Unen seuraaminen Apple Watchilla ja Uni-apin käyttäminen iPhonella

Luo yksilöllisiä nukkumisaikatauluja, joilla voit saavuttaa nukkumistavoitteesi ja parantaa yleistä terveyttäsi.

Uni-apin ottaminen käyttöön

Riittävän unen saanti on tärkeää yleisen terveytesi kannalta. iPhonen Terveys-apilla voit asettaa itsellesi nukkumistavoitteen ja seurata edistymistäsi ajan myötä tämän tavoitteen saavuttamisessa.

Uni-apin ottaminen käyttöön iPhonessa

1. Avaa Terveys-appi iPhonessa.
  2. Napauta Ota Uni käyttöön -kohdassa Aloita ja napauta sitten Seuraava.
  3. Toimi näyttöön tulevien ohjeiden mukaan ja määritä seuraavat:
    • Nukkumistavoitteet: Määritä, kuinka monta tuntia haluat viettää nukkuen.
    • Nukkumaanmeno- ja heräämisajat: Määritä, milloin haluat mennä nukkumaan ja herätä.
    • Unitila: iPhone voi nukkumaanmenoaikana ottaa Älä häiritse -toiminnon käyttöön ja himmentää lukitun näytön häiriöiden vähentämistä ja unesi suojaamista varten.
    • Pikakomennot rauhoittumiseen: Lisää pikakomentoja, joiden avulla voit rentoutua ennen nukkumaanmenoa, esimerkiksi ottaa Koti-tilanteen käyttöön, kuunnella rauhoittavia soittolistoja tai käyttää suosikkimeditaatioappiasi.
    • Seuraa unta Apple Watchilla: Seuraa untasi käyttämällä kelloa nukkuessa. Tämä toiminto on käytettävissä käyttöönoton aikana, jos olet aikaisemmin liittänyt Apple Watchin iPhonen pariksi. Jos muodostat Apple Watchista parin käyttöönoton jälkeen, voit ottaa Seuraa unta Apple Watchilla -toiminnon käyttöön myös myöhemmin.

Uni-appia ei voi käyttää, kun Perhejaon käyttöönotto on käytössä.

Nukkumistavoitteen säätäminen

Voit säätää nukkumistavoitettasi tarpeen mukaan iPhonessa tai Apple Watchissa.

Nukkumistavoitteen säätäminen iPhonessa

iPhone

1. Avaa Terveys-appi ja napauta Uni.
  2. Napauta Kaikki ajastukset ja valinnat.
  3. Napauta Lisätietoja-kohdassa Nukkumistavoite.
  4. Säädä nukkumistavoitettasi ja napauta sitten valitsemaasi aikaa muutosten tallentamiseksi.

Apple Watch

1. Avaa Uni-appi ja napauta Kaikki ajastukset.
  2. Napauta Valinnat-kohdassa Nukkumistavoite.
  3. Säädä tavoitettasi napauttamalla plus- ja miinuspainikkeita.
  4. Palaa takaisin ja tallenna muutokset napauttamalla vasemmassa yläkulmassa Nukkumistavoite.

Nukkumisaikataulun muokkaaminen iPhonessa

Jos haluat päivittää nukkumisaikataulusi, voit tehdä muutoksia kaikkiin ajastuksiin tai vain Vain seuraava herätys -asetukseen. Vain seuraava herätys -asetusta käytettäessä tekemäsi muutokset koskevat vain seuraavaa päivää. Kaikkiin ajastuksiin tehdyt muutokset koskevat kaikkia tulevia päiviä.

Vain seuraava herätys -asetuksen muokkaaminen iPhonessa

Vain seuraava herätys -asetuksen päivittäminen

1. Avaa Terveys-appi, napauta näytön alalaidassa Selaa ja napauta sitten Uni. Jos Uni on asetettu suosikiksi, pääset siihen Terveys-apin Yhteenveto-sivulta.
  2. Napauta Seuraava-kohdan nukkumisaikataulun alla Muokkaa.
  3. Aseta nukkumaanmeno- ja heräämisajat vetämällä kaarevaa liukusäädintä. Liukusäädin muuttuu oranssiksi, jos aikataulu ei vastaa nukkumistavoitettasi.
  4. Ota herätys käyttöön napauttamalla Herätys ja säädä herätysääntä, äänenvoimakkuutta ja tuntopalautetta.
  5. Tallenna muutokset napauttamalla Valmis.

Voit säätää myös seuraavan päivän aikataulua Kello-apista.

Koko nukkumisaikataulun muokkaaminen iPhonessa

Koko aikataulun päivittäminen

1. Avaa Terveys-appi ja napauta Uni.
  2. Napauta ajastusta Kaikki ajastukset ja valinnat -kohdassa.
  3. Napauta päivitettävän ajastuksen alla Muokkaa.
  4. Napauta Käytössä ja aseta nukkumaanmeno- ja heräämisajat vetämällä kaarevaa liukusäädintä. Liukusäädin muuttuu oranssiksi, jos aikataulu ei vastaa nukkumistavoitettasi.
  5. Ota herätys käyttöön napauttamalla Herätys ja säädä herätysääntä, äänenvoimakkuutta ja tuntopalautetta.
  6. Tallenna muutokset napauttamalla Valmis.

Voit myös poistaa nukkumisaikataulun käytöstä tarpeen mukaan. Napauta Terveys-apissa Selaa > Uni > Kaikki ajastukset ja valinnat. Ota sitten ajastus käyttöön tai poista se käytöstä napauttamalla näytön ylälaidassa Uniajastus.

Nukkumisaikataulun muokkaaminen Apple Watchissa

Jos haluat päivittää nukkumisaikataulusi, voit tehdä muutoksia kaikkiin ajastuksiin tai vain Vain seuraava herätys -asetukseen. Vain seuraava herätys -asetusta käytettäessä tekemäsi muutokset koskevat vain seuraavaa päivää. Kaikkiin ajastuksiin tehdyt muutokset koskevat kaikkia tulevia päiviä.

Vain seuraava herätys -asetuksen muokkaaminen Apple Watchissa

Vain seuraava herätys -asetuksen päivittäminen

1. Avaa Uni-appi.
  2. Napauta ajastusta Seuraava-kohdassa.
  3. Napauta Herätys tai Nukkumaanmeno.
  4. Napauta tuntia tai minuuttia ja säädä aikaa kääntämällä Digital Crownia. Tallenna ajastus napauttamalla Aseta.
  5. Ota herätys käyttöön napauttamalla Herätys ja säädä ääntä ja tuntopalautetta.
  6. Tallenna seuraavan päivän muutokset napauttamalla vasemmassa yläkulmassa Muokkaa ajastusta.

Koko nukkumisaikataulun muokkaaminen Apple Watchissa

Koko aikataulun päivittäminen

1. Avaa Uni-appi ja napauta Kaikki ajastukset.
  2. Napauta muokattavaa ajastusta.
  3. Napauta päiviä Käytössä-kohdassa ja napauta sitten päiviä, joille haluat asettaa nukkumisaikataulun.
  4. Tallenna muutokset napauttamalla Valmis.
  5. Napauta Herätys tai Nukkumaanmeno.
  6. Napauta tuntia tai minuuttia ja säädä aikaa kääntämällä Digital Crownia. Tallenna ajastus napauttamalla Aseta.
  7. Ota herätys käyttöön napauttamalla Herätys ja säädä herätyksen ääntä ja tuntopalautetta.
  8. Tallenna koko aikataulun muutokset napauttamalla vasemmassa yläkulmassa Muokkaa ajastusta.

Voit myös poistaa koko aikataulun käytöstä tarpeen mukaan. Napauta Uni-apissa Kaikki ajastukset ja napauta sitten Uniajastus nukkumisaikataulun poistamiseksi käytöstä tai ottamiseksi käyttöön.

Rauhoittumisen pikakomentojen hallinta

iPhonessa voit lisätä appeihin pikakomentoja, joiden avulla voit rentoutua ja valmistautua nukkumaan.

Rauhoittumisen pikakomennot

Pikakomennon lisääminen

1. Avaa Terveys-appi ja napauta Uni.
  2. Napauta ajastusta Kaikki ajastukset ja valinnat -kohdassa.
  3. Napauta Pikakomennot rauhoittumiseen.
  4. Napauta Lisää pikakomento tai Lisää toinen pikakomento, jos olet lisännyt pikakomennon jo aikaisemmin.
  5. Napauta appia ja lisää sitten pikakomento napauttamalla Lisää-painiketta Lisää-painike. Voit myös etsiä ja lisätä uusia appeja napauttamalla App Storessa Näytä apit.

Pikakomennon poistaminen

1. Avaa Terveys-appi ja napauta Uni.
  2. Napauta ajastusta Kaikki ajastukset ja valinnat -kohdassa.
  3. Napauta Pikakomennot rauhoittumiseen.
  4. Napauta Poista-painiketta Poista-painike.

iPhonen unitiedot

Unihistorian tarkasteleminen

Jos haluat tarkastella unihistoriaasi, avaa iPhonen Terveys-appi, napauta näytön alalaidassa Selaa ja napauta sitten Uni. Jos Uni on asetettu suosikiksi, pääset siihen Terveys-apin Yhteenveto-sivulta.

iPhonen Uni-appi seuraa ja kartoittaa sängyssä vietettyä aikaa iPhonen yökäytön perusteella. Pylväskaavion oletusasetuksena on vk (viikko). Napauta kaavion ylälaidassa kk, jos haluat tarkastella unihistoriaasi edellisen kuukauden ajalta. Napauttamalla Näytä lisää unitietoja voit tarkastella unen kestoon liittyviä tietoja, joihin kuuluvat muun muassa Aika sängyssä keskimäärin ja Nukkumisaika keskimäärin. Voit napauttaa kutakin yksityiskohtaa ja tarkistaa, miten se on esitetty yllä olevassa kaaviossa.

Tulosten tarkkuuden parantaminen Apple Watchilla

Jos muodostit Apple Watchista parin Uni-apin käyttöönoton jälkeen, voit ottaa Seuraa unta Apple Watchilla -toiminnon käyttöön myös myöhemmin. Napauta iPhonen Oma Apple Watch -apissa Uni ja napauta sitten Seuraa unta Apple Watchilla tämän asetuksen ottamiseksi käyttöön. Saat kaikkein tarkimmat tulokset seuraavasti, kun käytät kelloa nukkuessa:

• Ota Latausmuistutukset käyttöön. Avaa iPhonessa Oma Apple Watch -appi ja napauta Uni. Napauta Latausmuistutukset latausmuistutuksen ottamiseksi käyttöön Apple Watchissa ennen rauhoittumisaikaa. Jos kellosi akku tyhjenee, nukkumistietoja ei seurata.
  • Varmista, että Apple Watch istuu ranteessa mukavasti. Jos kello on liian löysällä, kiihtyvyysmittari saattaa rekisteröidä liian paljon liikettä luonnollisen unen aikana.