Sirin tietosuoja ja arviointi

Tiedämme, että asiakkaamme ovat olleet huolissaan viimeaikaisista uutisista, joiden mukaan ihmiset kuuntelevat Sirin äänitallenteita osana Sirin laadunarviointiprosessiamme. Otimme heidän huolensa huomioon ja keskeytimme välittömästi Siri-pyyntöjen ihmisten tekemän arvioinnin. Lisäksi aloitimme käytäntöjemme kattavan tarkistuksen. Tämän seurauksena päätimme tehdä Siriin joitakin muutoksia, jotka ovat saatavilla tämän syksyn ohjelmistopäivityksessä. Lisätietoja muutoksista on tässä Apple Newsroomin artikkelissa.

Lisäksi tässä tiedotteessa on vastauksia muutamiin yleisiin kysymyksiin, jotka koskevat Sirin tietosuojaa ja arviointia.

Mitä arviointi on?

Ennen kuin keskeytimme arvioinnin, kävimme prosessissamme läpi pienen osuuden (alle 0,2 %) Siri-pyyntöjen ääninäytteistä ja niiden tietokoneella luoduista puhtaaksikirjoituksista määrittääksemme, miten hyvin Siri reagoi, ja parantaaksemme sen luotettavuutta. Oliko käyttäjän tarkoituksena esimerkiksi herättää Siri? Kuuliko Siri pyynnön oikein? Ja vastasiko Siri pyyntöön asianmukaisesti? Arvioimalla pienen osuuden Siri-pyynnöistä Apple voi ajan myötä tehdä suuria parannuksia, jotka auttavat varmistamaan parhaan mahdollisen Siri-käyttökokemuksen kaikille asiakkaillemme ympäri maailmaa.

Mikä tekee Sirin tietosuojakäytännöistä ainutlaatuisia älykkäiden avustajien keskuudessa?

Applen mielestä tietosuoja on ihmisen perusoikeus. Suunnittelemme tuotteemme suojaamaan käyttäjien henkilökohtaisia tietoja ja teemme jatkuvasti työtä suojauksen vahvistamiseksi entisestään. Tämä koskee myös kaikkia palveluitamme.

Sirin suhteen päämäärämme on tarjota asiakkaille paras mahdollinen käyttökokemus samalla, kun suojelemme heidän yksityisyyttään tarkasti. Uskomme, että asiakkaiden äänitallenteilla on oltava oletusarvoisesti tietosuoja ilman, että se edellyttää laitteen asetusten muuttamista. Applen asiakkaiden täytyy itse valita, jakavatko he äänitallenteitaan Sirin kehittämistä varten.

Siri on alusta alkaen kehitetty suojaamaan käyttäjän yksityisyyttä, koska Applen liiketoiminta ei ole riippuvainen kenenkään tietojen keräämisestä. Käytämme mahdollisimman vähän tietoja erinomaisen palvelun tarjoamista varten ja käsittelemme kaiken datan, mukaan lukien Siri-pyynnöt, mahdollisimman pitkälti laitteissa.

Siri käyttää satunnaista tunnistetta eli tiettyyn laitteeseen yhdistettyä pitkää kirjain- ja numerojonoa seuratakseen tietoja niitä käsiteltäessä. Dataa ei siis yhdistetä henkilöllisyyteesi Apple ID:n tai puhelinnumeron avulla, ja uskoaksemme tämä prosessi on ainutlaatuinen tällä hetkellä käytössä olevien digitaalisten avustajien parissa. Suojausta parantaa entisestään se, että laitteen tiedot erotetaan satunnaisesta tunnisteesta kuuden kuukauden kuluttua.

Lisätietoja Sirin käyttämistä tiedoista ja tietojesi suojauksesta on iOS:ssä kohdassa Asetukset > Siri ja haku > Tietoja: Kysy Siriltä ja tietosuoja.

Kuunteleeko Siri aina? Miten estätte Siriä kuuntelemasta, kun en ole sanonut ”Hei Siri”?

Ei. Siri on kehitetty aktivoitumaan ja lähettämään ääntä Applelle vain sen jälkeen, kun aktivoit laitteesi sanomalla ”Hei Siri”, käyttämällä Apple Watchin Puhu nostamalla -ominaisuutta tai fyysisesti painamalla Sirille tarkoitettuja painikkeita iPhonessa, iPadissa, Macissa, Apple Watchissa, Apple TV:ssä, AirPodseissa tai HomePodissa.

Tunnistaaksemme Hei Siri -komennon käsittelemme ääntä vain laitteessa useilla analyysitasoilla, joilla määritetään, vastaako ääni Hei Siri -rakennetta. Ääntä lähetetään palvelimelle vain silloin, kun laite tunnistaa Hei Siri -rakenteen. Suoritamme palvelimella lisäanalyyseja koko pyynnöstä varmistaaksemme, että se on tarkoitettu Sirille.

Ajoittain kohtaamme niin sanotun virheellisen aktivoinnin, jolloin Siri aktivoituu, vaikka se ei ollut käyttäjän tarkoitus. Pyrimme kaikin keinoin minimoimaan virheelliset aktivoinnit ja olemme päivittäneet tarkistusprosessia rajoittaaksemme niiden joutumista arvioijien käsittelyyn. Kun jatkamme arviointia, tiimimme tavoitteena on poistaa kaikki tallenteet, jotka on todettu Sirin tahattomiksi aktivoinneiksi.

Mitä tarkoitatte sillä, että aiotte minimoida arvioijien käytettävissä olevien tietojen määrää? Mitä he pystyvät edelleen kuuntelemaan?

Teemme ihmisarviointiprosessiin muutoksia, jotka vähentävät entisestään arvioijien käytettävissä olevien tietojen määrää. He siis näkevät vain tiedot, joita he tarvitsevat hoitaakseen työnsä tehokkaasti. Esimerkiksi Koti-apissa määrittämäsi laitteiden ja huoneiden nimet ovat arvioijan käytettävissä vain silloin, kun arvioitava pyyntö koskee kotona olevien laitteiden hallintaa.

Miksi Sirin täytyy käyttää käyttäjätietoja, kuten yhteystiedot, henkilökohtaisten soittolistojen nimet sekä Koti-apissa määritettyjen huoneiden ja laitteiden nimet? Voiko Apple tunnistaa minut tai hallita HomeKit-laitteitani?

Siri kerää ja tallentaa laitteestasi tiettyjä tietoja, joiden avulla se voi suorittaa räätälöityjä tehtäviä tarkemmin. Jos Siri esimerkiksi kohtaa epätavallisen nimen, se saattaa käyttää yhteystiedoissasi olevia nimiä varmistaakseen, että nimi on tunnistettu oikein. Lisätietoja Sirin käyttämistä tiedoista ja tietojesi suojauksesta on iOS:ssä kohdassa Asetukset > Siri ja haku > Tietoja: Kysy Siriltä ja tietosuoja.

Siri tarjoaa tarkan tuloksen käyttämällä mahdollisimman vähän tietoja. Jos esimerkiksi esität kysymyksen urheilutapahtumasta, Siri käyttää yleistä sijaintiasi tarjotakseen asianmukaisia tuloksia. Jos taas kysyt lähimmän ruokakaupan sijaintia, Siri käyttää tarkempia sijaintitietoja.

Jos pyydät Siriä lukemaan lukemattomat viestisi, Siri yksinkertaisesti ohjaa laitteesi lukemaan kyseiset viestit ääneen. Viestiesi sisältöä ei välitetä Sirin palvelimille, koska pyynnön toteuttaminen ei edellytä sitä.

Ketkä tekevät arviointeja?

Kun asiakkaat antavat suostumuksensa, vain Applen työntekijät voivat kuunnella käyttäjän ja Sirin väliseen vuorovaikutukseen liittyviä ääninäytteitä. Tiimimme pyrkii poistamaan kaikki tallenteet, jotka on todettu tahattomiksi Sirin aktivoinneiksi.

Miksi säilytätte puhtaaksikirjoituksia asiakkailta, jotka eivät ole antaneet suostumustaan?

Tietokoneella luotuja puhtaaksikirjoituksia käytetään Sirin ja sen luotettavuuden parantamiseksi. Näiden puhtaaksikirjoitusten avulla kehitämme koneoppimista, jotta voimme parantaa Siriä, määrittää yleisiä käyttötapoja ja päivittää kieli- ja ymmärtämismalleja. Puhtaaksikirjoitusten avulla voidaan myös ratkaista kriittisiä ongelmia, jotka vaikuttavat Sirin luotettavuuteen.

Onko Sirin poistaminen käytöstä ainoa keino varmistaa, että Siri ei säilytä äänitallenteitani ja puhtaaksikirjoituksiani?

Syksyllä 2019 tapahtuvan ohjelmistopäivityksen jälkeen Apple ei enää oletusarvoisesti säilytä Sirin äänipyyntöjä. Tietokoneella luotuja äänipyyntöjen puhtaaksikirjoituksia saatetaan käyttää Sirin kehittämiseen. Nämä puhtaaksikirjoitukset on liitetty satunnaiseen tunnisteeseen, ei Apple ID:hesi, enintään kuuden kuukauden ajan. Jos et halua, että Siri-äänitallenteidesi puhtaaksikirjoituksia säilytetään, voit poistaa Siri ja sanelu -toiminnon käytöstä Asetuksissa.