macOS Catalinan päivitysten uudet ominaisuudet

Perehdy Applen macOS Catalinaa varten julkaisemiin päivityksiin.

macOS Catalinan päivitykset parantavat Macin vakautta, suorituskykyä ja yhteensopivuutta, ja niitä suositellaan kaikille Catalinan käyttäjille. Saat nämä päivitykset valitsemalla Omenavalikosta  Järjestelmäasetukset ja klikkaamalla sitten Ohjelmiston päivitys. Lue lisätietoja Macin ohjelmiston päivittämisestä.

Lisätietoja päivitysten turvallisuussisällöstä on artikkelissa Applen suojauspäivitykset.

macOS Catalina 10.15.7

macOS Catalina 10.15.7 sisältää tärkeitä suojauspäivityksiä ja virheenkorjauksia Macillesi.

• Ratkaisee ongelman, jonka vuoksi macOS ei automaattisesti muodostanut yhteyttä Wi-Fi-verkkoihin.

• Korjaa ongelman, joka saattoi estää tiedostojen synkronoinnin iCloud Driven kautta.

• Ratkaisee grafiikkaongelman, joka saattaa ilmetä iMacissa (Retina 5K, 27 tuumaa, 2020), jossa on Radeon Pro 5700 XT.

Jotkin ominaisuudet eivät ehkä ole käytettävissä kaikilla alueilla tai kaikilla Apple-laitteilla.

macOS Catalina 10.15.6

macOS Catalina 10.15.6 tuo käyttöön paikallisuutiset Apple Newsin Tänään-syötteessä sekä parantaa Macin suojausta ja luotettavuutta.

Apple News

• Tänään-syötteen paikallisuutiset kattavat San Franciscon, San Franciscon lahden ympäristön, Los Angelesin, Houstonin ja New York Cityn.

• Lisää juttuja paikallisilta uutistoimittajilta on saatavilla Apple News+ -tilauksella.

• Apple Newsin päivittäinen uutiskirje voidaan nyt räätälöidä kiinnostuksen kohteidesi mukaisilla jutuilla.

Tämä päivitys sisältää myös virheiden korjauksia sekä muita parannuksia.

• Lisätty uusi toiminto, jolla videon striimaus voidaan optimoida HDR:ää tukevissa Mac-kannettavissa akun käyttöajan pidentämiseksi.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi tietokoneen nimi saattaa muuttua ohjelmistopäivityksen asentamisen jälkeen.

• Ratkaisee ongelman, jonka vuoksi tiettyjen USB-hiirten ja -ohjauslevyjen yhteys saattaa katketa.

Yritysasiakkaille tarkoitettu sisältö:

• Kun joissakin Mac-malleissa käytetään sisäistä näppäimistöä, jonka näppäimistöasettelu poikkeaa yhdysvaltalaisesta asettelusta, tiettyjä merkkejä sisältäviä salasanoja ei enää hylätä Macin kirjautumisikkunassa.

• Antaa muille kuin CFNetworkia käyttäville komentorivityökaluille (esim. curl(1)), edelleen mahdollisuuden muodostaa yhteys TLS-palvelimiin, joissa käytetään äskettäin vanhentuneen ulkoisen AddTrust-päävarmenteen myöntämiä varmenteita.

• macOS:n uudet pääversiot voidaan piilottaa käyttämällä softwareupdate(8)-komentoa --ignore-lipulla, jos Mac on rekisteröity Apple School Manageriin, Apple Business Manageriin tai käyttäjän hyväksymään MDM:ään.

• Tämä muutos koskee myös macOS Mojavea ja macOS High Sierraa suojauspäivityksen 2020-004 asentamisen jälkeen.

Jotkin ominaisuudet eivät ehkä ole käytettävissä kaikilla alueilla tai kaikilla Apple-laitteilla.

macOS Catalina 10.15.5

macOS Catalina 10.15.5 lisää akun kunnon hallinnan kannettavien tietokoneiden Energiansäästäjä-asetuksiin, mahdollisuuden hallita videoruutujen automaattista korostusta FaceTime-ryhmäpuheluissa ja säätimet Pro Display XDR:n sisäänrakennetun kalibroinnin hienosäätämiseen. Päivitys parantaa myös Macin vakautta, luotettavuutta ja turvallisuutta.

Akun kunnon hallinta

• Akun kunnon hallinta auttaa maksimoimaan Mac-kannettavien akun käyttöiän.

• Energiansäästäjä-asetuspaneelissa näkyy nyt akun kunto ja suositus, jos akku tarvitsee huoltoa.

• Mahdollisuus poistaa akun kunnon hallinta käytöstä.

FaceTimen korostusvalinta

• Uusi valinta, jolla voidaan hallita automaattista korostusta FaceTime-ryhmäpuheluissa siten, että videoruudun koko ei muutu, kun osallistuja puhuu.

Kalibroinnin hienosäätö Pro Display XDR:lle

• Säätimet Pro Display XDR:n sisäänrakennetun kalibroinnin hienosäätämiseen, joilla voidaan säätää valkopistettä ja luminanssia vastaamaan täsmällisesti omaa näytön kalibrointimallia.

Tämä päivitys sisältää myös virheiden korjauksia sekä muita parannuksia:

• Korjaa ongelman, joka saattaa estää Muistutuksia lähettämästä ilmoituksia toistuvista muistutuksista.

• Korjaa ongelman, joka saattaa estää salasanan syöttämisen sisäänkirjautumisruudulle.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi Järjestelmäasetukset näytti ilmoituksen edelleen, vaikka päivitys oli asennettu.

• Ratkaisee ongelman, joka saattoi estää sisäänrakennetun kameran havaitsemisen, kun sitä yritettiin käyttää videopalaveriapin jälkeen.

• Korjaa Apple T2 Security -sirulla varustetuissa Maceissa ongelman, jonka vuoksi sisäiset kaiuttimet eivät välttämättä näy äänentoistolaitteina ääniasetuksissa.

• Korjaa vakausongelman lähetettäessä ja ladattaessa mediatiedostoja iCloud-kuvakirjastosta, kun Mac on nukkumassa.

• Korjaa vakausongelman, kun siirretään suuria määriä dataa RAID-taltioille.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi Vähennä liikettä -käyttöapuvalinta ei hidastanut animaatioiden nopeutta FaceTime-ryhmäpuheluissa.

Yritysasiakkaille tarkoitettu sisältö:

• Parantaa suorituskykyä tietyissä Mac-malleissa, kun laitteistokiihdytys otetaan käyttöön näytönohjaimelta runsaasti suoritustehoa vaativissa apeissa, kuten videoneuvotteluihin käytetyissä apeissa.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi Microsoft Exchange -tilit eivät pystyneet kirjautumaan sisään tilin määrityksen aikana ehdollista käyttöoikeutta käytettäessä.

• Applen push-ilmoituspalvelun liikenteessä käytetään nyt WWW-välipalvelinta, kun se on määritetty PAC-tiedostossa Välipalvelimet-tietosisällöllä.

• Ratkaisee ongelman, joka esti joitakin MacBook Prohon (16-tuumainen, 2019) liitettyjä näyttöjä heräämästä nukkumistilasta Macin herätessä.

• macOS:n uusia pääversioita ei enää kätketä käytettäessä softwareupdate(8)-komentoa --ignore-lipulla.

• Tämä muutos koskee myös macOS Mojavea ja macOS High Sierraa suojauspäivityksen 2020-003 asentamisen jälkeen.

macOS Catalina 10.15.4

macOS Catalina 10.15.4:n uusia ominaisuuksia ovat muun muassa iCloud Drive -kansion jakaminen, Ruutuajan viestintärajoitukset ja Apple Musicin synkronisoidut sanoitukset -näkymä. Päivitys parantaa myös Macin vakautta, luotettavuutta ja turvallisuutta.

Finder

• iCloud Drive -kansion jakaminen Finderista.

• Ohjaimet, joilla voit rajoittaa käyttöoikeuden vain henkilöille, jotka nimenomaisesti kutsut, tai antaa käyttöoikeuden kenelle tahansa, jolla on kansiolinkki.

• Oikeudet valita, kuka voi tehdä muutoksia ja lähettää tiedostoja ja kuka voi vain katsella ja ladata tiedostoja.

Ruutuaika

• Viestintärajoitukset sen valvomiseksi, kenen kanssa lapsesi voivat kommunikoida ja kuka heihin voi ottaa yhteyttä päivän ja käyttökatkojen aikana.

• Lasten musiikkivideoiden toiston hallinta.

Musiikki

• Apple Musicin synkronoitu sanoitusnäkymä, jossa voit siirtyä kappaleen suosikkiosaan klikkaamalla haluamaasi riviä sanoitusnäkymässä.

Safari

• Mahdollisuus tuoda Chrome-salasanoja iCloud-avainnippuusi salasanojen automaattisen täytön helpottamiseksi Safarissa ja kaikilla laitteillasi.

• Ohjaimet välilehden kopioimiseksi ja kaikkien välilehtien sulkemiseksi nykyisen välilehden oikealta puolelta.

• HDR-toiston tuki Netflix-sisällölle yhteensopivissa tietokoneissa.

App Store ja Apple Arcade

• Universaalin oston tuki mahdollistaa osallistuvan apin käytön yksittäisellä ostolla iPhonessa, iPod touchissa, iPadissa, Macissa ja Apple TV:ssä.

Pro Display XDR

• Mukautetut referenssitilat, jotka voit räätälöidä tiettyihin työnkulun tarpeisiin valitsemalla useista väriskaalan, valkopisteen, luminanssin ja siirtofunktion vaihtoehdoista.

Käyttöapu

• Pään osoittimen asetukset, joiden avulla kohdistinta voidaan liikuttaa näytöllä pään tarkkojen liikkeiden perusteella.

Tämä päivitys sisältää myös virheiden korjauksia sekä muita parannuksia:

• High Dynamic Range -ulostulo HDR10-yhteensopiviin kolmansien osapuolien näyttöihin ja televisioihin, jotka on kytketty DisplayPort- tai HDMI-liitäntään.

• OAuth-todennuksen tuki Outlook.com-tileillä suojauksen parantamiseksi.

• CalDav-siirron tuki päivitettäessä iCloud-muistutuksiin toissijaisella laitteella.

• Korjaa ongelman, jossa appien välillä kopioitu teksti ei näy, kun Tumma tila on aktiivinen.

• Ratkaisee Safarissa esiintyvän ongelman, jossa CAPTCHA-ruutu saattaa näkyä väärin.

• Korjaa ongelman, jossa saatat saada ilmoituksia päivitetyistä tai suoritetuista muistutuksista.

• Korjaa ongelman, joka liittyy näytön kirkkauteen LG UltraFine 5K -näytössä heräämisen jälkeen.

Yritysasiakkaille tarkoitettu sisältö:

• Applen push-ilmoituspalvelun liikenteessä käytetään nyt WWW-välipalvelinta, kun se on määritetty PAC-tiedostossa.

• Ratkaisee ongelman, jossa kirjautumisavainnipun salasanan päivittäminen salasanan nollaamisen jälkeen aiheutti uuden avainnipun luomisen.

• Kun olet ottanut käyttöön Etsi varmenteita hakemistopalveluista -ominaisuuden Avainnipun käyttö -asetuksissa, hakemistopalveluihin tallennettu käyttäjän varmenne löytyy nyt Avainnipun käyttö- tai Mail-palvelusta sähköpostiosoitteella etsittäessä.

• Kun määrität DisableFDEAutoLogin-avaimen com.apple.loginwindow-ikkunassa, voit nyt synkronoida FileVault-salasanasi Active Directory -käyttäjän salasanan kanssa sen jälkeen, kun olet päivittänyt käyttäjän salasanan.

• Palauttaa mahdollisuuden päivittää tai palauttaa iOS-, iPadOS- tai tvOS-laitteet vetämällä .ipsw-tiedostot laitteeseen Apple Configurator 2 -ikkunassa.

• Korjaa ongelman, jossa EraseDevice MDM -komennon lähettäminen ei välttämättä poista laitetta.

• Kun kirjaudut sisään Active Directory -käyttäjänä viivästetyn FileVault-aktivoinnin jälkeen, käyttäjältä pyydetään nyt salasanaa, jotta FileVault voidaan ottaa käyttöön.

Jotkin ominaisuudet eivät ehkä ole käytettävissä kaikilla alueilla tai kaikilla Apple-laitteilla.

macOS Catalina 10.15.3

macOS Catalina 10.15.3 -päivitys parantaa Macin vakautta, luotettavuutta ja suojausta, ja sitä suositellaan kaikille käyttäjille.

• Optimoi Pro Display XDR:n matalien harmaan tasojen gammakäsittelyn SDR-työnkuluissa macOS:ssä käytettäessä.

• Parantaa HEVC- ja H.264-koodattujen 4K-videoiden monen viestivirran videoeditoinnin suorituskykyä MacBook Prossa (16-tuumainen, 2019).

macOS Catalina 10.15.2

macOS Catalina 10.15.2 -päivitys parantaa Macin vakautta, luotettavuutta ja suorituskykyä, ja sitä suositellaan kaikille käyttäjille.

Tämä päivitys lisää seuraavat ominaisuudet:

Apple News

• The Wall Street Journalin ja muiden johtavien sanomalehtien Apple News+ -juttujen asettelu on uusittu.

Pörssi

• Lisää aiheeseen liittyviin juttuihin viittaavia linkkejä tai samasta julkaisusta peräisin olevia muita juttuja artikkelin loppuun.

• Suosituimpiin juttuihin on lisätty Breaking- ja Developing-merkinnät.

• Apple Newsin jutut ovat nyt saatavilla Kanadassa englanniksi ja ranskaksi.

Tämä päivitys sisältää seuraavat virheenkorjaukset:

Musiikki

• Palauttaa sarakkeen selainnäkymän musiikkikirjaston hallintaa varten.

• Ratkaisee ongelman, joka saattaa estää albumikuvituksen näkymisen.

• Korjaa ongelman, joka saattaa nollata musiikin taajuuskorjaimen asetukset toiston aikana.

iTunes Remote

• Lisätty tuki iPhonen tai iPadin käytölle Musiikki- ja TV-appien etähallintaan Macissa.

Kuvat

• Ratkaisee ongelman, jonka vuoksi jotkin AVI- ja MP4-tiedostot eivät näytä olevan tuettuja.

• Korjaa ongelman, joka estää juuri luotuja kansioita ilmestymästä Albumit-näkymään.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi albumin manuaalisesti lajitellut kuvat voidaan tulostaa tai viedä väärässä järjestyksessä.

• Korjaa ongelman, joka estää rajauksen zoomaustyökalua toimimasta tulostuksen esikatselussa.

Mail

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi Mailin asetukset saattavat avautua tyhjänä ikkunana.

• Ratkaisee ongelman, joka saattaa estää kumoamistoimintoa hakemasta poistettua viestiä.

Muu

• Parantaa synkronoinnin luotettavuutta kirjoja ja äänikirjoja Finderilla iPadiin tai iPhoneen synkronoitaessa.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi muistutukset eivät ehkä ole järjestyksessä Muistutukset-apin älykkäässä Tänään-listassa.

• Ratkaisee ongelman, jonka vuoksi kirjoittaminen saattaa olla hidasta Muistiinpanot-apissa.

Yritysasiakkaille tarkoitettu sisältö

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi käyttäjän salasanaa ei ehkä hyväksytä kirjautumisikkunassa, kun Apple T2 Security -sirulla varustettu Mac on päivitetty macOS Catalinaan.

• Parantaa yhteensopivuutta videoneuvotteluappien kanssa vuonna 2018 julkistetuissa MacBook Pro -malleissa.

• Normaaleina käyttäjinä kirjautuneet käyttäjät voivat nyt asentaa appeja App Storesta.

macOS Catalina 10.15.1

macOS Catalinan 10.15.1 -päivitys sisältää päivitettyjä ja uusia emojeita, tuen AirPods Pro -kuulokkeille, HomeKit Secure Videolle ja HomeKit-yhteensopiville reitittimille, uusia Sirin tietosuoja-asetuksia sekä virheiden korjauksia ja parannuksia.

Emojit

• Yli 70 uutta tai päivitettyä emojia, kuten eläimiä, ruokaa, aktiviteetteja, uusi käyttöapu-emoji, sukupuolineutraali emoji sekä pariskunta-emojin ihonvärin valinta.

AirPodien tuki

• AirPods Pro -tuki

Koti-appi

• HomeKit Secure Videon avulla voit yksityisesti kuvata, tallentaa ja katsoa turvakameroidesi salattua videokuvaa, ja se voi havaita ihmiset, eläimet ja ajoneuvot.

• HomeKit-yhteensopivien reitittimien avulla pystyt hallitsemaan sitä, miten HomeKit-lisälaitteesi ovat yhteydessä internetin välityksellä tai kotonasi.

• Lisätty tuki AirPlay 2 -yhteensopiville kaiuttimille tilanteissa ja automaatioissa.

Siri

• Tietosuoja-asetuksia, joilla voit valita, parannetaanko Sirin ja sanelun toimintaa antamalla Applelle lupa tallentaa ääntä vuorovaikutuksestasi Sirin ja sanelutoiminnon kanssa.

• Mahdollisuus poistaa Siri- ja saneluhistoria Sirin asetuksista.

Tämä päivitys sisältää myös seuraavat virheiden korjaukset ja parannukset:

• Palauttaa mahdollisuuden nähdä tiedostojen nimet Kuvat-apin Kaikki kuvat -näkymässä.

• Palauttaa mahdollisuuden suodattaa suosikkien, valokuvien, videoiden, muokattujen tiedostojen ja avainsanojen mukaan Kuvat-apin Päivät-näkymässä.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi Viestit lähetti vain yhden ilmoituksen, kun ilmoitusten toiston asetus oli käytössä.

• Ratkaisee ongelman, jonka vuoksi Yhteystiedot avasi aiemmin avatun yhteystiedon yhteystietoluettelon sijaan.

• Lisää kahden sormen pyyhkäisyeleen taaksepäin siirtymiseen Apple Newsissa.

• Ratkaisee Musiikki-apissa mahdollisesti esiintyneet ongelmat esitettäessä soittolistoja kansioiden sisällä ja hiljattain lisättyjä kappaleita kappaleluettelossa.

• Parantaa luotettavuutta siirrettäessä iTunes-kirjaston tietokantoja Musiikki-, Podcastit- ja TV-appeihin.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi ladatut nimikkeet eivät olleet näkyvissä TV-apin Lataukset-kansiossa.

Yritysasiakkaille tarkoitettu sisältö

• Kun käytetään sisäistä näppäimistöä, jonka näppäimistöasettelu poikkeaa yhdysvaltalaisesta asettelusta, tiettyjä merkkejä sisältäviä salasanoja ei enää hylätä Macin kirjautumisikkunassa.

• Kun asetusprofiili ei salli kirjautumista Apple ID:tä käyttämällä, Järjestelmäasetuksissa oleva sisäänkirjautumispainike näkyy nyt himmennettynä.

macOS Catalina 10.15

Lue lisätietoja päivittämisestä macOS Catalinaan.