Apple Watchin akku ja suorituskyky

Lue lisätietoja Apple Watchin suorituskyvystä ja akun vaikutuksesta siihen.

Apple Watchisi on suunniteltu niin, että sitä on helppo käyttää. Se on mahdollista vain kehittyneen tekniikan ja edistyneen suunnittelun ansiosta. Yksi tärkeä tekninen alue on akku ja suorituskyky. Akut sisältävät monimutkaista tekniikkaa, ja akun suorituskykyyn ja sen myötä Apple Watchin suorituskykyyn vaikuttavat useat tekijät. Kaikki ladattavat akut ovat kuluvia osia, joilla on rajoitettu käyttöikä, joten lopulta niiden kapasiteetti ja suorituskyky heikentyvät. Akun ikääntyminen saattaa vaikuttaa Apple Watchin suorituskykyyn. Laadimme tämän artikkelin käyttäjille, jotka haluavat tietää lisää.

Tietoja litiumioniakuista

Apple Watchin akuissa käytetään litiumionitekniikkaa. Vanhempiin akkutekniikan sukupolviin verrattuna litiumioniakut latautuvat nopeammin, kestävät pitempään ja niiden tehotiheys on suurempi, mikä mahdollistaa akun pidemmän keston kevyemmässä paketissa. Ladattava litiumionitekniikka on tällä hetkellä parasta laitteeseesi saatavilla olevaa tekniikkaa. Lue lisätietoja litiumioniakuista.

Akun suorituskyvyn maksimointi

Akun kestolla tarkoitetaan sitä, miten kauan laitetta voidaan käyttää, kunnes se on ladattava uudelleen. Akun käyttöiällä tarkoitetaan sitä, miten kauan akku kestää, ennen kuin se on vaihdettava. Yksi akun kestoon ja käyttöikään vaikuttava tekijä on se, millä erilaisilla tavoilla laitetta käytetään. Riippumatta siitä, miten käytät laitettasi, voit pidentää sen akun käyttöikää tietyin tavoin. Akun käyttöikä liittyy sen kemialliseen ikään, joka ei tarkoita pelkästään ajan kulumista. Se käsittää erilaisia tekijöitä, kuten latauskertojen määrän ja sen, miten akusta on pidetty huolta. Noudattamalla näitä vinkkejä voit maksimoida akun suorituskyvyn ja pidentää akun käyttöikää. Voit vaikuttaa asiaan esimerkiksi pitämällä Apple Watchin puoliksi ladattuna, kun et käytä sitä pitkään aikaan. Lisäksi kannattaa välttää Apple Watchin lataamista ja pitämistä pitkiä aikoja kuumissa ympäristöissä, kuten suorassa auringonpaisteessa.

Akkujen kemiallinen ikääntyminen

Kaikki ladattavat akut ovat kulutusosia, joiden teho heikkenee kemiallisen ikääntymisen myötä.

Kun litiumioniakut ikääntyvät kemiallisesti, niiden suurin varaustaso pienenee, jolloin laitteen latauskertojen välinen käyttöaika lyhenee. Tämä on akun enimmäiskapasiteetti – eli akun kapasiteetti verrattuna siihen, mitä se oli uutena. Lisäksi akun kyky tuottaa suurin mahdollinen hetkellinen teho (eli huipputeho), saattaa pienentyä. Jotta Apple Watch toimisi asianmukaisesti, sen elektroniikan täytyy saada akusta virtaa nopeasti. Yksi tähän nopeaan virranottoon vaikuttava tekijä on akun impedanssi. Jos akun impedanssi on korkea, se ei ehkä pysty antamaan virtaa riittävän nopeasti virtaa tarvitsevaan järjestelmään. Akun impedanssi voi kohota, jos akun kemiallinen ikä on korkea. Akun impedanssi kohoaa tilapäisesti, jos varaustaso on alhainen tai jos akku on kylmässä ympäristössä. Yhdistettynä korkeaan kemialliseen ikään impedanssin nousu on merkittävämpi. Nämä akun kemiaan liittyvät ominaisuudet ovat yhteisiä kaikille alalla käytössä oleville litiumioniakuille.

Kun järjestelmä ottaa virtaa akusta, jonka impedanssi on korkea, akun jännite putoaa normaalia enemmän. Elektroniset komponentit tarvitsevat vähimmäisjännitteen toimiakseen. Näitä osia ovat laitteen sisäinen tallennustila, virtapiirit ja itse akku. Virranhallintajärjestelmä määrittää akun kyvyn antaa virtaa ja hallitsee kuormia toimintojen ylläpitämistä varten. Kun toimintoja ei enää voida ylläpitää virranhallintajärjestelmän täysillä ominaisuuksilla, järjestelmä sammuttaa itsensä näiden elektronisten komponenttien suojaamiseksi. Vaikka tämä sammutus on laitteen näkökulmasta tarkoituksellinen, käyttäjä ei välttämättä ole varautunut siihen.

Akun ja suorituskyvyn hallinta

Apple Watch Series 5 sisältää uusia ohjelmisto- ja laitejärjestelmiä, jotka auttavat pienentämään vaikutuksia, joita saattaa ilmetä tietyissä tilanteissa (esimerkiksi silloin, kun akun lataus on vähissä, huipputehotilanteissa tai akun ikääntyessä kemiallisesti). Järjestelmä on automaattinen ja aina käytössä. Se tarjoaa mahdollisen suorituskyvyn Apple Watch Series 5:lle. Virran tarvetta seurataan dynaamisesti ja suorituskykyä hallitaan siten, että näihin tarpeisiin vastataan reaaliaikaisesti. Järjestelmän avulla Apple Watch Series 5 voi tasapainottaa ja pienentää vaikutuksia suorituskykyyn mahdollisimman tehokkaasti. Käyttäjä ei välttämättä edes huomaa laitteessa vaikutuksia, jotka saattavat olla tilapäisiä. Laitteen akun tilasta ja Apple Watchin käsittelemistä tehtävistä riippuen näitä vaikutuksia voivat olla esimerkiksi seuraavat: appien hitaampi käynnistyminen, pienempi kuvanopeus, hitaampi langaton datayhteys, näytön himmeneminen, pienempi kaiuttimien äänenvoimakkuus tai puuttuvat syketiedot treenatessa.

Jos laitteesi suorituskyky on heikentynyt ikääntyneen akun vuoksi ja haluat ohjeita korvaavaan Apple Watchiin liittyen, ota yhteyttä Apple-tukeen.

Lue lisää akkujen huollosta ja kierrättämisestä.