Ääniohjauksen käyttäminen iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa

Ääniohjauksen avulla voit selata laitettasi ja käyttää äänelläsi laitteen eri toimintoja, kuten napauttaminen, pyyhkäiseminen ja tekstin kirjoittaminen.

Tarvitset iOS 13:n tai uudemman tai iPadOS:n käyttääksesi ääniohjausta. Joudut lataamaan tiedoston ennen kuin voit käyttää ääniohjausta. Ladattuasi tiedoston et tarvitse Wi-Fi-yhteyttä ääniohjaukseen. Suosittelemme yhdistämään Wi-Fi-verkkoon ennen ensimmäistä ääniohjauksen käyttökertaa.

Ääniohjaus ei ole käytettävissä kaikissa maissa tai kaikilla alueilla. Ääniohjaus käyttää Sirin puheentunnistusmoduulia vain amerikanenglannin kanssa.

Ääniohjauksen laittaminen päälle

1. Valitse Asetukset ja sitten Käyttöapu.

2. Valitse Ääniohjaus ja sitten Ota ääniohjaus käyttöön. Lataus käynnistyy taustalla.

Kun lataus on valmis, mikrofoniKuvalle ei ole vaihtoehtoista tekstiä ilmestyy laitteen tilapalkkiin. Se ilmaisee, kuunteleeko Ääniohjaus vai ei.

Ääniohjauksen käyttäminen

Kun ääniohjaus on käytössä, voit puhua komentoja ääneen kuin tekisit toiminnon koskettamalla. Jos haluat esimerkiksi avata Spotlight-haun Koti-valikossa, sano ”Pyyhkäise alas”. Jos taas haluat avata tiettyjen appien pitkän painalluksen valikkoja, sano ”Pitkä painallus [apin nimi]”. Ääniohjaus ei muuta tapaa, jolla laitteesi reagoi kosketukseen.

Näet eri tilanteissa käytettävien komentojen luettelon sanomalla ”Näytä, mitä pitää sanoa”.

Näet kaikkien käytettävissä olevien komentojen luettelon seuraavasti:

1. Valitse Asetukset ja sitten Käyttöapu.

2. Valitse Ääniohjaus ja sitten Mukauta komentoja.

Katso lisätietoja ääniohjauksen komentojen mukauttamisesta.

Muita ääniohjauksella suoritettavia toimintoja

• Ota ääniohjaus käyttöön tai poista se käytöstä ensimmäisen käyttöönoton jälkeen sanomalla ”Hei Siri”, valitsemalla Käyttöapu-pikakomento tai valitsemalla Asetukset, Käyttöapu ja sitten Ääniohjaus.

• Lukitse laitteesi sanomalla ”Lukitse näyttö”.

• Herätä laitteesi sanomalla ”Hei Siri, laita ääniohjaus päälle”.

• Aktivoi kuuntelu sanomalla ”Mene nukkumaan” tai ”Herää”. Kuunteluominaisuus ei poistu käytöstä, vaan asettaa mikrofonin nukkumaan, kunnes herätät laitteen komennolla.

Näytön käyttäminen

Kun haluat käyttää näytön kohteita, sano toiminta, kuten ”Napauta”, ja sano sitten kohteen nimi. Sano esimerkiksi ”Napauta Käyttöapu”.

Nimien näyttäminen

No alt supplied for Image

Jos et ole varma kohteen nimestä, voit sanoa ”Näytä nimet”, jolloin näyttöön tulee kohteiden nimet sisältävä peittokuva.

Numeroiden näyttäminen

No alt supplied for Image

Jos kohteella ei ole nimeä tai haluat mieluummin käyttää numeroita, voit sanoa ”Näytä numerot”, jolloin näyttöön tulee kunkin kohteen numeeriset tunnisteet.

Ruudukon näyttäminen

Jos toiminto vaatii enemmän tarkkuutta tai paikkatietoja, voit sanoa ”Näytä ruudukko”, jolloin näyttöön tulee numeroitu ruudukkopeittokuva. Ruudukossa olevan numeron sanominen suurentaa ruudukon kyseistä osaa ja tuo näyttöön uusia numeroita, joiden avulla kohteen valinta helpottuu. Ruudukkoa voidaan myös käyttää vedettäessä kohteita näytössä, kun määrität niiden pudotuspaikkaa, tai suoritettaessa ele- tai vapaamuotoisia toimintoja.

No alt supplied for Image

Kun puhut seuraavan komennon, ruudukko poistuu. Jos haluat pitää ruudukon näytössä useita komentoja varten, sano ”Näytä ruudukko jatkuvasti”.

Muita näytön kanssa suoritettavia toimintoja

• Piilota peittokuvat sanomalla ”Piilota [nimet, numerot, ruudukko]”.

• Toista toimintoja, kuten napautukset ja pyyhkäisyt, sanomalla ”Toista se”. Voit myös määrittää, kuinka monta kertaa toiminto toistetaan. Voit esimerkiksi sanoa ”Pyyhkäise oikealle. Toista se kolme kertaa.”

• Voit palata edelliseen näyttöön tai valikkoon sanomalla ”Siirry takaisin”.

Ääniohjaus-asetusten mukauttaminen

Voit mukauttaa useita asetuksia Ääniohjaus-kohdassa. Seuraavassa on joitakin säädettäviä asetuksia:

• Kieli: Ääniohjaus käyttää kieltä, jonka olet asettanut ensisijaiseksi iPhonessasi tai iPod touchissasi.

• Mukauta komentoja: Näet käytettävissä olevien komentojen luettelon, voit poistaa komentoja käytöstä tai luoda mukautettuja komentoja.

• Sanasto: Voit opettaa uusia sanoja ääniohjaukselle.

• Näytä vahvistus: Näyttää visuaalisen vahvistuksen näytön yläosassa, kun komento tunnistetaan.

• Toista ääni: Antaa äänimerkin, kun komento tunnistetaan.

• Näytä vihjeet: Näyttää dynaamisia komentoehdotuksia. Ne tulevat näkyviin automaattisesti, kun olet sanonut komentoja, jotka ovat samantyyppisiä kuin järjestelmän komennot mutta eivät täysin vastaa niitä.

• Peittokuva: Voit määrittää jatkuvan näytön peittokuvan, jossa on numeroita, nimiä tai ruudukko.

• Huomiotietoisuus: Face ID:n sisältävissä laitteissa voit tällä asetuksella ottaa kuuntelun käyttöön tai poistaa sen käytöstä sen mukaan, katseletko näyttöä. Tämä on kätevää käytettäessä useita laitteita ääniohjauksella.

Lisätietoja ääniohjauksesta

Katso lisätietoja perinteisen ääniohjauksen käyttämisestä.