Helppokäyttöisten dokumenttien, laskentataulukoiden ja esitysten luominen Pagesilla, Numbersilla ja Keynotella

Luo kohderyhmän (esimerkiksi opiskelijoiden tai työkavereiden) tarpeet täyttäviä helppokäyttöisiä ja merkittyjä dokumentteja.

Tämän artikkelin ohjeiden avulla voit luoda helppokäyttöisen dokumentin, joka toimii näytönlukijoiden ja muiden aputekniikoiden kanssa. Tämän jälkeen voit luoda merkityn PDF-tiedoston tai EPUB-kirjan, joka tukee monipuolisia käyttöaputoimintoja ja jonka voit jakaa yleisöllesi.

Suuremman fonttikoon käyttäminen dokumenteissa

Alle 10pt:n fonttikoko voi tehdä dokumentin tekstistä vaikeaa lukea joillekin lukijoille. Muista käyttää dokumenteissasi tarpeeksi suuria fontteja. Jos luot helppokäyttöisiä dokumentteja säännöllisesti, voit määrittää Pagesissa käyttöön suuremman oletusfonttikoon. Tällä tavalla kaikissa uusissa dokumenteissasi käytetään aina haluamaasi fonttia ja fonttikokoa:

Käyttöapukuvauksien lisääminen mediasisältöön

Lisää dokumenttisi objekteilla kuvaukset, jotta aputekniikoita käyttävät käyttäjät ymmärtävät dokumenttisi paremmin:

• kuvat
  • elokuvat
  • äänet
  • piirrokset*
  • kuvagalleriat.

* Voit lisätä kuvauksia piirustuksiin Pagesissa ja Numbersissa.

Kuvausten lisääminen iPhonella tai iPadilla

1. Valitse dokumentin objekti napauttamalla sitä, napauta Muoto-painiketta ja napauta sitten Kuva, Elokuva, Ääni, Piirros tai Galleria.
  2. Napauta Kuvaus, napauta tekstilaatikossa ja kirjoita kuvaus.

Kuvausten lisääminen Macilla

1. Valitse dokumentin objekti klikkaamalla sitä, klikkaa työkalupalkin Muoto-painiketta ja klikkaa sitten inspektorissa Kuva, Elokuva, Ääni, Piirros tai Galleria.
  2. Klikkaa Kuvaus-tekstilaatikossa ja kirjoita sitten kuvaus.

Otsakkeiden käyttö dokumenteissa

Kun käytät otsakkeita dokumentissa, näytönlukijat tunnistavat ne ja voivat siirtyä suoraan niihin. Tämä helpottaa dokumentissa liikkumista. Muotoile Pages-dokumentin otsakkeet kappaletyyleillä. Käytä otsakerivejä ja -sarakkeita taulukoissa.

Otsakkeiden käyttö Pages-dokumenteissa

1. Klikkaa tai napauta dokumentissa tekstiä, jossa haluat käyttää otsaketyyliä.
  2. Napauta tai klikkaa työkalupalkin Muoto-painiketta . Jos olet sivuasetteludokumentissa, napauta tai klikkaa Muoto-sivupalkin ylälaidassa olevaa Teksti-välilehteä.
  3. Valitse kappaletyylin nimi Muoto-sivupalkin ylälaidan lähellä. Valitse sitten otsaketyyli Kappaletyylit-valikosta.

Otsakerivien ja -sarakkeiden käyttö taulukoissa

Otsakerivien ja -sarakkeiden lisääminen muuntaa olemassa olevat rivit ja sarakkeet otsakkeiksi:

• Napauta iPhonen tai iPadin Pagesissa, Numbersissa tai Keynotessa taulukkoa, napauta Muoto-painiketta , napauta Ylä- ja alaotsake ja napauta sitten plusmerkkiä (+) tai miinusmerkkiä (-) yläotsakeluokan vieressä.
  • Ctrl-klikkaa Macin Pagesissa, Numbersissa tai Keynotessa numeroa tai kirjainta taulukon ensimmäisen rivin tai sarakkeen vieressä ja valitse sitten Muunna yläotsakeriviksi tai Muunna otsakesarakkeeksi.

Sisällysluettelon käyttö Pages-dokumenteissa

Käytä sisällysluettelonäkymää dokumenteissasi. Kun muunnat Pages-dokumentin PDF-tiedostoksi, sisällysluettelo näkyy automaattisesti PDF:n siirtymisruudussa. Sisällysluettelon kohdat merkitään sisällysluetteloelementeiksi, joiden avulla voidaan tarjota lisätoimintoja aputekniikoiden käyttäjille. Kun viet tiedoston EPUB-muotoon, sisällysluettelo sisällytetään mukaan automaattisesti tiedostossa siirtymisen helpottamiseksi.

Pagesiin sisältyvien dokumenttiasetteluiden käyttö

Pages tukee monipalstaista tekstiä ja tekstilaatikoita, joita linkittämällä voit luoda omia asetteluitasi. Kun käytät näitä toimintoja taulukon asemesta, voit luoda dokumenttiisi asettelurakenteen, jossa siirtyminen on helpompaa näytönlukijoita käyttäville käyttäjille.

Voit lisätä palstoja dokumenttiisi sekä muokata niitä toimimalla seuraavasti:

1. Klikkaa mitä tahansa tekstiä dokumentissa.  Jos dokumentissa on useita osioita, tämä koskee vain osiota, jossa klikkaat.
  2. Napauta tai klikkaa työkalupalkin Muoto-painiketta ja napauta tai klikkaa sitten yläreunan lähellä olevaa Asettelu-painiketta.
  3. Sarakkeet-osion toiminnoilla voit määrittää palstojen määrän ja koon:
    • Jos haluat määrittää palstojen määrän, klikkaa nuolia Sarakkeet-arvokentän vieressä.
    • Jos haluat määrittä palstojen koon, kaksoisklikkaa arvoja Sarake- sekä Väli-sarakkeissa ja anna sitten palstan leveys.
    • Jos haluat määrittää palstoille eri leveyksiä, poista Tasalevyiset sarakkeet -valintaneliön valinta.

Lue ohjeet siihen, miten voit lisätä linkitettyjä tekstilaatikoita Pages-dokumenttiin.

Muita suosituksia

Kun luot helppokäyttöisiä dokumentteja, sinun kannattaa ehkä noudattaa myös seuraavia suosituksia:

• Värisokeat käyttäjät eivät ehkä erota toisistaan kahta symbolia, jotka eroavat toisistaan vain väreiltään. Älä siis ilmaise esimerkiksi poistettua tai lisättyä tekstiä vain värein (esimerkiksi punaisella ja vihreällä), vaan käytä yliviivattua tekstiä.
  • Näytönlukijat voit lukea suurimman osan dokumenttien tekstistä ja siirtyä tekstissä, mutta ne eivät toimi yhtä hyvin, kun teksti on upotettu kuvaan. Jos sinulla on siis kuvassa olevaa tekstiä, jota haluat käyttää dokumentissasi, harkitse sen lisäämistä tekstilaatikkoelementtiin kuvan asemesta.