäjätietoihisi, joten laitetunniste luetellaan sinuun yhdistämättöminä tietoina.

Miksi Apple News- ja Pörssi-apit keräävät sinuun yhdistettyjä tietoja?

Apple News ja Pörssi käyttävät rajoitettua määrää käyttäjätietoihisi yhdistettyjä tietoja. Ostohistorian avulla mahdollistetaan Apple News+:n Premium-sisällön ja yksittäisten tilausten julkaisijakanavien käyttö. Sähköpostiosoitteita käytetään Apple Newsissä vain uutiskirjeitä varten. Niitä käytetään vain käyttäjille, jotka valitsevat sähköpostien vastaanottamisen tai sähköpostiosoitteensa jakamisen kumppaneiden kanssa näiden verkkosivustojen käyttämiseksi. Käyttäjien lukema sisältö yhdistetään satunnaiseen tunnisteeseen, jota ei yhdistetä käyttäjään tai muihin Applen palveluihin. Soveltuvia mainoksia näytetään myös erillisten satunnaisen mainontatunnisteiden avulla. Lue lisää: Apple News ja tietosuoja.

Miksi Kartat-appi kerää terveys- ja kuntoilutietoja?

Apple kerää liikkumistietoja Kartat-apissa analysoidakseen kävelymatkoja ja sulkeakseen pois kävelymittareista käyttäjät, jotka juoksevat tai pyöräilevät. Näitä tietoja ei yhdistetä sinuun. Lue lisää: Applen Kartat ja tietosuoja.

Miksi Viestit-appi kerää hakuhistorian?

Viestit-appi kysyy Applelta oikean salausavaimen ihmisille, joiden kanssa viestit. Apple ylläpitää kyselylokeja estääkseen palvelun väärinkäytön. Lue lisää: Viestit ja tietosuoja.

Miksi Käännä-appi kerää muuta käyttäjän sisältöä?

Käännä-apissa muulla käyttäjän sisällöllä tarkoitetaan tekstiä, jonka annat käännettäväksi. Lue lisää: Kääntäminen ja tietosuoja.

Mitä tietoja Terveys-appi kerää?

Jos päätät ottaa käyttöön Paranna terveyttä/aktiivisuutta -toiminnon, tietyt aktiivisuuteen, treeneihin ja terveyteen liittyvät tiedot lähetetään iOS-laitteestasi ja Apple Watchista Applelle terveys-, aktiivisuus- ja kuntoilutoimintojen kehittämistä ja parantamista varten sekä niiden tehokkuuden kartoittamiseksi. Näitä tietoja ei käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen. Ne eivät sisällä mitään tietoja, joista sinut voidaan tunnistaa. Paranna terveyttä/aktiivisuutta -toiminnon yhteydessä käytettävät tiedot sisältävät tiedot, jotka näytetään iOS-laitteesi Terveys- ja Kuntoilu-apeissa sekä Apple Watchin Aktiivisuus-apissa. Lue lisää: Paranna terveyttä/aktiivisuutta ja tietosuoja.

Mitä tietoja Kuntoilu-appi kerää?

Jos tilaat Fitness+:n, Apple voi kerätä tietoja hauistasi, selaamisestasi ja treeneistä kehittääkseen ja parantaakseen Apple Fitness+:n toimintoja sekä treenejä ja ymmärtääkseen niiden tehokkuutta. Jos päätät ottaa käyttöön Auta parantamaan Apple Fitness+:aa -toiminnon, myös treeniesi nimet ja ohjaajat kerätään. Kaikki nämä tiedot tallennetaan satunnaisella vaihtuvalla tunnisteella, joka koskee vain Apple Fitness+:aa ja jota ei yhdistetä Apple ID:hesi. Jos haluat tutustua Fitness+-välilehteen ennen tilauksen tekemistä, Apple kerää tiedot selaamisesta. Nämä tiedot yhdistetään Apple ID:hesi. Lue lisää: Apple Fitness+ ja tietosuoja.

Mitä tietoja Lompakko-appi kerää?

Lompakossa voit säilyttää esimerkiksi luotto- ja pankkikorttejasi (jos Apple Pay on saatavilla alueellasi), matkakortteja, lentojen tarkastuskortteja, pääsylippuja ja opiskelijakortteja yhdessä paikassa iPhonessasi tai Apple Watchissasi. Maksutietoja kerätään, jos käytät Apple Payta (maissa ja alueilla, joissa Apple Pay on käytettävissä). Näillä rajoitetulla tiedoilla parannetaan Apple Payn toimivuutta. Apple käyttää maksutietoja, kuten Apple Payhin lisättyjen maksukorttien luetteloa, esimerkiksi antaakseen asiakkaille mahdollisuuden poistaa näitä kortteja etänä. Kun lisäät kortin Apple Payhin, myös korttiin liittyvät tiedot, laitteen asetukset, karkea laitteen sijainti ja laitteen käyttötavat saatetaan lähettää Apple Pay -kelpoisuuden määrittämiseksi ja väärinkäytösten estämiseksi. Apple Pay ei tallenna alkuperäistä luotto- tai pankkikortin numeroa. Kun käytät Apple Payta luotto-, pankki- tai prepaid-kortin kanssa, Apple ei säilytä mitään maksutapahtumatietoja, jotka voidaan yhdistää takaisin sinuun. Lue lisää: Apple Pay ja tietosuoja.

Miksi Apple Music kerää sinuun yhdistettyjä tietoja?

Jotta Apple Musicin toiminnot, esimerkiksi Kuuntele nyt, Omat miksit, Asemat, Automaattinen toisto, Haku ja uusien julkaisujen ilmoitukset, vastaisivat musiikkimakuasi mahdollisimman hyvin, Apple kerää tietoja toiminnastasi apissa. Kuuntelemiasi kappaleita ei käytetä missään muussa palvelussa mainosten näyttämiseksi sinulle. Jos et halua säilyttää musiikkikokoelmaasi palvelimillamme, voit olla käyttämättä Synkronoi kirjasto -toimintoa. Apple Music on velvoitettu jakamaan joitain tietoja kumppaneille, esimerkiksi levy-yhtiöille, eri tarkoituksiin, esimerkiksi artistien rojaltimaksuja varten, mutta tämä toteutetaan vain alan parhaiden tietosuojasuojausmenetelmien mukaisesti. Esimerkiksi ei-henkilötiedot jaetaan levy-yhtiöille satunnaisella kuukausittain vaihtuvalla tunnisteella. Muille kumppaneille, kuten artisteille, jaetaan vain koostetietoja. Lue lisää: Apple Music ja tietosuoja.

Miksi Puhelin-appi kerää sinuun yhdistettyjä tietoja?

Jos sinulla on vaikeuksia puhumisessa tai kuulemisessa, voit viestiä puhelimitse TTY (Teletype)- tai RTT (Real-Time Text) -protokollan avulla. Ne lähettävät tekstiä kirjoittaessasi ja mahdollistat vastaanottajalle viestin lukemisen heti. Tarjotakseen nämä palvelut Applen täytyy yhdistää viesteissä antamasi tiedot henkilöön, jolle soitat (ja sama toisinpäin). Lue lisää TTY- ja RTT-protokollista.

Mitä tietoja Pages, Numbers ja Keynote keräävät?

Jos otat iCloud-jaon käyttöön Pagesissa, Numbersissa tai Keynotessa ja kutsut ihmisiä työstämään yhteistyössä dokumenttia, laskentataulukkoa tai esitystä, nimesi, sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi kerätään sekä yhdistetään sinuun näiden toimintojen mahdollistamiseksi. Lisäksi tietoja kerätään tuotteen parantamiseksi, mukaan lukien tuotteen nykyisten toimintojen tehokkuuden ymmärtäminen, uusien toimintojen suunnittelu ja käytön analysointi. Kun otat iCloud-synkronoinnin käyttöön, jotta voit käyttää dokumentteja, laskentataulukoita tai esityksiä useilla laitteilla, käyttäjätunnuksesi kerätään tämän toiminnon mahdollistamiseksi. Lisäksi kerätään tähän liittyvä analytiikkatietoja. Tiedot yhdistetään laitetunnukseesi. Jos olet valinnut auttavasi Applea parantamaan tuotteitaan ja palveluitaan automaattisesti, käyttötiedot saatetaan kerätä myös (esimerkiksi appien käynnistämiset).

Miksi Shazam kerää muita tietotyyppejä?

Kun yrität tunnistaa äänisisältöä Shazamilla, äänisisältö muunnetaan laitteessa ääninäytteeksi, joka lähetetään sitten palvelimeen, jossa sille etsitään vastaavuutta Shazamin musiikkiluettelosta. Itse äänisisältö ei koskaan poistu laitteesta. Ääninäyte on muodostettu siten, että se ei mahdollista alkuperäisen äänisisällön rekonstruointia. Shazam tallentaa ääninäytteet tietyissä tilanteissa, esimerkiksi silloin, jos allekirjoitukselle ei löydy vastaavuutta heti. Tässä tilanteessa tilanne tarkistetaan uudelleen säännöllisesti muutaman päivän ajan siltä varalta, että luetteloon olisi päivitetty uusia mahdollisia vastaavuuksia. Lue lisää Shazamista ja tietosuojasta.

Tiedot tuotteista, jotka eivät ole Applen valmistamia, sekä tiedot itsenäisistä verkkosivustoista, jotka eivät ole Applen hallinnoimia tai testaamia, eivät sisällä suosituksia. Apple ei vastaa muiden valmistajien verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, toimivuudesta tai käytöstä. Apple ei takaa muiden valmistajien verkkosivustojen tarkkuutta tai luotettavuutta. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä myyjään.