Unen seuraaminen Apple Watchilla ja Uni-apin käyttäminen iPhonella

Luo yksilöllisiä nukkumisaikatauluja, joilla voit saavuttaa nukkumistavoitteesi ja parantaa yleistä terveyttäsi.

Uni-apin ottaminen käyttöön

Riittävän unen saanti on tärkeää yleisen terveytesi kannalta. iPhonen Terveys-apilla voit asettaa itsellesi nukkumistavoitteen ja seurata edistymistäsi ajan myötä tämän tavoitteen saavuttamisessa.

iPhonen näyttö, jossa näkyy Ota Uni käyttöön

1. Avaa Terveys-appi iPhonessa.
  2. Napauta Ota Uni käyttöön1 -kohdassa Aloita ja napauta sitten Seuraava.
  3. Toimi näyttöön tulevien ohjeiden mukaan ja määritä seuraavat:
    • Nukkumistavoitteet: Määritä, kuinka monta tuntia haluat viettää nukkuen.
    • Nukkumaanmeno- ja heräämisajat: Määritä, milloin haluat mennä nukkumaan ja herätä.
    • Nukkuminen-tila: Jos haluat vähentää häiriöitä, iPhone voi yksinkertaistaa lukittua näyttöä ja laittaa päälle Nukkuminen-tilan ajastettuna nukkumaanmenoaikana. Voit myös sallia tiettyjen henkilöiden ja appien ilmoitukset. Lue ohjeet Keskity-tilan mukauttamiseen.
    • Seuraa unta Apple Watchilla: Seuraa untasi käyttämällä kelloa nukkuessa. Tämä toiminto on käytettävissä käyttöönoton aikana, jos olet aikaisemmin liittänyt Apple Watchin iPhonen pariksi. Jos muodostat Apple Watchista parin käyttöönoton jälkeen, voit ottaa Seuraa unta Apple Watchilla -toiminnon käyttöön myös myöhemmin.

Rauhoittumisen ja nukkumistavoitteiden muuttaminen

Voit säätää rauhoittumista ja nukkumistavoitettasi tarpeen mukaan iPhonessa tai Apple Watchissa. Jos olet aiemmin luonut rauhoittumisen pikakomentoja, ne näkyvät nyt Nukkuminen-tilan alla.

iPhonen näyttö, jossa näkyvät valinnat nukkumistavoitteen muokkaamiseen

iPhone

1. Avaa Terveys-appi, napauta näytön alalaidassa Selaa ja napauta sitten Uni. Jos Uni on tallennettu Suosikit-luetteloosi, pääset siihen Terveys-apin Yhteenveto-sivulta.
  2. Napauta Kaikki ajastukset ja valinnat.
  3. Napauta Lisätiedot-kohdassa Rauhoittuminen tai Nukkumistavoite.
  4. Muuta aikaa ja tallenna sitten muutokset napauttamalla Rauhoittuminen tai Nukkumistavoite.

Apple Watch

1. Avaa Uni-appi ja napauta Kaikki ajastukset.
  2. Napauta Asetukset-kohdassa Rauhoittuminen tai Nukkumistavoite.
  3. Muuta aikaa napauttamalla plus- ja miinuspainikkeita.
  4. Voit palata takaisin ja tallentaa muutokset napauttamalla vasemmassa yläkulmassa olevaa vasenta nuolta.

Nukkumisaikataulun muokkaaminen iPhonessa

Jos haluat päivittää nukkumisaikataulusi, voit tehdä muutoksia kaikkiin ajastuksiin tai vain Vain seuraava herätys -asetukseen. Vain seuraava herätys -asetusta käytettäessä tekemäsi muutokset koskevat vain seuraavaa päivää. Kaikkiin ajastuksiin tehdyt muutokset koskevat kaikkia tulevia päiviä.

iPhonen näyttö, jossa näkyvät Vain seuraava herätys -asetuksen muokkausvalinnat

Vain seuraava herätys -asetuksen päivittäminen

1. Avaa Terveys-appi, napauta näytön alalaidassa Selaa ja napauta sitten Uni. Jos Uni on tallennettu Suosikit-luetteloosi, pääset siihen Terveys-apin Yhteenveto-sivulta.
  2. Napauta Seuraava-kohdan nukkumisaikataulun alla Muokkaa.
  3. Aseta nukkumaanmeno- ja heräämisajat vetämällä kaarevaa liukusäädintä. Liukusäädin muuttuu oranssiksi, jos aikataulu ei vastaa nukkumistavoitettasi.
  4. Ota herätys käyttöön napauttamalla Herätys ja säädä herätysääntä, äänenvoimakkuutta ja tuntopalautetta.
  5. Tallenna muutokset napauttamalla Valmis.

Voit myös muuttaa seuraavaa herätystä Kello-apista.

iPhonen näyttö, jossa näkyvät koko uniajastuksen muokkausvalinnat

Koko aikataulun päivittäminen

1. Avaa Terveys-appi ja napauta Uni.
  2. Napauta ajastusta Kaikki ajastukset ja valinnat -kohdassa.
  3. Napauta päivitettävän ajastuksen alla Muokkaa.
  4. Napauta Käytössä ja aseta nukkumaanmeno- ja heräämisajat vetämällä kaarevaa liukusäädintä. Liukusäädin muuttuu oranssiksi, jos aikataulu ei vastaa nukkumistavoitettasi.
  5. Ota herätys käyttöön napauttamalla Herätys ja säädä herätysääntä, äänenvoimakkuutta ja tuntopalautetta.
  6. Tallenna muutokset napauttamalla Valmis.

Voit myös poistaa nukkumisaikataulun käytöstä tarpeen mukaan. Napauta Terveys-apissa Selaa > Uni > Kaikki ajastukset ja valinnat. Ota sitten ajastus käyttöön tai poista se käytöstä napauttamalla näytön ylälaidassa Uniajastus.

Nukkumisaikataulun muokkaaminen Apple Watchissa

Jos haluat päivittää nukkumisaikataulusi, voit tehdä muutoksia kaikkiin ajastuksiin tai vain Vain seuraava herätys -asetukseen. Vain seuraava herätys -asetusta käytettäessä tekemäsi muutokset koskevat vain seuraavaa päivää. Kaikkiin ajastuksiin tehdyt muutokset koskevat kaikkia tulevia päiviä.

Jos nouset ennen ajastettua heräämisaikaa, voit poistua Nukkuminen-tilasta. Poista Apple Watchin näytön lukitus kääntämällä Digital Crownia. Avaa sitten Ohjauskeskus pyyhkäisemällä ylös ja napauta Uni-apin kuvaketta.

Vain seuraava herätys -asetuksen päivittäminen

1. Avaa Uni-appi.
  2. Napauta ajastusta Seuraava-kohdassa.
  3. Napauta Herätys tai Nukkumaanmeno.
    Apple Watchin näyttö, jossa näkyvät Vain seuraava herätys -asetuksen muokkausvalinnat
  4. Napauta tuntia tai minuuttia ja säädä aikaa kääntämällä Digital Crownia. Tallenna sitten napauttamalla valintamerkkiä.
  5. Ota herätys käyttöön napauttamalla Herätys ja säädä ääntä ja tuntopalautetta.
  6. Tallenna seuraavan päivän muutokset napauttamalla vasemmassa yläkulmassa Muokkaa ajastusta.

Koko aikataulun päivittäminen

1. Avaa Uni-appi ja napauta Kaikki ajastukset.
  2. Napauta muokattavaa ajastusta.
    Apple Watchin näyttö, jossa näkyvät koko uniajastuksen muokkausvalinnat
  3. Napauta päiviä Käytössä-kohdassa ja napauta sitten päiviä, joille haluat asettaa nukkumisaikataulun.
  4. Tallenna muutokset napauttamalla Valmis.
  5. Napauta Herätys tai Nukkumaanmeno.
  6. Napauta tuntia tai minuuttia ja säädä aikaa kääntämällä Digital Crownia. Tallenna sitten napauttamalla valintamerkkiä.
  7. Ota herätys käyttöön napauttamalla Herätys ja säädä herätyksen ääntä ja tuntopalautetta.
  8. Tallenna koko aikataulun muutokset napauttamalla vasemmassa yläkulmassa Muokkaa ajastusta.

Voit myös poistaa koko aikataulun käytöstä tarpeen mukaan. Napauta Uni-apissa Kaikki ajastukset ja napauta sitten Uniajastus nukkumisaikataulun poistamiseksi käytöstä tai ottamiseksi käyttöön.

iPhonen näyttö, jossa näkyy unitietokaavio

Unihistorian tarkasteleminen

iPhonen Uni-appi seuraa ja kartoittaa sängyssä vietettyä aikaa iPhonen yökäytön perusteella. Jotta nukkumistietoja voidaan vastaanottaa Apple Watchista, unen seurannan on oltava käytössä vähintään neljän tunnin ajan joka yö.

Jos haluat tarkastella unihistoriaasi, avaa iPhonen Terveys-appi, napauta näytön alalaidassa Selaa ja napauta sitten Uni. Jos Uni on tallennettu Suosikit-luetteloosi, pääset siihen Terveys-apin Yhteenveto-sivulta.

Pylväskaavion oletusasetuksena on p (päivä). Napauta kaavion yläosassa vk, niin näet unihistoriasi viime viikolta, kk, niin näet unihistoriasi viime kuukaudelta, ja 6 kk, niin näet unihistoriasi kuudelta edeltävältä kuukaudelta. Napauta Näytä lisää Unitietoja ja valitse luokka, niin näet lisää unitietoja.

• Vaiheet: Tarkastele aikaa ja prosenttiosuutta, jonka olet viettänyt hereillä tai REM-, perus- tai syvässä unessa.
  • Määrät: Tarkastele unen kestoa koskevia tietoja, kuten Aika sängyssä keskimäärin ja Nukkumisaika keskimäärin.
  • Vertailut: Tarkastele sykettä ja hengitystiheyttä suhteessa nukkumisaikaan. Jos sinulla on Apple Watch Series 8 tai Apple Watch Ultra, voit myös vertailla muutoksia yön rannelämpötilatiedoissa.

iPhonen näyttö, jossa näkyy hengitystiheyskaavio

Hengitystiheyden tarkasteleminen

Apple Watch Series 3:ssa tai sitä uudemmissa, joissa on watchOS 8, voit mitata ja seurata hengitystiheyttä.2 Jos käytät Apple Watchia nukkuessasi ja Seuraa unta Apple Watchilla on päällä, se mittaa, kuinka monta kertaa hengität sisään minuutin aikana, ja tallentaa tiedot.

Jos haluat tarkastella hengitystiheyttäsi, avaa Terveys-appi iPhonessa ja napauta sitten Selaa näytön alalaidassa. Napauta Hengitys ja sitten Hengitystiheys.

Tulosten tarkkuuden parantaminen Apple Watchilla

Jos muodostit Apple Watchista parin Uni-apin käyttöönoton jälkeen, voit ottaa Seuraa unta Apple Watchilla -toiminnon käyttöön myös myöhemmin. Avaa iPhonen Watch-apissa Oma Apple Watch -välilehti ja napauta sitten Uni. Laita sitten tämä asetus päälle napauttamalla Seuraa unta Apple Watchilla. Saat kaikkein tarkimmat tulokset seuraavasti, kun käytät kelloa nukkuessa:

• Ota Latausmuistutukset käyttöön. Avaa iPhonessa Watch-appi, napauta Oma Apple Watch -välilehteä ja napauta sitten Uni. Napauta Latausmuistutukset latausmuistutuksen ottamiseksi käyttöön Apple Watchissa ennen rauhoittumisaikaa. Jos kellosi akku tyhjenee, nukkumistietoja ei seurata.
  • Varmista, että Apple Watch istuu ranteessa mukavasti. Jos kello on liian löysällä, kiihtyvyysmittari saattaa rekisteröidä liian paljon liikettä luonnollisen unen aikana.

1. Uni-appia ei voi käyttää, kun Perhejaon käyttöönotto on käytössä.

2. Hengitystiheys ei ole saatavilla alle 18-vuotiaille.