App Store ja tietosuoja

Hakujasi, selailuasi, ostojasi ja laitteesi luottamuslukua voidaan käyttää kokemuksesi räätälöimiseen, ilmoitusten – myös Applen markkinointi-ilmoitusten – lähettämiseen sinulle, Storen parantamiseen ja petosten ehkäisemiseen.

App Store on suunniteltu niin, että tietosi ovat turvassa, ja voit itse valita, mitä haluat jakaa.

Privacy Icon

• Apple kerää henkilötietojasi, jotta se voi tarjota sisällön, jota ostat, lataat tai haluat päivittää App Storessa ja muissa Applen verkkokaupoissa, mukaan lukien iTunes Store ja Apple Books.
  • Apple käyttää myös tietoja tilistäsi, ostoistasi ja latauksistasi Storeissa mainosten tarjoamiseen sen varmistamiseksi, että mainokset App Storessa, Apple Newsissä ja Pörssissä (jos saatavilla) ovat sinulle merkityksellisiä. Voit tehdä alla kuvattuja mainontaan liittyviä valintoja.
  • Apple käyttää tietoja ostoistasi, latauksistasi ja muusta toiminnastasi Storeissa ominaisuuksien räätälöimiseen, henkilökohtaisten ehdotusten antamiseen sekä ilmoitusten, myös Applen markkinoinnin, lähettämiseen. Voit kieltäytyä tästä tietojen käytöstä alla kuvatulla tavalla.
  • Petosten havaitsemiseksi ja estämiseksi laitteesi käyttötiedoista, mukaan lukien likimääräinen puheluiden ja sähköpostien määrä, lasketaan laitteen luottamusluku, kun yrität ostaa. Lähetettävät tiedot on suunniteltu siten, että Apple ei saa tietoonsa todellisia arvoja laitteestasi. Tuloksia säilytetään määrätty aika Applen palvelimilla.
  • Apple käyttää Storejen parantamiseen selaus-, osto-, haku- ja lataustietojasi. Tietojen yhteydessä voidaan tallentaa IP-osoite, satunnainen yksilöllinen tunniste (jos se ilmenee) ja Apple ID, kun olet kirjautuneena App Storeen tai muihin Applen verkkokauppoihin.

Tarjonta Storeissa

Henkilötietojasi käytetään palvelujen ja ominaisuuksien tarjoamiseen App Storessa ja muissa Applen verkkokaupoissa. Näihin tietoihin kuuluvat esimerkiksi tili- ja maksutietosi, jotka näkyvät ja ovat muutettavissa Asetuksissa, sekä ostohistoriasi.

Apple voi myös käyttää henkilötietojasi tiettyjen pyytämiesi palvelujen, kuten maksunpalautus­pyyntöjen, toteuttamiseen. Nämä voivat sisältää maksunpalautus­pyyntöjä, jotka lähetät suoraan Applelle tai jotka lähetät Applelle appikehittäjien kautta. Kehittäjät voivat luvallasi antaa Applelle tiettyjä henkilötietoja näiden maksunpalautus­pyyntöjen käsittelyyn, esimerkiksi käytitkö ostoasi.

Kun lataat apin App Storesta tai asennat apin Apple Watchiin, Apple kirjaa tunnisteet, kuten laitteesi laitetunnisteen ja IP-osoitteen sekä Apple ID:si.

Parannukset Storeissa

App Store- ja muiden Applen verkkokauppojen käyttökokemuksen parantamiseksi Apple kerää tietoa Storejen käytöstäsi. Tähän sisältyvät App Storen käynnistys- tai sulkemisajankohta, millaista sisältöä etsit, katsoit ja latasit, tiedot vuorovaikutuksestasi App Storen push-ilmoitusten ja merkkien kanssa sekä appien sisäiset viestit App Storesta. Apple kerää tietoa myös laitteestasi, kuten laitetyyppi, käyttöjärjestelmän versio sekä laitteessa oleva vapaa tila. Apple voi käyttää näitä tietoja määrittääkseen, onko pyydetty sisältö ladattavissa ja onko laite Wi‑Fi- vai mobiiliyhteydessä sekä ymmärtääkseen yleiset trendit laitteen tallennustilan käytössä. Näitä tietoja käytetään esimerkiksi seuraavasti:

• Hakujesi avulla Apple voi tarjota nousussa olevia hakuja.
  • Kun Apple tietää mitä sisältöä katsot tai lataat, se voi tarjota räätälöityjä toimintoja, kuten ”Lisää pelejä, joista saatat pitää”.

Räätälöidyt Storet

Vuorovaikutustasi App Storen kanssa käytetään auttamaan sinua löytämään sinulle merkityksellisintä sisältöä. Apple esimerkiksi suosittelee sisältöä, jonka arvelee kiinnostavan sinua perustuen aikaisempiin hakuihisi, katseluihisi, latauksiisi, päivityksiisi ja arviointeihisi App Storessa. Apple käyttää myös ostohistoriaasi, mukaan lukien appien sisäisiä ostoja, tilauksia ja maksutapojasi sekä Apple ID:stäsi pääteltyjä tilitietoja, kuten käyttämäsi laitteet ja aktivoimasi uudet laitteet. Tehdäkseen parempia suosituksia Apple käyttää myös koostettua tietoa appien käynnistämisestä, asentamisesta ja poistamisesta käyttäjiltä, jotka jakavat laitteen analyysitiedot Applelle, ja koostettua tietoa appien arvioista. App Store parantaa suosituksia käyttämällä paikallista käsittelyä laitteessa. App Store voi ehdottaa sinulle osuvampia appeja ja apin sisäisiä tapahtumia käyttämällä laitteeseen tallennettua appien käyttötietoja – kuten usein avaamasi apit, tiettyihin appeihin käyttämäsi aika, appien asennukset ja poistot. Tiedot, joita Apple saa Storejen käytöstäsi, sisältää tietoja räätälöidystä sisällöstä, jota napautat ja tarkastelet.

Voit laittaa räätälöintiominaisuudet pois päältä App Storessa, Apple Booksissa, iTunes Storessa, Apple TV:ssä, Podcasteissa sekä Apple-tilauksissa laittamalla räätälöidyt suositukset pois päältä Apple ID:llesi. Valitse iOS-, iPadOS- tai visionOS-laitteessasi Asetukset > [nimesi] > Media ja ostot > Näytä tili ja laita Räätälöidyt suositukset pois päältä napauttamalla. Voit tyhjentää laitteeseen räätälöintiä varten kirjatut appien käyttötiedot iOS- ja iPadOS-laitteissa valitsemalla Asetukset > App Store > Räätälöidyt suositukset ja napauttamalla ”Tyhjennä appien käyttötiedot”. Tämä ei poista laitteeseen kirjattuja tietoja, mutta mitään apin käyttötietojen tyhjentämishetkellä kirjattuna olleita tietoja ei enää käytetä räätälöintiin. App Storen räätälöintiominaisuudet käyttävät uusia tietoja, jotka on kirjattu apin käyttötietohistorian tyhjentämisen jälkeen.

Viestintä sinulle

Apple voi käyttää tietoja tilistäsi (esim. omistamasi Apple-tuotteet ja tilaamasi Applen palvelut) lähettääkseen sinulle tietoja App Storesta ja muista Applen tuotteista, palveluista ja tarjouksista, jotka voivat kiinnostaa sinua. Apple voi myös käyttää tietoja toiminnastasi App Storessa ja lähettää niiden perusteella sinulle viestejä uusista ominaisuuksista, sisällöstä ja tarjouksista App Storessa.

Sähköposti­markkinointi
Voit saada näitä viestejä sähköpostilla, jos annat luvan sähköposti­markkinointiin. Voit muuttaa sähköpostiasetuksiasi ja estää sähköpostit osoitteessa appleid.apple.com, tai iOS-, iPadOS- tai visionOS-laitteessasi valitsemalla Asetukset > [nimesi] > Henkilötiedot > Viestinnän asetukset.

Push-ilmoitukset
Voit saada näitä viestejä myös push-ilmoituksilla. Voit päivittää ilmoitusasetukset tai estää ilmoitukset iOS-, iPadOS- tai visionOS-laitteessasi valitsemalla Asetukset > Ilmoitukset > App Store.

Mainonta

Applen toimittama mainonta auttaa käyttäjiä löytämään appeja, tuotteita ja palveluja App Storesta, Apple Newsistä ja Pörssistä. Apple varmistaa laite-, tili-, osto-, tilaus- ja aiempien lataustietojesi avulla, että mainokset ovat sinulle merkityksellisiä. App Storessa Apple voi myös käyttää sinulle sopivien mainosten näyttämiseen tilanteeseen liittyvää tietoa, mukaan lukien hakukyselyäsi kun etsit, sekä tarkastelemaasi sivua tai lataamaasi appia koskevia tietoja. Käyttäjistä, joilla on samanlaisia ominaispiirteitä, luodaan ryhmiä (segmenttejä), ja kohdennettuja mainoksia käytetään näihin ryhmiin. Tietoja sinusta käytetään määritettäessä sinulle sopivia segmenttejä ja sinulle lähetettäviä mainoksia. Yksityisyytesi suojaamiseksi kohdennettuja mainoksia tarjotaan vain, jos enemmän kuin 5 000 ihmistä kuuluu kriteerin mukaiseen ryhmään. Tiedot, joiden avulla päätellään, mitkä mainokset ovat sinulle merkityksellisiä, on yhdistetty satunnaisiin tunnuksiin, ei Apple ID:hesi.

Kun useamman mainoksen joukosta valitaan sinulle App Storessa näytettävää mainosta, voidaan sinulle sopivimman mainoksen valinnassa käyttää joitakin yllä mainittuja tietoja, sekä haku- ja selaustietojasi App Storessa. App Store -selailu sisältää tietoja, kuten sisällöt ja apit, joita napautat ja joita katselet selaillessasi App Storea. Tämä tieto koostetaan käyttäjäryhmistä yleisesti, joten sitä ei voi käyttää tunnistamiseesi. Apple voi myös valita sinulle näytettäviä mainoksia paikallisella käsittelyllä laitteessa käyttäen laitteeseen tallennettuja tietoja, kuten usein avaamasi apit. Applen mainosalusta saa tietoja mainoksista, joita napautat ja tarkastelet, satunnaisen tunnisteen kautta, jota ei yhdistetä Apple ID:hesi.

Jos sallit App Storen käyttää sijaintiasi, likimääräistä sijaintiasi voidaan käyttää maantieteellisisesti kohdennettujen mainosten tarjoamiseen App Storessa. Voit kieltäytyä sijaintiin perustuvista toiminnoista milloin tahansa iOS-, iPadOS- tai visionOS-laitteessasi valitsemalla Asetukset > Tietosuoja ja suojaus > Sijaintipalvelut > App Store ja napauttamalla Ei koskaan.

Jos Räätälöidyt mainokset -asetus on päällä, Applen mainosalusta voi käyttää tietojasi merkityksellisempien mainosten tarjoamiseen sinulle. Jos et halua vastaanottaa kiinnostuksenkohteisiisi kohdennettuja mainoksia Applen mainosalustalta, voit laittaa Räätälöidyt mainokset pois päältä. Räätälöityjen mainosten laittaminen pois päältä estää Applea käyttämästä tietojasi mainosten kohdentamiseen. Se ei välttämättä vähennä saamiesi mainosten määrää, mutta saamasi mainokset voivat olla sinulle vähemmän merkityksellisiä.

Katso lisätietoja Applen mainonnasta ja tietosuojasta osoitteesta www.apple.com/fi/legal/privacy/data/fi/apple-advertising.

Lisätietoja siitä, kuinka voit kieltäytyä räätälöidyistä mainoksista App Storessa, Apple Newsissä ja Pörssissä, löytyy osoitteesta support.apple.com/HT202074.

Jako kolmansien osapuolien kanssa

Apple on velvoitettu luovuttamaan joitakin ei-henkilökohtaisia tietoja strategisille kumppaneille, jotka toteuttavat yhteistyössä Applen kanssa sen tuotteet ja palvelut, auttavat Applea markkinoinnissa asiakkaille ja myyvät mainontaa Applen puolesta näytettäväksi App Storessa, Apple Newsissä ja Pörssissä. Apple voi esimerkiksi luovuttaa ei-henkilökohtaisia tietoja ostamastasi sisällöstä appien kehittäjille, jotta ne voivat mitata luovan työnsä tuloksen, täyttää rojalti- ja kirjanpitovaatimukset ja parantaa tuotteitaan ja palvelujaan.

Apple voi jakaa tietoja muiden appikehittäjien kanssa appien toteuttamista ja parantamista varten. Kehittäjillä on pääsy suostumuksensa antaneiden käyttäjien käyttötietoihin, joista kehittäjät näkevät koosteena tietoja käyttäjäryhmistä, jotka käyttäytyvät samanlaisesti tai ovat ominaispiirteiltään samanlaisia. Edellytyksenä on, että tiedot tulevat ryhmästä, jossa on vähintään viisi käyttäjää. Kehittäjät voivat nähdä kuittitiedot tuotteidensa ja palveluidensa ostoista ja palautuksista App Storessa. Kuitteihin ei sisälly henkilötietoja. Kehittäjät voivat kuitenkin pyrkiä yhdistämään kuitit henkilötietojen kanssa appien käytön ja latausten perusteella, jos olet antanut tiedot kehittäjille.

Lisäksi, kun apin sisäisen sisällön automaattista latausta appikehittäjiltä suoritetaan, laitteesi IP-osoite näkyy appikehittäjille ennen kuin appi avataan ensimmäisen kerran. Siihen, miten appikehittäjä käsittelee IP-osoitettasi, sovelletaan kyseisen appikehittäjän tietosuojakäytäntöjä. Laita apin sisäisen sisällön lataus kehittäjiltä ennen apin avaamista pois päältä valitsemalla Asetukset > App Store ja napauttamalla Apin sisäinen sisältö -valinta pois päältä.

Jos ostat tilauksen kolmannen osapuolen apissa, sinulle luodaan tilaajatunnus, joka on yksilöllinen sinulle ja kehittäjälle tai julkaisijalle. Tilaajatunnuksen avulla annetaan kehittäjälle raportteja, jotka sisältää tietoja ostamastasi tilauksesta ja asuinmaastasi tai -alueestasi. Nämä tiedot annetaan kehittäjille, jotta he voivat ymmärtää tilaustensa suorituskyvyn. Jos perut kaikki tietyltä kehittäjältä hankkimasi tilaukset etkä tilaa uudelleen, tilaajatunnus nollataan 180 päivän kuluttua.

Henkilötietojen käsittelyyn sovellettava oikeusperusta

Apple käsittelee henkilötietojasi App Storessa yleisesti toteuttaakseen sopimuksesi Applen kanssa, siinä määrin kuin on tarpeen palvelun tarjoamiseksi ja laillisten velvoitteiden täyttämiseksi. Suostumuksen ollessa asianmukainen oikeusperusta Apple hankkii sen sovellettavan paikallisen lain mukaisesti.

Soveltuvan paikallisen lain salliessa Apple käsittelee henkilötietoja siinä määrin kuin on tarpeen Applen tai kolmannen osapuolen oikeutettujen etujen mukaisiin tarkoituksiin, mm.

• Merkityksellisen sisällön näyttäminen ja sen arvioiminen, onko laitteessa riittävästi tilaa pyydetyn sisällön lataamiseen, sekä päivitetyn sisällön automaattisen latauksen toteuttamiseen
  • App Storen parantaminen ja optimoiminen sinulle ja muille
  • Sinua mahdollisesti kiinnostavien tarjousten lähettäminen sinulle sähköpostilla tai push-ilmoituksilla, ja segmenttien luomiseen mainosten tarjoamista varten App Storessa, Apple Newsissä ja Pörssissä
  • Maksunpalautuspyyntöjen käsittely
  • Appien sisäisistä ostoista raportoiminen kyseisen appien kehittäjille
  • Petosten ja muun haitallisen toiminnan torjunta

Käytettyihin tietoihin sisältyvät seuraavat:

• App Store -apin käyttösi, kuten miten käytät sisältöä, jota etsit, katselet, lataat ja ostat, sekä ilmoitukset ja viestit App Storessa ja apeissa
  • Tietoja laitteestasi ja tilistäsi
  • IP-osoitteesi
  • Laitteen luottamusluku

Säilytys

Apple säilyttää App Storessa ja muissa Applen verkkokaupoissa tehtyihin ostoihin ja latauksiin liittyviä henkilötietoja taloudelliseen raportointiin sovellettavien lakien mukaisen ajan. Tämä aika vaihtelee alueittain. Useimmille asiakkaille tämä vaatii vähintään 10 vuoden säilytysajan, mutta joillakin alueilla, kuten Kiinassa, aika voi olla 30 vuotta. Apple säilyttää myös tiedot ostoistasi ja sisältölatauksistasi vähintään niin kauan kuin sinulla on tili Applella, jotta voit ladata sisällön uudelleen sovellettavien ehtojen mukaisesti. Muita tietoja, kuten selaukset ja haut, säilytetään lyhyemmän ajan. Tietojen säilyttämiseen ja liiketoimintakäyttöön sovellettavat oikeudelliset vaatimukset otetaan huomioon säilytysaikaa valittaessa. Joitakin tietoja, kuten ostoja mutta ei tallennettuja korttitietojasi, voidaan kuitenkin säilyttää yritystietoina tilisi sulkemisen jälkeen tai kun lopetat App Storen käytön.

Kun käytät maksukorttia, Apple voi säilyttää ja päivittää automaattisesti korttinumeron ja laskutusosoitteen tulevia ostoja, toistuvia tilitapahtumia ja muita valtuuttamiasi käyttökohteita varten. Apple voi hankkia tämän tiedon rahoituslaitokseltasi tai maksuverkostasi ja myös käyttää sitä petosten ehkäisemiseen ja tietojen vahvistamiseen.

Petosten ja muun haitallisen toiminnan torjunta

Apple kerää henkilötietoja myös petosten ja haittaohjelmien torjumiseksi App Storessa ja muissa Applen verkkokaupoissa sekä muissa Applen apeissa ja palveluissa. Näihin tietoihin sisältyvät laitetiedot, kuten laitetyyppi ja ohjelmistoversio, sijaintitiedot (jos saatavilla), lataus- ja ostohistoria, haut sekä muu vuorovaikutus Storeissa. Kun aloitat oston, Apple voi käyttää tietoja aikaisemmasta liikesuhteestasi Applen kanssa pyynnön käsittelyyn ja päättääkseen, toimitetaanko tuote tai palvelu ennen maksunkäsittelykumppanin hyväksyntää.

Laitteesi käyttötiedoista, mukaan lukien likimääräinen puheluiden ja sähköpostien määrä, lasketaan myös laitteen luottamusluku, kun yrität ostaa. Lähetettävät tiedot on suunniteltu siten, että Apple ei voi selvittää laitteen todellisia arvoja. Tuloksia säilytetään määrätty aika Applen palvelimilla.

Applen keräämiä tietoja käsitellään aina Applen tietosuojakäytännön mukaisesti. Tämä käytäntö löytyy osoitteesta www.apple.com/fi/privacy.

Julkaisupäivä: 5. maaliskuu 2024