Referenssitilojen käyttäminen Apple-näytön kanssa

Lue, miten voit käyttää MacBook Pron referenssitiloja Liquid Retina XDR-, Studio Display- tai Pro Display XDR -näytön kanssa ja luoda mukautettuja, tietyille työnkuluille räätälöityjä referenssitiloja.

MacBook Pro, Studio Display ja Pro Display XDR sisältävät useita referenssitiloja, jotka kattavat eri mediatyyppeihin liittyvät yleiset sisällöntuotannon työnkulut. Jos tarvitset työprosesseissasi mukautettuja värejä, voit luoda mukautettuja referenssitiloja, jotka vastaavat tarpeitasi.

Referenssitilan valitseminen

Referenssitilan valitseminen Järjestelmäasetuksista:

1. Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset.

2. Klikkaa Näytöt.

3. Jos kytkettynä on useita näyttöjä:

• Jos käytössä on macOS Ventura, valitse näyttö Näytöt-ikkunan yläosasta.

• Jos käytössä on macOS Catalina tai vanhempi, klikkaa Näyttöasetukset ja valitse näyttö sivupalkista.

4. Valitse referenssitila Esiasetukset-ponnahdusvalikosta.

Voit valita referenssitilan myös Ohjauskeskuksesta:

1. Klikkaa valikkorivin Ohjauskeskus-kuvakettaNo alt supplied for Image.

2. Klikkaa Näyttö.

3. Klikkaa oikeaa nuolipainikettaNo alt supplied for Image sen näytön vieressä, jonka kanssa haluat käyttää referenssitilaa, ja valitse tila. Voit vaihtaa tilojen välillä nopeasti valitsemalla referenssitilat, joiden haluat näkyvän Ohjauskeskuksessa.

True Tone, Auto Brightness ja Night Shift eivät välttämättä ole käytettävissä valitun tilan yhteydessä.

Suosikkireferenssitilojen valitseminen

Voit valita, mitkä referenssitilat näkyvät Ohjauskeskuksen Näyttö-osiossa:

1. Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset.

2. Klikkaa Näytöt.

3. Jos kytkettynä on useita näyttöjä:

• Jos käytössä on macOS Ventura, valitse näyttö Näytöt-ikkunan yläosasta.

• Jos käytössä on macOS Monterey tai vanhempi, klikkaa Näyttöasetukset ja valitse näyttö sivupalkista.

4. Klikkaa Esiasetukset-ponnahdusvalikkoa ja valitse sitten Muokkaa esiasetuksia.

5. Valitse Näytä valikkorivillä -sarakkeessa referenssitilat, joiden haluat näkyvän Ohjauskeskuksessa, ja klikkaa Valmis.

Tietoja referenssitiloista

Voit käyttää näytön referenssitiloja, jotka vastaavat HDR-, HD- ja SD-videoiden sekä muiden mediatyyppien tuotantotarpeita. Kukin referenssitila määrittää näytön väriavaruuden, valkopisteen, gamman ja kirkkauden.

Tässä osiossa on lisätietoja näyttöön sisältyvistä referenssitiloista.

Apple XDR Display (P3, 1 600 nitiä)

MacBook Prossa tämä tila on tarkoitettu yleisimpiin koti- ja toimistoympäristöihin. Tila perustuu Apple-näytöissä käytettävään laajaan P3-pääväriskaalaan, ja tilassa on Extreme Dynamic Range (XDR) -tuki 1 600 nitiin (huippuarvo) asti.

Pro Display XDR (P3, 1 600 nitiä)

Pro Display XDR:ssä tämä tila on tarkoitettu yleisimpiin koti- ja toimistoympäristöihin. Tila perustuu Apple-näytöissä käytettävään laajaan P3-pääväriskaalaan, ja tilassa on Extreme Dynamic Range (XDR) -tuki 1 600 nitiin (huippuarvo) asti.

Apple-näyttö (P3, 500 nitiä)

Tämä tila soveltuu yleisimpiin koti- ja toimistoympäristöihin. Tila perustuu laajaan P3-pääväriskaalaan ja se tukee jopa 500 nitin kirkkausaluetta, joka on tyypillinen Applen sisäänrakennetuissa näytöissä.

Apple-näyttö (P3, 600 nitiä)

Tämä tila soveltuu yleisimpiin koti- ja toimistoympäristöihin. Tila perustuu laajaan P3-pääväriskaalaan, ja tila tukee 600 nitin kirkkausaluetta, joka on tyypillinen Applen sisäänrakennetuissa näytöissä.

HDR-video (P3-ST 2084)

Käytä tätä tilaa MacBook Prossa tai Pro Display XDR:ssä 4K- tai UHD-videotuotannon työnkuluissa, joissa tarvitaan enintään 1 000 nitiä (jatkuva kirkkaus koko näytön tilassa). Tila käyttää laajaa P3-pääväriskaalaa ja HDR-aluetta SMPTE ST-2084 EOTF. Tämä tila on tarkoitettu kontrolloituihin näyttöympäristöihin, jotka on määritetty ITU-R BT.2100:n mukaisesti.

HDTV-video (BT.709-BT.1886)

Tämä tila on tarkoitettu HD-videotuotannon työnkulkuihin, joissa käytetään ITU-R BT.709- ja BT.1886-suosituksia. Tämä tila on tarkoitettu kontrolloituihin näyttöympäristöihin, jotka on määritetty ITU-R BT.2035:n mukaisesti.

NTSC-video (BT.601 SMPTE-C)

Tämä tila on tarkoitettu SD-videotuotannon tai arkistointituotannon työnkulkuihin, joissa käytetään ITU-R BT.601 -suositusta ja SMPTE-C-päävärejä. Tämä tila on tarkoitettu kontrolloituihin näyttöympäristöihin, jotka on määritetty ITU-R BT.2035:n mukaisesti.

PAL- ja SECAM-video (BT.601 EBU)

Tämä tila on tarkoitettu SD-videotuotannon tai arkistointituotannon työnkulkuihin, joissa käytetään ITU-R BT.601 -suositusta ja EBU Tech 3213 -päävärejä. Tämä tila on tarkoitettu kontrolloituihin näyttöympäristöihin, jotka on määritetty ITU-R BT.2035:n mukaisesti.

Digitaalinen elokuva (P3-DCI)

Tämä tila on tarkoitettu elokuvatuotannon ja jälkituotannon työnkulkuihin, joissa käytetään elokuvien P3-väriavaruutta ja digitaalisen elokuvan valkopistettä. Tämä tila on tarkoitettu kontrolloituihin näyttöympäristöihin, jotka on määritetty SMPTE RP 431-2:2011:n mukaisesti.

Digitaalinen elokuva (P3-D65)

Tämä tila on tarkoitettu elokuvatuotannon ja jälkituotannon työnkulkuihin, joissa käytetään elokuvien P3-väriavaruutta ja D65-valkopistettä. Tämä tila on tarkoitettu kontrolloituihin näyttöympäristöihin, jotka on määritetty SMPTE RP 431-2:2011:n mukaisesti.

Design ja painotuotteet (P3-D50)

Tämä tila on tarkoitettu graafisen suunnittelun ja paino- ja kustannustoiminnan työnkulkuihin. Tässä tilassa käytetään laajaa P3-pääväriskaalaa, ja värintoistoalue on laajempi kuin tyypillisten sRGB-näyttöjen. D65:n sijaan tilassa käytetään D50-valkopistettä, jota käytetään tyypillisesti tulosteen värin arviointiin ISO 3664:2009- ja ISO 12646:2015 -standardien mukaisesti.

Valokuvaus (P3-D65)

Tämä tila on tarkoitettu tyypillisiin digitaalisen kuvauksen työnkulkuihin. Tässä tilassa käytetään laajaa P3-pääväriskaalaa ja D65-valkopistettä, jota käytetään tyypillisesti näyttötarkastelussa. Se on suunniteltu käytettäväksi asianmukaisesti määritetyissä ja kontrolloiduissa näyttöympäristöissä.

Internet ja verkko (sRGB)

Tämä tila on tarkoitettu Internet-käyttöön tarvittavan sisällönluonnin työnkulkuihin. Tässä tilassa käytetään yleisesti tuettua sRGB (IEC 61966-2-1:1999) -väritilaa W3C CSS Color Module Level 3 -suosituksen mukaisesti. Tila on suunniteltu käytettäväksi asianmukaisesti määritetyissä ja kontrolloiduissa näyttöympäristöissä (suositus on 64 luksia).

Mukautetut referenssitilat

Kokeneet käyttäjät voivat luoda yksilöllisiin työnkulun tarpeisiin räätälöityjä referenssitiloja valitsemalla useista väriskaalan, valkopisteen, luminanssin ja siirtofunktion vaihtoehdoista. Tutustu lisäasetuksiin, jotka voit määrittää mukautetuille referenssitiloille.

Mukautetun referenssitilan luominen

1. Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset.

2. Klikkaa Näytöt.

3. Jos kytkettynä on useita näyttöjä:

• Jos käytössä on macOS Ventura, valitse näyttö Näytöt-ikkunan yläosasta.

• Jos käytössä on macOS Monterey tai vanhempi, klikkaa Näyttöasetukset ja valitse näyttö sivupalkista.

4. Klikkaa Esiasetukset-ponnahdusvalikkoa ja valitse Muokkaa.

5. Klikkaa Lisää-painikettaNo alt supplied for Image ja valitse sitten referenssitilan asetukset.

6. Kirjoita referenssitilalle nimi ja kuvaus ja klikkaa sitten Tallenna esiasetus.

Mukautettujen referenssitilojen tuominen ja vieminen

1. Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset.

2. Klikkaa Näytöt.

3. Jos kytkettynä on useita näyttöjä:

• Jos käytössä on macOS Ventura, valitse näyttö Näytöt-ikkunan yläosasta.

• Jos käytössä on macOS Monterey tai vanhempi, klikkaa Näyttöasetukset ja valitse näyttö sivupalkista.

4. Klikkaa Esiasetukset-ponnahdusvalikkoa, valitse Muokkaa ja tee sitten jompikumpi seuraavista:

• Jos haluat tuoda referenssitilan, valitse Toiminto-valikkoNo alt supplied for Image, valitse Tuo, valitse tiedosto, jonka haluat tuoda, ja klikkaa sitten Avaa.

• Jos haluat viedä referenssitilan, valitse referenssitila, valitse Toiminto-valikkoNo alt supplied for Image, valitse Vie ja klikkaa sitten Tallenna.